'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
20 Şubat 2015 Cuma - 11:50

Antalya'da halkın HES'lere tepkisi, İsveç'te tez konusu oldu

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde Alakır Nehri üzerindeki 8 HES projesi ile Manavgat İlçesi Ahmetler Kanyonu'nda planlanan 1 HES projesi ve bunlara karşı köylülerin yürüttüğü mücadele, İsveç'te bilimsel çalışmaya konu oldu.

Antalya da halkın HES lere tepkisi, İsveç te tez konusu oldu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İsveç Uppsala Sverige Landbruks Üniversitesi'nde (SLU) master yapan Emine Karakitapoğlu, Kentsel ve Kırsal Kalkınma Bölümü Çevre İletişimi ve Yönetimi Birimi Master Programı çerçevesinde, Finlandiya ve İsveç'ten iki bilim adamının danışmanlığında 'Türkiye'de HES Projelerindeki ÇED Süreçlerine Halkın Katılımı' başlıklı tez hazırladı. 

Uppsala'da Çevre İletişimi ve Çevre Çatışmaları alanında uzmanlaşma çalışmaları yaptığını belirten Karakitapoğlu, Türkiye'de yaygın şekilde devam eden HES protestoları ve mahkemelerde görülen sayısız çevre davasının nedenini bilimsel olarak ortaya koymak istediklerini söyledi. Karakitapoğlu, Ahmetler halkının yaşam alanlarındaki uygulamalarda söz sahibi olmak için gösterdiği direniş ve Alakır'da halen devam etmekte olan benzer mücadelenin İsveç'ten de takip edildiğini kaydetti. Emine Karakitapoğlu, çok kurak geçen Akdeniz bölgesindeki tek bir nehir üzerine Alakır'a 8 HES kurulması ile Ahmetler'de yerel halka turizm geliri sağlayan, su miktarı tartışmalı bir kanyona HES kurulmak istenmesinin, üniversitedeki hocaları tarafından bilimsel olarak incelemeye değer bulunduğunu ve bu çalışmayı yaptıklarını dile getirdi. 

ÇEVRECİ ÜNİVERSİTE
İsveç'in Skara, Umea ve Alnarp kentlerinde kampüsü bulunan SLU'nun çevre ve yaşam bilimleri alanında önde gelen üniversitelerden biri olduğunu belirten Karakitapoğlu şunları söyledi:

"Üniversite, çevreye dair çok sayıda bölüm, enstitü ve merkezi bünyesinde barındırıyor. Bio-çeşitlilikten, küresel hayvan hastalıklarına, enerji ve teknolojiden kırsal ve kentsel kalkınmaya, geleceğin tarımı, gıda, genetik, toprak, su, orman ve bitki biyolojisi alanlarıyla, hayvan refahına kadar birçok alanda bilimsel çalışmalar yapılıyor. İsveç Orman Toprakları Envanteri, İsveç Doğa Yorumlama Merkezi ve Su Merkezi gibi birçok merkezi de bünyesinde barındıran SLU, İsveç devletinin çevre konularında resmi olarak işbirliği içinde çalıştığı üniversitesi." 

TÜRKİYE'DEKİ ÇED SÜRECİNİ İNCELEDİLER
Türkiye'de çevre kararlarına vatandaşların katılmasına olanak veren tek mekanizma olan Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin tüm yönleriyle incelendiğini belirten Emine Karakitapoğlu şöyle dedi:

"Alakır ve Ahmetler özelinde yapılan araştırmalarla, Türk ÇED yönetmeliği (2000'den bugüne kadar yürürlükte olanlar), Türkiye'deki ilgili yasalar ve uluslararası sözleşmelerle, dünyadaki katılım uygulamaları ele alınarak, Türkiye'deki sorunlar ve çözüm önerileri ortaya konuldu." 

DEMOKRATİK KATILIM YOK
ÇED yönetmeliğindeki 'Halkın Katılımı Toplantısı'nın, vatandaşların çevre kararlarına katılımına olanak veren Türkiye'deki tek mekanizma olduğuna dikkat çeken Karakitapoğlu şöyle konuştu:

"Ancak bu mekanizma, süreç düzenlemelerindeki sayısız eksiklik ve işleyişinin gereği olan en temel konularındaki belirsizlikler nedeniyle, demokratik katılım zemini oluşturmaktan çok uzak. 'HES projelerine taraf olanların, bacakları olmayan bir masa etrafında, bacakları olmayan sandalyelere oturarak konuşmaya çalışmalarına' benzetebiliriz." 

TEMEL EKSİKLİKLER VAR
Bu toplantıların düzenleniş şekli, zamanlaması ve sayısına ek olarak belirlenen diğer sorunları da anlatan Karakitapoğlu, "Halktan gelen taleplerin proje uygulamalarına dahil edilmesi prosedürünün suistimale açık olması, geri bildirim ve denetleme mekanizmalarının belirlenmemesi ve bilgiye ulaşma kanallarının tanımlanmaması gibi çok temel eksiklikleri var" dedi. 

BAKANLIK KARARI SONRASI HALKA SORULUYOR
Halkın katılımı toplantısının, bir projenin o bölgede yapılacağının zaten bakanlıkça karar verilmiş olmasının ardından düzenlendiğini vurgulayan Karakitapoğlu, "Katılım sürecinin teknokratik bir metodla, yani 'karar ver-duyur-savun' aşamalarından oluşmasından ve hukuk yollarının kullanılamamasından kaynaklanan sorunlar da çalışmanın kapsamı içerisinde yer alıyor" diye konuştu.

DÜNYADA RASTLANILMAYAN BİR UYGULAMA
Türkiye'de çevre kararlarına katılımın önündeki engeller ve demokratik katılımı gölgeleyen sorunların bilimsel veriler eşliğinde ortaya konulduğunu anlatan Karakitapoğlu, birçok projenin belirli büyüklük ve güç kriterlerine uymadığı için ÇED'den muaf tutulması ve dolayısıyla da halkın kararlara katılımının önünün tümden kesilmesini ise araştırmaları sırasında dünya genelinde benzerine pek rastlamadıkları bir uygulama olarak gösterdi. 

HALKIN DIŞLANMASI OLAYLARA SEBEP OLUYOR
Düzenlemelerdeki yetersizlikler ve eksiklerin, uygulamada büyük suistimallere ve halkın süreçlerden dışlanmasına neden olduğuna dikkat çekildiğini anlatan Karakitapoğlu, halkın çevre kararlarından dışlanması halinde, gergin ve çevre çatışmaları süreçlerinin yaşandığını kaydetti. 

Bu çalışmada tümüyle bilimsel yöntemler ve objektif ölçütler kullanıldığını belirten Karakitapoğlu, bir kitap boyutunda olan kapsamlı bilimsel çalışmanın ortaya koyduğu bilimsel sonuçların Türkiye'de dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Mehmet ÇINAR / ANTALYA, (DHA)

ISVEC UPPSALA SVERIGE LANDBRUKS UNIVERSITESI'NDE (SLU) MASTER YAPAN EMINE KARAKITAPOGLU (FOTODAKI) , KENTSEL VE KIRSAL KALKINMA BOLUMU CEVRE ILETISIMI VE YONETIMI BIRIMI MASTER PROGRAMI CERCEVESINDE FINLANDIYA VE ISVEC'TEN IKI BILIM ADAMIYLA BIRLIKTE AHMETLER VE ALAKIR HAKKINDA 'TURKIYE'DE HES PROJELERINDEKI CED SURECLERINE HALKIN KATILIMI' BASLIKLI TEZ HAZIRLADI.(FOTO:ANTALYA-DHA) 

 
İnsanlara kızdı, dağda mağaraya gitti
 
Güreşçiler denizde antrenman yaptı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ben 20 Şubat 2015 Cuma 21:04

GREENPEACE TURKIYE ARASTIRMASI..gunes enerjısı kurulum malıyetı 1570 $/kw yıllık ısletme malıyetı 30 $/kw ruzgar enerjısı kurulum malıyetı 2070 $/kw yıllık ısletme malıyetı 24 $/kw nukleer enerjı kurulum malıyetı 4166$/kw yıllık ısletme malıyetı 123 $/kw..hem pıs hem pahalı hem zararlı enerjı...anlasılır gıbı degıl sıyasılerın buna evet demelırını anlamıyorum. kaos yaratmaktalar halka sormadan cevreyı kırleterek yokederek saglıgımızla oynayarak...nereden bakılsa her ucları...degnek...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnsanlara kızdı, dağda mağaraya gitti
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde başına gelenlere kızıp dağdaki bir mağarada ...
Antalya'da dehşeti yaşayan kadın konuştu
Antalya'da 3 kişi tarafından sokak ortasında bayıltılarak kaçırılan ve ...
Antalyalı öğretmen Cern gezisine katıldı
KEPEZ Anadolu Lisesi'nde Fizik Öğretmeni Ercan Bayraktar, Avrupa Nükleer ...
 
Gazipaşa'da 2 bin 155 kişi 2B tapusu aldı
ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde 2B için başvuruda bulunan 5 bin 36 kişiden ...
Denizli- Antalya ve Denizli- Ankara karayollarında tipi çilesi
DENİZLİ- Antalya ve Denizli- Ankara karayollarında, kar yağşı ve tipi ...
Kemer'de uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde polisin uyuşturucu operasyonunda 7 şüpheli yakalandı.
 
Sevgilisinin otomobilinin altında ezildi
ANTALYA'da, park halindeki otomobilde sevgilisi 29 yaşındaki Şahin K. ...
Gazipaşa 4 yıl sonra kar gördü
ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde deniz seviyesinden sadece 200 metre yükseklikte ...
Jandarmadan uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde jandarmanın uyuşturucu operasyonunda gözaltına ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva