TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
8 Ağustos 2017 Salı - 17:11

Antalya Büyükşehir'den ücretsiz elektrik

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, 2018 yılında 39 sulama kooperatifinin kullandığı elektriği, Döşemealtı'nda kurduğu güneş enerjili elektrik santraliyle ücretsiz sunacak.

Antalya Büyükşehir den ücretsiz elektrik
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yatırım gezisi kapsamında gazetecileri Döşemealtı İlçesi Dağbeli Mahallesi'ndeki güneş enerji santralini gezdirdi. Santralin 33 bin metrekare alanda 8 milyon 500 bin liraya mal olduğunu belirten Türel, 2 megawat güce sahip 2 milyon 700 bin kilowat saat elektrik kapasiteli güneş enerjisi santralinin uzun zamandır enerji ürettiğini kaydetti.

Kurdukları santralle 39 sulama kooperatifi ile toplam 125 aboneye yaklaşık 753 bin 210 lira destek sağlayacaklarını kaydeden Türel, "Bugüne kadar da bu desteğin 411 bin lirası ödeme yapma suretiyle karşılandı. Büyükşehir Kanunu kapsamında 39 sulama kooperatifinin yıllık sulama suyu ile ilgili elektrik ihtiyacı 8.5 milyon kilowat/ saat kadardır. Bunun için 5-6 megawatlık kurulu güce ihtiyaç vardır. Biz 2 megawatını faaliyete geçirdik. 3 megawatlık daha enerji santrali kurulumu çalışmalarımız gerçekleştireceğiz. Bunu da 2018 yılına kadar hizmete sunmuş olacağız. Projeye Kalkınma Bakanlığı onay verdi" dedi.

7 BİN 439 ÇİFTÇİ AİLESİ YARARLANACAK

Güneş enerji santrallerinin güneşin çok olduğu yerden öte rutubetin az olduğu yerlerde verimli üretime sahip olduğuna dikkati çeken Başkan Türel, bu nedenle Döşemealtı'nı seçtiklerini söyledi. Proje tamamlandığında sulama kooperatiflerin yüzde 85'inin elektriğini bu santrallerden karşılanabileceğine vurgu yapan Türel, şöyle devam etti:

"Bu sene yüzde 20 olarak verdiğimiz elektrik desteğini gelecek sene yüzde 100'e çıkaracağız. Böylece güneş enerjisi ile sağladığımız elektriği sulama suyunu kullanan çiftçilerimize bedava vermiş olacağız. Sulama maliyeti enerji maliyeti hariç çiftçiye ulaştırılacak. Bu da çiftçiye önemli bir destek demektir. 2018 yılında desteğimizi 4 milyon 210 bin liraya çıkmış olacak. Seçimlerden önce elektrik bedava deyip sözünü unutan siyasetçi olmaktansa çiftçiye elektrik bedava deyip sözünü yerine getiren bir büyükşehir belediye başkanı olmanın onurunu yaşamış olacağız. Verdiği her sözü yerine getirmiş olan gururu benim için her şeyden önemlidir. 7 bin 439 çiftçi ailesi bu destekten yararlanmış olacak."

150 MİLYON LİRALIK YENİ TESİS EKLENDİ

Buradan Kızıllı'daki Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi'ni gazetecilere gezdiren Türel, tesis hakkında bilgi verdi. Türel, çöpten elektrik üreteceklerini belirterek, çöpün altın olduğunu söyledi. Projeye 11 yıl önce ilk döneminde başladıklarını belirten Türel, evsel atıklar için uzun süre çözüm bulunmadığını aktardı. 28 düzensiz vahşi depolamanın kapatıldığını dile getiren Türel, 5 depolamada da düzenleme yaptıklarını aktardı. Türel, "2006'da başlattığımız projenin Mustafa Akaydın tarafından devam ettirildiğini söylemek isterim. Fakat proje yargıya taşındığı için bir gelişme kaydedilememişti. Yeniden göreve geldiğimizde hukuki sorununu çözdük. Eğer biz mevcut projeye devam etmiş olsaydık geride kalan atık miktarı yüzde 60 civarında olacaktı. Biz bunu yakma tesisiyle çözebileceğimizi söyledik, geriye kalacak çöp miktarının yüzde 5 olmasını sağladık. 150 milyon dolarlık yakma ünitesi en önemli husustu. Saatte 5 bin metreküp yakma tesisi projeye eklemesiydi havaya karışacaktı."

BELEDİYE YILDA 10 MİLYON GELİR ELDE EDECEK

Tesislerin çok hızlı bir şekilde ilerlediğini aktaran Menderes Türel, belediye olarak buradan yıllık 10 milyon lira gelir sağladıklarını aktardı. Başka şehirlerde çöpün bertarafı konusunda belediyelerin ton miktarına göre yüklenici firmalara bedel öderken, Antalya'nın bu konuda bir bedel ödenmediğini aktardı. Üstüne firmadan yıllık para aldıklarını dile getiren Türel, tesisin 215 milyon dolara mal olduğunu söyledi. Türel, "Belediye kasasından para harcamadan tesis elde ediyoruz. Çöpümüzün bertarafını ücretsiz sağlarken, üstüne şirketten para alıyoruz. Günde işlenebilecek çöp miktarı 4 bin ton şeklinde tesisler planlandı, Antalya'nın bugünkü günlük çöp miktarı ise 2 bin 300 tondur. Alandaki yakma ünitesinden sonra 45 megawat elektrik edilecek. Bayram öncesi elektrik enerjisi denemesi yapılacak. Antalya'nın çöpünün yüzde 95'i bertaraf edilecek. Yüzde 5 ise çimento fabrikalarında kullanılacak. Çevreci belediyecilik nasıl olurmuş Kızıllı'da görülebilir" diye konuştu.







Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - 

Etiketler:
 
Gurbetçi tatilde yaşamını yitirdi
 
Siyasileri şoke edecek anket
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suriye'den sonra bir sınıra daha duvar
BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye-Suriye sınırında inşa ...
Emekliler için tarihi karar
Anayasa Mahkemesi (AYM)'nin 'Emekli ikramiyesinin geç ödenmesinde faiz, ...
Bunu da gördük
ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi'nde sakal uzatıp başında sarıkla dolaşan ...
 
Otogaza 22 kuruş zam geldi
Otogazın litre fiyatında 22 kuruşluk fiyat artışına gidildi. Zam sonrası ...
MHP'de toplu istifa
MHP Gölcük İlçe Başkanlığı'ndan 410 kişi istifa etti Kaynak: MHP'de toplu istifa!
Vay yobaz vay
ŞANLIURFA'nın Siverek İlçesi'nde, başında sarık bulunan seyyar satıcı, ...
 
Minibüs TIR'a çarptı; 3 ölü, 2 yaralı
BİLECİK'te minibüsün park halindeki TIR'a ve kamyona çarpması sonucu 3 ...
75 ayda Türkiye'de doğan Suriyeli sayısı
ÜLKELERİNDE iç savaşın başlamasının ardından 2011'in Nisan ayından itibaren ...
Antalya'nın vekil sayısı arttı
​Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Yüksek Seçim Kurulu ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva