Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
4 Şubat 2016 Perşembe - 10:34

Alara HES'e mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı

ANTALYA'da Alara Nehri'nde planlanan Kamer HES için verilen 'ÇED Olumlu' raporunun iptali için açılan davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Alara HES e mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Gündoğmuş İlçesi'nde Uçansu Şelalesi'ni de içine alan Alara Nehri üzerinde planlanan 7 HES'ten 2'si için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca verilen 'ÇED Gerekli Değildir' raporları, köylülerin açtıkları davalarla 2013 yılında Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'nce iptal edildi. 'Hayat 1' ve 'Hayat 2' regülatör ve HES projelerine karşı hukuk mücadelesini kazanan köylüler için bakanlık, iptal edilen bu 2 HES projesinin hemen üst tarafında planlanan Kamer Regülatörü ve HES projesi için 2015'in Mayıs ayında 'ÇED Olumlu' raporu verdi. 

Köylüler, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açarak, Kamer HES projesi ve Kırma-Eleme ve Hazır Beton tesisi için de yürütmenin durdurulması ve 'ÇED Olumlu' raporunun iptalini talep etti. Mahkemenin atadığı akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyeti raporunu tamamladı ve mahkemeye sundu. 

Mahkeme, 'ÇED Olumlu' kararı verilen projenin başlaması halinde, çevresel etkiler bakımından telafisi güç zararlar doğabileceğinin açık olduğuna hükmetti. Hukuka aykırılığı da açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden itiraz yolu da kapalı olmak üzere yürütmenin durdurulmasına karar verildi. 

ORMAN MÜDÜRLÜKLERİ DE REDDETMİŞTİ

HES projesine ilişkin, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, HES ve hazır beton tesisinin kurulacağı sahanın büyük kısmının devlet ormanı olduğu, ormancılık çalışmalarına olumsuz etkisi olacağından uygun görülmediği yönünde görüş bildirmişti. Yine Gündoğmuş Orman İşletme Müdürlüğü, HES ve beton tesisinin kurulacağı alanın devlet ormanları ve ziraat alanında kaldığı ve 'ÇED Olumsuz' görüşü verilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmişti. 

BİLİRKİŞİ RAPORU DA OLUMSUZDU

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda da kullanılacak kaynak sularına ilişkin 'ÇED Olumlu' raporunda detaylı bilgiler olmadığı, yani hangi dereden hangi miktarda su alınacağının belirtilmediği, Alanya ve Manavgat ilçelerinin ileriye dönük içme suyu ihtiyacını karşılamaya yönelik detaylı bilgi verilmediği de kaydedilmişti. Dere suyunun azalacak olması nedeniyle tarım arazilerinde sulama yapılamayacağı belirtilen raporda, Alara Çayı üzerindeki alabalık çiftlikleri sularının azalacak olması nedeniyle ekonomik kayıp oluşturacağı da kaydedildi. Raporda Eskibağ Mahallesi'ndeki mezarlıktan geçecek HES borusunun da sosyal ihtilafa yol açacağına işaret edilmişti.

BU KARARI BEKLİYORDUK

Bilirkişi raporuna göre yürütmeyi durdurma kararını beklediklerini belirten köylülerin avukatı Münip Ermiş, projenin iptal kararını da beklediklerini söyledi. Raporun tümüyle mahkeme heyeti tarafından tatmin edici bulunduğunu açıklayan Ermiş, “Bu şekliyle burada HES projesi gerçekleştirilemeyeceği söyleniyor. Burada 8 tane HES projesi var ve bu karara göre hiçbir firma ayrı ayrı ÇED raporu düzenlemeyecek. Rapor ve mahkeme kararına göre tüm projeler için bütüncül bir ÇED raporu düzenlenmesi gerekiyor. Mahkeme kararına göre Alara Çayı'nda HES projesi kurulamaz" diye konuştu. 

TOPLAM 7 HES 1 BARAJ PLANLANIYOR

Orta Toroslar'ın 2600 rakımlı dağları Akdağ ve Kuşak'tan doğup, Alanya'nın Boztepe turizm bölgesi sınırlarından Akdeniz'e dökülen Alara Çayı, 80 kilometre uzunluğunda. Alarahan Kervansarayı, Alara Kalesi gibi büyük öneme sahip tarihi değerlerle de bütünleşen Alara Çayı'nda Güzelbağ'ın doğusundan başlayıp Alarahan bölgesine kadarki bölümünde de rafting ve kano parkuru bulunuyor. Nehir üzerinde ÇED raporu verilen Kamer HES ve 'ÇED Olumlu' raporları iptal edilen Hayat 1 ve Hayat 2 HES'lerle birlikte Uçankaya HES, Oğuz HES, Gündoğmuş HES, Erka HES olmak üzere toplam 7 HES'in proje planları da ÇED raporunda gösteriliyor. Nehir üzerindeki planda bir de Alara Barajı bulunuyor.


Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 

 
Eşini başına çekiçle vurarak öldürdü
 
Aşk gülleri vitrinde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eşini başına çekiçle vurarak öldürdü
ANTALYA'da bir süredir eve gelmediği için hakkında kayıp ihbarında bulunulan ...
Manavgat'ta trafik kazası: 1 yaralı
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde iki otomobilin karıştığı kazada 1 kişi yaralandı.
Sevgiliye özel aşk kutuları
14 ŞUBAT Dünya Sevgililer Günü hazırlıkları Antalya'da tüm hızıyla sürüyor. ...
 
Nefesli sazlar konseri
ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası'nın (ADSO), 5 Şubat Cuma günü vereceği ...
İzmir'e sanat çıkarması
ANTALYALI resim, ebru, geleneksel el sanatları, seramik ve heykel sanatçıları, ...
'Sarıkamış Destanı'na yoğun ilgi
BİRİNCİ Dünya Savaşı'nın en dramatik sayfalarından 90 bin askerin şehit ...
 
Antalya türkülerle ısındı
ANTALYA Spor Dostları Derneği bünyesinde faaliyet gösteren 'Bir Saz, Bir ...
Ceylan'a 50'nci yıl kutlaması
ANTALYA Kültür ve Sanat Gönüllüleri Vakfı'nca şair-yazar Mustafa Ceylan ...
Çamur sanatında ilk heyecan
SERAMİK sanatçısı Suna Sönmez, geçen yıl kurduğu 'Anka Sanat Atölyesi'nde ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva