RTÜK'ten 'özel hayatın gizliliğini ihlal' cezası
RTÜK'ten 'özel hayatın gizliliğini ihlal' cezası
Kuş gripli ineklerin çiğ sütünü içen kediler öldü
Kuş gripli ineklerin çiğ sütünü içen kediler öldü
Marco Reus, Dortmund'dan ayrılıyor
Marco Reus, Dortmund'dan ayrılıyor
Finlandiyalı turist odasında ölü bulundu
Finlandiyalı turist odasında ölü bulundu
8 Aralık 2022 Perşembe - 13:18

Antalya Kent Konseyi'nden göç raporu

ANTALYA Kent Konseyi Toplum Çalışma Grubu, artan yabancı göç sorununu görüştü, ardından ekonomiden barınmaya, iletişim sorunlarından demografik yapıya göç raporu hazırladı.

Antalya Kent Konseyi nden göç raporu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da son aylarda artan göç sorunu, Antalya Kent Konseyi Toplum Çalışma Grubu'nda ele alındı. Kent Konseyi Toplantı Salonu'nda Toplum Çalışma Grubu Başkanı Ayşegül Nas moderatörlüğünde yapılan toplantıya ilgili kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çalışma grubunun üyeleri katıldı.

'Antalya'da yabancı göç sorunu' konulu toplantıda güncel veriler paylaşıldı. Temsilciler, kurumlarının Antalya'da yabancılara yönelik hayata geçirdiği projeleri, yaşanan sorunlara çözümleri ve konuyla ilgili hizmetlerini anlattı. Sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin de yapıldığı toplantının ardından hazırlanan raporda, Antalya'ya artan yabancı göçüyle birlikte ekonomiden barınmaya, iletişim sorunlarından demografik yapıya kadar birçok sorun yaşandığına işaret edildi.

YABANCI ARTIŞI YÜZDE 40'A ÇIKTI

Raporda yer alan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Antalya'da 136 bin 946 yabancı uyruklu yaşıyor. Antalya'da yaşayan yabancı nüfus artışı yüzde 25 iken son bir yılda yüzde 40'a yükseldi. Antalya'daki yerleşik yabancı uyruklu nüfus yoğunluğunda 29 bin 691 kişiyle Rusya Federasyonu ilk sırada bulunuyor. Kazakistan 18 bin 214 kişiyle ikinci, İran 11 bin 620 kişiyle üçüncü, Almanya 11 bin 328 kişiyle dördüncü, Kırgızistan 9 bin 331 kişiyle beşinci, Ukrayna 8 bin 444 kişiyle altıncı sırada. Antalya, yabancı göçmen yerleşiminde İstanbul ve Ankara'dan sonra 3'ncü sırada yer aldı. TÜİK'in Eylül 2022 verilerine göre, Antalya'da son bir yılda yabancılara 14 bin 880 konut satışı gerçekleşti.

KONYAALTI, KEMER, MURATPAŞA İLK SIRALARDA

Antalya'nın çok kültürlü şehre döndüğünün vurgulandığı raporda, "Antalya uyum politikaları çerçevesinde; Ruslar, Ukraynalılar, İranlılar ve Bağımsız Devletler Topluluğu vatandaşlarının yerleşik hayat tercih ettikleri için en çok tercih ettikleri şehir Antalya. Sırasıyla Konyaaltı, Kemer, Muratpaşa, Manavgat, Alanya, Kaş gibi turistik ilçeleri ilgi görüyor. Rusya ve Ukrayna'dan pek çok yatırımcı yatırımlarını Antalya'ya taşımak için başvurdu. Göçün pek çok bileşeninin olduğu biliniyor. Yerleşik yabancıların yerel hayata etkileri kapsamında kültürel, sosyal ve çevresel etkileri, turizm, inşaat, emlak, kamu sektörlerine, doğrudan yabancı yatırımlara, ticaret, gelir, istihdam ve eğitime etkisi olduğu görülüyor. Düzenli göçmenler ile düzensiz göçmenler konusunda ayrı ayrı çalışmalar yapılmalıdır" denildi.

'ACİL ÖNLEM' ÇAĞRISI

Yabancı göçle Antalya'da yurttaşların yaşadığı barınma sorununa da işaret edilen raporda, şu öneriler yer aldı:

"Yabancıların gelmesiyle yerli halk yükselen ev kiraları nedeniyle barınma sorunu yaşamaya başladı. Kayıt dışı gelen kişilerin tarım, turizm ve inşaatlarda çalıştırılmaları nedeniyle yasadışı, yasal prosedürlere uygunsuzluk, vergi kaçakçılığı sigortasız çalıştırma gibi sorunlar görüldüğünden acil politikalar oluşturulmalı ve önlem alınmalı. Antalya ve ilçelerine gelen yabancıların ekonomik katkılarının durumu tespit edilmeli ve acil önlem alınmalı. Göç İdarelerine dil bilen, donanımlı personel sağlanmalı, gezici ekiple göçmenler kayıt altına alınmalı. Göçmenlerin bulundukları şehir hakkında her türlü bilgiyi edinebilmeleri için bürolar oluşturulmalı, buralarda yabancı dil bilen donanımlı personel istihdamı yapılmalı. Sosyal medyada ve dijital ortamda göçmenlere Antalya ve Türkiye hakkında bilgilendiren yazı, fotoğraf, konum ve video hazırlanmalı. İl ve İlçe Göç Büroları yeniden yapılandırılmalı. Yerleşik ve düzensiz göçmenlerle ilgili sosyal uyum faaliyetleri yerel yönetimlere devredilmeli. Merkezi kamu kurumları ve üniversitelerle koordinasyon ve işbirliği geliştirilmeli. Göç İdaresi; STK'lar ile diyaloglarını güçlendirmeli, bilgilendirme amaçlı gönüllülük çalışmaları yapılmalı. Antalya özelinde ve başka illerde oluşan gettolaşma sorunu üzerinde de durulmalı. Göç edenlerin oluşturduğu çadır kentlerin denetlenmesi ve önlenmesi, şehre getirdiği çevre, altyapı, imar gibi sorunların çözümüne yönelik merkezi ve yerel yönetimler acil politikalar geliştirmeli. Göçün getirdiği güvenlik, eğitim, sağlık, sosyal uyum konusunda merkezi ve yerel yönetimlerin stratejik planlar dâhilinde çalışmalar yapmalı."

ANTALYA KENT KONSEYI TOPLUM CALISMA GRUBU, ARTAN YABANCI GOC SORUNUNU GORUSTU, ARDINDAN EKONOMIDEN BARINMAYA, ILETISIM SORUNLARINDAN DEMOGRAFIK YAPIYA GOC RAPORU HAZIRLADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA,(DHA) 

 
TIR, patlayan lastiği tamir edenlere çarptı: 2 ölü
 
Okul öncesi öğrencilere ücretsiz yemek desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muratpaşa'da 'Antika Günleri' başlıyor
MURATPAŞA Belediyesi, her ayın 2'nci pazar günü Dedeman Kapalı Pazar yerinde ...
Manavgat Cezaevi'nde 200 zeytin fidanı dikildi
MANAVGAT S Tipi Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu bünyesinde faaliyet gösterecek ...
'Dental turizm'de Antalya'ya yoğun ilgi
DİŞ Hekimleri Odası Antalya Şube Başkanı Gassan Yücel, dünyanın her köşesinden ...
 
Kamyonette 2 kilo 240 gram esrar
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde bir kamyonette yapılan aramada, 2 kilo ...
Antalya'da kaldırımda yürürken, düşüp öldü
ANTALYA'ya Isparta'dan çalışmak için gelen Sadık Işıklı (57), kaldırımda ...
TOKİ, Akseki'de 64 evin yapımını tamamladı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...
 
'Âlemciler Mahallesi' 13 öğrenciye burs oldu
ANTALYA'da oyunların gelirini üniversite öğrencilerine burs olarak veren ...
Otomobil uçurumdan yuvarlandı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde aracın 30 metrelik uçurumdan yuvarlandığı ...
Antalya'da kaçak sigara ve tütün operasyonu
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde jandarma ekipleri tarafından düzenlenen ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva