Antalya'da 2 bin hemodiyaliz hastası var
Antalya'da 2 bin hemodiyaliz hastası var
Emekli subaylardan anneler gününde 'kadın' farkındalığı
Emekli subaylardan anneler gününde 'kadın' farkındalığı
Şero CHP Genel Merkezi'ne döndü
Şero CHP Genel Merkezi'ne döndü
Yaş engeline takıldılar
Yaş engeline takıldılar
17 Şubat 2023 Cuma - 11:08

Antalya Mimarlar Odası: 99 öncesi yapıları boşaltın ve yıkın

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki iki depremle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Antalya Mimarlar Odası: 99 öncesi yapıları boşaltın ve yıkın
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya özelinde de önemli uyarılar yapan Mimarlar Odası, Antalya’da 1999 öncesi yapılan tüm yapıların ivedilikle boşaltılarak yıkılması gerektiğine işaret ederek, rant odaklı, bilim ve akıldışı karar ve uygulamalara bir an önce son verilmesi gerektiğini vurguladı. Mimarlar Odası’nın açıklaması şu şekilde:

“Ülkemizde bilindiği üzere, 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana gelmiştir. Kahramanmaraş başta olmak üzere Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerini kapsayan geniş bir alanda büyük bir yıkıma ve can kayıplarına neden olmuştur. Depremlerin ardından dört binden fazla artçı deprem meydana gelmiş, elli binden fazla yapı hasar görmüş ve milyonlarca vatandaşımız bu afetten etkilenmiştir. Depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, başta aileleri olmak üzere tüm milletimize başsağlığı ve yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

‘VATANDAŞLAR KORKU VE TEDİRGİNLİK YAŞIYOR’

“Bu süreçte Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak, deprem bölgesindeki acil ihtiyaçlara destek olmak üzere vakit kaybetmeden çalışmalara başlanmıştır. Depremin ilk günlerinde başlattığımız yardım kampanyası ile meslektaşlarımız ve vatandaşlarımızın bağışladığı yardımlar afet bölgesine ivedilikle ulaştırılmıştır. Başta Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı olmak üzere tüm kamu kurum ve sivil toplum kuruluşları ile koordineli olarak üyelerimizin deprem bölgesinde hasar tespit ve bilirkişilik çalışmalarına katılımı sağlanmıştır. Ülkemiz yaşanan bu büyük afetin yaralarını sarmaya çalışırken, olası deprem riskleri göz önüne alınarak, yaşanan depremlerden gerekli dersin alınması ve bilimin ışığında can ve mal güvenliğinin sağlanması konuları tekrar akıllara gelmiştir. Vatandaşlarımız şubemize ulaşarak konutlarının ve bulunduğu bölgenin riskli olup olmadığını sorgulamakta, korku ve tedirginlik yaşamaktadır.

‘DEPREM RİSKİ TAŞIYAN 2 FAY HATTINA DİKKAT’

“Antalya’nın deprem tarihine bakıldığında günümüze kadar Richter ölçeğine göre büyüklüğü 4 ve üzerinde 400’e yakın deprem meydana geldiği görülmektedir. 1999 depreminden önce 4. derece deprem bölgesi olan Antalya merkez ilçeleri, 1999 depremi sonrası 2. derece deprem bölgesi kapsamına alınmıştır. Batı ilçeleri 1. derece deprem bölgesi, doğu ilçeleri ise 3. ve 4. derece deprem bölgesi kapsamında kalmaktadır. 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası yenilenmiş ve deprem bölgesi kavramı ortadan kaldırılmıştır. AFAD verilerine göre Antalya ilinde Kale ve Kekova olmak üzere 2 fay sisteminin mevcut olduğu, ayrıca Helenik-Kıbrıs Fay Sistemi ile Burdur Fay Zonunun Antalya’da etkili olabilecek deprem riskleri taşıdığı görülmektedir.

‘RİSKE DAYALI AFET YÖNETİMİ GEREKLİ’

“Antalya sınırları içerisinde aktif fay hatlarının potansiyeli yüksek olmasa da olası deprem tehditleri göz önünde bulundurularak, hasarların önceden alınan tedbirlerle en aza indirilmesi sürecinde sakınım planlaması ve riske dayalı afet yönetimini gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda;

•          Antalya’nın mevcut yapı stokuna dair veri olmaması,

•          1999 yılı ve öncesi riskli olduğu öngörülen yapılaşmanın yoğunluğu,

•          İmar planlarına uygun olmayan yapılaşma,

•          Acil durum eylem planları ve Afet Toplanma Alanlarına ilişkin halkın yeterince bilgilendirilmemesi,

•          Antalya genelinde deprem riskli alanlar için herhangi bir çalışma yapılmaması,

gibi etkenler Antalya için var olan deprem tehdidinin boyutunu arttırmaktadır. Bu yaşadığımız süreçte halen Muratpaşa ilçesi KunduKemerağzı Bölgesinde kumsal alan önünde zemin sıvılaşma tehlikesi olan arazilere otel yapıları için tahsisler yapılmakta, Aksu akarsuyu üzerindeki çay ve dere yataklarının değiştirilmesi planlanmakta, Antalya Kaleiçi Bölgesi surları ve saat kulesinin güçlendirilmesi yapılmaksızın sadece kubbe giydirilmesi gibi bilim dışı uygulamalarda ısrar edilmesine anlam veremiyoruz.

‘RANT ODAKLI, BİLİM VE AKILDIŞI KARAR VE UYGULAMALARA SON’

Antalya’da deprem riski göz önüne alarak;

•          Antalya’da özellikle 1999 öncesi inşa edilmiş tüm yapıların ivedilikle belirlenmesi ve yapı stokunun oluşturulması,

•          Belirlenen bu yapıların riskli olanların güçlendirme veya yıkım faaliyetlerine başlanması,

•          Kentsel dönüşüm konusunda eksiklerin bir an önce tamamlanarak hayata geçirilmesi,

•          Antalya’nın kimliğini oluşturan kültürel ve tarihi yapılarının olası bir depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi,

•          Sakınım planlaması yapılması ve riske dayalı afet yönetim planının oluşturulması,

•          6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında çalışmaların ivedilikle tamamlanması,

•          Rant odaklı, bilim ve akıldışı karar ve uygulamalara bir an önce son verilmesi gerekmektedir.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak tüm kamu kurum ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte her türlü katkı, destek ve işbirliğine hazır olduğumuzu, kamuoyunun bilgisine sunarız.”

 

 

Etiketler:
 
Yunanistan ekibi ülkesine alkışlarla döndü
 
Mehmetçik, depremzede Fatma Ela'ya moral verdi
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 18 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Metin Sokullu 23 Şubat 2023 Perşembe 16:21

Konyaaltından Akyakaya çıkarken, Hisarçandır taraflarında, yolun solunda kalan ap açık fay ortada. Zamanında çok büyük bir depremle dağın yarısı 80 metre kadar çökerek sarp bir uçurum olmuş. Aynı bölgede yol da devamlı sağ tarafa kaymakta, sıklıkla yeniden yol tamir edilmekte. Kekovada ki deprem yıkımı da göz önünde.Denizin içine metrelerce batan Kekova, kim ne derse desin kabak gibi ortada. Kötü bir sürprize her zaman hazır olmak lazım. Başka bir ülkede olsa, bu depremden de sonra tüm yapılar derhal gerçek bir denetime tabi tutulurdu. Bizde ise seçilinceye kadar halkın yanındaymış gibi davranıp, seçildikten sonra halktan uzaklaşıp, halkı unutmuyorlar mı?

Yorumu oyla      0      0  
Zeynep 19 Şubat 2023 Pazar 00:05

Bundan yirmi yıl önce Japon bilim adamları; Lara'da ve Konyaaltı Caddesinde falezlere 500 metreden yakın mesafede olan binaların falezlere fazla yük bindirdiği gerekçesiyle yıkılmasını önermişti. Şimdi denize sıfır yapılmış 15 katlı beton yığınlarını mimarlar odasının ziyaret etmesini öneririm.

Yorumu oyla      0      0  
Erden Engiz 18 Şubat 2023 Cumartesi 13:12

İçeriği okuyunca doğru ama başlık panik yaratıcı, populist ve sorumsuzca yazılmış. Mimarlık eserleri ne olacak? Yıkım tek çözüm mü? Güçlendirme teknikleri kullanılmayacak mı? Her yapı yıkılacak kadar kötü mü? O kadar insan nereye gidecek? Antalya'nın Anadolu coğrafyasında 7 nin üzerinde büyük deprem riski nedir? Cumhuriyet Dönem yapılarının seçkin örnekleri korunmayacak mı? Mimarlar Odasına yakışmayan bir başlık olmuş. Eski ve yeni bütün yapıların deprem dayanımı, risk analizi acilen yapılmalıdır denilebilirdi. Özgüvensiz bir yazı olmuş. Acilen İmar Affının durdurulması, daha önceden İmar affına giren yapıların incelemeye alınması şeklinde bir yazı olsa daha inandırıcı olurdu sanırım.

Yorumu oyla      0      0  
taş 18 Şubat 2023 Cumartesi 10:42

Bir görüş ortaya atılmış,hepsine birden buda nereden çıktı dememek lazım.Herkes düşüncesini ifade etsin,en azından konuşanlar bu işin uzmanı olanlar.Gelecekte olabilecek depremlere hazır olmak için tedbirler almak gerekir.Kentte bir uzmanlar grubu kurulabilir ve binalardan örnekler alınarak yönetmenliğe uygun yapılıp yapılmadığı veya kaç şiddettin de bir depreme dayanabileceği raporları çıkarılarak riskli olanların yıkımına gidilebilir.Ayrıca çıkan imar afları sonucu her taraf kaçak yapılarla dolmuş vaziyette,şöyle bir çevrenize bakın oturum izni aldıktan sonra bir sürü ilaveler yapılmış durumda.Belediyeler önce bu işini yapsalar bari,proje dışı çıkmalar yapılırken görmediler mi,hadi görmediler,şöyle gezerlerken bir baksalar son katların çoğunda ilaveler mevcut.Kısacası biz millet olarak duyarlı olmalıyız,bir kere kurallara uymuyoruz,sırf menfaat olarak her şeyi yapıyoruz,sonrada bundan dolayı başımıza bir iş geldi mi feryat figan ediyoruz.Demek ki zihniyet meselesi,göz doymuyor ama neticede bir avuç toprak atılıyor.Okulllardan itibaren bu işin ciddiyetinin anlatılması gerekir,hemen olmaz ama 20 yıl içinde bir bakış açısı değişmiş olur.Umarız bu son depremden ders çıkarırız,yoksa aynı tas aynı hamam misali değişen bir şey olmaz.

Yorumu oyla      0      0  
SELMA GÖK 17 Şubat 2023 Cuma 20:10

yeni yapılan binalar yıkılmalı 30 sene önce hile yoktu milletin vicdanı vardı yaptığı işe hile katıpda zengin olanların şimdi yiyecek ekmekleriyok eski Antalyalı YIM

Yorumu oyla      0      0  
kırcami 17 Şubat 2023 Cuma 15:31

NEYE GÖRE HANGİ VERİLERE DAYANARAK BU BOŞ KONUŞMAYAI YAPMIŞLAR ACABA KENDİLERİ DEPREM UZMANIMI

Yorumu oyla      0      0  
kırcami 17 Şubat 2023 Cuma 14:27

Mimarlar değil odası boş konuşuyor.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya Kent Konseyi'nden deprem uyarıları
Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu, deprem bölgesinde bundan sonraki ...
Depremzede: Sütçü İmam'ın çocukları bu günleri atlatacak
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde misafir edilen depremzedelerden Kahramanmaraşlı ...
Günler sonra yüzleri güldü
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin çocuk oyun dünyası Teneffüs Park, ...
 
Antalya'da 115 bin 28 depremzedeye sağlık hizmeti
KAHRAMANMARAŞ merkezli depremler sonrası Antalya'ya gelen 115 bin 28 depremzedeye, ...
Sınavı arkadaşı yapınca yıkılan evinin enkazında kalmaktan kurtuldu
ADIYAMAN'ın Besni ilçesinde görevli Dr. Öğretim Üyesi Erkan Sarsıcı'nın ...
Tekerlekli sandalyesiyle depremzedelerin yardımına koşuyor
ANTALYA'ya gelen depremzedelerin kayıt yaptırıp, ihtiyaçları karşılandıktan ...
 
Antalya'da bir iddia: Kıyafeti nedeniyle depremzede AVM'ye alınmadı
Mall Of Antalya’nın, kıyafetleri ve görüntüleri uygun olmadığı gerekçesiyle ...
Depremzede çocuklar oyunla moral buluyor
KAHRAMANMARAŞ merkezli 10 ili etkileyen depremlerden etkilenip Antalya'ya ...
Torunlarıyla depreme yakalandı, 'Sürünerek dışarı çıktık' dedi
KAHRAMANMARAŞ'ın Elbistan ilçesinde kızı, damadı ve torunları ile oturduğu ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva