AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
1 Şubat 2018 Perşembe - 19:11

Antalya'da bilim adamları geliştirdi... Artık...

ANTALYA'da, ekibiyle uzun yıllar sürdürdüğü çalışma sonucunda, ada çayını sıcak suda çözünebilir toz forma dönüştüren Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Mustafa Sak Mühendislik Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. Ayhan Topuz, patent aşamasına gelindiğini söyledi.

Antalya da bilim adamları geliştirdi... Artık...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AÜ Mustafa Sak Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Topuz ve ekibinin uzun yıllardır devam eden çalışmaları sonunda, soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi ada çayı, sıcak suda çözünebilir toz forma dönüştürüldü. 2005 yılından bu yana devam eden 3 ayrı proje sonunda elde edilen ürün için patent aşamasına gelindi. Prof. Dr. Topuz, bitki çaylarının kullanımının, binlerce yıl öncesine dayandığını belirterek, “İnsanlık 9 bin yıldır var ve 9 bin yıldır da bitki çayları bilinip kullanılıyor. Ada çayı, Akdeniz kuşağındaki Türkiye, İtalya, Yunanistan, Cezayir, Lübnan, Suriye'de var; ama özellikle Türkiye ve Yunanistan'da çok yaygın. Bizim ülkemizde ayrıca endemik türler var. Ada çayı ve dağ bitkisinin 97 farklı türü bulunuyor. Bunlardan hangisi bizim aradığımız türdür; bu, bir uzmanlık işi. İşte biz de 2005 yılından üniversite olarak tanımlanmış bitkileri çalıştık" diye konuştu. 

'ANTALYA'NIN FARKLI BÖLGELERİNDEN ADA ÇAYI TOPLADIK'

Ardışık 3 farklı projede, Prof. Dr. Feramuz Özdemir ile birlikte Antalya ve çevresinde yayılış gösteren bitkinin özellikleri ve etken madde kompozisyonlarının araştırılarak, bu bitkilerin tarımsal üretim amaçlı kültüre alındığını kaydeden Topuz, şunları söyledi: 

"Bu bitkiler kültür koşullarında yetiştirilen bitkilerle karşılaştırılarak devam eden proje kapsamında bitki sıcak suda çözünebilir toz form (instant bitki çayı) ürüne dönüştürüldü. Çalışmalar sırasında Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Dinçer, Biyolog Prof. Dr. Ramazan Süleyman Göktürk, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Saadet Tuğrul Ay, Doç. Dr. Hilal Şahin resmi olarak görev aldı. Topladığımız bitkilerde bölgeye, rakıma göre içerikte farklılıklar olduğunu gördük. Ve bunları kültür koşullarına taşımaya çalıştık. Türkiye olarak kurutulmuş ürün ihracatımız var ama işlenmiş ürün ihracatımız yok. Biz de adaçayından endüstriyel bir gıda ürünü üretebilir miyiz ve bunu uluslararası alana taşıyabilir miyiz anlamında bir çalışma yaptık. Biz çözünebilir hazır bitki çayı yaptık. Aynen kahve gibi bir kaşık alıp sıcak suya katılabilecek bir ürün hazırlamak için yola çıktık. Çalışmamızın çoğunluğunu Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) finanse etti. İnstant dediğimiz bir formülasyon geliştirdik."

YUNANİSTAN DA PATENT İÇİN BAŞVURMUŞ

Geliştirdikleri ürünün patentini almak için araştırmalara başladıklarında, Yunanistan'ın da aynı çalışmayı yaptığını ve başvuruda bulunduğunu öğrendiklerini belirten Prof. Dr. Topuz, “Geliştirdiğimiz ürünle ilgili patent hazırlama aşamasına geldiğimizde gördük ki Yunanistan da aynı çalışmayı yapmış ve patent için başvuruları olmuş. Ancak bu sorun değil, farklı formülasyonlar geliştirerek, patent alınabilir; ama endüstriden birilerinin bu konuya ilgi duyup, sanayide kullanması, üretip satması gerekiyor. Sanayici, buna ilgi duyarsa ürün ticari değer kazanacak" dedi.

BİTKİ ÇAYLARI PİYASASINDA 60 MİLYAR DOLARLIK BÜYÜKLÜK

Gelecek yıllarda bitki çaylarının pek çok türünün, sanayide yer alacağına inandığını söyleyen Prof. Dr. Topuz, “Bu, hem tarımsal üretimi teşvik edecek hem ihracatı tetikleyecektir" dedi. Bitki çayı piyasasında, dünyada 60 milyar doların üzerinde rakamsal büyüklük olduğuna dikkat çeken Topuz, “Türkiye, maalesef buradan yeterince pay alamıyor. Yüzde 5 kadar bir pay var. O da daha çok kurutulmuş, ham bitki satıyoruz. Biz eğer işlenmiş ürün satabilirsek ve bu anlamda bir pazar yaratabilirsek daha etkin pay alabiliriz. Türkiye'de bu potansiyel var" diye konuştu. 

'GELECEKTEKİ HEDEFİMİZ ADA ÇAYINI BARDAKTAN ÇIKARMAK'

Her bitkiden formülasyonla işlenmiş ürün yapmanın mümkün olduğunu kaydeden Prof. Dr. Topuz, şunları söyledi:

“Ada çayı, dağ çayı gibi bitkilerin çay olarak tüketimi yaygın; ancak bu ürünler, gelecekte bardaktan çıkıp, gıda endüstrisinin farklı alanlarında kullanılacaktır. Biz, ekip olarak çalışmaları devam ediyoruz. Gelecekteki hedefimiz, fırıncılık ve pastacılıkta kullanılabilen, aroma açısından zengin, doğal bileşenlerle renklendirilmiş ada çayı tozu formunda ürünler geliştirmek. Ayrıca tablet ya da kapsül formunda destekleyici gıda takviyesi olarak da pratik tüketimi olabilir. Biz de bu bitkilerle sadece Türkiye içerisinde değil, uluslararası pazarda daha etkin rol almak istiyoruz. Bu konuda da sanayicilerimizle iş birliği yapmak istiyoruz."

Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA) -

 
O ihale tamamlandı
 
Antalya'dan binen yolcunun üzerinden dinamit çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ali Bahar; İftira ve haysiyet cellatlığı...
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu üyesi ve Antalya ...
Uysal, ANTİAD yönetimini kabul etti
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya İşadamları Derneği'nin ...
70 dolara şaşlık olur mu?
New York Manhattan'da yeni restoranını açan Nusr-Et'in fiyatları yüksek ...
 
Vahap Tuncer ZMO'ya aday olmadı
ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanlığı'nı 7 dönemdir ...
Biyolojik sabotaj
Akdeniz'e akın akın geliyolar... Uyarı var...
KATARLI ORTAK
Mado’da bir süredir devam eden ortaklık görüşmeleri tamamlandı ve şirketin yüzde 42’si satıldı.
 
Antalya Büyükşehir'den taşınmaz satışı
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, Kepez, Elmalı, Manavgat ve Serik ilçelerindeki ...
Konyaaltı Sahili işadamlarına anlatıldı
Konyaaltı  Projesi’nin tanıtımı yapan Mimar Şemsettin Tugay, “Ormanı daha ...
İki başkan iki resim
Çiçek mezatına katılan Antalya Valisi Karaloğlu, belediye, kurum ve kuruluşlara ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva