Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
26 Ekim 2018 Cuma - 18:19

Antalya'da Türkan Şoray’ı ağlatan açılış

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nce yapımı gerçekleştirilen ve kendi adını taşıyan kültür merkezinin açılışına katılan Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray, gözyaşlarına hakim olamadı.

Antalya da Türkan Şoray’ı ağlatan açılış
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Muratpaşa Belediyesi’nin Yeşilbahçe Mahallesi’nde inşa ettiği ve Türk sinemasının ‘Sultan’ı, 55 yılı geride bırakan Antalya Film Festivali’nin ilk ‘En iyi kadın oyuncu’ ödülünün sahibi Türkan Şoray’ın adını taşıyan kültür merkezi, törenle açıldı. Açılışa Türkan Şoray, Belediye Başkanı Ümit Uysal’la birlikte gelirken kendisine gösterilen büyük ilgi dolayısıyla duygu dolu anlar yaşadı.    

Açılışta, ayrıca, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Gürsel Özyiğit, CHP Antalya Milletvekilleri Çetin Osman Budak, Cavit Arı, Aydın Özer, CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul, CHP eski Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, OSB Başkanı Ali Bahar,  çok sayıda sivil toplum örgütü, dernek ve meslek odası temsilcileri, Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden Tarık Tarcan, Türk halk müziği sanatçısı Sümer Ezgü yer aldı.

KILIÇDAROĞLU’NDAN MESAJ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açılış dolayısıyla gönderdiği mesajında Başkan Uysal’ı ‘başarılı, halkçı belediyecilik çalışmalarından’ dolayı kutladı ve “Sayın Türkan Şoray ve tüm katılımcıları sevgiyle selamlıyorum” dedi.

 ‘BİR ŞEYLER EKSİK KALIRDI’

Başkan Uysal, açılışta yaptığı konuşmada,  Muratpaşa’da  4.5 yıl içinde temel belediyecilik hizmetlerinden sosyal belediyecilik çalışmalarına çok çalışıp bir çok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.  Kent  genelinde gerçekleşen doğalgaz altyapı çalışmalarının, cadde ve sokak yenileme projelerinin, 650 dönüm genişliğe uzanan yeni park çalışmalarının, 21 bin insana uzanan sistematik, sürdürülebilir sosyal hizmetlerin, ilçe sakinlerinin belediye yönetimine doğrudan katıldığı Turunç Masa uygulamasının bu süre içinde gerçekleştiğini belirten Başkan Uysal, “Ama burası olmasa bir şey eksik kalırdı. Bu temel eser olmasa bir bakış açısının yeterince yansıtmamış olurdu” dedi.

ESTETİK VE SANAT

Türkan Şoray Kültür Merkezi yapılmamış olsaydı sanat ve estetik duygusunun eksik kalacağının altını çizen Başkan Uysal, “Buna ihtiyacımız var. Estetik bir bakış açısı, insanı daha hoşgörülü kılar. Hayata bir başka bakar. O nedenle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur’ demiştir.  O nedenle, Cumhuriyet’le birlikte estetik ve sanat, hayatımızın temel şartını teşkil eder. Bu vesileyle hepinizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı şimdiden kutlu olsun” diye konuştu.

MİMARİSİYLE ANLAYIŞIN TEMSİLCİSİ

Kültür Merkezinin Mimarlar Odası Antalya Şubesi’yle düzenlenen ve Türkiye’nin en seçkin mimarlarının, sanat adamlarının içinde yer aldığı ulusal yarışmayla elde edildiğini belirten Başkan Uysal, merkezin aynı zamanda mimari üslup açısından bir yaklaşımı da temsil ettiğini söyledi. Antalya’nın en merkezi noktası Yeşilbahçe Mahallesi’nde bulunan Türkan Şoray Kültür Merkezi’nin kenti beton yığınına boğmayan, etrafında yer alan apartmanları gölgelemeyen bir mimariye sahip olduğunu belirten Başkan Uysal, şunları söyledi:

“Bir çok siyasinin yaklaştığı gibi ‘Bir eser dikelim, 150 kilometreden görülsün, toplumsal işlevi ne olursa olsun ama bize prestij kazandırsın’ demiyoruz. Bir eser yapalım kentin ana işlevlerinden biri estetiğin, kültürün merkezi olsun. Kenti baskılamasın, arsız ve görgüsüz olmasın. Estetik kibar olsun, bütün toplumu kucaklasın istedik. İşte tam da bu noktada Türkan Şoray ismi ortaya çıktı. Türkan Şoray, oynadığı bütün filmlerde haksızlıklara karşıydı. Bağımsız kalmaya çalışan, direnen kadındı. Oynadığı bütün filmlerde mazlumdan yanaydı ve oynadığı bütün filmlerde çok güzeldi. O yüzden Sayın Türkan Şoray’ı seçtik. Toplumlarımızın bütün kesimlerinin sevgiyle kucakladığı, ilham aldığı, örnek aldığı büyük bir sanat insanı olduğu için Sayın Şoray’ın adını Kültür Merkezi’ne verdik.”

YAŞASIN SANAT YAŞASIN HAYAT

Bunun aynı zamanda insanları ayrıştırmak için konuşan, siyasi çıkarları için tatsız kelimeleri birbiri ardına sıralayan ve vatandaşı birbirine kırdıran bir anlayışın reddi olduğunun altını çizen Başkan Uysal, “Biz hep hayattan yanayız. Barıştan, sevgiden, saygıdan yanayız. Biz iyi insanlardan, iyiliklerde yanayız. Yaşasın sanat yaşasın hayat” diyerek konuşmasını tamamladı.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Başkan Uysal’ın konuşmasının ardından gözyaşları içinde sahne çıkan Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray ise “Sevgili Antalyalılar, beni o kadar mutlu ettiniz ki. Sevginizle, hayatımın gerçekten en mutlu anını yaşıyorum. Sevgili sanatsever, Antalyalılar, sevgili Sayın Başkanım Ümit Uysal, bu güzel günü benimle paylaştığınız çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘ÖLENE KADAR BU GURURU YAŞAYACAĞIM’

Konuşması ‘Sultan’ tezahüratlarıyla kesilen Türkan Şoray, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalmış bir milletini hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözünü hatırlatarak devam ettiği konuşmasında çağdaşlaşmanın yolunun sanattan geçtiğini söyledi. Kendisinin de yıllarca sinema sanatına tutkuyla gönül ve emek verdiğini belirten Şoray, şunları söyledi:

“Benim yılarımın, emeğimin takdir edilmiş olması ve kültür merkezine adımın verilmiş olması bana gururların, mutluluğun en büyüğünü yaşattı. Ölene kadar bu gururu taşıyacağım. Muratpaşa Belediye Başkanımız sevgili Ümit Uysal’a, değerli meclis üyelerine bana mutluluğu, hayat boyu taşıyacağım bu şerefi yaşattıkları için bütün kalbimle teşekkür ediyorum. Allah’ın sevgili kuluyum herhalde bu duyguyu yaşamak herkese nasip olmaz. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Çok teşekkür ediyorum. Sevginizi gözlerinden görüyorum. Gözünü kalbinizi görüyorum. Ben sizi bütün hayatım boyunca sevdim, ölene kadar seveceğim.”

Konuşmaların ardından Başkan Uysal, Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray’a imzalı öykü kitabı Lavinya’nın Aşkla İmtihanı’nı hediye ederken Muratpaşa Belediyesi Sanatsal Üretim ve Meslek Edindirme Kurslarında kadınların yaptığı bir çalışmayı hediye etti.

AL YAZMA

Açılış töreni, Türkan Şoray’ın başrolünde oynadığı ve Türk sinemasının klasikleri arasında yer alan Selvi Boylum Al Yazmalım gösterimiyle devam etti. Filmi Türkan Şoray ve Başkan Uysal, salonu dolduran Antalyalılarla birlikte izlerken film gösterimi öncesi Muratpaşa Belediyesi’nin kadına yönelik şiddete karşı sürdürdüğü çalışmaların simgesi Al Yazma dağıtıldı. Al Yazma’yı başına takan Türkan Şoray, salonu dolduran sanatseverleri selamlamayı da ihmal etmedi.

 
Ali Çandır'dan 29 Ekim mesajı
 
Akdeniz'de korkutan deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erol Evgin Antalya'da...
MÜZİK Yorumcuları Meslekler Birliği'ni (MÜYOBİR) sanatçılara ödenmesi ...
Antalya Tanıtım Vakfı'nda seçim vardı
Antalya Tanıtım Vakfı’nın (ATAV) Seçimli Genel Kurulu’nda Antalya Tanıtım ...
Dilara'nın öldürülmesiyle ilgili 'battaniye' detayı
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde, tarlada toprağa gömülü cesedi bulunan ...
 
Başkan Türel'in Cumhuriyet Bayramı mesajı
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 29 Ekim Cumhuriyet ...
Antalya DOB, 'İstanbulname'yi sahneleyecek
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (DOB), eylül ayında yaşamını yitiren usta ...
Hepsi Antalya'da bir otomobilden çıktı
ANTALYA'da bir otomobilin kapılarına gizlenmiş 19 bin 600 ecstasy hap ...
 
Türkiye, Antalya'da buluştu
ANTALYA'da yöresel ürünlerin bir araya geldiği Yöresel Ürünler Fuarı'nda ...
Su altında Türk bayrağı açtılar
ANTALYA'da hizmet veren bir eğlence merkezi olan Aquarium'un dalış ekibi, ...
Sarısu Kadınlar Plajı rekor tazeledi
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Sarısu Kadınlar Plajı yıl boyunca 400 bin kadını ağırladı.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva