Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
29 Ocak 2021 Cuma - 14:45

Anıl Uzun Profesyonel Şeflerin Karşılaştığı Zorlukları Değerlendiriyor

“Bugünün dünyasında uluslararası çalışan bir şef olmak, dünyaya bir meydan okumadır” diyor Anıl Uzun.

Anıl Uzun Profesyonel Şeflerin Karşılaştığı Zorlukları Değerlendiriyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

“Bugünün dünyasında uluslararası çalışan bir şef olmak, dünyaya bir meydan okumadır” diyor Anıl Uzun ve devam ediyor “Neden diyeceksiniz? Bu dünya beyazların dünyası. Restoranlar hepsi beyaz ırklı şefler için rezerve edilmiştir. Beyazlar, iyi bir işe kolayca ulaşabilir. Piyasada yer edinmek için ya da bir tarif geliştiricilere olmak için tüm ayrıcalıklara sahiptir. Beyaz şefler dünyadaki herhangi bir mutfağa ait bir yemeği yemek pişirebilir. Zerdeçal, zahter veya tahin gibi dünyanın diğer tarafına ait yemek malzemelerini keşfedebilir ve onları trend haline getirebilir. Fakat beyaz bir şef falafeli trend haline getirirken bu yemeğin kökenlerine ne kadar saygı gösteriyor, arkasındaki tarihi ve kültürü ne kadar takdir ediyor?”

Anıl Uzun’a değerlendirmesini ilerletiyor, “Beyaz olmayan bir şefseniz etnik kimliğinize göre yemek pişirdiğiniz farz edilir. Ben Türk olduğum için Türk Mutfağı konusunda uzman olmam bekleniyor ancak benim branşım farklı bir alanda. Ama restoranlar ve yemek çevresi aldığım eğitim ne olursa olsun kendi kültürüme uygun yemek yapmaya zorluyor beni. Bir türk olarak Londra'da Meksika Mutfağı konusunda eğitimi almama rağmen, bu konuda bir söz hakkım yok. Türk yemeklerini profesyonel olarak pişirme konusunda pek tecrübem yok aslında benim. Bu yemekleri yiyerek büyüdüm ancak bu konuda alaylı olarak öğrenmek dışında, yemek yapan annemi ve teyzelerimi görmek izlemekten ibaret Türk mutfağı bilgim.“

Anıl Uzun, beyaz ırktan bir şefseniz İtalyan, Meksika, Hint ve Filipin yemekleri yapabileceğinizi, bu mutfaklarda uzman olabileceğinizi, eğitimini aldığınız mutfağı özgürce pişirebileceğinizi belirtiyor.

“Yanlış anlaşılmak istemem, ben kendi mutfağını pişirmeyi yanlış bulmuyorum ancak sektörün bizi buna zorlaması yanlış. Türk mutfağı pişirebilirim tabii ki,  çünkü içinde büyüdüm. Türk kültürü her zaman hayatımın bir parçası. Mesele şu ki, onunla sınırlı kalmak istemiyorum, aldığım eğitim üzerine işler yapmak istiyorum. İtalyan mutfağı pişirmek isteyen bir siyahi şef piyasada şaşkınlıkla karşılanmamalı. Bunu yapacak eğitime ve yeterli deneyime sahip olan her şey asya mutfağı pişirebilmeli. Ancak insanlar etnik kökeni Hint olan şeflerin körili yemek pişirmesini bekliyor” diyor Anıl Uzun.

İnsanların kendisinden Türk yemekleri hakkında her şeyi bilmesini beklediğini ileten Anıl Uzun, kebap yemediğini, çoğunlukla bitki temelli beslendiğini ve buna uygun yemekler pişirdiğini aktarıyor. Türk mutfağına körü körüne bağlı olmayıp dünya mutfağına aşina olduğunu aktaran Uzun,  insanların alışkanlıklarınızı etnik kökeninizle ilişkilendirme eğilimi de çok riskli ve sağlıksız bulduğunu düşünüyor.

Anıl Uzun Devam Ediyor:

“Başkaları için yemek pişirmek, tarif geliştirmek ve yazmak zor ama güzel bir iş. Bunu belirli bir kurallar çerçevesinde yapıyoruz. Kreatif bir şef dışarıya açıldığında, çalışmaları ve yazıları ile başkalarını bilgilendirme ve yönlendirme sorumluluğunu taşır. Pek çok beyaz şef, falafelin kültürünü görmezden gelerek onu sadece bir trend unsuru olarak pişiriyor. Şeflerin pişirdikleri yemeği takdir etmemesini çok yanlış buluyorum. Ben bir Türk aşçı olarak Amerikan yemeklerine, ya da İtalyan yemeklerine saygı duyuyorum. Ben de onların pişirdikleri Manakish, falafel ve kebaba saygı duymasını istiyorum.”

“Evde arkadaşlarıma davet verdiğimde baklava ikram ediyorum. Ancak kamuoyu önünde İtalyan pizzası pişirirken daha dikkatli davranmam gerektiğine inanıyorum. Ya da beyaz bir aşçı ailesi için falafel yapabilir, ancak bunu kamuoyu önünde yaptığında, yemeğin kültürünü ve geldiği etnik kökeni takdir etmesi gerekir.  Her şef yaptığı yemeğe saygı duymak zorundadır.” diyerek sözlerini sonlandırıyor.

 
Ağıldan 124 koyun hırsızlığıyla ilgili 9 şüpheli adliyede
 
Manavgat'ta fuhuş operasyonu: 10 tutuklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ağıldan 124 koyun hırsızlığıyla ilgili 9 şüpheli adliyede
KONYA'nın Hadim ilçesinde, 2 kardeşiyle küçükbaş yetiştiriciliği yapan ...
10 gündür haber alınamıyordu, evinde ölü bulundu
ADANA’da 10 gündür haber alınamayan Ahmet İnci (78), yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu.
İsimsiz kahramanlar, bulutların üzerinde
MİLLİ Savunma Bakanlığı, uçaktan paraşütle atlayan Özel Kuvvetler Komutanlığı ...
 
Motosiklet sürücüsü acı içinde ambulans bekledi
ADANA’da önünde duran otomobile çarpan sepetli motosikletin sürücüsü yaralandı. ...
Birlikte alkol aldığı arkadaşını bıçakla yaraladı
ESKİŞEHİR’de Yasin Ö., birlikte alkol alıp tartıştığı Metin B.’yi bacağından ...
Bulgaristan, PCR testi zorunluluğu getirdi
TRAKYA Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, Bulgaristan'ın ülkeye girişlerde, ...
 
98 erkeği 'jigolo yapma' vaadiyle dolandırdılar
BALIKESİR’de ‘Jigolo olma vaadiyle’ 98 erkeği dolandıran 10'u kadın 44 ...
Evde kumar oynayan 31 kişiye 106 bin 516 lira ceza
OSMANİYE’nin Sumbas ilçesinde jandarmanın bir eve düzenlediği operasyonda ...
Türkiye, 2020'de 16 milyon ziyaretçi ağırladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva