'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
19 Ocak 2022 Çarşamba - 14:56

Antalya ekonomisinde rekor küçülme

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “Antalya geçen yıl yüzde 24.3 küçülme ile tarihin açık ara rekorunu yaşadı" dedi.

Antalya ekonomisinde rekor küçülme
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2022 faaliyet yılı ilk kahvaltılı toplantısı, beş yıldızlı bir otelde gerçekleştirildi. ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı'nın moderatörlüğünü yaptığı toplantının konuğu, ATB Yönetim Kurulu Başkanı & Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır oldu. Antalya ekonomisi ve ihracatına ilişkin bilgiler veren Ali Çandır, “Antalya ekonomisine baktığımızda 2020 yılında yüzde 24.3 küçülme ile tarihin açık ara rekor küçülmesini yaşadık. Ülke sıralamasında sonuncu olduk, biz şu anda 81'inci il konumundayız. 80'inci il Muğla bile yüzde 8 küçüldü" dedi.

ANTALYA SONUNCU

2020 yılı verilerini paylaşan ATB Başkanı Çandır, “2013 yılında Antalya ölçeğinde kişi başı milli gelir 14 bin 788 dolar, 2020 yılında 7 bin 232 dolara düştü. 2013 yılında 7'nci sıradaydık, şu anda 27'nci sıradayız. En altta Şanlıurfa var. Şanlıurfa'nın 2,5 kat üzerinde bir görüntü veriyoruz" diye konuştu. Türkiye ekonomisi içinde Antalya'nın payının yüzde 2.6 düzeyine gerilediğini dile getiren Çandır, “Tarihimiz boyunca böyle bir sıraya hiç inmemiştik. Ülkemiz milli geliri 2020 yılında yüzde 1.8 ve 2021 3. çeyrekte yüzde 7.4 büyürken, tarım sektörümüz yıllık yüzde 5.9 büyümüş ve 3. çeyrekte ise yüzde 5.9 küçülmüştür" dedi.

KREDİLER BÜYÜMEMİZİ SAĞLAMIYOR

Kullanılan kredilerin Antalya ekonomisine büyüme katkısı olmadığını dile getiren Ali Çandır, “Kredi ve mevduat konusunda oranımız açıklanan son veriyle 1.6'nın üzerine çıktı. Yani 160 TL'lik kredi kullanımımıza karşılık 100 TL'lik mevduat biriktirebildik. Tarihi ortalamamızda ise krediden fazla mevduat bulunmaktadır. Türkiye ortalaması ise 1.1 düzeyinde. Antalya'da 2021 yılının ilk 10 ayında kullanılan kredilerde yüzde 17'lik artış yaşanırken ülkemizde yüzde 14'lük artış yaşandı. 2020 yılında ülkemizde yüzde 47 kentimizde yüzde 35 oranında artış yaşanmıştı. Ancak kullandığımız krediler artık büyümemizi sağlamıyor" diye konuştu.

SANAYİ İHRACATINDA GERİDEYİZ

Antalya ihracat performansının 2021 yılında yüzde 32'lik artışla Türkiye ortalamasının altında kaldığına işaret eden Başkan Çandır, “Ülke ortalaması yüzde 32 iken Antalya'da 2021 yılında 1 milyar 865 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Yüzde 0.9 düzeyinde olan genel ihracat payı ile 15'inci sırada yer alıyoruz" diye konuştu. Tarım ihracatında 1 milyar doları aşan bir kent olarak Antalya'nın yüzde 3.5 payı olduğuna işaret eden Başkan Çandır, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Maden ve sanayi ürünleri ihracatında yüzde 38'lik artışla Türkiye ortalamasında ihracat gerçekleşirken sanayideki yüzde 20 artışla, yüzde 32 artış gösteren ülke ortalamasının çok gerisindeyiz. Tarım ve gıda ihracatında yüzde 32'lik artışla, yüzde 22 artış gösteren Türkiye'nin üzerinde performans gösterdik. Ancak Antalya olarak ürün gamında, gelecekte küresel rekabet avantajı sağlayabileceğimiz tohum, fide üretimi gibi alanlara evirmeliyiz. Özellikle son 10 yıldır yaş sebze ve turunçgil ihracatındaki birim fiyatlarımız hızla geriliyor."

Yaş sebze ihracatında yüzde 13 gerileme olduğunu belirten Başkan Çandır, “Yaş sebzede 2010 yılında 920 ton ihracat gerçekleşirken 2021 yılında 797 tona düştü, domateste 2010 yılında 892 ton, 2021 yılında 683 ton ile yüzde 23 gerileme söz konusu. Turunçgilde yüzde 33 ton olan ihracatımız 2021'de 492 tona düştü" dedi. Gerileme rakamlarına rağmen her 100 dolarlık yaş sebze ihracatının 44 dolarını Antalya'nın yaptığını belirten Çandır, “100 dolarlık domates ihracatının 43 doları Antalya'dan yapılmış. Narenciye ihracatının ise 3 dolarını Antalya olarak biz yapabilmişiz" diye konuştu.

ANTALYA SANAYICI VE IS INSANLARI DERNEGI (ANSIAD) 2022 FAALIYET YILI ILK KAHVALTILI TOPLANTISI, BES YILDIZLI BIR OTELDE GERCEKLESTIRILDI. ANSIAD YONETIM KURULU BASKANI AKIN AKINCI'NIN MODERATORLUGUNU YAPTIGI TOPLANTININ KONUGU, ATB YONETIM KURULU BASKANI & ANTALYA TARIM KONSEYI BASKANI ALI CANDIR OLDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA)

 
Manavgat'ta AHENK Projesi kapsamında kitap okuma etkinliği
 
Uyuşturucu sanığına 12 yıl 6 ay hapis
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asıl kıyamet Şubat'ta kopacak
Son dönemde gelen zamlar ve enflasyonu değerlendiren ekonomi yazarı Alaattin ...
Dev bankalardan Bitcoin tahmini: 100 bin doları görebilir
Bitcoin, geçtiğimiz yıl toplam piyasa değerine göre ilk 10 varlığın arasında yerini aldı
ING Faktoring kepenk kapattı!
BDDK, ING Faktoring AŞ'nin faaliyet iznini talebi doğrultusunda iptal etti.
 
Özlem Türeci ve Uğur Şahin kıskançlık yaratabilir
Korona virüsüne karşı aşı geliştiren BioNtech kurucuları Prof. Dr. Özlem ...
Yağmanın itirafı: Türkler için kriz, bizim için fırsat
TL’nin yaşadığı çöküş şirketlerimizi de ‘kaçmaz kelepirlere’ çevirdi. ...
'İhraç etmeyin iç piyasaya sürün'
Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör, temel gıda maddelerinde yaşanan pahalılığa ...
 
Ünlü isimlere kripto para davası: Spekülasyon yarattılar
Aralarında Kim Kardashian, boksör Floyd Mayweather Jr. ve eski basketbol ...
Fed, doların ateşini yakacak
TL yurtiçi dinamiklerle yön bulmaya çalışırken uluslararası piyasalarda ...
Ünlü ekonomist açıkladı: Enflasyonda yüzde 30'un altı hayal...
"TÜFE'de ocak ayı artışı aralıktaki düzeyde, yani yüzde 13.5 dolayında ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva