Erdoğan’ı dinlemeden müzakerelere kapıları kapatmam
Erdoğan’ı dinlemeden müzakerelere kapıları kapatmam
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
28 Eylül 2016 Çarşamba - 10:28

Antalya'da 15 milyon yıllık deniz canlısı fosilleri bulundu

Antalya'nın Manavgat İlçesi’nde Toros Dağları’ndaki 1600 rakımlı Sülek Yaylası’nda 15 milyon yıllık olduğu tahmin edilen taşlaşmış deniz canlısı fosilleri bulundu.

Antalya da 15 milyon yıllık deniz canlısı fosilleri bulundu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Manavgat’ta Bahçeşehir Okulları Anadolu Lisesi’nde coğrafya öğretmeni ve Akdeniz Üniversitesi Coğrafya Anabilim Dalı yüksek lisans eğitimine devam eden 25 yaşındaki Bilgiday Harman, temmuz ve ağustos aylarında Toros Dağları’ndaki 1600 rakımlı Sülek ve 1950 rakımlı Göktepe yaylalarında arazi çalışmalarında bulundu. Çalışmalar sırasında Harman istiridye, su kaplumbağası, deniz kabuklusu, salyangoz, su yosunu ve mercanların taşlaşmış fosillerini buldu. 

TOROS DAĞLARI HALEN YÜKSELİYOR

Toros Dağları’nın oluşum sürecinin 35 milyon yıl öncesine uzandığını söyleyen öğretmen Bilgiday Harman, "Toros Dağları 2’nci Mezozoik zamanda üst oligosen döneminde oluşmuştur. Ülkemizde güneyden Arabistan levhası (tektonik tabaka, anakara), kuzeyde ise Sibirya levhası sıkıştırıyor. Ülkemiz bu sıkışmaya daha fazla direnemeyip kıvrılarak yükselmeye başlıyor. Bu yükselme sırasında Toros Dağları oluşuyor. Alp- Himalaya dağ oluşumu olarak geçen, Avrupa’nın ortasında olan Alp Dağları’yla Hindistan’ın kuzeyinde bulunan Himalaya Dağları’yla Anadolu Toros Dağları aynı zamanda oluşmuştur. Hala da yükselmemiz devam ediyor. Çünkü hala Arabistan ve Sibirya levhalarının Anadolu Yarımadası’nı sıkıştırması devam ediyor" dedi. 

’15 MİLYON YIL ÖNCESİNE AİT OLDUKLARINI TAHMİN EDİYORUM’

Fosilleri Sülek Yaylası’nın doğu kesimlerinde yaptığı arazi gezisi çalışmaları esnasında bulduğunu belirten Harman, "Bu fosillere 1500- 2000 rakımlarda ya da 1000- 2000 rakımlarda özellikle aşınan bölgelerde rastlanıyor. Üzerleri toprakla kapanıp havayla temasları kesildiği için fosilleşiyorlar. Aşınımın fazla olduğu yerlerde yüzeye çıkmış oluyor fosiller ya da yol çalışması sırasında kazılan bölgelerde ortaya çıkabiliyor. Fosillerin yaşı konusunda kesin bir tarih vermem mümkün değil. Bu taşların kesin oluşum tarihlerini bilmek için bilimsel yöntemler kullanmamız gerekiyor. O bilimsel yöntemleri de üniversitelerimiz kullanıyor. Ancak Toros Dağları’nın oluşum sürecini dikkate aldığımızda en az 15 milyon yıl öncesine ait olduklarını tahmin ediyorum" diye konuştu.

’BİTKİ LİFLERİ ÇOK NET BELLİ’

Taşlaşmış fosillerin bütün özelliklerini koruduğunu belirten Bilgiday Harman, bilgi sahibi olmayan ve dikkatli bir şekilde bakmayanların bu taşların fosil olduğunu anlamasının zor olduğunu vurguladı. Bulduğu büyük taşı ve üzerindeki fosilleri gösteren Bilgiday Harman, şöyle dedi:

"Dikkatli bakmadığımız zaman normal bir taş zannedip, gelip geçiyoruz. Hatta birçok yaylada insanlar, orada ikamet eden kişiler bunlardan duvar bile örüyor. Fakat dikkatli şekilde baktığımızda üzerindeki mercanların, yosunların çok net şekilde belli olduğunu görüyoruz. Hala bitki lifleri çok net şekilde belli. Yani tam anlamıyla bir su yosunu, bir mercan burada tamamen kayalaşmış şekilde duruyor. Bu benim getirebildiğim bir parça. Bunun dışında çok büyük parçalar dağlarda mevcut."

DENİZ YILDIZI, KAPLUMBAĞA ÜZERİNDE FOSİLLEŞMİŞ

Bulduğu en etkileyici fosillerden birinin kırmızı renkli deniz kabuğu olduğunu kaydeden Harman, fosiller arasında birbiriyle yapışık halde deniz yıldızı ve su kaplumbağası bulduğunu belirtti. Harman, "Deniz yıldızı çok net bir şekilde görüyoruz fakat deniz yıldızı bir taş üzerine değil bir su kaplumbağası üzerine yapışmış. Ters çevirdiğimiz zaman su kaplumbağasının iskeletini, fosilini, kalıntısını görüyorum. Bu da gösteriyor ki bu deniz yıldızı öldükten sonra bir su kaplumbağasının sırtına yapışmış ve bu şekilde fosilleşmiş" dedi.

OKULDA SERGİLENİYOR

Şimdilik Bahçeşehir Okulları Manavgat Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin incelemesi için sergilenen fosillerin, önümüzdeki günlerde muhafazalı bir şekilde sergilenmeye devam edeceğini belirten okul müdürü Harun Yılmaz, öğrencilere en iyi eğitimi verebilmeleri için öğretmenlerin kendini geliştirmeleri amacıyla bu tür akademik çalışmaları desteklediklerini vurguladı.


Mithat ABAKAN/MANAVGAT (Antalya), (DHA)

 
Antalya’nın acı kaybı
 
Denizi kirleten gemiye 96 bin lira ceza
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Korkuteli'de 9 ayda 240 çift evlendi
ANTALYA'nın Korkuteli İlçesi'nde yılın 9 aylık döneminde 240 çift evlendi.
Müteahhite saldırı
ANTALYA’da müteahhitlik yapan Mustafa Serttürk, evinin önünde uğradığı ...
Kaş'ta gökyüzünde görülen cisim korkuttu
KAŞ İlçesi'nde gökyüzünde beliren ve insana benzeyen cisim, korkuya neden oldu.
 
ADT, 'İbiş'in Rüyası'yla perde açacak
ANTALYA Devlet Tiyatrosu, yeni sezonu 'İbiş'in Rüyası' adlı oyunun prömiyeriyle açacak.
ANTDOB, 'Gala Gecesi'yle perde açacak
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), yeni sezona 13 Ekim Perşembe ...
Kirpi, kedi ve köpekleri zehirleyerek öldürdüler
ANTALYA'da kedi, köpek ve kirpiler, zehirli etlerle itlaf etildi. Vatandaşlar, ...
 
Serik esnafına göre eylemin iç yüzü
ANTALYA'nın Serik İlçesi Kadriye turizm merkezindeki taksiciler, otellerdeki ...
Hedef 5 milyon ağaç
BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Menderes Türel, görev süresi sonuna kadar ...
Batı Akdeniz ihracatta 1 milyar doları geçti
RUSYA ile yaşanan uçak krizin etkisini alternatif pazarlarla aşan Batı ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva