Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
31 Mayıs 2019 Cuma - 14:20

Antalya'da domatesin fiyatı dibi gördü

ANTALYA'da, çiftçinin kilosunu 2 liraya mal ettiği domates, halde 1 liradan satılıyor. Üreticiler, zor durumda olduklarını belirtip, acil olarak önlem alınmasını istedi.

Antalya da domatesin fiyatı dibi gördü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da kışın yüksek fiyattan satılan domatesin, bugünlerde kilosu 1 liraya kadar gerilemesine rağmen alıcısı çıkmıyor. Ağır kış şartları ve havanın güneşsiz geçtiği dönemde hallerde kilosu 6 liraya kadar yükselen domates, büyükşehirlerde 10 liradan satılınca İstanbul ve Ankara'da tanzim satış çadırları kuruldu. Ancak havanın ısınmasıyla domatesin fiyatında düşüş oldu. Örtü altı sebzeciliğin başkenti Antalya'da, en iyi domates, hallerde 1 liradan zor alıcı buluyor.

Antalya Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, aynı zamanda üretici olduğunu belirtip, büyük sıkıntıda olduklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"100 dönüm domates ektik. Ne umutlarla ekmiştik ama hüsrandayız. Tarımda geleceğe yönelik plan yapmıyoruz. Para ettiği zaman bağırıp çağırıyoruz; ama para etmediğinde onun derdine düşmüyoruz. Kışın hava şartlarından dolayı yüksek fiyattan satıldı sonra herkes para edecek, diye domates ekti ama altında kaldık. Şu kazandığımız parayla 3 ay sonra örtü altı ekim yapmamız gerekiyor; ancak bu parayla ekim yapamayız. Zararımız çok büyük. Bugün halde en iyi domates 1 liradan satılıyor. Hükümet nasıl tüketici için tanzim satışı yaptıysa şimdi de üretici için acil önlem alınmalı. Bu üreticiyi de toprağından kaçırırsak tarımda kötü şeyler başımıza gelir. 1 kilo domatesin bize bugünkü maliyeti 2 lirayken biz kilosunu en fazla 1 liradan satabiliyoruz." 

KASASI 1,5 LİRA

Domates üretiminde Antalya'nın en önemli ilçelerinden Demre'de, 18 Nisan'da halde toptan 7 liraya satılan domatesin kilosu, bugünlerde 40 ile 90 kuruş arasında satılabiliyor. Satılamayan domatesler ise salçalık olarak değerlendirilmeye başlandı. İçinde 10- 12 kilo ürün bulunan tek kasa salçalık domates, 1,5 liradan satılmaya başlandı.

İHRACAT DÜŞÜNCE FİYAT DA DÜŞTÜ

Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran, uzun süreden sonra bu yıl ilk kez sera üreticisine para kazandıran domatesin fiyatının hızla düştüğünü söyledi. Fiyat düşüklüğünün en büyük nedeninin ihracat yapılan Rusya, Ukrayna ve Romanya'ya giden domates miktarının düşmesi olduğunu aktaran Duran, "Bu ülkelerin kendi ürettikleri domates pazara çıktı. Irak pazarında beklenen ihracat olmadı. Uzun süre serin giden havalar, yüksek seyreden domates fiyatları nedeniyle üretim arttı. Üretici, serasındaki domatese çok iyi baktı. Ara üretim merkezleri dediğimiz, denizden 300- 500 metre yüksekliğindeki üretim merkezlerinde ürün piyasaya çıktı. Üreticinin büyük bölümü, kışın yüksek seyreden fiyatlara bakarak domates yaptı. Yeterli ihracat olmayınca, üretim artınca fiyatlar çok düştü. Neden ne olursa olsun, bu fiyatlar çok düşük. Üretici için çok kötü. Şu anda domatese alıcı yok. 15 kuruşa salçalık olarak satılabiliyor. Ama ben şunu söyleyeyim. Üretici serasındaki ürünü bozmasın. Bir süre beklesin. Yarın ne olacağını bilemeyiz. Bayram sonrası fiyatlarda bir kıpırdanma olabilir" diye konuştu.

DOMATES URETIMINDE ANTALYA'NIN EN ONEMLI ILCELERINDEN DEMRE'DE 18 NISAN TARIHINDE HALDE TOPTAN 7 LIRAYA SATILAN DOMATESIN KILOSU, BUGUNLERDE 40- 90 KURUS ARASINDA SATILABILIYOR. SATILAMAYAN DOMATESLER, SALCALIK OLARAK DEGERLENDIRILMEYE BASLANDI.(FOTO:AHMET ACAR/DEMRE-DHA)

DOMATES URETIMINDE ANTALYA'NIN EN ONEMLI ILCELERINDEN DEMRE'DE 18 NISAN TARIHINDE HALDE TOPTAN 7 LIRAYA SATILAN DOMATESIN KILOSU, BUGUNLERDE 40- 90 KURUS ARASINDA SATILABILIYOR. SATILAMAYAN DOMATESLER, SALCALIK OLARAK DEGERLENDIRILMEYE BASLANDI.(FOTO:AHMET ACAR/DEMRE-DHA)

ANTALYA'DA CIFTCININ KILOSUNU 2 LIRAYA MALETTIGI DOMATES, TOPTANCI HALDE 1 LIRADAN SATILIYOR. URETICI ZOR DURUMDA OLDUGUNU BELIRTEREK, ACIL ONLEM ALINMASINI ISTEDI. ANTALYA YAS MEYVE VE SEBZE KOMISYONCULARI DERNEGI BASKANI NEVZAT AKCAN, AYNI ZAMANDA URETICI OLDUGUNU BELIRTEREK, BUYUK SIKINTI ICINDE OLDUKLARINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Ahmet ACAR- Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) 

 
Sigorta Haftası kutlanıyor
 
Finike BİLSEM'de yılsonu sergisi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Müstahak size 1 Haziran 2019 Cumartesi 11:06

Köyde çiftçi malını daha hale sokmadan Urfaya Istanbula dırek tuccarlara sattı 6 TL den. Sımdı ıse 1 TL dedıgınız domatesler zaten salcalık ıcın ayrılmıs olanlardır. Bakın gorun gelecek sene herkes domates eker 6 TL den satıldıgı ıcın. Aslında Kumluca Fınıke tarafı sadece Bıber ve cesıtlerını eklemelıdır, Aksu bolgesı DOmates Serık bolgesı salatalık patlıcan kabak ekmelıdır. Antalyayı 4 farklı bolgeye bolup ona gore planlama yapılmalıdır.

Yorumu oyla      3      3  
31 Mayıs 2019 Cuma 16:16

soydunuz bu gariban milleti fırsatçı seracılar

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sigorta Haftası kutlanıyor
MANAVGAT Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet ...
Üniversite mensupları bayramlaştı
AKDENİZ Üniversitesi akademik ve idari personeli, Ramazan Bayramı öncesi ...
Antalya'da otluk ve çalılık alanda korkutan yangın
ANTALYA'da otluk ve çalılık alanda bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Yangın, ...
 
Başkan Uysal, Yörük Başkanı karşıladı
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, 'Sorunlar yürüdükçe çözülür' sloganıyla ...
Motosiklet sürücüsü kazada yaralandı
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Hüseyin Koçum yaralandı.
Antalya'da oğlunu kaybeden babadan tepki
ANTALYA'da bulaşıkçı olarak çalıştığı otelde ranzadan düştüğü iddia edilen ...
 
Muratpaşa'da bayramlaşma
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, belediye hizmet binasında düzenlenen ...
Bayramda resmi plakalı otobüsler ve Antray ücretsiz
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, halkın Ramazan Bayramı'nı rahat ve huzurlu ...
'Kapora' çetesine 8 tutuklama
ANTALYA'da internet üzerinden satışa çıkarılan otomobillerin bilgilerini ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva