Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Yabancılara konut satışında İstanbul, Antalya'yı geçti
Yabancılara konut satışında İstanbul, Antalya'yı geçti
Serik'te kaza; 2 yaralı
Serik'te kaza; 2 yaralı
6 Mart 2011 Pazar - 16:51

Aleviler meydanda

ALEVİ yurttaşlar eşitlik istemlerini dile getirmek için İstanbul ve Ankara'dan sonra İzmir Gündoğdu Meydanı'nda miting düzenledi.

Aleviler meydanda
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yaklaşık 60 bin kişinin katıldığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da 500 metre ileride bulunan Alsancak Garı’nda yapacağı açılışa değinen mitingteki konuşmacılar, genel seçimlerle ilgili "Attığınız oy aynı sandığa gitsin" mesajı verdi.

Demokratik kitle örgütlerinin çağrısı üzerine İzmir Gündoğdu Meydanı’ndan miting düzenlendi. Mitingte, 'AKP Halka Hesap Verecek', 'Faşizme Karşı Omuz Omuza', &Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz' sloganları atıldı. Mitingde sanatçılar Arif Sağ, Ferhat Tunç, Dertli Divani, semah ekibi ve yerel ozanlar da yer aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur da mitinge geldi.

BALKIZ: BAŞBAKAN 500 METRE ÖTEDE

Toplantıda konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, parlamento seçimlerinin yaklaştığını, Türkiye’nin 12 Haziran'da bir deneyden daha geçeceğini belirterek, sorunlarını anlatmak için İzmir'de bulunan Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu da çağırdıklarını söyledi. Balkız, "Başbakan ve Kılıçdaroğlu aynı kentte, hemen 500 metre ötemizdeler. Onları buraya davet ettik. Hala da yol ve kapımız açıktır" dedi.

"KORKARIZ Kİ BİR HİTLER GELİYOR"

Özellikle Başbakan'a söyleyecekleri olduğunu belirten Balkız, şöyle konuştu:

"Başbakan bizi dinlerse belki ne dedikse onun tersini yapmaz. Biz ne diyoruz diye merak ediyorsa defterine not etsin. Parti, seçim programına alsın. Alır mı, almaz. O seçim programına kendine demokrasi, kendine özgürlük alır. Ülkemiz kötüye gidiyor. Din sosuyla soslanmış tek adamcılığa doğru gidiyoruz. Referandum sonrasında öyle bir oynadı ki yargıyla yarın seçim sonrası başkanlığa gidiyor. Korkarız ki bir Hitler, Mussolini geliyor. Buna engel olmalıyız. Onun için 12 Haziran seçimleri önemli." 

"SANDIK BAŞINDA BİZİ ŞAŞIRTMAYIN"

Balkız, kendileri ile dayanışma içinde olan siyasi parti ve seçmenlerden istekleri olduğunu anlatırken, "Bu seçimlerde attığınız oy aynı sandığa gitsin, aynı oyu kullanın ki bu zulümden kurtulabilelim. Siyasi partilere çağrı yapıyorum; Yarın sandık başına gittiğiniz zaman bizi şaşırtmayın. Kime oy vereceğiniz konusunda bizi tereddütte bırakmayın. Birleşin, biz birleştik, siz de birleşin" diye devam etti. Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, gelecek öğretim yılında Alevi çocuklarının ezilmeye devam edilmesine izin vermeyeceklerini kaydederken, "Seçimler gelip geçecek, eylül ayı gelecek, okullar açılacak. Biz bu işe bir çare bulmalıyız. Buna itiraz etmeliyiz" dedi.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel ise, insan hakları, demokrasi nerede ise Alevi toplumunun orada olduğunun bildirirken tüm aydın ve demokratları yan yana olmaya çağırdı. Hükümetin Alevi açılımını da eleştiren Özel, şöyle konuştu:

"Cemevlerimize yasal statü vereceklermiş, 'miş' de 'miş.' Böyle statü vereceklerse vermesinler. 1000 yıldır kendi alınterimizle cemevlerimizde ibadet yaptık, yine yaparız. Biz özden verdik, candan verdik, dedelerimizi devletin memuru yapmadık. Ama onlar Allah'ın memuru yerine koyduklarımızı devletin memuru yerine koyacaklar. Aleviliği bugüne kadar Alevi olmayanlar tarif etti. Aleviliği öğrenmek isteyen buyursun gelsin, geleni 'Mihman Ali' diye karşılar ancak, düşüncesine göre ağırlarız. Kapımız, hanemiz açık."

Daha sonra aralarında Arif Sağ'ın da aralarında olduğu sanatçılar sahneye çıkıp türküler söyledi. Mitinge katılanların istekleri şöyle sıralandı:

* Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılsın. * Zorunlu din dersleri kaldırılsın. * Cemevleri yasal statüye kavuşsun. *  Madımak Oteli müze olsun. *  Alevi köylerine cami yapma politikaları son bulsun. * Koçgiri, Dersim, Çorum, Maraş, Sivas, Gazi katliamlarının dosyaları yeniden açılsın, katiller yargılansın. * Çoğulcu, demokratik ve eşitlikçi bir Anayasa hazırlansın. * Aleviler(in fişlenmesi, ordudan, emniyetten dışlanması son bulsun.

Mitingden dağılanların AK Parti ve CHP konvoylarıyla karşılaşmaması için Alevi mitingine gelenlerin otobüsleri Konak, Çankaya, Fevzipaşa bölgelerine park ettirildi.
ARİF SAĞ’DAN BELEDİYEYE AÇILIŞ SİTEMİ

Mitingin sonunda sahneye gelen Arif Sağ, ilk türkünün ardından yaptığı konuşmada Ulaştırma Bakanlığı ile ortaklaşa yapılan Aliağa-Menderes Hafif Raylı Sistemi’nin açılışının aynı tarihe denk getirilmesine ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sitemde bulundu. Sağ, "Keşke Büyükşehir Belediyesi bu açılışları bugün yapmasaydı. Biz çok çabuk küseriz. Buradaki topluluğun kimlere oy verdiği belli. Bunu dikkate alarak yarın veya bir gün önce bu açılışlar yapılabilirdi. Keşke bizi boynu bükük, mahzun bırakmasalardı. Ancak, oyun tutmadı. Meydanlar daha da doldu. Biz başaracağız, korku imparatorluğunu yıkacağız" diye konuştu.

MİTİNGTEN NOTLAR

- Mitinge İzmir’deki soğuk hava ve yağmura rağmen 60 bini aşkın kişi katıldı.

- Siyasi partiler ve sendikalar da destek verdi, pankartlarıyla mitinge katıldı.

- Mitinge katılan Alevi yurttaşlar üzerinde ’Ya Ali’ yazılı kırmızı bantlar taktı.

- Türkiye’nin dört bir yanından 600 otobüsle kente gelenler Konak yönünden meydana giriş yaptı.

- Başbakan ile Kılıçdaroğlu’nun katılacağı açılışın gerçekleşeceği Alsancak Garı’na çok yakın olan Gündoğdu Meydanı arasındaki yol bağlantıları bariyerlerle kesildi. 3 koldan alana gelmesi beklenen gruplar, Gar tarafının iptal edilmesiyle Fuar ve Konak yönünden alana girdi.

 
Çekirge ihraç ediyor
 
Tekirova evinde üzgün
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evini müzeye çevirdi
Ankara'nın Elmadağ ilçesinde oturan 57 yaşındaki Ekrem Küçükersoy, çocukluk ...
Fanatik saz
Konya'da 20 yıldan bu yana saz yapan 34 yaşındaki Muharrem Sağlam, fanatik ...
Sütü boşa akıttılar
Isparta'nın Keçiborlu İlçesi'nde toplanan süt üreticileri, düşük süt fiyatlarını ...
 
Senfoniyle tanıştılar
Çukurova Rotary Kulübü'nün, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO) ...
Fedakar öğretmen
Denizli’deki Arif Yalınkaya İlköğretim Okulu 2-A Sınıfı’nın öğretmeni ...
Zeytinyağ güzelliği
Zeytinyağını gıda olarak tüketmenin dışında kozmetik amaçlı kullanım kadın ...
 
Yabancı eli
Muğla’nın Bodrum İlçesi Turgutreis Beldesi'nde 500 sokak hayvanına ev ...
Aşk engel tanımadı
NORVEÇLİ işitme engelli 44 yaşındaki Lıss Markussen, 2 yıl önce internette ...
Her üç kişiden biri rüşvetçi
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Raporu’na göre, Türkiye’de her 3 kişiden ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva