Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
20 Eylül 2023 Çarşamba - 11:13

Antalya Korkuteli'de merada GES eylemi

ANTALYA'nın Korkuteli ilçesi Bozova Mahallesi'ndeki mera alanına yapılmak istenen Güneş Enerji Santrali'ne (GES) karşı çıkan bölge halkı ve bazı STK temsilcileri, bu projenin toprak verimliliğinin düşük olduğu bir yere yapılmasını istedi.

Antalya Korkuteli de merada GES eylemi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Korkuteli'ne bağlı Bozova Mahallesi 309 ada 264 parselde bulunan 530 bin metrekarelik mera alanının 200 bin metrekaresine GES yapılmasına ilişkin karara, hayvancılar, STK'lar, siyasi parti temsilcileri ve Korkutelililer; Bozova Mahalle Muhtarlığı ve Antalya Korkuteliler Derneği öncülüğünde düzenlenen etkinlikte karşı çıktı. Mera alanında yapılan açıklamada GES'e karşı olmadıklarını belirten grup, GES'in toprak verimliliğinin düşük olduğu bir yere yapılmasını talep etti.

'MERAMIZ OLMAZSA OLMAZIMIZDIR'

Bozova Mahalle Muhtarı Osman Bayındır, "530 dönümlük mera, atalarımızın elleriyle kazarak su getirdiği bir alan. Bu alanın 200 dönümüne bir firma tarafından GES yapılması isteniyor. Biz GES yapımına karşı değiliz ama yapılacağı yere karşıyız. Meramız olmazsa olmazımızdır. Meramız hayvancılığa hizmet etmekte. Bu merada 12 ahır, 5-6 bin civarında küçükbaş hayvan var. Meramıza sahip çıkmak zorundayız" dedi.

Antalya Korkuteliler Derneği Başkanı Adnan İmirgi, "Amacımız GES projelerine karşı olmak değil. Karşı olduğumuz nokta aklın mantığın sığdığı şekilde mera alanlarının korunmasına yöneliktir. Bizler devlete ve millete destek veriyoruz. Bizler kamu kurum yetkilileri, siyasilerle görüştüğümüzde, halkın istemediği bir yeri onlar da istemediklerini ifade etti. Bu konunun üzerinde yetkili olan bütün isimler bize destek veriyor. Onların da gönülleri bizlerle" diye konuştu.

'KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR'

Bundan sonraki süreçte herkesin tevazu içerisinde olması gerektiğini aktaran Adnan İmirgi, şöyle dedi:

"Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Korkuteli Bozova Mahallesi 309 ada 264 parselde bulunan mera alanı GES yapılmak için özel firmaya ihale edilmiş. Firmanın önünü açmak için de bakanlık ÇED yerinde inceleme komisyonu kurmuş. Kendi içlerinde bir grup oluşturmuşlar. Bu karar Bozova muhtarlığına tebliğ edilmiş ve askı süresi başlatılmış. Verdiğimiz dilekçeler ile kayıt oluşturuldu ve konu resmiyet kazandı. Bu süreç artık hukuki bir süreç ve yetkililerin karar verme süresi başladı. Siyasi partilerin il başkanları, milletvekilleri kamu alanlarının korunması için mücadele edecek."

'HAYVANCILIK YAPILAMAYACAK'

Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, "Mera vasfı değiştirilirse bundan sonraki süreçte bu arazinin ilk önce 200 dönümü daha sonra parça parça diğer kalan bölümünde hayvancılık yapılması mümkün olmayacak. GES için çok geç kaldık, tabii ki yapmalıyız ama bunu yaparken geleceğimiz olan, toprak olan mera alanlarını şahıslara verilecek şekilde bir sisteme dönüştürmemeliyiz. GES toprak vasfı nitelikli olmayan bütün alanlara yapılabiliyor, Korkuteli'de en verimli GES yapılacak alanlardır. Ama biz merayı tekrar kazanamayız. Korkuteli'de birçok arazi var. GES her yere yapılır. Mera bir daha elde edilemez" dedi.

'BULA BULA BURAYI MI BULDUNUZ'

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, "İnsanların merasına, kültürüne, hayvancılığa sahip çıkması çok değerli. Dünyamız belirsizliklerle dolu. Bundan 3-4 yıl önce pandemi diye bir şey yoktu. Pandemiye kimse inanmazdı ama oldu. Bunlar oldu ve insanlar hayatını kaybetti. Bizi neyin beklediğini bilmiyoruz. Bize yıllar şunu gösterdi. Tarım ve hayvancılık bu bölgede olmazsa olmaz. Antalya dünyanın en güzel şehri. Korkuteli de Antalya'nın en güzel yaylarından biri. Antalya ne kadar kıymetli hale gelirse Korkuteli de o şekilde kıymetli hale geliyor. Tarım ve hayvancılık yapılmayan alanlar var. Bula bula burayı mı buldunuz?" diye konuştu.

'TARIM VE HAYVANCILIK DESTEKLENMELİ'

Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı ve Antalya Muhtarlar Derneği Başkanı Nazif Alp de şunları söyledi:

"Hep beraber olduğumuzu gösteriyoruz. Korkutelili olarak söylüyorum; meranın gündeme gelmesi sonrası hemen faaliyete geçtik. Biz bir anda çoğaldık. Bu oluşturduğumuz rüzgâr Ankara'ya kadar gitti. Bu mera iki şekilde kullanılıyor. İlki 5A dediğimiz meradır. Bu bozulması mümkün olmayan meralardandır. Hazine burayı verecekse ilk önce Mera Komisyonu'na sorar, yasa bunu emrediyor. Üst komisyon ise buraya teknik heyet gönderir. Bölgeyi inceler ve bölgedeki hayvan sayısına bakar ve ihtiyaç ise raporlar. Bu alandaki 530 dönüm mera şu anki hayvan sayısına bile yetmiyor. Cumhurbaşkanının '1 metre yer boş kalmayacak' diye bir açıklaması var. Biz de tarımcılar olarak 1 metre yer boş bırakmayacağız. Pandemide sürekli çalışan sadece çiftçilerdi. 80 milyon insana gıda yetiştirdiler. Kaç yıl dışarıdan et alınabilecek, eti almak değil üretmek lazım. O yüzden bu meralara sahip çıkmalıyız. Etimizi kendimiz üreteceğiz. Dışa bağımlı olduğumuz sürece bize kimse bakmaz. Biz tarıma hayvancılığa sahip çıkarsak bizi kimse alt edemez."

ANTALYA'NIN KORKUTELI ILCESI BOZOVA MAHALLESI'NDEKI MERA ALANINA YAPILMAK ISTENEN GUNES ENERJI SANTRALI'NE (GES) KARSI CIKAN BOLGE HALKI VE BAZI STK TEMSILCILERI, BU PROJENIN TOPRAK VERIMLILIGININ DUSUK OLDUGU BIR YERE YAPILMASINI ISTEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN KORKUTELI ILCESI BOZOVA MAHALLESI'NDEKI MERA ALANINA YAPILMAK ISTENEN GUNES ENERJI SANTRALI'NE (GES) KARSI CIKAN BOLGE HALKI VE BAZI STK TEMSILCILERI, BU PROJENIN TOPRAK VERIMLILIGININ DUSUK OLDUGU BIR YERE YAPILMASINI ISTEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

 
MSB: 5 terörist etkisiz hale getirildi
 
Sinema sektörüne 72 milyon 500 bin liralık yeni destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya Kemer'de yol ve kaldırım çalışmaları
KEMER Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde yol ve ...
Antalya'da gaziler gençlerle bir araya geldi
ANTALYA'da 19 Eylül Gaziler Günü etkinlikleri kapsamında kentte yaşayan ...
Tütüncü’den Antalya Beşkonaklılar’a müjde üstüne müjde
Beşkonaklılar Mahallesinde incelemelerde bulunan Kepez Belediye Başkanı ...
 
Kepez’in süper kızları rakip oldu
Kepez Belediyesi Spor Kulübü Kadın Basketbol Takımını şampiyon yaptıktan ...
Antalya'da kaza: 2 ölü
ANTALYA'nın Serik ilçesinde bariyere çarpıp şarampole uçan otomobilin ...
Konyaaltı Mavi Kelebekler'de Avrupa mesaisi başlıyor
Geçtiğimiz sezon Türkiye’ye hentbol branşında kulüpler düzeyinde ilk Avrupa ...
 
Silahlı suç örgütü lideri, Antalya'da yakalandı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde, çok sayıda suçtan aranan ve hakkında 19 ...
Avrupalı turist Antalya'da sezonu uzattı
ANTALYA'da turizm sezonu, özellikle Batı Avrupa ülkelerinden gelen rezervasyonlarla ...
Cinsel suç mağduru çocuk sayısı 9 yılda 3 katına çıktı
TÜRKİYE'de güvenlik birimlerine gelen veya getirilen cinsel suç mağduru ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva