Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
25 Ekim 2023 Çarşamba - 10:24

Antalya'da kiracılara tahliye taahhüdü dayatması

ANTALYA'da mülk sahipleri, kiraların fahiş oranda artması nedeniyle kiracılara tahliye taahhütnamesini zorunlu tutuyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Gayrimenkul Faaliyetleri Komite Başkanı Hülya Tükenmez, "Mülk sahipleri tahliye taahhüdü olmadan kiraya vermiyor" dedi.

Antalya da kiracılara tahliye taahhüdü dayatması
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Turizm kenti Antalya'da Rusya ve Ukrayna savaşının ardından her iki ülkeden kente göç edenlerin artması nedeniyle gayrimenkullerin kiralama ve satış bedellerinde artış yaşandı. Kentteki konut arzı ilgiyi karşılayamayınca mülk sahipleri yüksek kira bedellerini karşılayabilecek ekonomik güce sahip yabancı kiracıları ve satın almak isteyenleri tercih etti. Yıllık anlaşılan kiralama bedellerini tahsil eden mülk sahipleri, yerli kiracılardan da yüksek bedeller talep etti. Yüksek enflasyonla birlikte emlak sektöründe artan fiyatlara karşılık mülk sahibiyle anlaşmaya varan kiracılar, yüzde 25'lik artış sınırı nedeniyle 1 yıl sonra mülk sahipleriyle artış oranı nedeniyle tartışmalar yaşamaya başladı. Mülk sahibi yüzde 25'i kabul etmedi. Kiracılar ise kanuni düzenlemeyi gerekçe gösterip en fazla yüzde 25 oranında artış yaptı. Kiracıyı taşınmazdan tahliye yoluna giden mülk sahipleri ise bu durumda ödemelerini düzenli yapan kiracıyı tahliye edemedi. Benzer durumu yaşamak istemeyen mülk sahipleri, çözümü tahliye taahhüdünde buldu. Taşınmaz kiraya verilirken sözleşme sırasında kiracılara açık tarihli tahliye taahhüdü imzalattırılıyor. Taahhüdü imzalayan kiracı, mülk sahibiyle uyuşmazlığa düşünce, taahhüdün işleme alınmasının ardından mahkeme kararıyla tahliye ediliyor. Bu durumu bilen bazı kiracılar, tahliye taahhüdünü imzalamak istemezken, bazıları ise mecbur kalıyor.

‘MÜLK SAHİPLERİ KENDİNİ GARANTİYE ALMAK İSTİYOR’

Antalya'da emlak sektöründe hizmet veren Halit Mert, tahliye taahhüdünün özellikle kentte ön şart haline geldiğini söyleyerek, “Mülk sahipleri, kiracıyla yaşayacakları bir sorunda kendilerini güvenceye almak için tahliye taahhüdü istiyor. Mağdur olacaklarını düşünüyor ve kendilerini garantiye almak istiyorlar. Kiracılar da tahliye taahhüdünden kaynaklı mağduriyetler nedeniyle imzalamak istemiyor. İşin sonunda mecbur kalıyorlar. Özellikle Antalya'da mülk sahipleri tahliye taahhüdü almadan kiraya mülkünü vermiyor" dedi.

‘AVUKAT KİRACI TAHLİYE TAAHHÜDÜ İMZALADI’

Mert, iki ilginç örneği kısa süre önce yaşadığını belirterek, “Bir öğretmen çift geldi, her şeyde anlaşıldı. Tahliye taahhüdü vermek istemedi ve işlemlerin tamamı iptal edildi. Kiracı ev sahibinin isteğine göre kirayı artırıp ya da kendisini istediği zaman çıkarabileceği düşüncesinde. Mülk sahibi ise 'Kiracıyla sorun yaşarsam çıkaramam' diye düşünüyor. Avukat kiracımız da var, tahliye taahhüdü imzaladı" ifadelerini kullandı.

‘1500 LİRAYA OTURAN KİRACILAR VAR’

ATSO 41’inci Gayrimenkul Faaliyetleri Komite Başkanı Hülya Tükenmez, Antalya'da en düşük kiranın 10 bin liradan başladığını söyledi. Özellikle öğrencilerin kente gelişiyle kira sorununun içinden çıkılmaz hale geldiğini belirten Tükenmez, hazine arazilerinin toplu konutlara açılmasıyla yapı arzı sorununun çözülebileceğini söyledi. Tahliye taahhütnamesiyle ilgili bir mecburiyetin olduğunu belirten Tükenmez, “Kiracılar mecburen imzalıyor. Orada bir sıkıntı var elbette. En düşük kira 10 bin lirayken 1500 liraya oturan kiracılar var. Mülk sahipleri de hukuki yollara gidiyor. Mülk sahipleri tahliye taahhüdü olmadan kiraya vermiyor" diye konuştu.

Mülk sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıklarda tahliye taahhüdünün işleme alınması için mahkemeye başvuruluyor. Kiracı-mülk sahibi anlaşmazlıklarında dosya yoğunluğu nedeniyle yapılan başvurulara mahkeme için verilen gün süresi 1-2 yıla kadar uzadı.

ANTALYA'DA HIZLA ARTAN KIRALAR NEDENIYLE MULK SAHIPLERI KIRACILARA TAHLIYE TAAHHUTNAMESINI ZORUNLU TUTUYOR.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA HIZLA ARTAN KIRALAR NEDENIYLE MULK SAHIPLERI KIRACILARA TAHLIYE TAAHHUTNAMESINI ZORUNLU TUTUYOR. ANTALYA'DA EMLAK SEKTORUNDE HIZMET VEREN HALIT MERT, TAHLIYE TAAHHUDUNUN OZELLIKLE ANTALYA'DA ON SART HALINE GELDIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA HIZLA ARTAN KIRALAR NEDENIYLE MULK SAHIPLERI KIRACILARA TAHLIYE TAAHHUTNAMESINI ZORUNLU TUTUYOR. ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO) GAYRIMENKUL FAALIYETLERI KOMITE BASKANI HULYA TUKENMEZ, "KIRACILAR MECBUREN IMZALIYOR. MULK SAHIPLERI DE HUKUKI YOLLARA GIDIYOR. MULK SAHIPLERI TAHLIYE TAAHHUDU OLMADAN KIRAYA VERMIYOR" DEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
‘Sazan sarmalı’ yöntemiyle 100 milyon lira dolandırdılar
 
Antalya'da nar üretimi son 10 yılda azaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya Valisi Şahin'den 'güçlü liman' vurgusu
ANTALYA Ticaret Sanayi Odası'nın (ATSO) ekim ayı olağan meclis toplantısında ...
Antalya'da 5 yaşındaki lösemili kıza, annesinden ilik nakledildi
MANİSA'da lösemi teşhisi konulan Özbekistan uyruklu Müslimakhon Ulukbekova'ya ...
Antalya'da 2 katlı ahşap ev alev alev yandı
ANTALYA'da, Neriman Küçüktokuç (70) ve torunu Sude Küçüktokuç'un (18) ...
 
Antalya'da 10 yılda 'Dev' büyüme
Mevlana Petrol, 10 yılda şube sayısını 46'ya çıkardı, 2024 hedefi ise 50 şube...
Antalya'da 'Lotu Guli' cinayetinde, 8 ağırlaştırılmış müebbet istemi
ANTALYA'nın Serik ilçesinde 3 yıl önce 'Lotu Guli' lakaplı Nadir Salifov'un ...
Türkiye'nin kültürel miraslarına uluslararası koruma
KÜLTÜREL mirasın korunması adına Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Uluslararası ...
 
Antalya'da senfoniden Arjantin tangoları
ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası (ADSO), klasik müzik ve tango severleri ...
Antalya'da piton paniği! Vatandaşlara büyük korku yaşattı
ANTALYA'da bir sitenin giriş kapısına sıkışan yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki ...
Kepez’den ata sporuna tesis desteği
Kepez Belediyesi'nden ata sporu yağlı güreşe tesis desteği geldi. Varsak ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva