RTÜK'ten 'özel hayatın gizliliğini ihlal' cezası
RTÜK'ten 'özel hayatın gizliliğini ihlal' cezası
Kuş gripli ineklerin çiğ sütünü içen kediler öldü
Kuş gripli ineklerin çiğ sütünü içen kediler öldü
Marco Reus, Dortmund'dan ayrılıyor
Marco Reus, Dortmund'dan ayrılıyor
Finlandiyalı turist odasında ölü bulundu
Finlandiyalı turist odasında ölü bulundu
31 Ocak 2024 Çarşamba - 11:13

Alper Gezeravcı, astronotların kanser riskini tespit edecek

TÜRKİYE'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştireceği 'Miyeloid' deneyinde, uzay ortamının olası etkileri nedeniyle astronotların kanser riskleri tespit edilecek.

Alper Gezeravcı, astronotların kanser riskini tespit edecek
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Alper Gezeravcı, ISS'de Hacettepe Üniversitesi'nin 'Uzay Misyonuna Katılan Bireylerde Radyasyona Maruz Kalmanın Kanser İçin Öncül Lezyonlar Olan Periferik Kandaki Miyeloid-Kökenli Baskılayıcı Hücrelere Etkisinin İncelenmesi' deneyini yapacak. Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Temel Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güneş Esendağlı'nın sorumlusu ve proje yöneticisi olduğu deneyle, astronotların maruz kalacağı; yolculuk, uzay koşulları ve kozmik radyasyon hasarının immünolojik olarak 'Miyeloid-Kökenli Baskılayıcı Hücre' düzeyinde ölçülmesi ve değerlendirilmesi amaçlanıyor. Deneyle, astronotların atmosferin koruyucu etkisi olmadan uzayda maruz kaldığı stres ve radyasyon hasarına bağlı olarak, 'miyeloid' kökenli hücrelere yönelik olası değişiklikleri denetlenecek ve uzay ortamının olası etkileri sebebiyle astronotların kanser riskleri tespit edilecek.

Proje ekibinde Prof. Dr. Esendağlı'nın yanı sıra; Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Temel Onkoloji Anabilim Dalı'ndan Dr. Ece Tavukçuoğlu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerim Bora Yılmaz, Etlik Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Doç. Dr. Erhan Güven ve Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Temel Onkoloji Anabilim Dalından Uzman Biyolog Hamdullah Yanık bulunuyor.

'ELDE EDECEĞİMİZ VERİLER BİLİME KATKI SAĞLAYACAK'

Prof. Dr. Esendağlı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uzay Enstitüsü'nün Türk Uzay Misyonu'nun planlanmasıyla birlikte ISS'de gerçekleştirilecek deneyler için bir çağrıda bulunduğunu ve bunun üzerine projelerini oluşturduklarını belirterek, "Bağışıklık sistemiyle ilgileniyoruz. Özellikle bağışıklık sisteminin 'miyeloid hücreler' dediğimiz grubuna odaklanıyoruz. Sorduğumuz soru; tüm bu uzay yolculuğu; hazırlık dönemi, yolculuk sırasında yaşanan yer çekim stresi, devamında atmosferik basınç kaybı, yer çekimsiz ortam, kozmik radyasyon, ultraviyole ışınları gibi pek çok stres maruziyeti oluyor. Bu maruziyet de bağışıklık sistemini nasıl etkiliyor? Miyeloid hücreler kemik iliğinden çıkıyorlar, bu hücre grubunun 6 saat 8 saat gibi bir sürede yenilenme özelliği var. 14 günlük süreçte kemik iliği pek çok kez kendisini yenileyecektir. Bu hücre grubunun strese yanıt olarak artması ya da azalması gibi bir sorumuz var. Bu soru dünyada ilk kez soruluyor. Elde edeceğimiz veriler bilime katkı sağlayacak" dedi. 

'BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN NASIL BİR KARAKTERE BÜRÜNDÜĞÜNÜ ÖĞRENECEĞİZ'

Miyeloid hücrelerin sağlıklı bireylerde de bulunduğunu ve uzun süreli kanser ve enfeksiyon durumlarında arttıklarını, yaralanmalarda bağışıklık sisteminin dokulara zarar vermeden çalışmasını sağladıklarını aktaran Prof. Dr. Esendağlı, öte yandan miyeloid hücrelerin olası bir kanser durumunda kişiye negatif etki ettiğini söyledi. Esendağlı, "Tüm bu uçuş stresinde bu hücreleri bulursak esas soracağımız soru; bu hücreler çıkıyor mu, çıkıyorsa hangi grupları çıkıyor, baskılama fonksiyonu gösteriyorlar mı? İmmün sistemini aktive edip, astronotun bağışıklık sistemini negatif mi etkiliyor, bunların fonksiyonu nedir? Uzay yolculuğunda bazı enfeksiyonlara yatkınlığa mı sebep oluyor yoksa doku hasarını mı gidermeye çalışıyor onu öğreneceğiz. Aslında bağışıklık sistemi uzay yolculuğu sırasında nasıl bir karaktere bürünüyor onu öğreneceğiz" diye konuştu.

'KANSERLE İLİŞKİLİ CEVAPLARIMIZ OLACAK'

Radyasyon, ultraviyole ışınları gibi etkenlerin kansere sebebiyet verdiğini anımsatan Prof. Dr. Esendağlı, "Tabii 14 gün gibi kısa bir süreçte bunların kanser yapma olasılığı yok ama yukarıda maruz kalınan radyasyon oranı çok daha fazla. Pek çok faktörü bir araya getirdiğimizde ISS'de artan bir kanser risk varsa, bu bağışıklık sistemi açısından nasıl algılanıyor, bu bir risk mi? Bağışıklık sistemi kanserle savaşamayacak bir noktaya mı geliyor? Yoksa tam tersi önlem mi alıyor bunu öğreneceğiz. Kanserle ilişkilendirilebilecek cevaplarımız olacak" dedi. 

Gezeravcı'dan yolculuk öncesinde ve ISS'ye vardıktan sonra kan örnekleri alındığını dile getiren Prof. Dr. Esendağlı, eş zamanlı olarak ISS'de astronotların sürekli sağlık denetimlerinden geçtiklerini ve maruz kalınan basınç, radyasyon seviyesi gibi verilerin kendilerine geldikten sonra tüm parametrelerin birleştirilmesiyle maruz kalınan galaktik ortamın bağışıklık sistemindeki değişikliklerinin öğrenilebileceğini söyledi. Esendağlı ayrıca uzun süreli uzay görevlerinde astronotlarda geçmişte kardiyovasküler rahatsızlıklar ve eklem ya da kas sorunların raporlandığını kaydetti.

TURKIYE'NIN ILK ASTRONOTU ALPER GEZERAVCI'NIN, ULUSLARARASI UZAY ISTASYONU'NDA (ISS) GERCEKLESTIRECEGI 'MIYELOID' DENEYINDE, UZAY ORTAMININ OLASI ETKILERI NEDENIYLE ASTRONOTLARIN KANSER RISKLERI TESPIT EDILECEK. PROJE YONETICISI PROF. DR. GUNES ESENDAGLI, DENEYLE ILGILI ACIKLAMA YAPTI. FOTO-DOGA BASAK OZTURK-ANKARA-DHA

TURKIYE'NIN ILK ASTRONOTU ALPER GEZERAVCI'NIN, ULUSLARARASI UZAY ISTASYONU'NDA (ISS) GERCEKLESTIRECEGI 'MIYELOID' DENEYINDE, UZAY ORTAMININ OLASI ETKILERI NEDENIYLE ASTRONOTLARIN KANSER RISKLERI TESPIT EDILECEK. PROJE YONETICISI PROF. DR. GUNES ESENDAGLI VE EKIBI. FOTO-DOGA BASAK OZTURK-ANKARA-DHA

Doğa Başak ÖZTÜRK- Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ANKARA, (DHA)

 
'Patates kızartmasında aynı yağı en fazla 3 kez kullanın'
 
Kepez’in judocularından 2 madalya
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
4 ilde Kafes-33 operasyonu: 9 gözaltı
İSTANBUL merkezli 4 ilde yapılan 'Kafes-33' operasyonuyla Ahmet Söylemez'in ...
Otomobil iş yerine çarptı
AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ilçesinde sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobil ...
Yazar Mario Levi 66 yaşında hayatını kaybetti
YAZAR, iletişim eğitmeni Mario Levi 66 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti. ...
 
Limon sosu resmen yasaklandı
Limon suyu izlenimi veren limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos ve ...
Sokakta tabancayla vurularak öldürüldü
ADANA'da Ömer Demir, sokakta tartıştığı kimliği belirsiz kişi tarafından ...
Bakan Yerlikaya: 3 bin 744 göçmen kaçakçısı tutuklandı
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, geçen yıl göçmen kaçakçılığına yönelik ...
 
Aman dikkat: Bugün son gün
Otomobil sahibi milyonları yakından ilgilendiren 2024 yılı Motorlu Taşıtlar ...
Grev THY'yi vurdu: Seferler iptal edildi
Türk Hava Yolları, Almanya'da havalimanlarında gerçekleştirilecek grev ...
'Kesik baş' cinayetinin faili diş hekimi çıktı
AYDIN’ın Söke ilçesinde kaybolduktan bir ay sonra çuval içerisinde başı ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva