Özel bireylere destek sergisi
Özel bireylere destek sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Bucak'ta otomobil takla attı
Bucak'ta otomobil takla attı
12 Eylül 2023 Salı - 08:35

Antalya Kaleiçi'ndeki devlet malları tahsise açıldı

Bakanlık, Antalya Kaleiçi’nde kamuya ait taşınmazları tahsis listesine koydu. Daha önce kiraya verilen ve otel-restoran olarak kullanılan yapılarda izinsiz uygulamaların yapıldığı belirlendi...

Antalya Kaleiçi ndeki devlet malları tahsise açıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya’nın tarihi Kaleiçi bölgesinde bulunan kamuya ait 9 ayrı taşınmazı üzerindeki tescilli yapılarla birlikte turizmcilere tahsis edecek.

Bakanlığa bağlı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün 2023/2 Kamu Taşınmazı Tahsis Şartnamesine göre Antalya kent merkezinin yanı sıra Aksu, Serik ve Manavgat ilçelerindeki kamu taşınmazları tahsis listesine konuldu.

Kaleiçi’nde, Yat Limanı’na bakan surlara bitişik olan yapılar daha önce de otel ve restoran olarak kullanılıyordu. İzinsiz uygulamaların yapıldığı tescilli yapıların en az 250 milyon TL katılım payı üzerinden yeniden tahsis edilmesi planlanıyor. Daha önce Bakanlığın kiraladığı Kaleiçi’ndeki tescilli yapılarda onaylı projeye aykırı imalatların yapıldığı, Koruma Bölge Kurulu’nun ise bu uygulamaların kaldırılmasını istediği ortaya çıktı.

Bakanlık altı ilde toplam 16 kamu taşınmazını kiraya verecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün 2023/2 nolu Turizm Yatırımcılarına Kamu Taşınmazı Tahsis Duyurusu geçtiğimiz ay Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bakanlık, Antalya, İzmir, Kırşehir, Muğla, Ordu ve Trabzon’da toplam 16 ayrı kamu taşınmazını turizm amaçlı yerli ve yabancı yatırımcılara tahsis edecek. 15 Eylül’de başvuru süresi dolacak olan tahsis listesinde Antalya’dan toplam 6 ayrı kamu taşınmazı yer alıyor. Yatırımcılar tahsis şartnamesini elde etmek için Bakanlığa 50 bin TL ödeyecek.

Listeye göre Antalya en çok taşınmaz kiralanacak il

Antalya’nın tarihi kent merkezi olan Kaleiçi’nin yanı sıra Aksu (Kemerağzı), Manavgat (Kızılağaç ve Sorgun) Serik’te ise Belek bölgesinde yer alan orman arazisi tahsis edilecek.

İzmir’in Seferihisar, Menderes ve Selçuk ilçeleriyle, Kırşehir’in il merkezinde, Muğla’nın Bodrum, Ordu’nun Kabadüz, Trabzon’un ise Akçaabat ilçelerinde bulunan kamuya ait taşınmazlar turizm amaçlı tahsis edilmesi planlanan yerler arasında.

Kaleiçi'ndeki taşınmazlar 250 milyon TL'den başlayacak

Bakanlığın tahsis listesinde bulunan Antalya’nın Muratpaşa ilçesi Tuzcular Mahallesi’ndeki (Kaleiçi)  toplam 9 parsel, en yüksek bedel üzerinden artırmaya sokulacak taşınmaz olarak belirlendi. Tarihi kent surlarının bitişiğinde bulunan ve kentsel sit alanı içerisinde kalan parseller üzerindeki tescilli yapılarla birlikte en az 250 milyon TL başlangıç bedeliyle yerli ve yabancı turizm yatırımcılarına tahsis edilecek. Tahsis edilecek taşınmazların yatak kapasitesinin ise restorasyon projesine göre belirleneceği kaydediliyor.

Bakanlığın kiraya verdiği tarihi yapılarda izinsiz uygulama

Kaleiçi Kırkmerdiven’in doğusundaki surlara bitişik olan tahsise konu taşınmazlar, Tuzcular Mahallesi, 154/1, 154/2, 154/3, 154/4, 154/5, 154/6, 154/7, 154/17, 154/18 nolu parsellerden oluşuyor. 154 ada 17 nolu ve 154 ada 18 nolu parsellerin onaylı koruma amaçlı imar planında ‘Anıt’ olarak tanımlanan kısımlarının tahsis kapsamı dışında tutulacağı belirtilirken söz konusu parsellerde bulunan tescilli sivil mimari örneği yapıların daha önce otel olarak kullanıldığı sırada izinsiz uygulamalara maruz kaldığı öğrenildi.

Koruma Bölge Kurulu izinsiz uygulamaların kaldırılmasını istedi

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 30 Mart 2023 tarih, 15748 nolu kararında; söz konusu taşınmazlardaki yapıların 2012’de Kurul kararı ile uygun bulunan restorasyon ve tadilat projelerinin olduğu ancak 2021’de alınan bir başka Kurul kararında taşınmazlardaki izinsiz ve aykırı uygulamaların projeye uygun hale getirilmesi gerektiği kaydedilerek, “Kiralama süresi sona eren tesisin 21.02.2023 tarihinde tahliye edildiği, otel olarak kullanılan sivil mimarlık örneği yapılarda onaylı restorasyon tadilat projelerine göre kısmi uygulamalar yapıldığı ancak yapıların proje bütününde uygulamasının tamamlanmadığı, yapıların bazı bölümlerinde ise onaylı projelere aykırı uygulamalar ile bahçe ve teras olarak kullanılan açık alanlarda projelerde yer almayan pergola, gölgelik, sundurma vb. mimari elemanlar bulunduğunun Kurula sunulan bilgi ve belgelerden anlaşıldığı, gölgelik-pergola-sundurma gibi açık alanlarda bulunan izinsiz ve aykırı uygulamaların ilgili Belediyesi ve Müze Müdürlüğü denetimde ivedilikle kaldırılmasının sağlanmasına, tescilli yapılarda gerçekleştirilen aykırı uygulamaların, meydana gelen bozulmalar ile birlikte güncel rölöve çalışması yapılarak tespit edilmesinden sonra bundan sonraki kullanımı da dikkate alınarak hazırlanacak restorasyon tadilat projesi ile değerlendirilmesine” karar verildiği belirtiliyor.

Kaleiçi'ndeki kamu taşınmazları birer birer tahsis ediliyor

Öte yandan Bakanlığın tahsis listesine koyduğu Kaleiçi’ndeki taşınmazların yakınında bulunan ve mülkiyeti Hazineye ait olan ‘Gizli Bahçe’ adlı işletmenin bulunduğu parsellerin de kiraya verilmesi için hazırlık yapıldığı öne sürüldü.

Bakanlığın, söz konusu taşınmazlarla ilgili hukuki ve idari işlemlerin tamamlanmasının ardından tahsis listesine koyabileceği belirtiliyor.

Halis Ağa'dan TMSF'ye Gizli Bahçe'nin 28 yıllık yolculuğu

Muratpaşa ilçesi Selçuk Mahallesi sınırlarında 155 ada, 29, 30, 34, 35, 36, 37 parseller üzerinde bulunan taşınmazlar, 1995 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamuoyunda ‘Halis Ağa’ olarak tanınan İş İnsanı Halis Toprak’ın şirketine 49 yıllığına tahsis edildi.

Toplam 340 metrekarelik alan üzerinde “250 kişilik konaklama, yeme-içme, ticari ünite ve 6 adet dükkân yapılmak amacıyla” kiralanan taşınmazlar üzerinde 2003 yılında 75 kişilik kapasite artışı yapıldığı belirtiliyor. İflas eden Halis Toprak’ın mal varlığının Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alınmasının ardından Kaleiçi’ndeki Gizli Bahçe olarak anılan işletme de TMSF’ye geçti.

Bakanlık Gizli Bahçe'nin kesin tahsisini iptal etti

TMSF, 2012 yılında ise Kaleiçi’ndeki işletmeyi Denizli merkezli bir şirket olan Yaylak Granit Turizm A.Ş.’ne devretti. Ancak söz konusu şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine Mayıs 2018’de Kültür ve Turizm Bakanlığı taşınmazlarla ilgili kesin tahsisi iptal etti. Bakanlığın tahsisle ilgili iptal kararını yargıya taşıyan Yaylak Granit Turizm A.Ş’nin açtığı dava zaman aşımı nedeniyle yerel mahkemece reddedilirken Danıştay da temyiz yolu kapalı olmak üzere yerel mahkemenin kararını 18 Aralık 2018 tarihinde onadı.

Projeye aykırı uygulamalar yapıldı

Tahsis işleminin tapu kayıtlarından terkini isteyen Bakanlık, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne yazdığı yazı ile söz konusu taşınmazların üzerindeki tesislerle birlikte sağlam ve işler durumda teslim alınmasını talep etti. Antalya Defterdarlığı’nın üst hakkı bedellerinin tahsili için dava açtığı taşınmazların kullanımı sırasında onaylı projelere aykırı imalatların yapıldığı ortaya çıktı. 19 Nisan 2018 tarihinde hazırlanarak Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulan uzman raporunda, yaklaşık 15 ayrı projeye aykırı imalat ve kullanım tespit edilirken, “Bakanlığımızdan tahsisli, Gizli Bahçe Konakları adı ile işletilen tescilli taşınmazların her iki onaylı projesine de uygun olmadığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

SOL (Yusuf YAVUZ)

 
Filenin Sultanları'ndan 'Rüya Takım'a 5 isim
 
Okul ihtiyaç listesi cep yakıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da MHP'li Yapılmışev, mazbatasını aldı
MHP Korkuteli İlçe Başkanı Medine Yapılmışev, mazbatasını aldı.
Antalya KOM ekipleri, 4 milyon TL değerinde kaçak ürün ele geçirdi
ANTALYA Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ...
Antalya Aspendos Festivali'nde 'Kuğu Gölü' heyecanı
DEVLET Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve bu yıl ...
 
Antalya'da veliler inşaatın tamamlanıp, okulun açılmasını istedi
ANTALYA'nın Serik ilçesinde Tekeli Ortaokulu'nun Okul Aile Birliği üyeleri, ...
Antalya'da okul servislerine sıkı denetim
ANTALYA İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı trafik ekipleri ve asayiş ekipleri, ...
Antalya'da motosiklet faciası: 3 genç hayatını kaybetti
ANTALYA'da dün trafiğe kapalı yolda iki motosikletin kafa kafaya çarpıştığı ...
 
Kepez’in mobil hizmetleri Akseki’de
Kepez Belediyesi’nin gezici kanser ve göz tarama hizmeti veren Mobil Sağlık ...
Antalya'da samanlık ve eski cami lojmanı yandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde çıkan yangında samanlık ve eski cami lojmanı ...
Antalya Kemer'de 8 bin 704 öğrenci eğitim öğretime başladı
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde 36 okulda 8 bin 704 öğrenci çalan ilk ders ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva