7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
Cem Yılmaz'a ilginç doğum günü hediyesi
Cem Yılmaz'a ilginç doğum günü hediyesi
İranlı rap şarkıcısı hakkında 'idam' kararı
İranlı rap şarkıcısı hakkında 'idam' kararı
Tapusu olanların dikkatine: Miras böyle bölünecek
Tapusu olanların dikkatine: Miras böyle bölünecek
5 Mart 2022 Cumartesi - 11:25

Antalya'da manda sütü kullanmadan manda yoğurdu yapmışlar

TARIM ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı taklit ve tağşiş listesinde yer alan ürünleri değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Listede bir manda yoğurdu örneği var. Manda yoğurdu diye satılan üründe hiç manda sütü yok. Bu çok büyük bir hile" dedi.

Antalya da manda sütü kullanmadan manda yoğurdu yapmışlar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşık 1,5 yıl aradan sonra 371 farklı firmaya ait 559 ürünün yer aldığı taklit ve tağşiş ürünlerin bulunduğu listeyi yayımladı. Listede et ve süt ürünlerinden alkollü içeceklere birçok ürün yer aldı. Sayısal olarak öne çıkan ürünler arasında et ve ürünleri ile birlikte zeytinyağı yer aldı. Önceki listelerde bulunan bazı firmaların, yayımlanan son listelerde de yer aldığı görüldü.

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapan firmalara verilecek cezanın caydırıcı hale getirildiğini, taklit ve tağşiş yapan gıda işletmecilerine gayri safi gelirlerine bağlı olarak 50 bin TL'den 2 milyon TL'ye kadar idari para cezası, hapis cezası, adli para cezası ve gıda sektörü faaliyetinden men cezası getirildiğini, kasıtlı olarak gıdada taklit veya tağşiş yapan firmaların en ağır şekilde cezalandırılacağını açıkladı.

'FİYATI DÜŞÜRMEK İÇİN YAPILIYOR'

Bir üründe kırmızı et yerine beyaz et kullanılmasının masumane geldiğini, ancak ortada ciddi bir kandırma olduğunu söyleyen Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapan firmaları yaklaşık 1,5 yıl aradan sonra yayımladı. Genel olarak baktığımız zaman süt, et ve arıcılık ürünleri, zeytinyağı, enerji verici gıdalar, baharatlar listede yer aldı. İncelediğimizde insan sağlığı açısından taklit ve tağşiş, bazı noktalarda fiyatı düşürmek için yapılıyor" dedi.

'TAŞLIK, SAKATAT, BAŞ, BOYUN VE DOMUZ ETİ'

Listenin açıklanmasından dolayı mutlu olduklarını söyleyen Manavoğlu, “Diğer ürünlere baktığımızda, zeytinyağında farklı bitkisel tohumlu yağlar veya et ürünlerinde taşlık, sakatat, baş, boyun kullanıldığı, yine domuz eti gibi ürünün kullanıldığını görüyoruz" diye konuştu.

MANDA YOĞURDUNDA MANDA SÜTÜ YOK

Yaptırım ve cezaların caydırıcı olması gerektiğini belirten Manavoğlu, “Yayımlanan liste bizi şaşırtmadı, çünkü taklit ve tağşiş yapan bazı marka ve firmaların devam ettiğini gördük. Yönetmelik değiştirildi, bu firmalara ceza daha üst sınırlara çıkartıldı ama baktığımızda yine mükerrer firmaların listede olduğunu görüyoruz. Caydırıcı cezalar olması gerekiyor ki insanların bunları yapmaması gerekiyor. Listede bir manda yoğurdu örneği var. Manda yoğurdu diye satılan üründe hiç manda sütü yok. Bu çok büyük bir hile. Bu ürünün satış fiyatı normal yoğurda göre çok farklı. Burada geriye dönük olarak yaptığı satış kadar cezalar kesilmeli" dedi.

İşte bakanlığın listesinde yer alan Antalyalı o firma:

A.D. Toptan Gıda-Alim SARIKAYA Muratpaşa/ANTALYA Yörük Obam Yöresel Lezzetler Tarihi Silivri Manda Yoğurdu.Tür Tespitine Göre İçeriğinde Manda Sütü Bulunmaması, Bitkisel Yağ …



'ÖLÜME KADAR GÖTÜREBİLİYOR'

Listede asıl tehlikeli ürünlerin ilaç etken maddesi olan ürünler olduğunu söyleyen Manavoğlu, “Taklit ve tağşişte bazı noktalar masum gibi gözükse de ciddi anlamda insanları ölüme kadar götürebiliyor. Bakanlığımızın yayımladığı bu listelerdeki taklit ve tağşiş ürünlerinde asıl bakılması gereken ilaç etken maddeleri biraz daha riskli. Listeye baktığımızda dikkatimizi çeken ilaç etken maddesi sildenafil oldu. Bu madde enerji içeceklerinde tüketildiğinde insanları kalp krizine, hatta ölüme kadar götürebiliyor" diye konuştu.

'EN TEHLİKELİ ÜRÜNLER İLAÇ ETKEN MADDESİ İÇERENLER'

Tüketiciyi bu ürünleri tüketmemesi gerektiği konusunda uyaran Manavoğlu, “Sildenafil, reçeteyle alınan, cinsel gücü artırıcı ilaçların etken maddesi. Reçeteyle alınan bir ilaçtaki etken maddeyi herhangi bir markette reçetesiz alarak, kontrolsüz şekilde tükettiğinizde kalp kriziyle karşılaşabiliyorsunuz. İlaç etken maddelerinin gıda ürünlerinde olmaması gerekiyor. Taklit ve tağşiş listesindeki en tehlikeli ürünler bu ilaç etken maddesi içeren ürünler" dedi.

'TÜKETİCİ CEZAYI KENDİSİ KESEBİLİR'

Tüketicilerin bu ürünleri üreten firmaların ürünlerini tüketmemesi gerektiğini söyleyen Manavoğlu, “Türkiye'de 7 binin üzerinde gıda kontrolü var. Bunun 2 bine yakını gıda mühendisi. Etkin ve etkili denetimlerin gıda mühendisleri tarafından yapılarak kontrol altına alınmasını talep ediyoruz. Tüketiciler bu firmaları incelemeli ve bu ürünleri kesinlikle satın almaması gerekiyor. Tüketiciler bu markaları tercih etmeyerek cezayı kendisi kesebilir" diye konuştu. 

 

 
Yılkı atları için doğaya saman balyası bırakıldı
 
Öğrencilere deprem anlatıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ukraynalı çavuş Olena, ülkesini savunmak istiyor
RUSYA'nın askeri harekatı öncesi Antalya'ya gelen, Ukrayna ordusunda çavuş ...
Antalya'da salyangoz toplayana 109 bin TL ceza
DOĞA Korumu ve Milli Parklar (DKMP) 6'ncı Bölge Müdürlüğü ekipleri, Antalya'nın ...
4'ncü Kepez Kitap Fuarı, 'oku' temasıyla kapılarını açtı
KEPEZ Belediyesi'nin düzenlediği 4. Kepez Kitap Fuarı, Mimar Sinan Kongre ...
 
Antalya'da acılı annenin feryadı: Yaktın beni oğlum
ANTALYA'da 28 Şubat'ta annesini arayıp, 'Geliyorum' dedikten sonra ortadan ...
Korkuteli'deki okullarda deprem tatbikatı
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesindeki okullarda 1-7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri ...
Hümeyra’ya nefes ol!
ANTALYA’da yaşayan Uzman Çavuş Sinan Topal ve Şule Topal’ın 3 yaşındaki ...
 
Antalya'da yerleşik Alman evinde ölü bulundu
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde yerleşik yaşayan Alman Günter Bulme (68) evinde ölü bulundu.
Serik'te muz üreticilerine seminer
ANTALYA'nın Serik ilçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere ...
Ukraynalı TIR şoförleri, savaş çıkınca ülkelerine dönemedi
ANTALYA’ya, ülkelerine sebze ve meyve taşımak için gelen Ukraynalı 16 ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva