Dayakçı işadamına hapis talebi
Dayakçı işadamına hapis talebi
'Giselle'den mayısta son 3 perde
'Giselle'den mayısta son 3 perde
Özkan çifti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü
Özkan çifti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü
Özgür Özel'den Bahçeli'ye ziyaret
Özgür Özel'den Bahçeli'ye ziyaret
1 Şubat 2023 Çarşamba - 13:41

Antalya'da Felsefe Kongresi başladı

ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) tarafından 'Cumhuriyetin 100'üncü Yılında Türkiye'de Felsefe' başlıklı bir ulusal kongrenin açılışı gerçekleşti.

Antalya da Felsefe Kongresi başladı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye Felsefe Kurumu ile Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) tarafından Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında, ülke çapında ilk kez 'Cumhuriyetin 100'üncü Yılında Türkiye'de Felsefe' başlıklı kongre düzenlendi. AKRA Hotels'de düzenlenen kongrenin açılışına ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, ATSO Başkanı Ali Bahar, ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, meslek odası temsilcileri, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. 1-5 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek kongrede Türkiye'de varlık, insan, değer, mantık ve bilim, bilgi, dil, eğitim, sanat, hukuk, toplum ve devlet, siyaset, kültür, tarih ve çocuklar için felsefe gibi birçok konu başlığı yer alacak.

'ONUR DUYMAKTAYIZ'

Kongrenin açılış konuşmasını yapan ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, ANSİAD'ın ülkenin temel sorunlarına duyarlı bir kurum olduğunu belirterek, kamuoyunu yönlendirici bir rol izlediklerini anlattı. ANSİAD'ın temel değeri içerisinde eğitime duyarlı, kendini sürekli geliştiren tüm karar ve uygulamalarda bilimsel ilkelere dayanan bir kurum olduğuna dikkati çeken Akıncı, "ANSİAD kuruluşundan itibaren 33 senede kurumsal yapısını tamamlamış, ülkemizin sadece ekonomik büyümesini değil, her alanda kalkınmasını hedef alan çalışmalara imza atmış ve atmaya da devam edecektir. Bizler biliyoruz ki eğitimde, kültürde, sporda, sanatta ve özellikle felsefede ilerleyemeyen toplumların sadece ekonomik büyümeye endeksli rakamlar ile çağdaş ülkeler seviyesine çıkmaları mümkün değildir. Bu noktada hareket ederek 5 yıl önce felsefi düşünceyi daha iyi kavrayabilmek, sorgulama ve hedeflerimizi daha doğru ve anlamlı kılabilmek adına ANSİAD Küçük Felsefe Okulu'nu hayata geçirdik. Geçen zamanda felsefe okumaları ve eğitimleriyle bunu tüm kentimizi yaymakta mottoları taşımaktayız. ANSİAD olarak Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Türkiye Felsefe Kurumu iş birliğinde kongreyi düzenlemekten onur duymaktayız" dedi.

TIPTAKİ GELİŞMELER FELSEFEYE DUYULAN İHTİYACIN ÖRNEĞİ

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, düşünme, sorgulama, eleştirme yoluyla bir anlamda aklı kullanma sanatı olan felsefenin yaşamın tam kalbinde olması gerektiğini anlattı. Felsefeye çok ihtiyaç duyulacak bir dönemin yaşandığını belirten Prof. Dr. Özkan, "Yaşanan büyük bilimsel dönüşümün sancılarına karşı da felsefeye sarılmalıyız. Kendi alanımdan örnek vermem gerekirse, son 10 yılda üniversite hastanemizde yaptığımız nakillere bakın. Dünyanın ilk rahim nakli, ülkemizin ilk yüz ve çift kol nakli. Tıp Fakültesi'nde öğrencilerimize söylediğim bir söz var; 'Tıp bilimi yeni başlıyor' diye ama peki sınırı ne olacak? Mesela beyin nakli bir gün mümkün olacak mı? Bu ölümsüzlüğün olmasa da çok uzun bir ömrün kapılarını mı açacak? Diğer taraftan yapay organ üretimiyle ilgili ve hayvandan insanlara organ nakliyle ilgili çalışmalar yürütülüyor. Belki de en tartışmalı ve gelişime en açık alan ise genetik. DNA'yı yeniden yazarak genetik hastalıkları tedavi etmek konuşuluyor. Bu haliyle müthiş bir gelişme ama burada da bir sınır belirlenmesi gerekiyor. Daha doğmadan çocukların boy, kilo, göz renginin hatta IQ'sunun belirlenebildiği bir dünya düşünün. Bunun yol açacağı müthiş sınıfsal ayrımı hayal edin. Biz ve onlar kavramlarının hiç olmadığı kadar derinleştiği bir dünya. Eğer sınır çizilmezse bu çok da uzak bir gelecek değil bizim için. Tüm bu konuların felsefenin ışığında etik olarak irdelenmesi gerekiyor. Bu sadece tıptaki gelişmelerle ilgili felsefeye duyduğumuz ihtiyacın bir örneği" diye konuştu.

BAŞKAN BÖCEK'TEN İFADE TARTIŞMALARINA ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kongrede eski çağların sorunları kadar çağımızın ve ülkemizin sorunlarına ilişkin çözüm önerilerinin paylaşılmasından memnuniyet duyacağını ifade etti. Başkan Böcek, "Antalya'mızda birçok konuk ağırladık. Ancak bu kadar çok kıymetli bilim ve felsefe insanını bir arada görmüşken; 'Neoklasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım' ifadelerini de tartışacağınızı tahmin ediyor ve bu konuda doğru bir çözüme ulaşmanızı diliyorum. 5 gün sürecek olan 'Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye'de Felsefe Kongresi'nin başarılı geçmesini diliyorum" dedi.

UNESCO'NUN TEMEL FELSEFESİ 'BARIŞ'

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, UNESCO ve ona bağlı kurumlar olarak 5 sektörde UNESCO'nun kuruluş amacına hizmet etmeye çalıştıklarını anlattı. Eğitim, sosyal ve beşeri bilim, doğa bilimleri, kültür ve bilgi iletişim sektörlerindeki temel amacın barışı kurmak ve sürdürülebilir kılmak olduğunu açıklayan Prof. Dr. Oğuz, "Barış için en temel hedef sürdürülebilir kalkınmayı oluşturmak ve kalkınmış toplumlar yaratmaktır. Bu bakımdan varlıklı kalkınmış, barışık, toplumlar arasındaki diyaloğu güçlendiren her türlü faaliyet UNESCO'nun amaçları olan faaliyetlerdir. Bu işte hep felsefeden yola çıkılır. Dolayısıyla bu 5 sektördeki temel felsefe barıştır. İnsanlar barışık bir düzende daha iyi kalkınabilir daha iyi bir gelecek inşa edebilir. Bunları düşünmek ve tartışmak için düşünen insanlara ihtiyacımız var. Düşünmenin teorik alanı da felsefedir. Bu çalışmalara bizde UNESCO olarak destek oluyoruz" diye konuştu.

100'ÜNCÜ YILA ÖZEL FELSEFENİN PANORAMASI ÇİZİLECEK

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, kendi çalışmaları ve Türkiye Felsefe Kurumu'nun yaptığı çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi. Kongredeki program hakkında bilgilendirme yapan Prof. Dr. Kuçuradi, "Kongreyi düzenlememizin ana amacı, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ülkemizde felsefe alanında yapılan belli başlı çalışmaların panoramasını çizmek, 100'üncü yılda Türkiye Cumhuriyeti'ne bir armağan olarak sunarak gelecek çağlara bırakmaktır"

dedi.

'ANSİAD BU İŞİN KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURDU'

ATSO Başkanı Ali Bahar, ANSİAD'ın geçmişte Küçük Felsefe Okulu'nu kurduğunu hatırlatarak, "ANSİAD 5 yıl içerisinde bu işin kültürünü oluşturmuş. Bugün buralara kadar getirip bu toplumu Antalya'mızla buluşturmuştur. ANSİAD'a bu değerli kongreyi gerçekleştirdiği, felsefe ve düşünmeye bu kadar yatırım yaptığı ve Antalya'ya bu nitelikli kongreyi kazandırdığı için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

ANTALYA SANAYICI VE IS INSANLARI DERNEGI (ANSIAD) TARAFINDAN 'CUMHURIYETIN 100'UNCU YILINDA TURKIYE'DE FELSEFE' BASLIKLI BIR ULUSAL KONGRENIN ACILISI GERCEKLESTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA SANAYICI VE IS INSANLARI DERNEGI (ANSIAD) TARAFINDAN 'CUMHURIYETIN 100'UNCU YILINDA TURKIYE'DE FELSEFE' BASLIKLI BIR ULUSAL KONGRENIN ACILISI GERCEKLESTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA SANAYICI VE IS INSANLARI DERNEGI (ANSIAD) TARAFINDAN 'CUMHURIYETIN 100'UNCU YILINDA TURKIYE'DE FELSEFE' BASLIKLI BIR ULUSAL KONGRENIN ACILISI GERCEKLESTI.(AKIN AKINCI)(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA SANAYICI VE IS INSANLARI DERNEGI (ANSIAD) TARAFINDAN 'CUMHURIYETIN 100'UNCU YILINDA TURKIYE'DE FELSEFE' BASLIKLI BIR ULUSAL KONGRENIN ACILISI GERCEKLESTI.(MUHITTIN BOCEK)(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA SANAYICI VE IS INSANLARI DERNEGI (ANSIAD) TARAFINDAN 'CUMHURIYETIN 100'UNCU YILINDA TURKIYE'DE FELSEFE' BASLIKLI BIR ULUSAL KONGRENIN ACILISI GERCEKLESTI.(OCAL OGUZ)(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA SANAYICI VE IS INSANLARI DERNEGI (ANSIAD) TARAFINDAN 'CUMHURIYETIN 100'UNCU YILINDA TURKIYE'DE FELSEFE' BASLIKLI BIR ULUSAL KONGRENIN ACILISI GERCEKLESTI.(IOANNA KUCURADI)(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA SANAYICI VE IS INSANLARI DERNEGI (ANSIAD) TARAFINDAN 'CUMHURIYETIN 100'UNCU YILINDA TURKIYE'DE FELSEFE' BASLIKLI BIR ULUSAL KONGRENIN ACILISI GERCEKLESTI.(ALI BAHAR)(FOTO:ANTALYA-DHA)

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

 
Finike'ye sulu kar ve dolu sürprizi
 
Ayakkabı dükkanı alev alev yandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Finike'ye sulu kar ve dolu sürprizi
ANTALYA'nın Finike ilçesinde sulu kar ve dolu yağışı ile bazı noktalar beyaza büründü.
Taksinin ücretini ödemeyip, bıçakla şoföre saldırdı
ANTALYA'nın Muratpaşa ilçesinde taksi şoförü Mehmet Ali Çetin (27), aracına ...
MMO'dan bakanlığa denetim çağrısı
MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim ...
 
Jandarma komandoların 'narenciye' nöbeti
ANTALYA İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı jandarma asayiş ve komandı timleri ...
Korkuteli'de 61 ünite kan bağışlandı
ANTALYA'da Kızılay Korkuteli Şubesi ve Küçükköy mahalle muhtarlığı tarafından ...
Spor okullarında yeni dönem
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin çocuk ve gençlere yönelik 16, yetişkinler ...
 
Grekoromen şampiyonu Kepez
Antalya Şampiyonası’nda 16 grekoromen ve 1 serbestte altın madalya kazanan ...
Nurgül Şahballı: Halk ozanları okullarda ders vermeli
TÜRKİYE'nin birçok ilini gezerek yaşayan halk ozanlarını kayda alan Türk ...
Çok şiddetli kuraklık riski!
TÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva