'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
20 Ocak 2022 Perşembe - 11:45

Alkol zehirlenmesi nedir?

Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel yazdı...

Alkol zehirlenmesi nedir?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

GÖZLEMLERİM

Son günlerde maalesef neredeyse her gün alkol zehirlenmesinden hayatlarını kaybedenlerin sayısı artıyor. Neden acaba?

Tabi ki birinci sorumluları bu alkollü içkileri yasal olmayan yöntemlerle üretip, yine gayri yasal olarak satmaları. Diğer sorumluları; bu kişileri bunu yapmaya sevk eden nedenler? Aşırı alkol fiyatları nedeniyle cazip hale gelmesi Ve tabiî ki yüksek kazanç elde etmeleri. Son sorumlu olarak ta fiyatlarının yasal alkol fiyatlarına göre cazip fiyatlarda olmasından tüketicilerin satın almaları. Ve adli mercilerin sorumluluklarını sayabiliriz.

Biz burada bu konulara değinmeden, bilimsel olarak bazı yanlış anlaşılmaların olmaması ve neden alkol zehirlenmeleri oluyor açıklayarak, insan sağlığına zararları ve varsa yararlarını ele alacağız. İçilebilen alkol ile içilmemesi gereken alkol arasındaki fark nelerdir? Hangi alkol içilebilir? Hangisi neden içilmemelidir?  Açıklamaya çalışacağız.

Alkolün yapısal tanımına baktığımız zaman sayısız denebilecek kadar molekül doğada ve insan vücudunda mevcut olduğunu görürüz. Hatta su’yun bile alkol tanımına uyduğunu söyleyebiliriz. Ancak, eski çağlardan beri içilen ve keyif verici olması nedeni ile vazgeçilemeyen alkol; ETANOL olarak isimlendirdiğimiz alkoldür. Bu alkol, çeşitli bitkisel ( tahıllar, başta üzüm olmak üzere meyveler) şekerlerin, glikozun oksijensiz ortamda fermantasyonu yani mayalanması sonucunda yapısal olarak 2 karbonlu bir alkole ( etanol) dönüşmesidir.  Ancak fermantasyon devam ederse karbondioksit gazının bu molekülden ayrılması sonucu tek karbonlu METANOL’e oksitlenir. 

İşin zorluğu üretim aşamasındadır. ETANOL üretiminde, METANOL ün  de üretimi maalesef gerçekleşir. Ve en zor tarafı ise bu iki alkolün birbirlerinden ayırımıdır.  Ne kadar distile edilse de bir miktar Metanol, etanol içinde kalır.  

Birbirinden çok farklı özelliğe sahip bu iki alkolün vücudumuzda tolere edilebilirliği nedeni ile kabul edilen etanol/ metanol oranı mevcuttur. Türk gıda izinine göre bu oran : 0,015 tir. Çok düşük orandır. Bu oranın üstünde fazla miktarda bulunuyorsa zehirlidir.

Medyada bazı terimler doğru kullanılmıyor.  Metil alkolden etil alkol olmaz. içilebilen alkol etanoldür. Metanol, etanolden çok daha fazla zararlıdır,sağlığa.. Sahte alkol denilen metanol/ etanol oranı yüksek olan alkoldür. Bu oranın en düşük seviyede olması gerekir.

Evsel ispirto ocağı yakıtı, matbaada boya temizliği, ayakkabıcılıkta tutkal temizliği için kullanımına izin verilen alkol METANOL dür. Fren hidrolik sıvısından antifriz sıvısına kadar kullanılan alkol metanoldür.

Gelelim kaçak içki nedir? .

“Kaçak içki” zehirlenmesi dediğimiz olay aslında bir “metil alkol” zehirlenmesidir. Metil alkol (metanol; CH3OH) en küçük tek karbonlu alifatik alkoldür. Gıda tüzüğüne göre hazırlanmış içkilerdeki alkol ise, etil alkoldür (etanol; CH3CH2OH).  Ve metil alkole göre bir karbon zincir daha uzundur. Metil alkolün elde edilmesi daha kolay ve çok daha ucuzdur.  Gıda tüzüğüne göre hazırlanan içkilerde tarımsal kökenli etil alkol kullanılması gerekir.  Metil alkolü uzaklaştırmak ve düzeyini öngörülen belirli oranların altına düşürmek için, özenli distilasyon işlemleri gerekir. Ki, maliyeti yükseltmesi nedeni ile içinde yüksek düzeyde metil alkol içeren  “kaçak içki” budur.

Metanol ve Etanolün sisnir sistemi üzerine farmakolojik etkileri büyük benzerlik gösterir. Ama Karaciğerde yıkılımları sonucu oluşan metabolitlerinin toksik etkileri büyük farklılıklar gösterir. Karaciğerde etil alkol asetaldehit’e, metil alkol ise formaldehit’e dönüşür. Formaldehit, gözün retina hücrelerinde toksik etkileri olan bir maddedir ve kanda düzeyi yükselince  toksik etki ile görme bozuklukları ve körlük oluşturur. Metil alkol içeren “kaçak içkiler” içildiğinde metil alkolün yıkılması ile kanda biriken formaldehit ve formik asit nedeni ile görme sorunları dışında daha tehlikelisi asidoza neden olur. Zehirlenenler genellikle asidoz nedeni ile ölürler. Metil alkolün enzimatik işlemlerle yıkılması yavaştır ve yıkım ürünleri olan toksik bileşiklerin, formaldehit ve formik asit, kanda toksik etkiler gösterecek düzeye gelmeleri genellikle kaçak içki içilmesinden sonra 10-36 saat içinde ortaya çıkar. Ölüm ilk 24 saat içinde olabileceği gibi birkaç gün içinde de zehirlenme belirtileri çıkmış olabilir.

“kaçak içki” içinde bulunan Metil alkol oranı riski arttırır. Yani metanol ne kadar fazla ise içkinin tehlikesi o kadar artar.

Hangi dozda metanol zehirlenmeye yol açabilir?

Metanolün minimum ölümcül (fatal) dozu 30-240 mL (20-150 g)’dir. Bununla beraber kişiden kişiye değişiklikler gösterir. Ve  ölümün 10 mL kadar düşük dozlarda veya 500 mL kadar çok yüksek dozlarda gelişebildiği de bildirilmiştir. Minimum ölümcül dozdaki bu değişkenlik bazı faktörlere bağlı olabilir. Kişinin metanol ile birlikte etanol içmesine, folat eksikliği olmasına da bağlı olabilir. Minimum toksik doz yaklaşık 100 mg/kg’dır.

Dolayısı ile 10 kuruş kar edeceğim derken hayatından olabilirsin.

Sevgilerimle.

 
Zirai don uyarısı yapılan Antalya'da sazlı sözlü nöbet
 
Akdeniz'in hijyen pazarı; 300 milyon TL
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tuğberk irin 21 Ocak 2022 Cuma 12:32

iyi güzel de suçlu alıp alkolü ucuza getirmeye calısan vatandas mı yoksa alkol fiyatlarına 1 senede yüzde yüze yakın zam yapan hükümet mi? Bırakın kardeşim insanlar 10 liraya bira alıp içsin kırmızı tuborg olmuş 28 lira insaf

Yorumu oyla      0      0  
Nadi Belen 20 Ocak 2022 Perşembe 23:53

Bu değerli ve aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zirai don uyarısı yapılan Antalya'da sazlı sözlü nöbet
ANTALYALI üreticiler, zirai don uyarısının ardından ürünlerinin zarar ...
Kemer'den İstanbul'a gönderdiğim portakalın başına ne geldi?
Serpil Nur Abiral yazdı
Kayıp işitme engelli Nihal, bulundu
ANTALYA'nın Serik ilçesinde 'anneanneme gidiyorum' diyerek evden çıkan ...
 
Çöp kovasıyla banka şubesinin camlarını kırdı
ANTALYA'nın Döşemealtı ilçesinde çöp kovasıyla banka şubesinin camlarını ...
Antalya'nın 5 antik kentinin 5 endemik bitkisi koruma altında
ANTALYA'nın her yıl milyonlarca turist ağırlayan 5 antik kentin 5 antik ...
Kayıp keçi kayalıklardan kurtarıldı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde 1 hafta önce kaybolan keçiyi, bulunduğu kayalıklardan ...
 
200 milyonluk destekten Antalya'da yararlanacak
Erdoğan, 2021'de yaşanan yangın ve sel afetlerinden zarar gören vatandaşlara ...
Yangında ölen kuşuna ağladı
ANTALYA'da 3 katlı apartmanın son katında çıkan yangında muhabbet kuşunun ...
OTED Manavgat'tan fuarda eğitim
OTEL Temizlik Eğitimi ve Dekorasyon Derneği (OTED) Manavgat üyeleri, 32. ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva