Serik'te motosiklet kazası; 2 yaralı
Serik'te motosiklet kazası; 2 yaralı
Antalya'da 2 bin hemodiyaliz hastası var
Antalya'da 2 bin hemodiyaliz hastası var
Emekli subaylardan anneler gününde 'kadın' farkındalığı
Emekli subaylardan anneler gününde 'kadın' farkındalığı
Şero CHP Genel Merkezi'ne döndü
Şero CHP Genel Merkezi'ne döndü
13 Temmuz 2023 Perşembe - 15:36

Antalya'da çalışma saatlerinde düzenleme çağrısı

AKDENİZ Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehtap Türkay, geçen yıllarda aşırı sıcaklar nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybettiğini vurguladı.

Antalya da çalışma saatlerinde düzenleme çağrısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Tabip Odası'nda,'İklim krizi, sıcak hava dalgası' konulu basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Tabip Odası Başkanı Dr. Taha Karaman, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehtap Türkay katıldı. Toplantıda konuşan Doç. Dr. Mehtap Türkay, iklim krizinin genel olarak iklim koşullarında meydana gelen olumsuz değişimleri, özellikle yağış ve rüzgar değişimlerini içeren küresel ısınmayla birlikte ele alınan bir kavram olduğunu anlattı. Küresel iklim değişikliğinin ise fosil yakıtların kullanımı, yanlış tarım uygulamaları ya da arazi kullanımları, ormansızlaştırma ve sanayinin etkisiyle atmosfere salınan sera gazı birikimi, doğal sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda yer kürenin ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı olduğunu belirten Doç. Dr. Mehtap Türkay, iklim değişikliğinin tek başına bir çevre sorunu olmadığına dikkati çekti.

HAVA KİRLİLİK ENDEKSİ DÜN 66 İKEN BUGÜN 88 ÖLÇÜLDÜ

Son yıllarda artan salgın hastalıklar, tarım ürünlerinin ve biyolojik çeşitliliğin azalması ve üretiminin gerilemesi, orman yangınları, seller, sıcak hava dalgalarının rastlantı olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Mehtap Türkay, tümünün iklim krizinin etkileri arasında olduğunu anlattı. Doç. Dr. Türkay, “Daha fazla sıcak hava dalgası ve kuraklık, kentlerde ozon kirliliği oluşmaktadır. Örneğin dün Antalya'da ozon açısından hava kalitesi indeksi 66 iken bugün 81 olmuştur. Bunun anlamı Antalya'da yer seviyesi ozon kirliliği mevcuttur. Kasırga, aşırı yağış ve sel gibi anormal iklim olaylarında artışlar, Lyme hastalığı, Batı Nil virüsü gibi hastalıkların yayılmasına neden olan sivrisinek ve kenelerde artış gibi nedenlerle iklim krizi sağlığı da doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir" dedi.

AŞIRI SICAKLAR NEDENİYLE BİNLERCE İNSAN ÖLDÜ

Sıcak hava dalgasının insan üzerindeki etkisini anlatan Doç. Dr. Mehtap Türkay, “Solunum ve dolaşım sistemi hastalıkları başta olmak üzere, sıcak hava dalgalarının insan üzerinde oluşturduğu fizyolojik değişimler, anormal hava şartları nedeniyle oluşan yaralanma ve ölümler doğrudan sağlık etkileri arasında sayılabilir. Eurostat verileri üzerinde yapılan bir incelemede; 30 Mayıs- 4 Eylül 2022 tarihleri arasında Avrupa'nın 35 ülkesinde yoğun sıcaklık artışları nedeniyle 61 bin 672 kişinin öldüğü saptanmıştır. En çok ölüm İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'de olmuştur. Ülkemizde de durum farklı değil. İstanbul'da 2004-2017 yılları arasında sıcak hava dalgalarını inceleyen bir çalışmada aşırı sıcaklık nedeniyle 4 bin 281 fazladan ölüm olduğu saptanmıştır. Dolaylı sağlık etkileri ise, su kalitesi ve miktarının azalması, gıda güvensizliği, iklime duyarlı bulaşıcı hastalıkların yayılması, göçler, sağlık hizmetine erişimin azalmasıdır" diye konuştu.

'ÇALIŞMA SAATLERİNİN DÜZENLENMESİ GEREKİYOR'

Toplumun iklim değişikliğine karşı farkındalığının artırılması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Mehtap Türkay, “Özellikle aşırı sıcaklar nedeniyle, sıcak çarpması riski taşıyan; yaşlılar, bebekler ve 5 altı çocuklar, hipertansiyon, kalp damar hastalığı ve ağır akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar, evsizler, açık alanda çalışanlar uyarılmalı, hatta bu gruplar için ek önlemler alınmalıdır.  Özellikle hava kalitesi izleme sonuçlarının risk grupları ile paylaşılmasının önemi yüksektir. Ozon ve parçacık kirliliğinin yüksek olduğu günlerde ve sıcak hava dalgası dönemlerinde evde kalmanın sağlanması, özellikle açık alanda çalışan tarım ve inşaat işçileri başta olmak üzere çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi, alınması gereken önlemler arasında sayılabilir" dedi.

'BOL SU İÇİN, AŞIRI VE AĞIR YEMEKTEN KAÇININ'

Bireysel olarak alınacak önlemleri anlatan Doç. Dr. Türkay, “Bol su içilmelidir. Açık alanda çalışanlar için mola saatleri tekrar düzenlenmeli, gölgede kalma süresi artırılmalıdır. Toplu taşımada klima kullanılmalıdır. Aşırı ve ağır yemekten kaçınılmalıdır. Şekerli, alkollü içeceklerden olabildiğince uzak durulmalıdır. UV filtreli güneş gözlükleri, şapka ve güneş koruyucu kremlerin kullanılması gerekmektedir. Ev içi sıcaklığı düşürüp, klima ve vantilatörler ile serin kalması sağlanmalıdır. Türk Toraks Derneğine göre oda sıcaklığı gündüz 32 derecenin, gece ise 24 derecenin altında tutulmalıdır. Egzersizlerin mümkünse kapalı ortamda yapılması sağlanmalıdır, açık alanda yapılacak egzersizlerin ise erken veya geç saatlerde yapılması gerekmektedir. Sık sık duş almalı, hava kalitesini mümkünse takip etmeli ve uyarılara göre koruyucu önlemler geliştirilmelidir" diye konuştu.

Türkiye'nin Akdeniz Havzasında yer aldığına dikkati çeken Doç. Dr. Mehtap Türkay, “İklim değişikliği açısından daha hassas bir konumdadır. Bundan sonrası için de iklim değişikliği nedeniyle sıcak hava dalgalarının, seller gibi aşırı hava olaylarının artacağı söylenebilir. İklim değişikliğine bağlı korunma önlemlerinin geliştirilmesinde, sağlık etkileri nedeniyle başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlara önemli görevler düşmektedir. Paris İklim Antlaşması hedefine ulaşmak için, fosil yakıt kullanımının sonlandırılması öncelikli olmalı ve bu konuda atılan tüm adımların toplumla paylaşılması sağlanmalıdır" dedi.

AKDENIZ UNIVERSITESI'NDEN DOC. DR. MEHTAP TURKAY, GECEN YILLARDA ASIRI SICAKLAR NEDENIYLE BINLERCE INSANIN HAYATINI KAYBETTIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

 
Zam furyası sürüyor: Çiğ süte yüzde 35 zam
 
Antalya'da bin 810 öğrencinin bir öğün yemeği karşılandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AKMEK'in 12'nci Geleneksel Sergisi açıldı
KEPEZ Belediyesi'nin meslek ve sanat eğitimi veren AKMEK'in el emeği sergisi ...
Konyaaltı'nın bebekleri de mutlu
KONYAALTI Belediyesi, yenidoğan bebekler için hazırladığı ve içinde bebeklere ...
Antalya'da kaza yapan taksi yan yattı: 3 yaralı
ANTALYA'da hafif ticari araç ile çarpışan taksi, takla atarak parkın içinde ...
 
Antalya'da otomobilde uyuşturucu ele geçirildi
ANTALYA'nın Döşemealtı ilçesinde jandarma ekiplerinin durdurduğu otomobilde ...
Antalya'da köpek balığı paniği! Bakın gerçek ne çıktı...
ANTALYA'nın Kemer ilçesindeki sahilde görülüp, köpek balığı sanılarak ...
Antalya'da spot mağazasında yangın
ANTALYA'da evsel eşya satılan spot mağazada çıkan yangında, ikinci el ...
 
Antalya Patara Deniz Feneri'nin çeşme oluğundan su akıtıldı
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde tarihi 6 bin yıl öncesine uzanan Patara Antik ...
Antalya'da diş tedavi parasını biriktirmek için okulu bırakıp işe girdi
ANTALYA'da, Ümit Ulaş (17), ön damağından çıkan dişlerinin tedavisini ...
Antalya'da hırsızlık yapan 2 kadın turist tutuklandı
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde, mağazadan 575 dolar ve gümüş kolye çalan ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva