Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
Validen 'Herkes haddini bilecek' uyarısı
Validen 'Herkes haddini bilecek' uyarısı
DÖSİAD Akademi’de ilk ders
DÖSİAD Akademi’de ilk ders
7 Mayıs 2015 Perşembe - 01:24

Aksi halde kaybeden hepimiz oluruz

“Sendika hakkı, toplu sözleşme ve grevli toplu eylem haklarını kapsar mı?” gibi bir soruyu ortaya atmak ve 4688 sayılı yasayı yeniden tartışmak, 2015 yılı Türkiye'sinde artık ihtiyaç haline geldi.

Aksi halde kaybeden hepimiz oluruz
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 Bu sorunun cevabı; Emekçilere, Sendikalara, Politikacılara, Hukukçulara, Hakimlere ve Bilim adamına göre değişebilir. 1990 lı yıllarda Kamu Çalışanlarının Sendikalı olup, olamayacakları konusunda sorulacak bir soruya da; farklı çevrelerden farklı cevaplar gelmişti. Nihayetinde; Prof. Dr. Mesut GÜLMEZ önderliğinde bazı akamisyenlerimizin, Anayasanın 90. Maddesi ve ILO sözleşmelerinden kaynaklı sendikal haklarımız bulunduğunu açıklamaları sonucu; sendikal haklarımız o dönem verilen mücadelenin de sonucu ve kazanımı olarak, yasalaşmıştır. Fakat, 4688 sayılı bu yasanın ve sendikal haklarımızın, bugün tartışmaya açılması gerekmektedir. Çünkü bu yasa Kamu çalışanlarının, Anayasadan ve ILO sözleşmelerinden kaynaklı birçok hakkını vermemiş; var olan haklarını sınırlamış veya tırpanlamıştır. Bu yazıda, grev hakkı ve Toplu sözleşme başlığıyla sadece iki konuda buna örnek vermek istiyorum.

İlki; Grev hakkımız uluslararası normlarda var olmasına rağmen bu yasada tanımlanmamıştır. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) hukuk danışmanı Jeff Vogt bu konuda şöyle diyor: “Sendika özgürlüğü, özellikle çalışma ilişkileri bağlamında, çok uzun bir süredir kolektif bir hak olarak görülmektedir ve aslında grev hakkını da içeren bir haklar demetidir.” demektedir.ILO 87 ve ILO 98 sayılı sözleşmeler Anayasamızın 90. Maddesine göre usulüne göre imzalanmış ve yürürlüğe girmiş olduğundan sözleşmelerin hükümleri 657 ve 4688 sayılı yasalardan üstündür. Sonuç olarak; ILO sözleşmeleri ve denetim organları kararlarına göre memurların grev ve toplu eylem hakkı vardır. 4688 sayılı yasada geçmemesi kanun yapıcıların hatasıdır, bu hak kullanılacaktır. Grev hakkının işçi veya memur olmakla bir ilişkisi de yoktur. Çünkü, sözleşmelerde geçtiği adıyla, bütün dünya (memur-sözleşmeli-İşçi-taşeron vs. gibi) çalışanların tamamına işçi diyor.

İkincisi; 4688 sayılı yasanın 32. Maddesidir. Mahalli İdarelerde toplu sözleşmeyi içeren, bu madde sendikaların elini kolunu bağlamış, koyduğu kriterler ile adeta toplu sözleşme hakkımızı gasp etmiştir. Örneğin, Bir yerel yönetimde toplu sözleşme yapmaya kalktığınızda sizi her yerden kısıtlamakta ve adeta dalga geçmektedir. Yasa koyucu, burada sendikaların ve çalışanların zekasıyla dalga geçmektedir.

4688 sayılı yasanın 32. Maddesi, Yerel yönetimlerde sözleşme imzalanabilmesi için birçok kriter getirmekte, adeta çalışanı köşeye sıkıştırıp, İşverene mahkum etmektedir. Burada çalışanın hiçbir yaptırım gücü kalmamıştır. Önceden planlanan bir oyunun parçası olmak dışında yapılabilecekleri planlamıştır. Adına toplu sözleşme değil, sosyal denge tazminatı diyerek en başta konuyu sulandırmış ve sosyal denge tazminatının ödenmesine şu şartları koymuştur;

1- Belediyelerde belediye başkanının teklifi, 2-Belediye meclisince karar verilmesi, 3-Belediye başkanı taraf olduğundan onun ayrıca olur vermesi, 4-Toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen üç ay içerisinde sözleşme yapılabilir.5-Bu sözleşme bu Kanunun uygulanması bakımından toplu sözleşme sayılmaz 6-Bu kapsamda Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulamaz. 7-Yapılacak sözleşme, toplu sözleşme dönemi ile sınırlı olarak uygulanır  8-Sözleşme süresi hiçbir şekilde izleyen mahalli idareler genel seçimi tarihini geçemez. 9-Mahalli idareler genel seçim tarihini izleyen üç ay içerisinde de toplu sözleşme dönemiyle sınırlı olmak üzere sözleşme yapılabilir. 10-Bu sözleşmeye dayanılarak yapılan ödemeler kazanılmış hak sayılmaz. 11-İlgili mahalli idarenin; vadesi geçmiş vergi, sosyal güvenlik primi ile Hazine Müsteşarlığına olan borç toplamının gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yüzde onunu aşması,  12-ödeme süresi geçtiği halde ödenmemiş aylık ve ücret borcu bulunması 13-Gerçekleşen en son yıla ilişkin toplam personel giderinin, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin belediyelerde yüzde otuzunu, aşması hallerinde bu madde kapsamında sözleşme yapılamaz. Denmektedir.
Arkasından gelen hüküm ile de;  Sözleşmenin yapılmasından sonra bu koşulların oluşması durumunda mevcut sözleşme kendiliğinden hükümsüz kalır. Diye keskin bir hüküm konulmuştur. Halbuki sözleşmeler süreler ile imzalanır ve imzalandıkları dönem için geçerlidirler. Bu şartları da yeterli görmeyen Siyasi İktidar bir üst sınır icat etmiş ve bu üst sınırın geçilemeyeceğini ilan etmiştir. Toplu sözleşme iki taraf arasında yapılmakta ve tarafları bağlamaktadır.  
Bütün bu hükümler ILO sözleşmelerine, Anayasa ve yasalara aykırıdır ve her şeyden önce emek karşıtıdır. Sendikaların aralarındaki ayrılıkları bir tarafa bırakarak, tartışmalarını emek eksenine kaydırmaları ve bu sorunları çözmeleri gerekir. Emeğin oluşturacağı, Bilimsel platformlarda bu sorunları tartışmanın ve Toplu sözleşme hukukuna aykırı 4688 sayılı yasayı yeniden ele almanın zamanı gelmiştir. Aksi halde kaybeden, hepimiz olacağız.
Cengiz GÜLEBAY / 04.05.2015
 

 
Mehmet Ali Şahin o konuşmayı açıkladı
 
Deniz Gezmiş ve arkadaşları Antalya’da anıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalyalı işadamına milyonluk tehdit
Antalyalı bir işadamını cep telefonundan arayıp ölümle tehdit ederek 1 ...
Turizm işçilerinin endişesi
TURİZM İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ümit Akduman, “Türkiye'yi ekonomik ...
Akdeniz Üniversitesi Uluslararası Gençlik Şenliği başlıyor
BU Yıl 18'incisi düzenlenecek Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Uluslararası Gençlik ...
 
Basın ve İletişim Birimleri Antalya'da buluştu
SAĞLIK Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) Destek ve İdari ...
Kahramanmaraş'ta inşaat çöktü: 9 işçi yaralı
KAHRAMANMARAŞ'ta bir PVC imalathanesinin inşaatında beton dökülmesi sırasında ...
Vali Türker, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni gezdi
ANTALYA Valisi Muammer Türker, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde ve Kent Güvenlik ...
 
Domates serasına 1 milyon liralık uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde jandarmanın seraya yaptığı baskında, domates ...
'Kardeşiz' kampı sona erdi
EMNİYET Genel Müdürlüğü tarafından hayat geçirilen 'Kardeşiz' Projesi ...
Orman Genel Müdürlüğü, 144 geçici işçi alıyor
YANGIN sezonu öncesi hazırlıklarına hız veren Orman Genel Müdürlüğü, Antalya ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva