KaÅŸ'a baÄŸlı Dirgenler Mahallesi'nde seracılık yapan 3 çocuk babası Engin Özdemir, bölgede yaÅŸayan ressam Efe Işıldaksoy'un Tayland'dan getirdiÄŸi 5 adet Tayland kabağı tohumunu serasına denemek amacıyla ekti. Tohumlar 2 ayda, neredeyse 8- 10 metrelik aÄŸaca dönüÅŸtü. Her kabakta 50- 60 tane acur formunda, 30- 50 santim uzunluÄŸunda, yeÅŸil renkli, üzerinde beyaz çizgiler olan sebze elde edildi. Her kabak 350- 400 gram ağırlığında, ortalama üç tanesi bir kilo geliyor.
Asma ÅŸeklinde serada yükselen sulu bir tür olan kabak; anavatanı Tayland'da 'Tayland kabağı' veya 'yılan kabağı', Rusya'da ise 'Sibirya kabağı' olarak adlandırılıyor. Türkiye'de neredeyse hiç tanınmayan kabağın bilinen ve yetiÅŸtirilen ülkelerde salatası ve turÅŸusu yapılıyor. Tayland kabağı, tavuk ve et soteye garnitür olarak konuluyor. Engin Özdemir'in bu yıl ürettiÄŸi kabakların satışı yapılmayacak. Elde edilen tüm kabaklar olgunlaÅŸmaya bırakılacak ve hepsinin tohumu alınacak. Gelecek yıl bir serada üretimi düÅŸünülen kabağın, otellere satışı planlanıyor.
'ÇİFTÇİLİĞE FARKLI BİR BOYUT GETİRECEĞİNİ UMUYORUM'
Engin Özdemir, "Tayland'dan gelmiÅŸ olan tohumlarımızı seramıza diktik ve oldu. AraÅŸtırdığımız zaman Sibirya kabağı olarak geçiyor. Acur tadında bir tadı var. Ülkemizde çiftçiliÄŸe farklı bir boyut getireceÄŸini umuyorum. Yaptık, oldu" dedi.
'BU SENE HEPSİNİ TOHUM OLARAK KULLANACAĞIZ'
Tohumları Tayland'dan getirerek denenmesini saÄŸlayan ressam Efe Işıldaksoy da, "Tayland'dan getirdiÄŸimiz 5 tohumla burada, Dirgenler köyünde Engin arkadaşımızla bu kabağı yetiÅŸtirmeyi baÅŸardık. Biraz acura benziyor. Tabii 'tus kabağı' ve 'yılan kabağı' diye de geçiyor literatürde. Vatana millete hayırlı olsun. Bir tohumdan yaklaşık 50 mahsul aldık. Bu sene ürettiÄŸimiz kabakların hepsini tohum olarak kullanacağız. Seneye de umarım herkes bunu tadabilir. Amacımız tek düze üretimden çok, modern tarımı harekete geçirip çeÅŸitliliÄŸi saÄŸlamak" diye konuÅŸtu.
Ahmet ACAR/KAÅž (Antalya), (DHA)-