Cezada indirim aileyi şoke etti
Cezada indirim aileyi şoke etti
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
14 Temmuz 2021 Çarşamba - 11:48

Antalya Ekonomisi Çevreci Dönüşüm Kurulu çalışmalarına başladı

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı odaların işbirliğinde, Antalya'nın çevreci dönüşüm hedeflerinin belirlenmesine öncülük etmek amacıyla kurulan "Antalya Ekonomisi Çevreci Dönüşüm Kurulu" basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Antalya Ekonomisi Çevreci Dönüşüm Kurulu çalışmalarına başladı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Toplantıya ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Derya Ünver, Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Mimarlar Odası Antalya Şubesi II. Başkanı Hakime Yılmaz katıldı.

5 ÖNCELİKLİ DÖNÜŞÜM

Toplantının açılışında konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO 2021-2024 dönemi stratejik planında dijital dönüşüm, çevreci dönüşüm, yaratıcı ekonomi dönüşümü, özgün yerel ekonomi ve sosyal-kurumsal dönüşümü 5 öncelikli alan olarak belirlediklerini söyledi. Başkan Çetin, "Çevreci dönüşüm çalışmalarında Antalya için döngüsel ekonomi ve iklim değişikliğine dirençli ekonomi alanlarında ilerleme hedefi koyduk. Odamız için de sıfır atık, yenilenebilir enerji hedefleri belirledik. Şubat ayından itibaren mimar ve mühendis odalarımızın değerli başkanlarıyla bir dizi toplantı yaptık. Birlikte ortak hedefler ve çalışma esasları belirledik. Bugün de bu hedeflerimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. Değerli başkanlarımıza bu birliktelik ve destekleri için bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

10 ÇALIŞMA GRUBU KURULDU

Odaların, ilgili kurumların ve akademisyenlerin yer aldığı 10 çalışma grubu kurulduğunu belirten ATSO Başkanı Çetin, şöyle konuştu:

"Çalışma gruplarımızda tarım, turizm ve sanayide çevreci dönüşüm, döngüsel ekonomi, afet riskleri, su yönetimi, atık yönetimi, enerji, çevreci kentleşme ve akıllı binalar, ulaşım, deprem riski gibi konular var. Bu gruplarda kamu kurumlarımızın, yerel yönetimlerimizin, ASAT gibi kuruluşlarımızın temsilcileri yer alacak. Elbette ki bu konularda Bakanlıklarımız, Büyükşehir Belediyemiz de kapsamlı proje ve çalışmalar yürütmektedirler. Bizim amacımız ise Antalya ekonomisi, sektörlerimiz ve işletmelerimiz için yol haritaları hazırlamaktır."

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİRENÇLİ BİR EKONOMİ

İklim değişikliği ve çevre konusunda her sektör ve işletme düzeyinde hazırlık yapılması gerektiğini belirten ATSO Başkanı Çetin, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz bu çalışmayla birinci aşamada çevreci dönüşüm ve iklim değişikliğine dirençli bir ekonomi için ne yapılması gerektiğini belirleyeceğiz, Bakanlıklarımızın ve Belediyelerimizin bu konularda ne yaptığına bakacağız, değerlendireceğiz. İkinci aşamada ise ekonomide ve sektörlerde atılması gereken adımlara odaklanacağız, somut hedeflere yöneleceğiz. İşletmelerimize yol göstermeye, yardımcı olmaya çalışacağız, sektörel projelere öncülük edeceğiz. Üç nedenle çevreci dönüşüme başlamamız gerektiğini söylüyoruz. Birinci neden ekonomimizi iklim değişikliğine hazırlamaktır. İkinci neden yeşil ekonomi ve döngüsel ekonomi fırsatlarından yararlanmaktır. Üçüncü neden ise Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatıyla gelen değişime hazırlanmaktır."

ATSO Başkanı Çetin, çevre ve doğanın korunmasının artık insanlık ve geleceğin konusu olduğuna dikkat çekti, "Bazı bilim insanları Antalya ikliminin Kuzey Afrika iklimine döneceğini, seralarda ısıtma yerine soğutma sistemleri gerekeceğini söylüyor. Kuraklık zaten tarımı etkilemeye başlamıştır. Deniz suyunun kirlenmesi ve ısınması kötü sürprizler yapabiliyor. İstanbul'da bunun bir örneğini gördük" dedi. Bütün sektörlerin bu riske hazırlanması gerektiğini belirten ATSO Başkanı Çetin, ekonominin turizm ve tarıma bağlı olduğuna dikkat çekti.

'DAHA SICAK VE DAHA AZ YAĞIŞLI MEVSİMLERE HAZIRLANIN'

Antalya Ekonomisi Çevreci Dönüşüm Kurulu Proje Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Topkaya küresel ısınma ve iklim değişikliği sonucu, sıcaklığın her geçen yıl bir önceki yıla göre artacağını belirterek, "Bundan sonraki hayatımızda yağış her yıl bir önceki yıla göre azalacak. Antalya'nın nüfusu 2050 yılında 5.5 milyonu aşacak. Bizim artık daha sıcak ve daha az yağışlı mevsimlere günlere kendimizi hazırlamamamız gerekecek" dedi.

Antalya'nın motorlu kara taşıtı sayısında Türkiye'nin dördüncü kenti olduğunu belirten Topkaya, "Araçların neden olduğu hava kirliliği bir başka sorun. Gelecekte tarımsal su tüketimi önemli bir rol oynayacak. Tarımda su tasarrufu önemli. Turistlerin su kullanımını da dikkate almak gerekiyor. Kentlerde yeşil alan ihtiyacı yasal olarak kişi başına 10 metrekare. Bugünkü durum ortalama 4 metrekare. Yasal olarak öngörülenden 2.5 misli daha az. Nüfus önümüzdeki yıllarda iki üç kat artacak. Buna göre bilimsel olarak bu çalışmaların yapılması lazım" diye konuştu.

ODA BAŞKANLARI NE DEDİ?

Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, "Antalya iklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek kentlerin başında geliyor. Antalya Ekonomisi Çevreci Dönüşüm Kurulu projesi, güzel bir çalışma. Ticarete ve sanayiye örnekleriyle uygulanabilecek modelleri hayata geçirebileceğimizi düşünüyorum" dedi. Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi Başkanı Ebru Manavoğlu da dünyadaki gelişmelere bağlı olarak ülke ve kent ölçeğinde çevresel hedeflerin belirlenerek somut adımlar atılmasının zorunluluğuna işaret etti. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Mustafa Balcı ise kurulların çalışmaları sonucunda oluşacak raporların Antalya ekonomisine, sanayisine ve iş insanlarına çok yararlı olacağını söyledi. Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, yenilebilir enerji kaynakları ve akıllı sistemlerinin daha fazla kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Bayram Ali Çeltik ise bu çalışmanın Antalya'nın geleceğinin anayasası niteliğinde olduğunu söyledi.

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO) ILE TURKIYE MUHENDIS VE MIMARLAR ODALARI BIRLIGI'NE (TMMOB) BAGLI ODALARIN ISBIRLIGINDE, ANTALYA'NIN CEVRECI DONUSUM HEDEFLERININ BELIRLENMESINE ONCULUK ETMEK, ANTALYA EKONOMISINDE CEVRECI DONUSUM YOL HARITASINI HAZIRLAMAK VE DONGUSEL EKONOMI GIBI GELISME ALANLARINDA BILGI URETMEK AMACIYLA KURULAN "ANTALYA EKONOMISI CEVRECI DONUSUM KURULU" BASIN TOPLANTISIYLA KAMUOYUNA TANITILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO) ILE TURKIYE MUHENDIS VE MIMARLAR ODALARI BIRLIGI'NE (TMMOB) BAGLI ODALARIN ISBIRLIGINDE, ANTALYA'NIN CEVRECI DONUSUM HEDEFLERININ BELIRLENMESINE ONCULUK ETMEK, ANTALYA EKONOMISINDE CEVRECI DONUSUM YOL HARITASINI HAZIRLAMAK VE DONGUSEL EKONOMI GIBI GELISME ALANLARINDA BILGI URETMEK AMACIYLA KURULAN "ANTALYA EKONOMISI CEVRECI DONUSUM KURULU" BASIN TOPLANTISIYLA KAMUOYUNA TANITILDI. (EBRU MANAVOGLU) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO) ILE TURKIYE MUHENDIS VE MIMARLAR ODALARI BIRLIGI'NE (TMMOB) BAGLI ODALARIN ISBIRLIGINDE, ANTALYA'NIN CEVRECI DONUSUM HEDEFLERININ BELIRLENMESINE ONCULUK ETMEK, ANTALYA EKONOMISINDE CEVRECI DONUSUM YOL HARITASINI HAZIRLAMAK VE DONGUSEL EKONOMI GIBI GELISME ALANLARINDA BILGI URETMEK AMACIYLA KURULAN "ANTALYA EKONOMISI CEVRECI DONUSUM KURULU" BASIN TOPLANTISIYLA KAMUOYUNA TANITILDI. (IBRAHIM ATMACA) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO) ILE TURKIYE MUHENDIS VE MIMARLAR ODALARI BIRLIGI'NE (TMMOB) BAGLI ODALARIN ISBIRLIGINDE, ANTALYA'NIN CEVRECI DONUSUM HEDEFLERININ BELIRLENMESINE ONCULUK ETMEK, ANTALYA EKONOMISINDE CEVRECI DONUSUM YOL HARITASINI HAZIRLAMAK VE DONGUSEL EKONOMI GIBI GELISME ALANLARINDA BILGI URETMEK AMACIYLA KURULAN "ANTALYA EKONOMISI CEVRECI DONUSUM KURULU" BASIN TOPLANTISIYLA KAMUOYUNA TANITILDI. (MUSTAFA BALCI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO) ILE TURKIYE MUHENDIS VE MIMARLAR ODALARI BIRLIGI'NE (TMMOB) BAGLI ODALARIN ISBIRLIGINDE, ANTALYA'NIN CEVRECI DONUSUM HEDEFLERININ BELIRLENMESINE ONCULUK ETMEK, ANTALYA EKONOMISINDE CEVRECI DONUSUM YOL HARITASINI HAZIRLAMAK VE DONGUSEL EKONOMI GIBI GELISME ALANLARINDA BILGI URETMEK AMACIYLA KURULAN "ANTALYA EKONOMISI CEVRECI DONUSUM KURULU" BASIN TOPLANTISIYLA KAMUOYUNA TANITILDI. (ABAN TAT) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO) ILE TURKIYE MUHENDIS VE MIMARLAR ODALARI BIRLIGI'NE (TMMOB) BAGLI ODALARIN ISBIRLIGINDE, ANTALYA'NIN CEVRECI DONUSUM HEDEFLERININ BELIRLENMESINE ONCULUK ETMEK, ANTALYA EKONOMISINDE CEVRECI DONUSUM YOL HARITASINI HAZIRLAMAK VE DONGUSEL EKONOMI GIBI GELISME ALANLARINDA BILGI URETMEK AMACIYLA KURULAN "ANTALYA EKONOMISI CEVRECI DONUSUM KURULU" BASIN TOPLANTISIYLA KAMUOYUNA TANITILDI. (BAYRAM ALI CELTIK) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO) ILE TURKIYE MUHENDIS VE MIMARLAR ODALARI BIRLIGI'NE (TMMOB) BAGLI ODALARIN ISBIRLIGINDE, ANTALYA'NIN CEVRECI DONUSUM HEDEFLERININ BELIRLENMESINE ONCULUK ETMEK, ANTALYA EKONOMISINDE CEVRECI DONUSUM YOL HARITASINI HAZIRLAMAK VE DONGUSEL EKONOMI GIBI GELISME ALANLARINDA BILGI URETMEK AMACIYLA KURULAN "ANTALYA EKONOMISI CEVRECI DONUSUM KURULU" BASIN TOPLANTISIYLA KAMUOYUNA TANITILDI. (BULENT TOPKAYA) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO) ILE TURKIYE MUHENDIS VE MIMARLAR ODALARI BIRLIGI'NE (TMMOB) BAGLI ODALARIN ISBIRLIGINDE, ANTALYA'NIN CEVRECI DONUSUM HEDEFLERININ BELIRLENMESINE ONCULUK ETMEK, ANTALYA EKONOMISINDE CEVRECI DONUSUM YOL HARITASINI HAZIRLAMAK VE DONGUSEL EKONOMI GIBI GELISME ALANLARINDA BILGI URETMEK AMACIYLA KURULAN "ANTALYA EKONOMISI CEVRECI DONUSUM KURULU" BASIN TOPLANTISIYLA KAMUOYUNA TANITILDI. (DERYA UNVER) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA,(DHA)

 
Açık hava klasik otomobil sergisinde nostalji rüzgarı esti
 
Vahşi cinayetin sanığına ağırlaştırılmış ömür boyu hapis
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla bisiklet turu
ANTALYA'da '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' etkinlikleri kapsamında ...
Sahilde kuma ateş etti; o anlar kamerada
ANTALYA'nın Konyaaltı Sahili'nde kimliği belirsiz kişi, elindeki tabancayı ...
Kırcamililerden siyah çelenk
ANTALYA'da uzun yıllardır imar mücadelesi veren Kırcami Mahallesi sanikleri, ...
 
TOKEFED'in ilk başkanı Akbaş oldu
FARKLI şehirlerden 11 okul öncesi eğitim kurum ve derneklerinin bir araya ...
Meteorolojinin haritasında 'olağanüstü kuraklık' tehlikesi
METEOROLOJİ Genel Müdürlüğü, sıcaklık ve yağış raporlarının ardından meteorolojik ...
AK Parti'li Uysal: En büyük gücümüz kardeşliğimizdir
AK PARTİ Kumluca İlçe Başkanı Erol Uysal, "İçinden geçtiğimiz tarihi dönemde, ...
 
15 Temmuz fotoğrafları sergisi açıldı
ANTALYA'da, 15 Temmuz 2016'da gerçekleşen darbe girişiminde Türkiye'nin ...
İklim değişiyor hastalık ve zararlı sayısı artıyor
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB), Antalya Tarım Konseyi (ATAK) ve Antalya ...
Gazipaşa'da kaza: 1 yaralı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde otomobilin devrilmesi sonucu meydana gelen ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva