'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
4 Ekim 2019 Cuma - 13:00

Antalya'da ortalama 2 bin yıllık 27 gemi batığı bulundu

ANTALYA kıyılarında, 1500 ile 2700 yaş aralığında 27 gemi batığı bulundu. Tarihi anlamda önemli olan bir bulgu olan batıklardaki yüklerin çoğu kıyıdan 2-3 kilometre açıkta, 30 ile 60 metre derinlikte bulundu.

Antalya da ortalama 2 bin yıllık 27 gemi batığı bulundu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz ve ekibi, arkeolojik sualtı tespit çalışmalarında, antik çağlardan bu yana deniz ticaretinin en önemli merkezlerinden biri olan Antalya kıyılarında 27 gemi batığı buldu. 40 gün süren çalışmalarda bulunan 1500 ila 2700 yıllık batıkların bugüne kadar bilimsel tespitlerinin yapılmadığı belirtildi. Batıkların, Afrika'dan Batı Akdeniz, Karadeniz ve Hint Okyanusu'na deniz ticaretini gösteren önemli kanıtlar olduğu vurgulandı. Batıklardaki ana yüklerin amforalar içinde zeytinyağı, şarap, balık sosu, kurutulmuş balık ve et, kiremit, tuğla, tabak ve külçe cam olduğu belirlendi.

'9 BATIKLA İLGİLİ FİKRİMİZ VAR'

27 yeni batıkla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Hakan Öniz, büyük olasılıkla fırtınaya yakalanarak batan gemilerin, yüklerini nereden alıp nereye gittiğiyle ilgili çalışmaların bir yıl boyunca devam edeceğini kaydetti. Doç. Dr. Öniz, “Kesin olarak söyleyebileceğimiz şu ki, batıklardan bazılarının yükü olan zeytinyağı ve şarap, Kilikya olarak adlandırdığımız Doğu Antalya, Mersin ve Batı Adana kıyılarında üretilmiş. Antik çağda şarap ve zeytinyağı amfora adını verdiğimiz çift kulplu toprak testilerle taşınıyordu. Batıklarda gördüğümüz amforaların Kilikya Bölgesi’nde üretilen zeytinyağı ve şarabı taşıdığını belirledik. Yükü Kilikya Bölgesi’ne ait zeytinyağı ve şarap olan 9 batık var" diye konuştu.

'BU YIL ARAŞTIRMALARIMIZI DAHA DERİNLERDE YAPTIK'

Batıklar arasında zeytinyağı ve şarap dışında kurutulmuş et ve balık, kiremit, tuğla, tabak ve külçe cam yüklü olanların da bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Öniz, günümüze kadar sağlam olarak gelebilmiş olanların Akdeniz'in 40 ile 60 metre derinliğinde belirlendiğini kaydetti ve şunları söyledi: “Bu yıl sualtı çalışmalarımızda araştırma gemimizdeki oksijen dekompresyonu imkânı ve sualtı robotlarımızla daha derinlere yöneldik. Yan taramalı sonar, multibeam sonar, sub bottom profiler ve magnetometre gibi ileri araştırma teknolojilerinin kullanıldığı tespit çalışmalarımızı daha derinlikle yapabildik. Bu sayede daha derinlerde olduğu için bütünlüğü bozulmamış batıklar belirledik. Bunların bir kısmı Antalya kıyılarından 2-3 kilometre açıkta, bir kısmı ise kıyıya daha yakın bölgelerde."

ESERLERDEN BAZILARI İKİ MÜZEYE TESLİM EDİLDİ

Doç. Dr. Öniz, çalışmalarının tespit çalışması niteliğinde olduğunu belirterek, “Önemli olan yani risk taşıyan kalıntıların bazılarını Antalya'nın Demre ilçesinde bulunan Likya Uygarlıkları Müzesi ile Antalya Müzesi'ne teslim ettik" dedi.

2500 ile 1500 yaş aralığındaki batıklarla ilgili çalışmaların 2019 yılındaki bölümünü tamamladıklarını ifade eden Doç. Dr. Öniz, “Çalışmalarımız önümüzdeki yıl da devam edecek" dedi. Gelecekte bu batıklarda yapılabilecek kazı çalışmaları sonucu günışığına çıkarılacak eserlerin Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde kurulacak Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Laboratuarı'nda koruma işlemlerine tabi tutulacağını aktaran Doç. Dr. Öniz, batıklardan çıkarılacak eserlerin ise Antalya'nın Kemer ilçesinde kurulmakta olan Akdeniz Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmesinin planlandığını kaydetti.

AKDENIZ UNIVERSITESI SUALTI ARASTIRMA MERKEZI MUDURU DOC. DR. HAKAN ONIZ, 40 GUN SUREN ARKEOLOJIK SUALTI TESPIT CALISMALARINDA ANTALYA KIYILARINDAN 2-3 KILOMETRE ACIKTA, 40 ILE 60 METRE DERINLIKTE 27 YENI GEMI BATIGI BULDUKLARINI BELIRTTI.(CAM BATIGI)(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI SUALTI ARASTIRMA MERKEZI MUDURU DOC. DR. HAKAN ONIZ, 40 GUN SUREN ARKEOLOJIK SUALTI TESPIT CALISMALARINDA ANTALYA KIYILARINDAN 2-3 KILOMETRE ACIKTA, 40 ILE 60 METRE DERINLIKTE 27 YENI GEMI BATIGI BULDUKLARINI BELIRTTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI SUALTI ARASTIRMA MERKEZI MUDURU DOC. DR. HAKAN ONIZ, 40 GUN SUREN ARKEOLOJIK SUALTI TESPIT CALISMALARINDA ANTALYA KIYILARINDAN 2-3 KILOMETRE ACIKTA, 40 ILE 60 METRE DERINLIKTE 27 YENI GEMI BATIGI BULDUKLARINI BELIRTTI.(FAYANS BATIGI)(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI SUALTI ARASTIRMA MERKEZI MUDURU DOC. DR. HAKAN ONIZ, 40 GUN SUREN ARKEOLOJIK SUALTI TESPIT CALISMALARINDA ANTALYA KIYILARINDAN 2-3 KILOMETRE ACIKTA, 40 ILE 60 METRE DERINLIKTE 27 YENI GEMI BATIGI BULDUKLARINI BELIRTTI.(TABAK BATIGI)(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI SUALTI ARASTIRMA MERKEZI MUDURU DOC. DR. HAKAN ONIZ, 40 GUN SUREN ARKEOLOJIK SUALTI TESPIT CALISMALARINDA ANTALYA KIYILARINDAN 2-3 KILOMETRE ACIKTA, 40 ILE 60 METRE DERINLIKTE 27 YENI GEMI BATIGI BULDUKLARINI BELIRTTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTIK CAGLARDAN BU YANA DENIZ TICARETININ EN ONEMLI MERKEZLERINDEN ANTALYA KIYILARINDA, 1500 ILA 2700 YAS ARALIGINDA 27 GEMI BATIGI BULUNDU. DOC. DR. HAKAN ONIZ, 27 YENI BATIKLA ILGILI BILGI VERDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
AK Parti İl Başkanı Taş: Bize bilgi aktarıyorlar
 
'Sağlık için hareket et'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bunalıma girdi, yaşamına son verdi
ANTALYA'da bilinmeyen nedenle bunalıma giren Aydıner Ç. (37), evinde tabancayla ...
Sevgül ailesi doğayı keşfediyor
AKDENİZ Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim görevlisi, aynı ...
Antalya'da balık ihalesinde kavga: 5 yaralı
ANTALYA'da, iki grup arasında, balık ihalesi sırasında çıkan kavgada 3 ...
 
Prof. Dr. Canatan, 'Örnek kıdemli vatandaş'
AKDENİZ Kan Hastalıkları Vakfı (AKHAV) Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan'a, ...
Muratpaşa, çocuk oyun parkı üretiyor
KENT mobilyalarını kendisi üreten Muratpaşa Belediyesi, çocuk oyun grubu ...
Altın Portakal'ın Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmleri belli oldu
ANTALYA’da 26 Ekim- 1 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 56. Antalya ...
 
Antalyalılar, salon dansına doyacak
RUSYA, Ukrayna, Gürcistan, Moldova ve Belarus'tan gelen 30 dansçıdan oluşan ...
Antalya araç sayısı bakımından 4'üncü sırada
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Antalya'daki motorlu ...
Finike Belediye meclisi toplandı
FİNİKE Belediyesi ekim ayı olağan meclis toplantısı Belediye Başkanı Mustafa ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva