Yasin 11 gün sonra yaşam mücadelesini kaybetti
Yasin 11 gün sonra yaşam mücadelesini kaybetti
Şule'yi bıçaklayıp öldüren eşi adliyede
Şule'yi bıçaklayıp öldüren eşi adliyede
Polisten 'aranan' operasyonu: 60 gözaltı
Polisten 'aranan' operasyonu: 60 gözaltı
Dekan Baykul kansere yenildi
Dekan Baykul kansere yenildi
21 Şubat 2021 Pazar - 09:27

Antalya'dan acı diyarı Urfa'ya acı biber sattık

TÜRKİYE'de acı yeme konusunda ilk akla gelen şehirlerden olan Şanlıurfa'da, kış mevsiminde kentte yetişen 'Urfa biberi' tükenince Antalya'daki seralarda yetişen 'Şili biberi' takviyesi yapılıyor. Kente özgü biberler tükendiği için takviye yaptıklarını belirten Şanlıurfalılar, "Biz acısız yaşayamayız

Antalya dan acı diyarı Urfa ya acı biber sattık
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yemekleriyle olduğu kadar acı biberi ve acı tüketimi ile bilinen şehirlerden Şanlıurfa'da, kış mevsimi ile biber stokları tükeniyor. Kentte yetişen ve 'Urfa biberi' olarak adlandırılan biberin kış mevsiminde tükenmesi ile birlikte satıcılar da vatandaşın acı biber ihtiyacına cevap vermek için acısı ile ön plana çıkan biberleri takviye olarak sipariş veriyor. Tadındaki acılık nedeniyle kentte en çok Şili biberi rağbet görüyor. İsminin aksine Antalya'daki seralarda yetişen ve Şanlıurfa'da tezgahlarda yerini alıp vatandaş tarafından tüketilen biberler, Urfa biberi gibi rağbet görmese de acılığı nedeniyle tercih ediliyor.

Geçmiş yıllarda acısı ile meşhur olan biberleri Ürdün'den ithal ettiklerini anlatan Şanlıurfalı esnaf, son yıllarda Ortadoğu'da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle ithalatta yaşanan sorunlardan dolayı Şili biberini kış mevsiminde tüketmeye başladıklarını ifade etti. Şanlıurfalıların acıyı sevdiğini ve her yemeğin yanında biber tükettiğini anlatan esnaf, "Kış mevsiminde bölgemize has olan biberin tükenmeye başlamasıyla birlikte bizler de müşterilerimizi acısız bırakmamak için Şili biberini Antalya’daki seralardan temin etmeye çalışıyoruz. Adı Şili ama Antalya’da yetişiyor. Acı olduğu için talep görüyor" dedi.

Kentteki esnaflardan Mehmet Çakır, kentte yetişen biberlerin organik ancak kış mevsiminde satılan biberlerin ise serada yetiştiğini belirterek, "Şili biberi acı ama serada yetiştiği için doğal değil. Urfa biberi ise tamamen organik ve lezzetli bir acıya sahiptir. Kış olunca mecburen acısız kalmamak ve vatandaşı acısız bırakmamak için Şili biberlerini takviye ederek satıyoruz" diye konuştu.

Şanlıurfalıların acısız duramayacağını ve kış mevsiminde Urfa biberi yerine Şili biberi tüketmek zorunda kaldığını anlatan esnaflardan İzzettin Deniz, "Kış mevsimi dolayısıyla bizim biberler bitme noktasına geldi. Urfa biberimiz insanı rahatsız etmeyen bir acıya sahiptir. Ama kış mevsimiyle bulunamayınca mecburen Antalya'daki seralardan Şili biberi getirtiyor ve vatandaşa ulaştırıyoruz" şeklinde konuştu.

Şanlıurfalı vatandaşlar ise kente özgü biberin acısının tadının çok farklı olduğunu, kış mevsiminde stokların tükenmesiyle acısız yaşayamadıkları için Şili biberi tükettiklerini dile getirdi.

Ali LEYLAK- Ömer ŞULUL/ŞANLIURFA, (DHA)- 

Etiketler:
 
Böcek bir tweet attı ortalık karıştı
 
Antalya'da turist olmak varmış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Servet Şekerleme İle Osmanlı Damak Tadı
Osmanlı mutfağı dillere destan lezzetleri ile birçok kişiyi kendine hayran ...
Damak tadınıza göre zeytinyağı seçimi
Binlerce yıldır Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olan doğal zeytinyağı, ...
Türk mutfağının lezzetleri, dünya listesinde
Dünyanın en iyi geleneksel yemekleri belli olurken, Türkiye’den 5 lezzetin ...
 
'16- 17 liraya zeytinyağı olmaz'
MANAVGAT Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, son dönemde özellikle sosyal ...
Fırtına çıktı, palamut fiyatları arttı
SİNOP'ta etkili olan fırtına, palamut fiyatlarını artırdı. Sezonun ilk ...
Antalya’nın Beylik Zeytini ‘çeşit’ olarak tescillendi
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) zeytinde yerel çeşitlerin tescili ve ticarete ...
 
Az pişmiş ette 'rota virüsü' tehlikesi
Yağlı ya da yağsız, pilav üstü, dürüm, ekmek arası, yanında patatesle, ...
240 çeşit turşu yapan Mustafa Hazar'dan tavsiyeler
ANTALYA'da restoran işleten Mustafa Hazar (58), çam kozalağı, çıra, yumurta, ...
Palamut tuzlamanın tam zamanı
KARADENİZ’de balıkçıların ağlarına takılan palamut bol olunca balık tezgahlarının ...
 
Dursun Gündoğdu
Muhittin Böcek çiziği yemiş kıvranıyor
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Atatürk'e mektup
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Yasal boşluk olur mu?
İsa Altun
İsa Altun
İnternette Güvenli Alışveriş
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer’de bezdiren elektrik kesintileri…
H.O.P
H.O.P
Savaş baronları
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Kasaba politikacıları...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yat Limanı'nda çişi gelen denize... 
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm KAMPÜS Sağlık Ekonomi Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva