Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
28 Ocak 2019 Pazartesi - 09:13

Antalya'da Harvard açtı, cezayı yedi

Dünyanın en itibarlı üniversitelerinden Harvard’ın ismini kullanarak, dil okulu ve özel okul bayiliği veren Halil Çil tazminat ödemeye mahkum edildi.

Antalya da Harvard açtı, cezayı yedi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

1636 yılında ABD’de kurulan Harvard Üniversitesi “Dünyanın En İtibarlı Üniversiteleri 2018” araştırmasında ilk sırada yer alıyor. Antalya merkezli Birleşik Markalar Danışmanlık Özel Eğitim Hizmetleri Gıda Restoran şirketi, Harvard Publishers Yayıncılık Eğitim Ve Patent Danışmanlığı ile bu şirketlerin sahibi Halil Çil, Harvard Üniversitesi’nin ismini kullanarak, dil okulu ve özel okul bayiliği verdi. ABD’li Harvard Üniversitesi’nin avukatları bu izinsiz kullanımı fark edince mahkemeye başvurdu. İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme kullanılan belgelerin geçerli olmadığının tespit edildiğini vurguladı ve tazminata hükmetti. Çil, Harvard’a 20 bin TL manevi, 50 bin TL’de maddi tazminat ödedi.

ADIMIZ KULLANILMASIN

Harvard’ın dava dilekçesinde şu noktalara dikkat çekildi: “Harvard çok tanınmış ve prestijli bir marka. Harvard, Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) nezdinde de tescilli. Davalı taraf Harvard adını kullanarak, çeşitli firmalara bayilik veriyor. Herhangi bir marka tescilleri veya bizim tarafımızdan verilmiş bir izinleri yok. Haksız gelir elde ediliyor. ‘Harvard Publishers’ ismi altında yayınlar yapıldı. Davalı şirketin unvanında yer alan Harvard ibaresi çıkarılsın. Harvard adı kullanılarak açılan sitelere erişim engeli verilsin; ürünler için de toplatma kararı verilsin.” Dava dilekçesinde Harvard’a 100 bin TL maddi, 50 bin TL manevi, 150 bin TL de itibarın zarara uğratılması nedeni ile tazminat ödenmesi talep edildi.

HAKSIZ REKABET YOK

Davalılar ise kendilerini şöyle savundu: “Harvard bir yer adı. Massachusetts’te bir bölge adı... Dünya üzerinde adı Harvard olan pek çok sokak cadde ve meydan var. Harvard ibaresini, sahip olunan İngiliz menşeli şirketin sahip olduğu lisans kapsamında kullanıyoruz. Haksız bir kullanım yok. Harvard kelimesinin, marka hukuku anlamında tekel oluşturacak şekilde verilip verilemeyeceği de tartışmalı. Haksız rekabet şartları bulunmuyor; haksız rekabetin gerçekleşmesi de imkansız. Davanın reddine karar verilsin.” Dava dosyasına Milli Eğitim Bakanlığı da müdahil oldu. Bakanlık ilgili mevzuat kapsamında, yabancı ve milletlerarası okullar haricinde, özel eğitim kurumlarına Türkçe olmayan adlar verilemeyeceğini ve Harvard ismini kullanan bir okulun MEB’ten alınmış yasal bir kurum açma izni bulunamayacağını kaydetti. Bakanlık ayrıca bu ismin kullanılmasının tüketiciyi aldatıcı nitelikte olacağını vurguladı. Mahkeme, 20 bin TL manevi 53 bin TL de maddi tazminat ödemesine, Harvard ismiyle açılan sitelerin engellenmesine ve bu isimle basılan tüm ürünlerin toplatılması ile Harvard isminin kullanılmasının yasaklanmasına kararı verdi. Davalı, temyiz etmeyince, karar kesinleşti.

LİSANS BELGESİ GEÇERLİ DEĞİL

MAHKEME tüm belgeleri değerlendirerek şu kararı aldı: “Davalı, kullanımın lisansa dayalı olduğunu iddia ediyor. Lisans veren Harvard P. K.’yi temsilen Tolga P. tarafından imzalanan lisans sözleşmesi incelendi. Harvard P. K. yetkilileri bu sözleşmeyi imzalamadıklarını, lisans veren sıfatıyla sözleşmeyi imzalayan Tolga P. isimli kişiyi tanımadıklarını Harvard Publishers UK Ltd. adlı şirketten haberdar olmadıklarını belirtti. Davalılar vekili de 8 Ekim 2016 tarihli dilekçesinde, bu kez, tüm çabalara rağmen Tolga P.’ye ulaşamadıklarını ve P. hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Lisans sözleşmesinin sağlamlığı konusunda mahkememizde ciddi şüphe bulunuyor. Belgenin geçerli olmadığı bilirkişi raporu ile de tespit edildi. Dolayısı ile davalı savunmasının bir temelinin bulunmadığı anlaşılmıştır. Davalı basiretli tacir gibi davranmadı. Davacı markası dünya çapında çok tanınmış bir marka... Davalıların bir lisans sözleşmesi imzalarken daha özenli hareket etmeleri hayatın olağan akışı gereğidir.”

SAHTECİLİK YAPTIĞIMIZ ANLAMINA GELMEZ

AYNI zamanda yabancı dil okullarının ağırlıklı üyesi olduğu Markalar Birliği Başkanı da olan Halil Çil, Hürriyet’te şunları söyledi: “Doğru, Harvard hakkımızda böyle bir dava açtı ve biz kaybettik. Tabii, davayı kaybetmemiz bizim sahtecilik yaptığımız anlamına gelmez. Harvard ismini, İngiltere menşeili şirketi satın alarak kullandık. Mahkemenin kararı harfiyen yerine getirildi. Bu tür davalar normaldir. Bizim de açtığımız davalar oluyor. Ancak, esas olan mahkemenin ne dediğidir. Bu davada da biz karara uyduk ve tazminatı ödedik.”

(Hürriyet/Deniz Gökçe- HABERİN DETAYI İÇİN TIKLAYIN)

Etiketler:
 
Kar, Antalya- Konya yolunda ulaşımı aksatıyor
 
Polise direndi, özel harekat müdahale etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdeniz Üniversitesi'nde İHA eğitimi verilecek
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Havacılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKHUMER), ...
Tıp öğrencilerinden organ bağışı çağrısı
ANTALYA'da bir alışveriş merkezinde stant açan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ...
Domates yetiştiren miniklere plaket
AKDENİZ Üniversitesi öğretim üyeleri, ilkokul öğrencileriyle birlikte ...
 
'Öğrenci Topluluklarına' destek protokolü
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) ve Antalya Üniversite Destekleme Vakfı arasında, ...
Konyaaltı'ndan öğrencilere ücretsiz çorba
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin ...
Akdeniz Üniversitesi'nden Kadın ve Yaşam Sergisi
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ...
 
Serik MYO Futbol Turnuvası sona erdi
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Serik Gülsün Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu ...
Akdeniz Üniversitesi'nde akademik tören
AKDENİZ Üniversitesi'nde (AÜ) 2018 yılında akademik unvan alan, unvanı ...
Güzel Sanatlar'da yeni yıl kutlaması
AKDENİZ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi akademik ve idari personeli ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva