Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
20 Mayıs 2020 Çarşamba - 14:10

Amatör tarihçinin ilk sorusu 'Tuzunuz var mı?' oldu

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde Likya Yolu'na yakın Beycik Bükü'nde kaybolduktan 15 saat sonra jandarma tarafından bulunan İngiliz ve Türk vatandaşı amatör tarihçi 73 yaşındaki Kate Clow, "Vücudum dengesini kaybetmişti. Jandarma ekiplerine ilk olarak 'Tuzunuz var mı?' diye sordum" dedi.

Amatör tarihçinin ilk sorusu  Tuzunuz var mı?  oldu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'dan Fethiye'ye kadar uzanan 535 kilometrelik Türkiye'nin ilk en uzun mesafe yürüyüş yolu olan Likya Yolu'nun 1999 yılında ortaya çıkarılmasında ve işaretlenmesinde önemli rol oynayan ve aynı zamanda bu yol ile ilgili 'Likya Yolu' adlı kitabın yazarı olan, 1997 yılında Türk vatandaşlığına geçip 'Kardelen Karlı' ismini alan amatör tarihçi Kate Clow, beraberinde Andrzej Leszek Wielochowski (73) ve Onur Dumlupınar (40) ile pazar sabahı Kemer ilçesine bağlı Beycik Bükü'nde kamp yaptı. Burada yanındaki arkadaşlarından ayrılan ve Likya Yolu'ndan Kemer'e doğru dönüşe geçen Kate Clow, saat 12.00 sıralarında arkadaşlarını arayarak yolunu kaybettiğini söyledi. Hava sıcaklığının etkisiyle susuz kalıp kaybolan Kate Clow, 15 saat sonra jandarma ekipleri tarafından saat 03.00'de bulundu. Kate Clow ve Andrzej Leszek Wielochowski'ye, Hıfzıssıhha Kanunu gereği 65 yaş üstünün sokağa çıkma yasağı kuralını ihlal etmeleri nedeniyle Onur Dumlupınar'a ise aynı kanunun sahillerin kullanılmasının yasağı kuralını ihlal etmesi nedeniyle 3 bin 150'şer lira olmak üzere toplam 9 bin 450 lira ceza uygulandı.

SICAK HAVADA SUSUZ KALDI

Dünyanın en önemli 10 yürüyüş parkuru arasında gösterilen Likya Yolu'nun ortaya çıkmasında büyük katkıları olan Kate Clow, Beycik Bükü'nde nasıl kaybolduğunu anlattı. Pazar sabahı arkadaşlarıyla birlikte Beycik Bükü'ne gittiklerini anlatan Clow, pazartesi sabahı toplantıya yetişebilmek için tek başına patika yoldan şehre doğru ilerlediğini söyledi. Hava sıcaklığının etkisiyle susuz kalıp kaybolduğunu belirten Kate Clow, 15 saat sonra jandarma ekipleri tarafından bulunduğunu kaydetti.

GECE 03.00'TE BULUNDU

Likya Yolu'nda her noktayı bildiğini, D400 karayolundan denize giden patika yolda kaybolduğunu anlatan Kate Clow, şunları anlattı:

“Pazar sabahı arkadaşlarla beraber erken saatlerde sırt çantalarımızla birlikte denizde gidip yüzdük. Sonra Beycik Bükü'ne çıkıp kamp çadırı kurduk. Beraber bir gece kaldık. Pazartesi günü öğleden sonra bir toplantım vardı. Bu nedenle tek başıma geri dönmeye karar verdim. Bu yolu sadece bir defa kullanmıştım. O nedenle bu yolu çok iyi bilmiyordum. Dönerken patika sırtını takip ediyordum ama saat 11 gibi tam güneş varken o noktada patika sırtı sol taraftan sağ tarafa döndü. Tam tepe üzerinde beklemeye karar verdim. Çünkü çok sıcaktı ve o havada hareket etmek çok tehlikeliydi. Ağaçların altında gölge alanda kendime küçük bir yuva yaptım. Beklemeye başladım. İki arkadaşım beni merak etmiş aramaya başlamış. Ama telefonum çalışmıyordu. O nedenle arkadaşlarım jandarmaya haber vermiş. Arama prosedürleri başlamış. Gece 03.00'te bir ses duydum ardından ışıklar falan derken 'Kate Kate!' diye bağırmaya başladılar."

'MÜKEMMEL BİR EKİP'

Patika yolda kaybolmasından sonra kendince bir plan yaptığını söyleyen Kate Clow, “Ben sabah 5'e kadar bekleyecektim. Ondan sonra patikaya doğru ilerleyecektim. Likya yolu üzerinde en yakın su yerini biliyordum. Oraya yaklaşık 500 metre gibi uzaklıktaydım. Jandarma gelmeseydi su yolunu bulacaktım. Ama jandarma ekibi mükemmel bir takım. Kurtarıcı ekip gerçekten çok profesyonel, sağlam bir takım. Beni bulduklarında patikadan yola doğru götürdüler. Sadece susuz kaldığım için başım dönüyordu, o yüzden dinlenme ihtiyacım vardı. Jandarma ekibi bana bol bol su verdi. Sonra kendime geldim" diye konuştu.

İLK SORU 'TUZUNUZ VAR MI?'

Saatlerce kaybolduğu süreçte hiç korkmadığını anlatan Clow, yanlış bir şeyler yaptığını farkına vararak sadece moralinin bozuk olduğunu belirtti. Susuzluk ve tuzsuzluk nedeniyle vücudunda dengelerin bozulduğunu anlatan Kate Clow, “Vücudum dengesini kaybetmişti. O nedenle çok tehlikeliydi. Jandarma ekiplerine ilk olarak 'Tuzunuz var mı?' diye sordum. Komutanın yanında zeytin varmış. Bana zeytin verdiler, çok nazik bir davranıştı" dedi.

HEM KURTARILDI HEM DE CEZA YEDİ

Kate Clow, koronavirüs nedeniyle 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma yasağı nedeniyle kendisine 3 bin 150 lira ceza yazıldığını anlattı. Clow, “Gerçekten yasak olduğunu bilmiyordum. Süreci dikkatli takip etmedim. Bir hafta önce duydum ki Antalya'da virüs riski azalmış, turizm için hazırlanmaya başlamıştı. Bende hareket edebilirim diye düşündüm, o yüzden dışarı çıktım" diye konuştu.

Kate Clow, yasak kalktıktan sonra tekrar yürüyüşe çıkmayı düşündüğünü belirtti.

ANTALYA'NIN KEMER ILCESI'NDE LIKYA YOLU'NA YAKIN BEYCIK BUKU'NDE KAYBOLDUKTAN 15 SAAT SONRA JANDARMA TARAFINDAN BULUNAN INGILIZ VE TURK VATANDASI AMATOR TARIHCI KATE CLOW, ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN KEMER ILCESI'NDE LIKYA YOLU'NA YAKIN BEYCIK BUKU'NDE KAYBOLDUKTAN 15 SAAT SONRA JANDARMA TARAFINDAN BULUNAN INGILIZ VE TURK VATANDASI AMATOR TARIHCI KATE CLOW.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN KEMER ILCESI'NDE LIKYA YOLU'NA YAKIN BEYCIK BUKU'NDE KAYBOLDUKTAN 15 SAAT SONRA JANDARMA TARAFINDAN BULUNAN INGILIZ VE TURK VATANDASI AMATOR TARIHCI KATE CLOW (SAGDAKI).(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN KEMER ILCESI'NDE LIKYA YOLU'NA YAKIN BEYCIK BUKU'NDE KAYBOLDUKTAN 15 SAAT SONRA JANDARMA TARAFINDAN BULUNAN INGILIZ VE TURK VATANDASI AMATOR TARIHCI KATE CLOW,  JANDARMA VE ARKADASLARINNI YARDIMIYLA PATIKA YOLDAN CIKARTILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN KEMER ILCESI'NDE LIKYA YOLU'NA YAKIN BEYCIK BUKU'NDE KAYBOLAN INGILIZ VE TURK VATANDASI AMATOR TARIHCI KATE CLOW, 15 SAAT SONRA JANDARMA TARAFINDAN BULUNDU. (TARIHCININ KAYBOLDUGU YOL) (FOTO:ANTALYA-DHA)

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Çocuğu için 8'inci kattaki balkona salıncak kurdu
 
Yeğeni ve eniştesini silahla yaraladı, tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karpuz tarlasında 'kesmece' hırsızlık
ANTALYA'nın Serik ilçesinde, karpuz tarlasından hırsızlık yaptıkları iddia ...
Diğer binanın çatısına geçerken düşüp, ölmüş
ANTALYA'da gece yarısı apartman dairelerinin zillerine bastıktan sonra ...
Ormanlık alanda saksıda uyuşturucu
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde ormanlık alanda saksılara ekilmiş 108 kök ...
 
Alanya'da polisten sıkı denetim
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde polis bekçilerle birlikte denetimlerine aralıksız ...
Plajlarda normal yeni dönemi
ANTALYA'da, Muratpaşa Belediyesi, dünyaca ünlü falez sahil bandında yer ...
Korona günlerinin en iyisi seçilecek
MURATPAŞA Belediyesi'nin, salgın günlerinde gençlerin evlerinde yaptıkları ...
 
Finike'de 19 Mayıs denizde kutlandı
FİNİKE'deki yatçılar ile amatör balıkçılar, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ...
Serik MHP'den çocuklara ayakkabı
MHP Serik İlçe Başkanlığı ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına bayram ...
POYD Başkanı Atmaca'nın acı günü
PROFESYONEL Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Genel Başkanı Ülkay Atmaca'nın ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva