Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
28 Aralık 2020 Pazartesi - 09:29

Antalya'daki müzelerde 'güvenlik' sıkıntısı

ANTALYA'da, Yorgun Herakles gibi paha biçilmez binlerce tarihi eser barındıran Antalya Müzesi, Atatürk Evi, Karain Mağarası, Aspendos, Perge, Etnografya ve Mevlevihane müzelerinin kamera, hırsız alarm sistemlerindeki arızaların, güvenlik sistemi firması tarafından giderilmediği ileri sürüldü.

Antalya daki müzelerde  güvenlik  sıkıntısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da Yorgun Herakles, Harakles lahdi, yüzyılın hazinesi Elmalı sikkeleri, Noel Baba'nın kemikleri gibi binlerce eşsiz tarihi eseri barındıran Antalya Arkeoloji Müzesi başta olmak üzere, yine çok önemli tarihi değerlerin bulunduğu Mevlevihane Müzesi, Karain Mağarası, Perge ören yeri, Aspendos Tiyatrosu, Antalya Atatürk Evi ve Müzesi, Etnografya Müzesi'nde kamera güvenlik sistemi, hırsız ve yangın alarm sistemleriyle ilgili güvenlik sıkıntısı yaşanıyor.

SERVİS İHALESİ YAPILDI

Antalya Müze Müdürlüğü'nün 2012 yılında yapılan iki ihaleyle Antalya Arkeoloji Müzesi, Mevlevihane Müzesi, Karain Mağarası, Perge ören yeri, Aspendos Tiyatrosu, Antalya Atatürk Evi ve Müzesi, Etnografya Müzesi'nde kamera güvenlik sistemi, hırsız ve yangın alarm sistemleri oluşturuldu. Baumann Güvenlik Sistemleri tarafından yaklaşık 600 bin TL'ye bu sistemlerin hepsi kuruldu ve 31 Aralık 2020 tarihine kadar servis hizmeti anlaşması yapıldı. Bu sistemlerin 2021 yılından itibaren servis hizmetleri için sözleşmenin bitimi nedeniyle 21 Aralık 2020 tarihinde yeni bir ihale yapıldı. Bu ihaleyi başka bir firma kazandı.

ARIZALARIN GİDERİLMESİ İSTENDİ

Son günlerde müze ve ören yerlerindeki kamera, hırsız ve yangın alarmı gibi güvenlik sistemlerinin çalışmadığına dair ilgili personel tarafından tutanaklar tutuldu ve Baumann firmasının arızaları gidermediği öne sürüldü. Antalya Müze Müdürü Harun Güllü imzasıyla ilgili firmaya 'Tespit edilen arızaların sözleşme süresinde giderilmesi' başlıklı yazı gönderildi. Yazıda, Antalya Arkeoloji Müzesi, Mevlevihane Müzesi, Karain Mağarası, Perge ören yeri, Aspendos Tiyatrosu, Antalya Atürk Evi ve Müzesi, Etnografya Müzesi'ndeki kamera güvenlik sistemi, hırsız ve yangın alarm sistemlerinde oluşan arızaların, bakım ve onarımının yapılmasının sözleşme hükümlerinde olduğu belirtildi. Bu nedenle belirtilen arızaların sözleşme süresince ivedi giderilmesi istendi.

ÇOK SAYIDA TUTANAK TUTULDU

Güvenlik sistemlerindeki arızalarla ilgili çok sayıda tutanak tutuldu. Mevlevihane Müzesi'nde, kaydedici cihazla ilgili 7 Eylül 2020 tarihi öncesindeki kamera kayıtlarının izlenemediği belirtilen tutanakta, “Müzemizde kamera kayıt cihazının geriye dönük kayıtlarının izlenememesi ve güvenlik zafiyeti ile ilgili durum devam etmektedir" denildi. Karain Mağarası'na ait kameranın arızalandığı ve firmanın gelmediği, Atatürk Evi ve Müzesi'nde kart okuyucu tamiri için mesai saatleri içerisinde gelinmediği, Etnografya Müzesi'nde iki güvenlik kamerası ve personel girişini gösteren kapının kamerasının çalışmadığına yer verildi.

ŞİFRELER İSTENDİ

Antalya Arkeoloji Müzesi Müdürü Harun Güllü imzalı başka bir yazıyla da firmadan Antalya Arkeoloji Müzesi, Mevlevihane Müzesi, Karain Mağarası, Perge ören yeri, Aspendos Tiyatrosu, Atatürk Evi ve Müzesi, Etnografya Müzesi'ndeki kamera güvenlik, hırsız ve yangın alarm sistemlerine ait firma ile yapılan sözleşmenin 31 Aralık 2020 tarihinde sona ereceği belirtildi. Sözleşme sona erdiğinden dolayı, satın alınan her cihazın lisans kullanıcı yönetim ve erişim sistemlerinin satın alan kuruma ait olduğundan, hizmet sağlanıcı internet dağıtım cihazlarının kullanıcı isimleri ve şifre bilgeleri talep edildi.

'BİR ARIZA HARİCİ SİSTEMLER ÇALIŞIYOR'

Antalya Arkeoloji Müzesi Müdürü Harun Güllü imzalı yazılar ve müzelerde personel tarafından tutulan tutanaklardaki suçlamalara, firma genel müdürü Fatih Akdağ yazılı yanıt verdi. Sebebi anlaşılamayan bir engelle karşılaştıklarını ve bakım sözleşmesine göre yapılması gereken servis hizmetini yapamadıklarını savunan Akdağ, bir arıza harici tüm sistemlerin çalışır durumda olup, çıkabilecek tüm sıkıntılardan müze yönetiminin sorumlu olduğunu söyledi.

FİRMADAN 'ÇİRKİN' DEĞERLENDİRMESİ

Akdağ, “Bütün devlet kurum ve kuruluşlarında firmamıza yapılan bu çirkin durumu arz etmek için tüm haklarımızın saklı kalacağını bilgilerinize arz ederiz" dedi. Arıza dosyalarıyla ilgili firma elemanlarınca servise gidildiği zaman tutanaklar düzenlendiğini de belirten Akdağ, arızaların giderilmesi için gerekli yedek parça alımı, ihtiyaçlar konusunda Antalya Müzesi yönetiminin bilgilendirildiğini kaydetti.

KİŞİSEL ÇIKAR SUÇLAMASI

Ancak ürün alınmasına ilişkin müze yönetiminden herhangi bir onay gönderilmediğini belirten Akdağ, “Arıza dosyası olarak açılan, tarafımızdan yapılmayan tek dosya Atatürk Evi olup, müze yönetimi olarak firmamızın ve devletimizin imajı zedelenerek müze yönetimince kişisel çıkar ve fikirler doğrultusunda elemanlarımıza izin verilmediği için arıza giderilememiştir. Genel olarak tüm sistemler çalışmakta olup, tarafınızdan 25.12.2020 tarihine kadar onaylanmayan, ücreti belirlenmeyen ve girmemize izin verilmeyen arızalı cihazların tamiratı mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

MÜZE YÖNETİMİNE TEPKİ

Teknik olarak ellerinde olan, bildikleri, yapabilecekleri her türlü teknik bilginin verileceğini dile getiren Fatih Akdağ, yasal yollara başvuracaklarını belirterek, “Yapmış ve halen yapmakta olduğunuz karalamalar devamında İl Turizm Müdürlüğü, Antalya Valiliği, Turizm Bakanlığı, Cumhuriyet Savcılığı her türlü yasal zeminde hakkımızı maddi ve manevi arayacağımızı bilgilerinize arz ederiz" dedi.

SİSTEM KOMPLE Mİ DEĞİŞECEK?

Kurulan tüm sistemin üreticisinin de kendileri olduğunu, ihaleyi alan yeni firmanın sistemleri bilmediği için çalıştıramayacağını ve tamirini yapamayacaklarını da söyleyen Akdağ, "Buradaki amaç bizi devreden çıkartıp, sistemi komple değiştirmek. 2012'de 600 bin TL'ye kurulan sistem bugün 2- 2,5 milyon TL. Servis bedeli de en az yüzde 3. Çok zor, profesyonel bir sistem. Alan firma, bayimiz veya servisimiz değil, ben neden gidip destek vereyim. Ama 'tamir olmuyor, yapamadık' gibi sözlerle sistem komple değiştirilecek ve devleti zarara uğratacaklar" dedi.

ANTALYA'DA, YORGUN HERAKLES, ELMALI SIKKELERI, HERAKLES LAHDI GIBI PAHA BICILMEZ BINLERCE TARIHI ESER BARINDIRAN ANTALYA MUZESI, ATATURK EVI, KARAIN MAGARASI, ASPENDOS, PERGE, ETNOGRAFYA VE MEVLEVIHANE MUZELERININ KAMERA, HIRSIZ VE YANGIN ALARM SISTEMLERINDEKI ARIZALARIN, GUVENLIK SISTEMI FIRMASI TARAFINDAN GIDERILMEDIGI ILERI SURULDU. MUZE VE OREN YERLERINDE BUYUK GUVENLIK ACIGI OLUSTUGU, TARIHI ESERLERIN RISK ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI.( HERAKLES - ANTALYA MUZESI) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYA'DA, YORGUN HERAKLES, ELMALI SIKKELERI, HERAKLES LAHDI GIBI PAHA BICILMEZ BINLERCE TARIHI ESER BARINDIRAN ANTALYA MUZESI, ATATURK EVI, KARAIN MAGARASI, ASPENDOS, PERGE, ETNOGRAFYA VE MEVLEVIHANE MUZELERININ KAMERA, HIRSIZ VE YANGIN ALARM SISTEMLERINDEKI ARIZALARIN, GUVENLIK SISTEMI FIRMASI TARAFINDAN GIDERILMEDIGI ILERI SURULDU. MUZE VE OREN YERLERINDE BUYUK GUVENLIK ACIGI OLUSTUGU, TARIHI ESERLERIN RISK ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI.(ELMALI SIKKELERI - ANTALYA MUZESI) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYA'DA, YORGUN HERAKLES, ELMALI SIKKELERI, HERAKLES LAHDI GIBI PAHA BICILMEZ BINLERCE TARIHI ESER BARINDIRAN ANTALYA MUZESI, ATATURK EVI, KARAIN MAGARASI, ASPENDOS, PERGE, ETNOGRAFYA VE MEVLEVIHANE MUZELERININ KAMERA, HIRSIZ VE YANGIN ALARM SISTEMLERINDEKI ARIZALARIN, GUVENLIK SISTEMI FIRMASI TARAFINDAN GIDERILMEDIGI ILERI SURULDU. MUZE VE OREN YERLERINDE BUYUK GUVENLIK ACIGI OLUSTUGU, TARIHI ESERLERIN RISK ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI.(ANTALYA MUZESI) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYA'DA, YORGUN HERAKLES, ELMALI SIKKELERI, HERAKLES LAHDI GIBI PAHA BICILMEZ BINLERCE TARIHI ESER BARINDIRAN ANTALYA MUZESI, ATATURK EVI, KARAIN MAGARASI, ASPENDOS, PERGE, ETNOGRAFYA VE MEVLEVIHANE MUZELERININ KAMERA, HIRSIZ VE YANGIN ALARM SISTEMLERINDEKI ARIZALARIN, GUVENLIK SISTEMI FIRMASI TARAFINDAN GIDERILMEDIGI ILERI SURULDU. MUZE VE OREN YERLERINDE BUYUK GUVENLIK ACIGI OLUSTUGU, TARIHI ESERLERIN RISK ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI.(ANTALYA MUZESI) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYA'DA, YORGUN HERAKLES, ELMALI SIKKELERI, HERAKLES LAHDI GIBI PAHA BICILMEZ BINLERCE TARIHI ESER BARINDIRAN ANTALYA MUZESI, ATATURK EVI, KARAIN MAGARASI, ASPENDOS, PERGE, ETNOGRAFYA VE MEVLEVIHANE MUZELERININ KAMERA, HIRSIZ VE YANGIN ALARM SISTEMLERINDEKI ARIZALARIN, GUVENLIK SISTEMI FIRMASI TARAFINDAN GIDERILMEDIGI ILERI SURULDU. MUZE VE OREN YERLERINDE BUYUK GUVENLIK ACIGI OLUSTUGU, TARIHI ESERLERIN RISK ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI.(ATATURK EVI VE MUZESI) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYA'DA, YORGUN HERAKLES, ELMALI SIKKELERI, HERAKLES LAHDI GIBI PAHA BICILMEZ BINLERCE TARIHI ESER BARINDIRAN ANTALYA MUZESI, ATATURK EVI, KARAIN MAGARASI, ASPENDOS, PERGE, ETNOGRAFYA VE MEVLEVIHANE MUZELERININ KAMERA, HIRSIZ VE YANGIN ALARM SISTEMLERINDEKI ARIZALARIN, GUVENLIK SISTEMI FIRMASI TARAFINDAN GIDERILMEDIGI ILERI SURULDU. MUZE VE OREN YERLERINDE BUYUK GUVENLIK ACIGI OLUSTUGU, TARIHI ESERLERIN RISK ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI.(ETNOGRAFYA MUZESI) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYA'DA, YORGUN HERAKLES, ELMALI SIKKELERI, HERAKLES LAHDI GIBI PAHA BICILMEZ BINLERCE TARIHI ESER BARINDIRAN ANTALYA MUZESI, ATATURK EVI, KARAIN MAGARASI, ASPENDOS, PERGE, ETNOGRAFYA VE MEVLEVIHANE MUZELERININ KAMERA, HIRSIZ VE YANGIN ALARM SISTEMLERINDEKI ARIZALARIN, GUVENLIK SISTEMI FIRMASI TARAFINDAN GIDERILMEDIGI ILERI SURULDU. MUZE VE OREN YERLERINDE BUYUK GUVENLIK ACIGI OLUSTUGU, TARIHI ESERLERIN RISK ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI.(MEVLEVIHANE MUZESI) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYA'DA, YORGUN HERAKLES, ELMALI SIKKELERI, HERAKLES LAHDI GIBI PAHA BICILMEZ BINLERCE TARIHI ESER BARINDIRAN ANTALYA MUZESI, ATATURK EVI, KARAIN MAGARASI, ASPENDOS, PERGE, ETNOGRAFYA VE MEVLEVIHANE MUZELERININ KAMERA, HIRSIZ VE YANGIN ALARM SISTEMLERINDEKI ARIZALARIN, GUVENLIK SISTEMI FIRMASI TARAFINDAN GIDERILMEDIGI ILERI SURULDU. MUZE VE OREN YERLERINDE BUYUK GUVENLIK ACIGI OLUSTUGU, TARIHI ESERLERIN RISK ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. (FATEH AKDAG) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA, YORGUN HERAKLES, ELMALI SIKKELERI, HERAKLES LAHDI GIBI PAHA BICILMEZ BINLERCE TARIHI ESER BARINDIRAN ANTALYA MUZESI, ATATURK EVI, KARAIN MAGARASI, ASPENDOS, PERGE, ETNOGRAFYA VE MEVLEVIHANE MUZELERININ KAMERA, HIRSIZ VE YANGIN ALARM SISTEMLERINDEKI ARIZALARIN, GUVENLIK SISTEMI FIRMASI TARAFINDAN GIDERILMEDIGI ILERI SURULDU. MUZE VE OREN YERLERINDE BUYUK GUVENLIK ACIGI OLUSTUGU, TARIHI ESERLERIN RISK ALTINDA OLDUGU KAYDEDILDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ ANTALYA (DHA)

 
Menzil'e devletin kapılarını o açmış...
 
Yüksekova'da dondurucu soğuk ve sis etkili
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yılbaşında 'pijama, terlik, televizyon' keyfi, en az kaç lira...
KORONAVİRÜS kısıtlaması nedeniyle otel ya da lüks mekanlardaki özel programların ...
Yılbaşı hediyesi alacaklar dikkat !..
PANDEMİ nedeniyle artan internet üzerinden alışveriş, yılbaşının yaklaşmasıyla ...
Döşemealtı'nda bir sır ölüm
ANTALYA'nın Döşemealtı ilçesinde H.K. tarafından hastanenin acil servisine ...
 
Antalya'da otel çalışanı genç kadın otel müdürünün evinde ölü bulundu
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde 5 yıldızlı bir otelde güvenlik görevlisi ...
Antalya'da turistler sahilleri doldurdu
ANTALYA'nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili, kısıtlamadan muaf olan turistler ...
Antalya'da telefon teli taşıyan ağaç direkleri kesip çaldılar
ANTALYA'nın Serik ilçesinde telefon hatlarını taşıyan ahşap direkler testereyle ...
 
Başkan Uysal, atölyeleri ziyaret etti
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, belediyenin ihtiyacı olan kent ...
Yakalandı
Antalya'da otomobile bağladığı köpeğe koşturarak eziyet ettiği görüntüleri ...
O sürücü Amerika'da olsa çoktan ölmüştü
ANTALYA'da kısıtlama saatlerinde 'dur' ihtarına uymayan 2 sürücü polisi ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva