'Down Sendromlular Spor Oyunları' Antalya'da başlıyor
'Down Sendromlular Spor Oyunları' Antalya'da başlıyor
Çanakkale şehitleri Antalya’da törenlerle anıldı
Çanakkale şehitleri Antalya’da törenlerle anıldı
'İntihar etti' demişlerdi, gerçek sorguda ortaya çıktı
'İntihar etti' demişlerdi, gerçek sorguda ortaya çıktı
Oyuncu Wilma Elles Hindistan’a açılıyor
Oyuncu Wilma Elles Hindistan’a açılıyor
17 Nisan 2021 Cumartesi - 12:24

Antalya'dan harika bir haber

Akdeniz Üniversitesi’nde aşı çalışmalarını yürüten Ziraat Fakültesi Enzim ve Mikrobiyel Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov ve ekibi tarafından koronavirüse karşı koruyucu sprey formunda da kullanılabilecek ilaç ve aşı adayı geliştirildi.

Antalya dan harika bir haber
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

“Transient Bitki Ekspresyon Sistemi” ile bir tür tütün bitkisi olan Nicotiana Benthamiana’nın yapraklarında üretilen proteini temel alan ilaçla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Mammedov, “Canlı virüsle yapılan testler olumlu sonuçlandı. Tamamen bitkide üretilerek elde edilen proteinler, Covid-19 virüsünün hücreye girmesini engelliyor” ifadelerini kullandı.

ENZİM ÜRETİLDİ

Sprey olarak kullanılması durumunda virüsün hücreye girişini engellemek için büyük bir öneme sahip olan anjiyontensin dönüştürücü ACE2 enzimi üzerine çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Tarlan Mammedov, “Covid-19 virüsü bu enzimi bloke ediyor. Bu enzimin bedende azalması insanda önemli sağlık sorunlarına neden oluyor. Yoğun bakımda olan hastaların büyük bölümünde bu enzimin az miktarda bulunduğu gözlemlendi. Biz Transient Bitki Ekspresyon Sistemi ile bu enzimin yüksek oranda oluşturulmasını sağladık. Artık bu enzimi insanların hayatını kurtarmak için piyasaya sunmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

TEDAVİDE DE KULLANILABİLİR

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Biyoteknoloji Enstitüsü Aşı Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Mammedov, bitkiden ürettikleri bu proteinlerin hem sprey hemde enjeksiyon formlarında tedavide  kullanılabileceğini belirterek, “Maddi kaynağın bulunması halinde tedavide kullanılacak olan ilaç 4 ay içinde piyasaya sürülebilir” diye konuştu. Tarlan Mammedov, bitkide üretilen bu proteinlerinin  koruyucu özelliğinin yanısıra, koronavirüs tedavisinde de uygulanabileceğini söyledi. Prof. Dr. Mammedov, “Enjeksiyon olarak üretimi yapılırsa, tedavi amaçlı olarak kullanılabilir. Ama bunun için faz 1 çalışmasının yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

KİTLER DE KULLANIMA HAZIR

Çalışmalarını aşı, ilaç ve kit olmak üzere 3 ayaklı sürdürdüklerini açıklayan Tarlan Mammedov, kit geliştirilmesinin de başarıyla sonuçlandığını duyurdu. Mammedov, “Vücudun antikor seviyesini ölçen kitler geliştirdik. Antikor seviyeleri yüksek olursa koronavirüse yakalanma riski daha azdır. Antikor seviyesi az olursa kişilerin yeniden koronavirüs hastalığına tutulma riski daha yüksektir. Biz de bu konuyla ilgili geliştirdiğimiz kitleri ticari olarak yapılan kitlerle karşılaştırdık ve analizlerde aynı sonuçları elde ettik. Bu kitler hastaların antikor seviyesini ölçmede kullanılabilir.” dedi.

AŞIDA FAZ ÇALIŞMALARINA GELİNDİ

Prof. Dr. Mammedov, önemli bir aşama katettikleri aşı çalışmalarında da faz çalışmalarına geçmeye hazır olduklarını söyledi. Protein temelli aşıların diğer aşılara göre avantajlarına dikkat çeken Prof. Dr. Mammedov, “Protein temelli aşılar koronavirüsün çeşitli mutasyonlarına karşı etkili. Rekombinant protein temelli birkaç aşı adayı ürettik. Bu aşı adaylarında önemli testleri tamamladık. Hayvan testleri bu antijenlerin farelerde yüksek titreli antikor ürettiğini gösterdi. Bu da bitkide ürettikleri proteinlerin ümit verici bir aşı adayı olduğunu gösteriyor. Bu aşı adaylarının canlı virüslerle testlerini gerçekleştirdik. Canlı virüsün hücreye girmesini yüksek düzeyde engellediğini tespit ettik. Maddi destek sağlandığı takdirde Faz çalışmalarına geçmeye hazırız.” diye konuştu.       

Etiketler:
 
Kısıtlamayı ihlal edip, polisten kaçtılar
 
Fransa, Almanya ve İngiltere’den İran’a yönelik ortak bildiri
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mesut ARIKAN 20 Nisan 2021 Salı 11:37

Bu haber daha önce de çıkmıştı. Görünen o ki hala maddi imkan sağlanamamış. Akdeniz Üniversitesinin geliri hizmetleri kadar iyi fon ayırabilirler idi. Devlet destekli projelere sunulan imkanlar geç olmadan hayata geçirilebir. İşin bürokrasi boyutunu bilmem tabi ki. Bu konu ile ilgili çalışma yapan insanları tebrik ediyorum.

Yorumu oyla      0      0  
toprak 19 Nisan 2021 Pazartesi 07:01

Bu hazır hale gelene kadar yıl sonunu bulur,peki o zamana kadar ne olacak.Toplumun bir an önce aşılanması gerekirdi,baştan beri hep her ay 10 ar milyon aşı geleceğinden bahsettiler ama maalesef söyledikleri gerçekleşmedi.Her gün ölü sayısı 300' lere çıkdığına göre ne edip edip bir yerlerden aşı bulmak zorundalar,yoksa tablo çok kaldırılamayacak duruma geldi.

Yorumu oyla      0      0  
Küçükken 18 Nisan 2021 Pazar 13:12

Babama söylerdim şöyle yapcam, böyle yapcam , büyük adam Olcam, kanserin tedavisini bulcam.saglikla ilgili yapcam deme, yap ondan sonra söyle derdi. Birseyide yaptıktan sonra söylesek. Araba yapcaz fabrika yok, köprü yapcaz para yok, stat yapcaz yarım kalıyor, ev yapcaz projeden satiyoz. Birseyide üretime geçtik bu ay piyasaya çikacak desek şaşarım..artık hayale ihtiyacımız yok, zaman gerçekleştirme zamani

Yorumu oyla      0      0  
Abartı olmaz 18 Nisan 2021 Pazar 13:07

Akdeniz üniversitesi herşeyi abartıyor

Yorumu oyla      0      0  
Osman Akkaya 17 Nisan 2021 Cumartesi 20:33

Sn. Prof. Dr.m. sizi tebrik ediyor ve başarılarınızın devamını dilerim. Bende bir Antalyalı olarak sizinle grur duydum.

Yorumu oyla      0      0  
Ahmet Elaziz 17 Nisan 2021 Cumartesi 17:45

Hocamızı tebrik ediyorum. Ancak faz 1 çalışması dahi yapılamamış bir ürün için konuşmak için henüz erken. Diğer taraftan hocamız araştırma için finansman sağlanır ise çalışmalar devam edebilir diye şart belirtiyor. Tüm kamu fon yöneticileri ve hayır kuruluşu yöneticilerini, hayırsever insanlarımızı hocamızın araştırmaları ve diğer bilim araştırmalarımızın finansmanı için göreve davet ediyorum.

Yorumu oyla      0      0  
taş 17 Nisan 2021 Cumartesi 17:28

İyide her gün yüzlerce kişi ölüyor,çıkacak aşıyı beklersek daha çok ölümler olur.O zamana kadar bir an önce milyonlarca aşı getirilmeli ve insanlar aşılanmalıdır.ÇİN'den gelecek aşılar neden gelmez bilen var mı,ne dendi 50 milyon aşı gelecekti ve bu zamana kadar bitecekti,60 yaşına kadar geldi ve orada kaldı.Bir an önce çözülmezse çok zayiat olacak,Rusya dan aşı teminine gidilmeli veya hangi ülke veriyorsa.

Yorumu oyla      0      0  
Tarık Sevimli 17 Nisan 2021 Cumartesi 15:41

Tebrikler ?????? Teşekkürler ???? İyi haberler gelmeye başladı Tedbiri elden bırakmayalım lütfen ??

Yorumu oyla      0      0  
Kemal bir 17 Nisan 2021 Cumartesi 13:13

Bu tür haberler sürekli çıkmaya başladı emeği geçenlere insanlık adına teşekkür edilip gerekli ödüller verilmeli ancak virüsle savaşta zamana karşı yarışıyoruz hadi artık haber okumak yerine icraat görmek istiyoruz. Halka insin artık ne bulunduysa. Vakit çok önemli.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da akademisyenler için iş var
Antalya AKEV Üniversitesi, 22 akademik personel alınacağını duyurdu. Üniversite, ...
''Sosyal hizmet uzmanları savunuculuk yapmalı''
Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü, "Türkiye'de Kadın Kooperatifleri ...
Rektör Özkan: Antalya'da koronavirüs tırmanıyor
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Covid'le ilgili ...
 
AÜ Çevre Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu
AKDENİZ Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÇAM) ...
Hapsini istediği adamı başkan yaptı
Dursun Gündoğdu yazdı
Akdeniz Üniversitesi cadı kazanı
Akdeniz Üniversitesi yönetimini eleştiren, bazı ameliyatları, yapılan ...
 
Üniversiteye 75 akademik personel alınacak
Antalya AKEV Üniversitesi 75 akademik personel alacak
Akdeniz Üniversitesi rektörü ve A Takımı'na darbe içeriden geldi
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömür Taşkın, aralarında Rektör ...
Ağaçlar kökünden söküldü
Aşırı yağış nedeniyle Akdeniz Üniversitesi yerleşkesi içinde suda kalan ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim değil geçim
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva