AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
14 Ağustos 2012 Salı - 11:14

Altın Portakal'ı Hülya Avşar değil yönetmelik vurdu

49'UNCU Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni, festivalin jüri başkanı Hülya Avşar'a kızan yönetmenler değil, kendi yönetmeliği vurdu.

Altın Portakal ı Hülya Avşar değil yönetmelik vurdu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Geçen yıl değişen yönetmeliğe göre başka bir yarışmada şansını deneyen filmler, Altın Portakal'a kabul edilmiyor. Buna göre İstanbul Film Festivali'ne ve 19'uncu Adana Altın Koza Film Festivali'ne katılan 14 film, Altın Portakal'da yarışamayacak.

Türk sinemasının usta yönetmenlerini, İstanbul Film Festivali ve 19'uncu Adana Altın Koza Film Festivali'ne kaptıran 49'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl yönetmelik kurbanı oldu. Geçen yıl değişen yönetmeliğe göre 6- 12 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Altın Portakal'a ulusal uzun metraj film yarışması dalında başvuracak filmler için getirilen 'yurt içinde yapılan ulusal ya da uluslararası hiçbir yarışmaya katılmamış olma' koşulu, ustaların filmlerini Altın Portakal dışında bıraktı. Daha önce "Başka bir ulusal yarışmada 'En iyi film' dalında ödül almamış olma" şeklinde düzenlenen yönetmelikte geçen yıl yapılan değişiklikle yurt içinde yapılan ulusal ve uluslararası hiçbir yarışmaya katılmamış, herhangi bir ulusal TV kanalında gösterilmemiş ve DVD baskıları satışa sunulmamış olma şartı aranıyor. Bu madde, ünlü yönetmenlerin filmlerine Altın Portakal kapısını kapadı.

5 FİLM İSTANBUL'A KAPTIRILDI

Yönetmeliğin bu maddesi uyarınca Reis Çelik'in 'Lal Gece', Zeki Demirkubuz'un yönetmenliğini yaptığı 'Yeraltı', Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan'ın 'Babamın Sesi', Belmin Söylemez'in 'Şimdiki Zaman' ve Veli Kahraman'ın 'Anadilim Nerede' filmleri, başvuruda bulunamadı. Bu filmler, ödül şansını ilk olarak 31 Mart- 15 Nisan tarihleri arasında düzenlenen İstanbul Film Festivali'nde denediği için yönetmelik uyarınca Altın Portakal'da yarışma şansını kaybetti.

Bu yıl 17- 23 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 19'uncu Altın Koza'nın 14 yarışma filminden 5'i ilk olarak İstanbul'da yarıştığı için Altın Portakal'a katılamazken, geri kalan 9 filmden İsmail Güneş'in yönettiği 'Ateşin Düştüğü Yer', geçen yıl 48'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne başvurmuş, fakat festivalde Güneş'in filmi ön elemeyi geçememişti. Altın Portakal yönetmeliğine göre ön elemeyi geçemeyen filmler yeniden kurgulansa, yeni sahneler eklense ya da çıkarılsa ve hatta filmin tüm kurgusu değişse dahi Altın Portakal'a başvuramıyor.

KOZA'DA FİLM, PORTAKAL'DA BELGESEL

Altın Koza'da yarışacak diğer 8 film ise Adana'da yarışacağı için 13 gün sonra Antalya'da yapılacak festivalde yer alamayacak. İnan Temelkuran ve Kristen Stevens'in birlikte yönettiği ve yine Altın Koza'nın yarışma filmleri arasında yer alan 'Siirt'in Sırrı' ise 49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne belgesel film dalında başvurdu. Altın Koza'da 'En İyi Film' için yarışacak yapım Altın Portakal'da 'En İyi Belgesel' ödülü için yarışacak. Altın Portakal'a başvuru şartları taşıyan usta yönetmenler Yeşim Ustaoğlu 'Araf'la, Derviş Zaim 'Devir'le ve Erden Kıral 'Yük' adlı filmleriyle Altın Koza'yı tercih etti.

TUNÇ OKAN 20 YIL SONRA DÖNÜYOR

Yarışma başvuruları devam eden 49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne başvuran yapımlar arasında, 20 yıl sonra sinemaya dönen Yönetmen Tunç Okan'ın 'Umut Üzümleri' filmi yer alıyor. 1992 yılında Altın Portakal Film Festivali'nden 'Fikrimin İnce Gülü - Sarı Mercedes' filmiyle ödülle dönen, bir dönemin yasaklı filmi 1974 yapımı 'Otobüs'ün yönetmeni Tunç Okan, 20 yıl aradan sonra hem sinemaya hem de Altın Portakal'a Ahmet Mekin'in başrollerinde oynadığı son filmiyle geri döndü. Uluslararası Antalya Altın Portakal'a şu ana kadar 35 film başvuruda bulunurken, bu filmler arasında Altın Koza'nın memleketi Adana'da çekilen ve 9 Ağustos- 8 Eylül arasında düzenlenecek 69'uncu Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini gerçekleştirecek Ali Aydın'ın ilk filmi 'Küf', Kadir İnanır'ın başrolünü oynadığı Yönetmen Ahmet Sönmez'in 'Elveda Katya', Köy Enstitüleri'nin hikayesinin anlatıldığı ve Erkan Can'ın başrolünü oynadığı Ali Adnan Özgür'ün 'Toprağın Çocukları', 'Suskunlar' dizisinin yönetmeni Çağatay Tosun'un 'Derin Düşünce' yer alıyor.

PORTAKAL İLGİ ÇEKİCİ OLMAKTAN ÇIKIYOR

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin eski genel sanat yönetmeni Vecdi Sayar, Altın Portakal'ın irtifa kaybettiğini savundu. Türk sinemasının usta ve parlak genç yönetmenlerinin Altın Koza'yı tercih ettiğini kaydeden Sayar, Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Yönetmeliği'nde yer alan 'Başvuracak filmlerde, yurtiçinde yapılan ulusal ve uluslararası hiçbir yarışmaya katılmamış' olma şartının gerekli olduğunu savundu. Buna açıklık getiren Sayar, "Eğer festivali sinema sektörü ve medya açısından ilgi çekici kılacak böylesi bir maddeye yönetmeliğinizde yer veriyorsanız, tercih edilir halde olmanız gerekir" dedi. Vecdi Sayar, tercih edilebilir olmanın diğer festivallere göre seviye, nitelik ve değerler açısından farklı olmakla ilişkili olduğunu söyledi.


Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) -

 
Bekir Coşkun: Kalem ol kırsınlar seni
 
Halk otobüsü şoförünün cüzdanını çaldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
umit demirbag 14 Ağustos 2012 Salı 19:19

1 aydır söylüyoruz altın portakal ölüyor .diye ve öldü ama suçlu kim asla aksav değil belediye değil sadece yönetmelik . ahbe antalya bişeydede kabetme artık. futbolda satadı yok turizimde kayıp %20.tarım da mallar gümrükte kalıyor sanyi 3-4 firma vb

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘İlaç firmaları zararımızı karşılasın’
Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun, 'Referans Fiyat' ve 'Kamu Kurum ...
Elektrik akımına kapılan kaynak ustası Adana’ya nakledildi
Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde prefabrik ev yapımında çalışırken elektrik ...
Domuz avında 10 yaşındaki oğlunu tüfekle yaraladı
Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde domuz avına çıkan Ali Arslan, tüfeğinin ...
 
Turist, Antalya pullu kartpostalı sevdi
Antalya PTT Başmüdürlüğü, e-mail ve cep telefonu mesajları nedeniyle ...
‘Aşil’ polis köpeği olmak için Holanda’da sınava girecek
Antalya'da, bir merkezde 2.5 yıldır özel eğitim gören Belçika Malinois ...
Plaj partisinde gelen ölüm
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde bir otelin plajında düzenlenen partiye katılarak ...
 
Fukara Beach'te tehlikeli oyun
ANTALYA'da 41 dereceye yükselen hava sıcaklığı, kentin kenar mahallelerinde ...
Antalya'da Suriye için imza toplanıyor
İŞÇİ Partisi Türkiye’nin Suriye’ye karşı terör faaliyetleri yürüten unsurların ...
Antalya'da baba ve oğlunu öldürdüler
ANTALYA’da aralarında daha önceden çocuk kavgası nedeniyle husumet bulunan ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva