Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
25 Şubat 2019 Pazartesi - 11:25

Antalya'da şiş köfte ve piyazın 134 yıllık adresi

ANTALYA'nın ilk restoranı Topçu Kebap, 134 yıldır aynı lezzetteki şiş köfte ve piyazı ile Anadolu markalarından biri oldu. Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' verilen restoranın piyazı, özel sosunun da lezzetiyle tadanların beğenisini topluyor.

Antalya da şiş köfte ve piyazın 134 yıllık adresi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Restoranda, Mehmet Topçu tarafından 19'uncu yüzyıl sonunda, şiş köfte ve piyaz ile hizmete başlandı. Mehmet Topçu yaşamını yitirince restoranın işletmeciliğini, oğulları Recep ve Halil Topçu üstlendi. Bayrak, daha sonra torun Mehmet, Mesut ve Hakan Topçu kardeşlere geçti. Mehmet ve Hakan Topçu, başka sektörlerde iş hayatına devam ederken, Topçu Kebap'ın sancağını Mesut Topçu taşıyor.

Topçu'nun işletmecileri gibi müşterileri de üçüncü kuşak. 'Kapalı Yol' olarak bilinen Kazım Özalp Caddesi'nde, bahçesi ve üst katı ile 150 kişi kapasiteli lokanta, yakında 4'üncü kuşağa devredilecek. Açıldığı ilk yıllarda Antalya'ya özgü şiş köfte ve piyaz ile hizmet sunulan Topçu Kebap Salonu'nun menüsünde bugün yaprak döner, kuzu şiş, tavuk şiş de bulunuyor.

YÜZYILLIK LEZZET

Yüzyıllık piyaz lezzetine sahip çıkılması ve piyazın hazırlanış tarzı ile nesilden nesle devredilen işletme olması, restoranın ilgi çeken özelliklerinden birini oluşturuyor. Topçu Kebap'ı bilenler ise ayda en az 2 kez uğrayarak, katkısız sadece kıyma ile hazırlanan kebabından ve piyazından yiyor. Tatlı olarak Arap kadayıfı, kabak tatlısı veya tulumba tatlısı menüde yer alıyor.

İLK TESCİL BELGESİ TOPÇU'YA

Türk Patent ve Marka Kurumu'nca geçen yıl restoranın piyazına, 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' de verildi. 134 yıllık Topçu Kebap işletmecisi Mesut Topçu ise piyazın yapım aşamasını ve inceliklerini anlattı. Antalya piyazının en önemli özelliğinin özel tarator sosu olduğunu söyleyen Topçu, sosun içinde sarımsak, limon, sirke ve tahin kullanıldığını kaydetti. Topçu, "Limon, sarımsak ve tuz birlikte dövülüyor. Daha sonra tahinin yağını çıkarmak gerekiyor. Sirkeyle karıştırılarak tahinin içindeki acı yağı çıkartılıyor. Yağın iyice çıkması için 20 saate yakın bekleniyor. Bu yağın alınması, tahinin acı olmaması için çok önemli. Malzemelerin belli oranları var. Oranlarla oynandığında çok farklı tatlar ortaya çıkıyor" dedi.

Piyazın yanında olmazsa olmaz ise hiçbir katkı konulmadan, sadece kıymayla yapılan şiş kebap. Kömür ateşinde pişen kebap, ateşin üzerinde uzun süre tutulmuyor. Kıymanın içinde ise sadece et bulunurken, baharat bile kullanılmıyor. Kebabın pişmesinin ardından servis tabağındayken, kimyonu üzerine serpiştiriliyor. Pişmiş soğan ve biberle sunum yapılıyor.

ANTALYA'NIN ILK RESTORANI TOPCU KEBAP, 134 YILDIR AYNI LEZZETTEKI SIS KEBAP VE PIYAZIYLA, ANADOLU MARKALARINDAN BIRI OLDU. TOPCU KEBAP ISLETMECISI MESUT TOPCU (FOTODAKI), PIYAZIN YAPIM ASAMASINI VE INCELIKLERINI ANLATTI.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ILK RESTORANI TOPCU KEBAP, 134 YILDIR AYNI LEZZETTEKI SIS KEBAP VE PIYAZIYLA, ANADOLU MARKALARINDAN BIRI OLDU. TOPCU KEBAP ISLETMECISI MESUT TOPCU, PIYAZIN YAPIM ASAMASINI VE INCELIKLERINI ANLATTI.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ILK RESTORANI TOPCU KEBAP, 134 YILDIR AYNI LEZZETTEKI SIS KEBAP VE PIYAZIYLA, ANADOLU MARKALARINDAN BIRI OLDU. TOPCU KEBAP ISLETMECISI MESUT TOPCU, PIYAZIN YAPIM ASAMASINI VE INCELIKLERINI ANLATTI.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ILK RESTORANI TOPCU KEBAP, 134 YILDIR AYNI LEZZETTEKI SIS KEBAP VE PIYAZIYLA, ANADOLU MARKALARINDAN BIRI OLDU. TOPCU KEBAP ISLETMECISI MESUT TOPCU, PIYAZIN YAPIM ASAMASINI VE INCELIKLERINI ANLATTI.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ILK RESTORANI TOPCU KEBAP, 134 YILDIR AYNI LEZZETTEKI SIS KEBAP VE PIYAZIYLA, ANADOLU MARKALARINDAN BIRI OLDU. (FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ILK RESTORANI TOPCU KEBAP, 134 YILDIR AYNI LEZZETTEKI SIS KEBAP VE PIYAZIYLA, ANADOLU MARKALARINDAN BIRI OLDU. (FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ILK RESTORANI TOPCU KEBAP, 134 YILDIR AYNI LEZZETTEKI SIS KEBAP VE PIYAZIYLA, ANADOLU MARKALARINDAN BIRI OLDU.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ILK RESTORANI TOPCU KEBAP, 134 YILDIR AYNI LEZZETTEKI SIS KEBAP VE PIYAZIYLA, ANADOLU MARKALARINDAN BIRI OLDU. ( SOLDAN SAGA: MEHMET TOPCU - RECEP TOPCU - MESUT TOPCU) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ILK RESTORANI TOPCU KEBAP, 134 YILDIR AYNI LEZZETTEKI SIS KEBAP VE PIYAZIYLA, ANADOLU MARKALARINDAN BIRI OLDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ILK RESTORANI TOPCU KEBAP, 134 YILDIR AYNI LEZZETTEKI SIS KEBAP VE PIYAZIYLA, ANADOLU MARKALARINDAN BIRI OLDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA) 

 
Beymelek, Kestel'e 'dur' dedi
 
Finike ile Korkuteli puanları paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da korkunç olay! Herkes oturuyor zannetti ama...
ANTALYA'da sokakta yaşadığı iddia edilen bir erkeğin cansız bedeni, apartman ...
Antalyalı kadın dehşeti anlattı
ANTALYA'da evine girmek üzere olan S.T.'nin çantasını gasbeden hırsız koşarak kaçtı.
Antalya Serik'te acı biten av
ANTALYA’nın Serik ilçesinde ava giden gruptaki Ö.A. (37) domuza ateş açmak ...
 
Antalya Saat Kulesi'ne çıktı, halk 'Atla' diye bağırdı
ANTALYA'da intihar için tarihi saat kulesine çıkan Fevzi G. (59) polis ...
Antalya'da ambulansın çarptığı öğretmen öldü
ANTALYA'da yaya geçidinden yolun karşısına geçmeye çalışan öğretmen Burhanettin ...
Vali Karaloğlu'dan Boğaçay projesine övgü
ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu, Konyaaltı'ndaki Boğaçayı'nın bir yıl öncesine ...
 
Otel odasında ölü bulundu
ANTALYA'da Alper Öztürk (42) kaldığı otelin odasında ölü bulundu.
Aida'ya alkış yağmuru
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi'nce (DOB) her sahnelenişinde izlenme rekoru ...
Türkiye'nin Antalya'da işlenen ilk Bitcoin cinayetinde ceza yağdı
ANTALYA'da geçen yıl Şükrü Mert Ersoy'u (23) hesabındaki sanal para olan ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva