Kutsal görev için teşekkür etti
Kutsal görev için teşekkür etti
Tütüncü: Antalya'ya hizmet damgası vuracağız
Tütüncü: Antalya'ya hizmet damgası vuracağız
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan altın kararı
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan altın kararı
41 ilde uyuşturucu operasyonu: 434 gözaltı
41 ilde uyuşturucu operasyonu: 434 gözaltı
24 Kasım 2014 Pazartesi - 14:08

Antalya Büyükşehir ve ilçe belediyelerin bütçeleri beli oldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılı bütçesi 75 milyon TL açıkla 875 milyon TL olarak kabul edildi. İlçe belediyelerinin bütçeleri de belli oldu.

Antalya Büyükşehir ve ilçe belediyelerin bütçeleri beli oldu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt


ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, belediyenin 2015 yılına ilişkin bütçe görüşmelerinde "2013 yılı kesin hesaplarına göre 55 milyon TL harcama yapabilen bir belediye artık 316 milyon TL yatırım bütçesini konuşabilir hale gelmiştir. Bu rakam, hizmet sağanağı halinde gelecek yatımlarımız için Büyükşehir Belediyesi'nin atağa geçeceğinin göstergesidir" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılı bütçesi 75 milyon TL açıkla 875 milyon TL olarak kabul edildi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Kasım ayı 2'nci birleşiminde gerçekleşen bütçe görüşmelerinde Belediye Başkanı Menderes Türel, 2015 yılı bütçesinin ayakları yere basan ve gerçekleşme oranı yüzde 80- 90 bandında bir sonuçla tamamlanabilecek bir öngörüşle hazırlandığını söyledi.

GERÇEKLEŞMESİ YÜKSEK OLACAK

Büyükşehir Belediyesi'nin 2014 yılı için öngörülen bütçesinin gerçekleşme oranının yılsonu itibariyle en fazla yüzde 60 düzeyinde kalacağını dile getiren Başkan Türel, "Gerçekten uygulayacağımız bir bütçeyi, fiili olarak uygulanacak bütçeyi hayata geçirmek gibi bir niyetle çalıştık" dedi. Bütçenin, 2014 yılında Büyükşehir Belediyesi'nin Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Aksu ve Döşemealtı ilçelerini kapsayan yapısıyla eşit olduğu fikrinin ortaya çıkabileceğini dile getiren Başkan Türel, esas kıyaslamanın bütçenin gerçekleşme rakamları üzerinden yapılabileceğine dikkat çekti.

PERSONEL GİDERLERİ

2015 yılı için hazırlanan bütçede personel giderleri rakamına dikkat çeken Başkan Türel, personel giderlerinin 2014 yılında bütçenin yüzde 15'ine karşılık gelirken, bu yıl için yüzde 16'lık pay ayrıldığını söyledi. Türel, "Geçen yıl ki eş değer bir rakam söz konusu olmuş. 5 ilçeye hizmet veriyorken ayrılan bütçe 131 milyon, 19 ilçeye hizmet verilirken ayrılan 137 milyon. Bu da personel giderlerini ne derece tasarrufa dayalı uygulanacağının göstergesidir" diye konuştu.

316 MİLYON TL'Yİ KONUŞUYORUZ

Belediye bütçeleri içinde en önemli kalemin yatırıma ayrılan kalemler olduğunu kaydeden Başkan Türel, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz sene, 2014 yılında 183 milyon yatırım bütçesi öngörülürken bu yıl 316 milyon TL yaklaşık yatırım bütçesi ayrılmıştır. 2013 yılı kesin hesaplarına göre 55 milyon TL toplanan harcama yapabilen bir belediye artık 316 milyon TL yatırım bütçesini konuşabilir hale gelmiştir. Bu rakam, hizmet sağanağı halinde gelecek yatırımlarımız için, Büyükşehir Belediyesi'nin atağa geçeceğinin göstergesidir. 2015 bütçesi için de ne yatırım yapacaksak bütçeye koyduk ve fiili reel olarak bu kaynaklar yatırama kullanılacaktır."

Aynı şekilde kapanan Antalya İl Özel İdaresi ve KÖYDES'in Antalya'nın bugün birer mahalleye dönüşen 539 köye ortalama 20 milyon TL'lik bir bütçe ile hizmet götürmeye çalıştığını dile getiren Türel, kırsal bölgelerinin yol, su ve diğer altyapı hizmetlerine ayrılan ödeneğin 100 milyon TL olduğunu söyledi. Başkan Türel, "Şimdi bu bütçe 'Az geliyor, yeterli değil' veya 'İyi gelecek mi?' sorularına muhatap oluyor. Bu bile, geldiğimiz noktayı görmek açısından fevkalade önemlidir" dedi. Başkan Türel, kırsal bölgelere yatırım açısında yakın bir gelecekte 20 milyon TL'lik iş makinesi alımını gerçekleştireceklerini söyledi.

TEMSİL VE AĞIRLAMA

Başkan Türel, 2015 yılında temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan bütçenin de 5 milyon TL olduğunu söyledi. CHP'li Mustafa Akaydın'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığında hazırlanan 2014 yılına ait bütçe kararnamesinde 30 milyon 313 bin TL kaynak ayrıldığını dile getiren Türel, "Burada, enteresan ki gerçekleşme yüzde 100'e yakın oluyor" dedi.

TAŞERON BÜTÇESİ

Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılı bütçesinde dikkat çeken bir başka ayrıntının taşeron vasıtasıyla yapılan hizmet alım giderlerinde ortaya çıktığını aktaran Türel, 5 ilçeyle sınırlı 2014 bütçesinde bu kalemin 201 milyon 240 TL'yken 2015 bütçesinde bu rakamın 141 milyon 500 bin TL'ye düştüğünü söyledi. Başkan Türel, "Bu karşılaştırma geçmişte kaynakların ne şekilde kullanıldığı şimdi ne şekilde kullanılacağı yönünde yeterli fikir verebilecektir. Artan hizmet alanını genişlemesine rağmen bu kalemin bütçe içindeki payı yüzde 22'den yüzde 16'ya düşürülmüştür" şeklinde konuştu. Büyükşehir'de son 5 yılda ihtiyaç fazlası personele ödenen toplam rakamın 477 milyon TL olduğunu belirten Türel, "İhtiyacımız olmayan personele ödenen bu miktarla inanının Antalya yeniden inşa edebilirdi. Belediyeden 4 bin kişiye fazladan iş vermiş olabilir ama yatırım bütçesinin güçlü tutacağız. İstihdam yatırımın içindedir" diye konuştu.

BORÇ EDEBİYATI YAPMADAN HİZMET YAPACAĞIZ

Belediye Başkanı Menderes Türel, belediyenin 2019 yılına kadar ödemesi gereken borcun, faiz giderleri hariç 887 milyon TL olduğunu kaydetti. Bu borç içinde yaklaşık 150 milyon TL'nin raylı sistemden kaynaklandığını belirten Başkan Türel, geri kalan miktarın sadece ve sadece geçmiş CHP yönetiminden kaldığını söyledi. Bu haliyle 2015 bütçesinin 'borç edebiyatı yapmadan hem borç ödeyip hem de nasıl yatırım yapıldığının Antalya'ya sunmanın ifadesi' olacağını belirten Menderes Türel, "Hem borcu ödemek hem de yatırım yapmak mükellefiyetini en güzel şekilde sunacağız" dedi. Başkan Türel, 2015 yılında ödeyecekleri borç miktarının ise faiziyle birlikte 200 milyon TL olduğunu dile getirdi.

TAHKİKAT VAR

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, 75 milyon TL borçlanma öngören bütçede yasal sınırlar içinde kalındığını belirterek, "Geçmiş döneme ilişkin bu sınırlarını aşıldığına dair Büyükşehir'de ciddi bir tahkikat var" dedi.

YÜZDE 30 YATIRIMA

Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılı bütçesiyle ilgili söz alan Ak Parti Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar, bütçenin yüzde 30'unun yatırımlara ayrıldığını belirterek, " Antalya, ciddi yatırımlarla bu bütçeyle şekillenecektir" dedi.

1 MİLYAR TL İDEAL BÜTÇE

CHP sözcüsü Songül Başkaya ise bütçenin özellikle kırsal kesimler için yetersiz olduğunu belirterek, bütünşehir yasasıyla yaratılan beklentinin bu bütçe rakamlarıyla karşılanmasının imkansız olduğunu savundu. Büyükşehir için ideal bütçenin 1 milyar TL olacağını savunan Başkaya, bütçede sosyal hizmetler, sağlık işleri kalemlerine ayrılan payların da yetersiz olacağını kaydetti.

'İYİ GELECEK Mİ?'

MHP Grup sözcüsü Selçuk Senirli, Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte 19 ilçenin bütçelerini birlikte değerlendirildiğinde ilçelere 'bütünşehir yasasının' iyi gelmediğinin açık bir şekilde görüldüğünü kaydetti. Hükümetin 2015 yılına ilişkin bütçesinde belediye paylarının 2 puan artırılmasıyla yasanın yarattığı gelir kaybının telafi edilebileceğini savunan Senirli, "Büyükşehir Belediyesi bu bütçeyle yeni hizmet binası ve Yavuz Özcan Parkı'nı tamamlayıp gelecek yıla borç aktarmazsa başarı olacaktır" dedi.

İLÇE BÜTÇELERİ

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ayrıca ilçelerin 2015 yılına ilişkin bütçeleri de kabul edildi. Buna göre ilçelerin bütçeleri şöyle oluştu:

Akseki Belediyesi 9 milyon 380 bin 500 TL


Aksu Belediyesi 64 milyon TL


Alanya Belediyesi 209 milyon 433 bin TL


Demre Belediyesi 15 milyon 985 bin


Döşemealtı Belediyesi 75 milyon TL


Elmalı Belediyesi 25 milyon 527 bin TL


Finike Belediyesi 42 Milyon 850 bin TL


Gazipaşa Belediyesi 35 Milyon TL


Gündoğmuş Belediyesi 15 milyon TL


İbradı Belediyesi 5 milyonTL


Kaş Belediyesi 41 milyon 495 bin 733 TL


Kemer Belediyesi 95 milyon 700 bin TL


Kepez Belediyesi 223 milyon 450 bin TL


Konyaaltı Belediyesi 120 milyon TL


Korkuteli Belediyesi 47 milyon TL


Kumluca Belediyesi 38 milyon TL


Manavgat Belediyesi 260 milyon TL


Muratpaşa Belediyesi 326 milyon TL


Serik Belediyesi 132 milyon

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) -

 

 
Beyzbol sopasıyla uyuyan anne ve baba
 
Yeni öğretmenler yemin etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beyzbol sopasıyla uyuyan anne ve baba
Daha da acısı gece uyurlarken yatak odasında beyzbol sopasıyla uyumak ...
D-EĞER VERİLMEZSE
Dev bir çınar olarak yaşayan ve ülkemizi kurmuş olan CHP, bu gücünü en ...
Anneanne ve 6 torununu yanmaktan komşuları kurtardı
ANTALYA'da gecekonduda çıkan yangında yaşları 1.5 ile 9 arasında değişen ...
 
Doğa sporları festivali'nde dağ bisikleti turu
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Kaş Doğa Sporları ...
Kurtlar katliam yaptı
ANTALYA'nın Elmalı İlçesi'nde ağıla giren aç kurtlar 13 koyunu telef etti.
Azeri ressamın sergisi açıldı
ANTALYA'da yaşamını sürdüren ünlü Azeri ressam Asim Resuloğlu, Orkun&Ozan ...
 
Öğretmenler kahvaltıda buluştu
FİNİKE'de Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) tarafından Öğretmenler ...
Gençlere ücretsiz kayak ve snowboard fırsatı
ANTALYA'da 45 yıldır kayak sporu ile uğraşan 20 yıla yakın süre kayak ...
Kültür merkezi yapılacak arsayı kutsadılar
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde Ortodokslar'ın sosyal ve kültürel hizmetlerde ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva