Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
14 Mart 2020 Cumartesi - 21:10

Antalya'da balık avcılarını sevindiren haber

TARIM ve Orman Bakanlığı'nın, Ege ve Akdeniz sahillerini istila eden zehirli balon balıkları ile mücadelede, 'Kuyruğunu getir 5 lira al' projesi Antalyalı balıkçıları sevindirdi.

Antalya da balık avcılarını sevindiren haber
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Yeni Liman Balıkçı Kooperatifi üyesi İlhan Kaplan, "Boşta kalan balıkçı bu işe koşar, iyi bir proje. 100 tane balık tutarsan 500 lira. Nerede kazanacaksın bu parayı?" dedi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ise, bölgede 7 türde balon balığı olduğunu, mücadelenin belli bir ölçüde olacağını söyledi.

Akdeniz sahillerinde 2000'li yıllardan itibaren görülmeye başlayan ve 7 türü olan balon balığı için Tarım ve Orman Bakanlığı, ilginç bir proje için düğmeye bastı. Ege ve Akdeniz sahillerini istila eden zehirli balon balığı ve aslan balığı için hazırlanan proje, önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki komisyon görüşmelerinde dile getirilmiş, mücadele şekli anlatılmıştı. Balıkçıların ağlarını parçalayan ve anında denize atılan balon balığı için bakanlık, 'Kuyruğunu getir, 5 lira al' projesine start verdi.

TARIM VE ORMAN BAKANLIGI'NIN, EGE VE AKDENIZ SAHILLERINI ISTILA EDEN ZEHIRLI BALON BALIKLARI ILE MUCADELEDE, 'KUYRUGUNU GETIR 5 LIRA AL' PROJESI ANTALYALI BALIKCILARI SEVINDIRDI. AKDENIZ UNIVERSIESI (AU) SU URUNLERI FAKULTESI'NDEN PROF. DR. MEHMET GOKOGLU (FOTODAKI), ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

NEREDE KAZANACAKSIN BU KADAR PARAYI?

Bakanlığın bu çalışması Antalyalı balıkçıları sevindirdi. 110 balıkçı tekne sahibinin üye olduğu Antalya Yeni Liman Balıkçı Kooperatif üyesi İlhan Kaplan, bakanlığın projesini, 'iyi bir proje' olarak nitelendirdi, "5 lira da iyi" yorumunu yaptı. Kaplan, "100 tane, 50 tane tutulur. Bu proje için koşan olur. Balon balığıyla bir mücadele şekli. Boşta olan balıkçılar da bu işe koşar. 100 tane balık tutarsan 500 lira. Nerede kazanacaksın bu parayı?" dedi.

Kaplan, Antalya'da küçük balıkçı teknelerinin olduğunu, 15 Nisan'daki avlanma yasağından etkilenmediklerini de belirtti.

AĞLARIMIZ KURTULUR

Antalyalı 30 yıllık balıkçı Halil Bulanık da bakanlığın projesinin yerinde olduğunu vurgularken, "İyi olur, hem balıkçının ağları kurtulur. Balık nesli çoğalır. Bu balık ağlara zarar veriyor" dedi.

Balon balığı avlamaya yönelik ağ takımı yapılması halinde 200 ile 300 kilo balon balığı yakalanabileceğini belirten Bulanık şöyle konuştu:

"Sahillerimizden balon balığı temizlenir. Şu an balon balıklarını denize atıyorduk. Günde 40- 50 tane yakaladığımızı bilirim. Takımı yapan bir balıkçı, günlük bin lira kazanabilir. Günlük 300- 400 tane bile yakalanır. Balıkçılar için bakanlığın projesi hem maddiyat ve hem dönem için iyi. Bu proje balon balığının zararını kısmen düşürür."

GEÇİM KAYNAĞI OLUR

Teknesiyle bölgede 15 yıldır balıkçılık yapan Behlül Ağır ise bakanlığın projesini duyduğunu söyleyerek, günde 150 ile 200 kilo tutabileceğini söyledi. Ağır, "5 liradan 400 veya 500 lira kazanırım. Normal tuttuğumuz balık tabi ki kazandırıyor, ama balon balığına teşvik yöntemi bize de kazandırır. Teşvik edilirse biz daha fazla yakalamaya çalışırız. Bir geçim kaynağı olur. Bu yöntemle Akdeniz'de bu balon balığı azabilir" dedi.

TARIM VE ORMAN BAKANLIGI'NIN, EGE VE AKDENIZ SAHILLERINI ISTILA EDEN ZEHIRLI BALON BALIKLARI ILE MUCADELEDE, 'KUYRUGUNU GETIR 5 LIRA AL' PROJESI ANTALYALI BALIKCILARI SEVINDIRDI.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

ETİNİ DEĞERLENDİRMEK LAZIM

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bölgede 7 türde balon balığı olduğunu, mücadelenin belli bir ölçüde olacağını söyledi. Balığın Akdeniz ekosisteminde olduğunu, etinin değerlendirilme şeklinin araştırılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Gökoğlu şöyle konuştu:

"Böyle bir tedbir aldığımızda, İsrail, Suriye aldı mı? Lübnan aldı mı, Yunanistan, İtalya, Mısır aldı mı? Buna da bakmak lazım. Bizim kıyılarımızda belli bir seviyeye çektik, ama bitmez. Ekosisteme girdi. Bunu değerlendirmemiz lazım. Balıkçılar çok miktarda tutar. Aşırı çok balon balığı var. Kuyruk başına hesaba gittiğimizde bin tane tutan da olur, 300 tane tutan da olur. Çıkan avcı teknesine göre 5 ton tutulabilir, fena rakam değil tabi. Kuyruk başına 5 lira verilince herkes balıkçı da olacaktır. Nisan ayı ortasındaki av yasağı bu projeyi etkilemez. Küçük balıkçılar ve tekneler ava çıkar."

TARIM VE ORMAN BAKANLIGI'NIN, EGE VE AKDENIZ SAHILLERINI ISTILA EDEN ZEHIRLI BALON BALIKLARI ILE MUCADELEDE, 'KUYRUGUNU GETIR 5 LIRA AL' PROJESI ANTALYALI BALIKCILARI SEVINDIRDI. ANTALYALI 30 YILLIK BALIKCI HALIL BULANIK (FOTODAKI) BAKANLIGIN PROJESININ YERINDE OLDUGUNU SOYLEDI.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

TARIM VE ORMAN BAKANLIGI'NIN, EGE VE AKDENIZ SAHILLERINI ISTILA EDEN ZEHIRLI BALON BALIKLARI ILE MUCADELEDE, 'KUYRUGUNU GETIR 5 LIRA AL' PROJESI ANTALYALI BALIKCILARI SEVINDIRDI. ANTALYA YENI LIMAN BALIKCI KOOPERATIF UYESI ILHAN KAPLAN (FOTODAKI), BAKANLIGIN PROJESINI, 'IYI BIR PROJE' OLARAK NITELENDIRDI.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

TARIM VE ORMAN BAKANLIGI'NIN, EGE VE AKDENIZ SAHILLERINI ISTILA EDEN ZEHIRLI BALON BALIKLARI ILE MUCADELEDE, 'KUYRUGUNU GETIR 5 LIRA AL' PROJESI ANTALYALI BALIKCILARI SEVINDIRDI. TEKNESIYLE BOLGEDE 15 YILDIR BALIKCILIK YAPAN BEHLUL AGIR (fOTODAKI), BAKANLIGIN PROJESINI DUYDUGUNU SOYLEYEREK, GUNDE 150 ILE 200 KILO TUTABILECEGINI SOYLEDI.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

Ahmet İSTEK- İbrahim LALELİ /ANTALYA, (DHA)-

Etiketler:
 
5 kıza cinsel istismar sanığı antrenörün cezası 75 yıla çıktı
 
Manavgat'ta kaza: 1 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
5 kıza cinsel istismar sanığı antrenörün cezası 75 yıla çıktı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde, eskrim antrenörü Tarık İnel'e, 5 kız çocuğuna ...
İnşaat kazısında göçük altında kalan işçi kurtarıldı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde, inşaatta kanal kazma çalışması sırasında ...
Antalya'nın tarihi semti Kaleiçi dezenfekte edildi
ANTALYA'nın simgelerinden tarihi Kaleiçi, Muratpaşa Belediyesi ekipleri ...
 
Aranan şüpheli restoranda yakalandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde 'kasten öldürme' suçunun da aralarında ...
Jandarmadan uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'da jandarma tarafından semt pazarına yapılan uyuşturucu operasyonunda, ...
Hırsızlık şüphelileri polisten kaçamadı
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde bir apartmandan 17 bin TL'lik ziynet eşyası ...
 
Döşemealtı'nda okullara dezenfekte
ANTALYA'nın Döşemealtı ilçesinde eğitim- öğretim kurumlarında koronovirüsüne ...
Eş zamanlı 'Güvenli Eğitim Uygulaması'
ÜLKE genelinde eş zamanlı 'Güvenli Eğitim Uygulaması' gerçekleştirildi. ...
Ağlatan doğum günü kutlaması
GEÇEN yıl Ekim ayında yaşamını yitiren Engel Tanımayanlar Derneği'nin ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva