Mehmet Boyacı'dan sosyal yaşam portreleri
Mehmet Boyacı'dan sosyal yaşam portreleri
AKM'de akordeon gecesi
AKM'de akordeon gecesi
Kepez'in sultanlarından ilk galibiyet
Kepez'in sultanlarından ilk galibiyet
Muratpaşa'da ilk sergi heyecanı
Muratpaşa'da ilk sergi heyecanı
27 Eylül 2023 Çarşamba - 14:51

Antalya'da avukatlara yönelik şiddete barodan tepki

ANTALYA Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez, avukatların meslek yaşantılarına ve adliyelerde yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla Antalya Adliyesi önünde 24 saatlik oturma eylemi yaptı. Oturma eyleminin ardından basın açıklaması yapan Geçilmez, avukatlara yönelik şiddeti protesto etti.

Antalya da avukatlara yönelik şiddete barodan tepki
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez, avukatların sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Antalya Adliyesi bahçesinde dün oturma eylemi başlattı. Adliye bahçesinde 24 saatlik oturma eylemini tamamlayan Geçilmez, sorunların çözümü için taleplerine dikkat çekmek amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiğini anlattı. Başkan Geçilmez, oturma eyleminin ardından avukatlara yönelik şiddet konulu basın açıklaması yaptı. 

Baro Başkanı Geçilmez, Denizli Barosu önceki dönem başkanlarından avukat Erdal Çam'ın 6 gün önce daha evvel davasına baktığı müvekkili tarafından sadece mesleki faaliyeti nedeniyle öldürüldüğünü hatırlattı. Geçen yıl yaşadıkları saldırılar sonucunda avukat Servet Bakırtaş ve avukat Ersin Arslan'ın öldürüldüğünü belirten Geçilmez, avukat Asilcan Tuzcu'nun ise gözünü kaybettiğini söyledi. Geçilmez, “Daha dün Nevşehir Barosu önceki başkanlarımızdan avukat Mustafa Necmi Öncül, müvekkilinin davalı olduğu iki kişi tarafından darbedildi. Maalesef saydığımız bu yaşam hakkına dönük ve can yakıcı vakalar artık her gün ve yaşamın her alanında sistematik halde yaşanılan avukata yönelik şiddetin çok az sayıda örneğidir. Avukatlar, her geçen yıl daha fazla oranda öldürme, yaralama, tehdit, hakaret gibi saldırıların mağduru haline geliyor. Bazen sözlü bazen silahlı olan bazen müvekkilden bazen karşı taraftan kaynaklanan ve bazen yaralama bazen ölümle sonuçlanan bu saldırıların değişmeyen ortak bir yönü var. Avukatların yalnızca mesleki faaliyetlerini yerine getirdikleri için bu saldırılarla karşı karşıya kalmaları ve münferitmiş gibi görülen bu saldırıların aynı zamanda avukatlık faaliyetine, savunmaya, dolayısıyla adil yargılanma hakkına ve adaletin tesisine dönük olması. Avukata yönelik şiddetin temelinde, avukatın mesleki faaliyetleri ve bu kapsamda, görevlerini yaparken müvekkilleriyle özdeşleştirilmeleri yahut savunma hakkının etkin kullanılması için mücadele ederken bu görevin ifasını önleme niyeti yer almaktadır" dedi.

'MECLİSTE KOMİSYON KURULMALI'

Avukatlık mesleği kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin, niteliği gereği çekişme ve uyuşmazlık içerdiğini bildiklerini, bu nedenle avukata yönelik şiddetin, toplumun genelinde gözlenen şiddet eğiliminden veya diğer profesyonel meslek mensuplarına yönelik şiddetten önemli farklılıklar içerdiğini savunan Geçilmez, “Özel olarak avukatlara yönelik şiddete ilişkin gerekli adımlar atılarak, önlem alınması elzemdir. Mesleğimizi yaparken, görevimizi ifa ederken can veriyoruz. Avukat tehdit altındaysa, hak arama özgürlüğü de tehdit altındadır. Bizler dava dosyalarının tarafı değil, vekiliyiz. Vekalet etmek mesleğimizin gereğidir. Biz bu görevi üstlenmezsek; adalet işlemez. Bize saldıranların bile muhtaç oldukları savunma hakkı kullanılamaz. Bizler bu görevi, şu veya bu kişilerin menfaati için değil adil yargılanma hakkının hayata geçirilmesi için yerine getiriyoruz. Acil talebimiz yeni yasama döneminde, Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmalı, konuyla ilgili TBMM araştırma komisyonu kurulmalıdır. Türkiye Barolar Birliğinin Adalet Bakanlığına sunduğu öneriler kapsamında, gerekli düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir. Devletin tüm kurumlarında ve yurttaşlarda, avukata yönelik şiddetin engellenmesiyle ilgili farkındalık yaratılmalıdır. Tek bir kayba daha tahammülümüz yok. 180 bin avukat olarak bizler, Barolarımız ve Türkiye Barolar Birliği olarak; avukata yönelik şiddetin normalleşmesine izin vermeyecek, ortak mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz" diye konuştu.

ANTALYA BAROSU BASKANI HUSEYIN GECILMEZ, AVUKATLARIN MESLEK YASANTILARINA VE ADLIYELERDE YASADIKLARI SORUNLARA DIKKAT CEKMEK AMACIYLA ANTALYA ADLIYESI ONUNDE 24 SAATLIK OTURMA EYLEMI YAPTI. OTURMA EYLEMININ ARDINDAN BASIN ACIKLAMASI YAPAN GECILMEZ, AVUKATLARA YONELIK SIDDETI PROTESTO ETTI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA BAROSU BASKANI HUSEYIN GECILMEZ, AVUKATLARIN MESLEK YASANTILARINA VE ADLIYELERDE YASADIKLARI SORUNLARA DIKKAT CEKMEK AMACIYLA ANTALYA ADLIYESI ONUNDE 24 SAATLIK OTURMA EYLEMI YAPTI. OTURMA EYLEMININ ARDINDAN BASIN ACIKLAMASI YAPAN GECILMEZ, AVUKATLARA YONELIK SIDDETI PROTESTO ETTI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

 
Altın Küre Ödülleri'ne yeni kategoriler eklendi
 
Tartıştığı yeğenini öldürdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Bahar: Antalya firmalarımızı tebrik ediyorum
İSTANBUL Sanayi Odası (İSO), Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşunu açıkladı. ...
Antalya Phaselis Festivali finalinde caz rüzgarı
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Phaselis Festivali'nin ...
Türkiye'nin tüm renkleri Muratpaşa'da
MURATPAŞA Belediyesi'nin 7'ncisini düzenlediği Yöreler Renkler Festivali'nde ...
 
Antalya 8 ayda 10 milyonu aşkın turist ağırladı
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, Antalya'nın 2023'ün ilk 8 ayında bir önceki ...
Antalyalılar Mevlid Kandili'nde camileri doldurdu
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde vatandaşlar, Peygamber Efendimizin doğum ...
Antalya'da mühendisler 69. kuruluş yıl dönümünü kutladı
MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi, odanın kuruluşunun 69'uncu ...
 
Konyaaltı ligde de fırtına gibi
Avrupa kupası ikinci turunda Bosna'dan avantajlı skorla ayrılan Konyaaltı ...
Seran Bilgi Konyaaltı Caz Günleri’nde
Konyaaltı Belediyesi’nin HayatPark’ta bu yıl ikincisini düzenlediği Konyaaltı ...
Belçika Antalya'da yakalanan bu çifti konuşuyor
Antalya’ya tatile giden Belçikalı bir çift, akvaryumları için topladıklarını ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva