Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
22 Eylül 2020 Salı - 10:47

Alanya avokadosuna talep patlaması

ANTALYA'nın Alanya ilçesinde üretilen tropikal meyve avokadoda, iç pazarda talep patlaması yaşanıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programındaki açıklaması sonrası Alanya avokadosunun bilinirliği iyice arttı.

Alanya avokadosuna talep patlaması
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Alanya'da yetişen ve başta iç piyasa olmak üzere birçok ülkeye satılan tropikal meyve avokadonun hasadı ağustos ayında başlandı. Haziran ayında yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle erkenci meyvede yüzde 20'lik bir kayıp yaşanmasının yanı sıra iç pazardaki yoğun talep nedeniyle ihracatı da eylül ayına kaldı. Avokadoda bu yılki rekolte hedefi 70 milyon adet olarak belirlenirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programında yaptığı açıklama Alanya avokadosunu yeniden gündeme taşıdı.

'BİZİ ÇOK MEMNUN ETTİ'

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun teşekkür eden Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, "Biz çok memnun olduk. Özellikle Bakan Beyin bu şekilde bir açıklama yapması bizi memnun etti. Zaten çok hareketli, gördüğümüz zaman biz de hareketleniyoruz. Avokado yediği her halinden belli. Bunu da orada gündeme getirmesi, özellikle Alanya avokadosu olarak açıklama yapması bizi çok memnun etti. Avokado zaten gündemdeydi, Bakan Beyin bu şekilde bir açıklama yapması hızını daha da arttırdı. Biz Alanyalılar olarak daha çok memnun olduk. Özellikle ben Avokadocular Birliği Başkanı olarak daha çok memnun oldum. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz" dedi.

'BEDAVADAN REKLAM YAPTI'

Avokadonun bu şekilde gündeme gelmesiyle birlikte avokadoya olan merakın da arttığını belirten Başkan Sevilgen, "Mesela 'altın çilek' dediğimiz bir meyvemiz vardı onu Sayın Cumhurbaşkanımız bir davette ikram yapmıştı, altın çilek patladı. Altın çileğe bir ilgi, bir alaka bir araştırma yapılmaya başlandı. Şimdi bir ürünü gündemden düşürdüğümüz zaman o ürünün satışı da azalıyor. Biz buna reklam diyoruz. Şu an Bakan Bey, hızlı gitmekte olan bir aracın vitesini yükselterek daha da hızlı gitmesini sağladı. Zannedersem şu an internette bir araştırma yapsanız en çok tıklanan haberin birisi de avokadodur. Bakan Bey burada Alanya'mıza bedavadan bir reklam yaptı teşekkür ederiz" diye konuştu

'TÜRKİYE'DE TÜKETİM ARTTI'

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, bu yıl özellikle iç pazarda aşırı bir talep olduğunu da vurgularken, en çok İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'nın avokado talep ettiğini söyledi. Hilmi Sevilgen, şöyle dedi:

"Geçen yıla oranla avokado bu yıl çok daha hareketli geçiyor. Bunun bir sebebi haziran ayında yüzde 20'lik bir kaybımız vardı, bu yıl pandemiden mi neden dolayıysa aşırı bir tüketim oluştu. Zaten biz bunu geçtiğimiz yıl ağustos ayında 2-3 sefer ihracat gerçekleştirmiştik, bu sene eylül ayına sarktı. Bu üreticiyi tabii ki sevindiriyor, bizi de sevindiriyor. Tüketiciyi de memnun edecektir. Avokadonun içeriğinde çok vitamin, mineral var. Onun farkına vardılar. Bu da tüketimi arttırdı. Biz şunu gördük, geçen yıla oranla biraz düştü ama artı takviye ürünler geliyor. Ülkemizde her yıl avokado üretimine yeni başlandığı için bir de ekildikten 3-4 yıl sonra meyve veriyor. Mesela 3 yıl önce ektiğimiz ürün bu sene yeni devreye girdi. Bizim tonajda biraz eksiğimiz var ama onu zaten yeni gelen ürünler üretime katkı sağlıyor. Özellikle ülkemizde tüketim arttı" dedi.

HEDEF 70 MİLYON

Türkiye'de yaklaşık 45 bin hektarlık alanda avokado ekimi yapıldığını belirten Başkan Sevilgen, "Geçen yıl aşağı yukarı 40- 50 milyon adet civarında üretim elde etmiştik. Bu yıl hedefimiz, ürün azaldı dedik ama sadece erkenci ürünlerde azalma var. Diğer ürünlerde bir azalma yok. Mesela şu an elimizde duthane dediğimiz cins var. Bunlarda bir azalma yok. İlk ağustos ayında başlayan kliftonlarda bir azalma var. Onun arkasında Beckham, Etenger ve Fuerto başlayacak. Bu ürünlerimizde bir azalma yok. Yani aşağı yukarı 60- 70 milyon adet arasında inşallah bir üretimimiz olacaktır" diye konuştu.

ANTALYA'NIN ALANYA ILCESINDE URETILEN TROPIKAL MEYVE AVOKADODA, IC PAZARDA TALEP PATLAMASI YASANIYOR.(FOTO:BURCU MUTLU/ALANYA-DHA)

ANTALYA'NIN ALANYA ILCESINDE URETILEN TROPIKAL MEYVE AVOKADODA, IC PAZARDA TALEP PATLAMASI YASANIYOR.(FOTO:BURCU MUTLU/ALANYA-DHA)

ANTALYA'NIN ALANYA ILCESINDE URETILEN TROPIKAL MEYVE AVOKADODA, IC PAZARDA TALEP PATLAMASI YASANIYOR. ALANYA AVOKADO URETICILERI BIRLIGI BASKANI HILMI SEVILGEN, ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:BURCU MUTLU/ALANYA-DHA)

Burcu MUTLU- Engin ANAK/ ALANYA (Antalya), (DHA)

 
Gebizli'de asfalt çalışmaları başladı
 
Babasına ilaç götürdü, dönüş yolunda kazada öldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gebizli'de asfalt çalışmaları başladı
MURATPAŞA Belediyesi, Gebizli Mahallesi'nde, ikinci etap cadde ve sokak ...
Antalya'da motosikletli polis memuru şehit oldu
ANTALYA'da seyir halinde olan polis motosikletindeki polis memuru Onur ...
Passiflora bahçesi kuran gurbetçi: Avrupa'ya satacağız
ANTALYA'nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde yetiştirilen 'çarkıfelek', ...
 
Vatandaşların sipariş getiren kuryelerden ilginç istekleri
PANDEMİ döneminde gece gündüz yoğun çalışan motosikletli kuryeler, siparişleri ...
Döşemealtı'nda korkutan deprem
Antalya'nın Döşemealtı İlçesi'nde 86 kilometre derinlikte 3.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Polisin kovalayarak yakaladığı uyuşturucu satıcısı 2 kişi kamu görevlisi çıktı
ANTALYA'ya 10 kilogram uyuşturucu madde sokmak isteyen 3 kişi, kovalamacayla ...
 
Antalya'da 41 kilogram uyuşturucuya 3 tutuklama
ANTALYA'da düzenlenen operasyonda, 41 kilogram 800 gram uyuşturucu madde ...
Antalya'ya hafta sonu 40-45 bin turist geliyor
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Ari Maki'yi ...
Kemer Belediyesi'nden gençlere eğitim
KEMER Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, tarafından başlatılan çalışma ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva