Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
29 Ocak 2020 Çarşamba - 12:36

Antalya'nın ihracatı yüzde 6 arttı

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkan Vekili Halil Bülbül, yılın ilk toplantısında sektörel değerlendirmelerde bulundu. Bülbül, “Ülkemiz ihracatı yüzde 1,5 artış gösterirken ilimiz ihracatı yüzde 6 artış göstermiştir" dedi.

Antalya nın ihracatı yüzde 6 arttı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATB Meclisi, 2020 yılının ilk toplantısını yaptı. ATB Salonu'ndaki Aralık ayı olağan toplantısını, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci yönetti. Gündem değerlendirmesini yapan ATB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül, geçen hafta Elazığ'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diledi.

2020 yılına yaklaşık yüzde 12 enflasyon ve yüzde 23'e yaklaşan yeniden değerlendirme oranıyla başladıklarını anlatan Halil Bülbül, "Geçtiğimiz günlerde yüzde 16 düzeyinde ilan edilen tarım ürünleri üretici enflasyonu, tüketicinin yıllık gıda enflasyonundan yaklaşık yüzde 50 yüksek olmuştur. Yani 2019 yılında tarım sektörü, yüklendiği maliyet artışlarının yaklaşık yarısını tüketiciye yansıtabilmiştir. Geriye kalan yarısını hala üzerimizde taşımaktayız" dedi.

0,75'LİK FAİZ İNDİRİMİ SEKTÖRÜ RAHATLATTI

2020 yılının başında finansman maliyetlerini düşürücü kararlar alındığını belirten Bülbül, Merkez Bankası'nın 0,75 puanlık faiz indirim kararının sektörü rahatlattığını söyledi. İhracatçı KOBİ'ler için Eximbank kredi faiz oranlarının yüzde 7,95 seviyesine indirilmesinin sektörü iyi yönde etkilediğini belirten Halil Bülbül, “Kamu bankalarının esnaf ve tarımsal kredi faizlerini yüzde 12'den 9'a düşürmesi ve böylelikle sübvansiyonlu tarım kredilerinin yüzde 0 ila 4,5 aralığına çekilmesi, sektörümüz için faydalı olmuştur. Diğer taraftan yumurta ve su ürünleri için toptan teslimlerde KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi de sektöre fayda sağlamıştır" diye konuştu.

ANTALYA, YAŞ MEYVE SEKTÖRÜNDE YÜZDE 3 ARTIŞ GÖSTERDİ

Antalya'nın, turizm ve tarım sektöründeki hareketliliğin etkisiyle 2019'u ülke ortalamasının üzerinde ekonomik performansla tamamladığını açıklayan Halil Bülbül, “Nitekim ihracat rakamlarına baktığımızda da ülkemiz ihracat büyümesinin üzerinde bir ihracat büyümesiyle yılı tamamladık. Ülkemiz ihracatı yüzde 1,5 artış gösterirken ilimiz ihracatı yüzde 6 artış göstermiştir. Yaş meyve sebzede ise ülkemiz ihracatı yüzde 3 azalırken ilimizde yüzde 3 artış yaşanmıştır. 10 milyon doların üzerinde ihracat rakamına sahip, kirazdaki yüzde 25'lik, üzümdeki yüzde 10'luk ve biberdeki yüzde 9'luk artışlarla dikkat çekici bir büyüme sağladık. Bu gruptaki en büyük paya sahip domates ihracatımızın ise bu yıl büyüme göstermemiş olması, ihracat büyümesine ciddi bir baskı yaratmıştır. Limondaki yüzde 25'lik, nardaki yüzde 16'lık ve salatalıktaki yüzde 8'lik azalışlar ise ihracat büyümesine baskı oluşturan diğer kalemler olmuştur" dedi.

KESME ÇİÇEKTE ANTALYA'DA YÜZDE 6 BÜYÜME

Kesme çiçek sektöründe 2019 yılında Türkiye'de yüzde 5, Antalya'da yüzde 6'lık büyüme gerçekleştiğini aktaran Halil Bülbül, kesme çiçek ihracatı çeşitliliğinin ileriye yönelik olumlu gelişmeler oluşturacağını söyledi. Kesme çiçek sektöründeki yatırımların desteklenmesinin ihracata ciddi katkı sağlayacağını vurgulayan Bülbül, “Rakiplerimizin bürokratik işlemlerinin ve maliyetlerinin sürekli düşürüldüğü bir uluslararası rekabet ortamında kolaylık değil, daha fazla engel çıkarılmamasını talep ediyoruz" diye konuştu.

ATB, BAGEV'İ ATSO'YA DEVRETTİ

2009 yılından bu yana ATB tarafından yürütülen Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanlığı'nın Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'na (ATSO) devredildiğini aktaran Bülbül, 10 yıllık sürede bölgenin ekonomik gelişimine katkı sağlamak amacıyla çok sayıda faaliyette bulunduklarını anlattı.

HEDEF ORANI AŞAĞIYA ÇEKMEK

ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca duyuran taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilen firma içerisinde 6 ve 386 parti ürün içinde 9 ürünün Antalya'da bulunduğunu söyledi. Bülbül, “Ortalama yüzde 2'ye tekabül eden bu tespit mevcut durum için ortalamanın altında kaldığımızı göstermektedir. Ancak hedefimiz bu oranı çok daha aşağılara çekmek" dedi.

ATB MECLISI, 2020 YILININ ILK TOPLANTISINI YAPTI. ATB YONETIM KURULU BASKAN VEKILI HALIL BULBUL (SOLDAN IKINCI) , KONUSMA YAPTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Eşinin dövdüğü kadın, yatağa mahkum oldu
 
THY'den Çin uçuşları ile ilgili açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY yeni dış hat noktalarına uçacak
Türk Hava Yolları (THY), Kazakistan'ın Aktau ve Atyrau şehirlerine pazar ...
Cüneyd Zapsu'ya göre Davos'un rakibi Antalya olacak
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Kıdemli Danışmanı Cüneyd Zapsu, Davos'un bu ...
WWF Türkiye Ihlamur Vadisi Projesi hayata geçiyor
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye, ıhlamur ağaçlarının sosyal, ekonomik ...
 
Ruslar tonlarcasını gümrükten geri çevirdi
Rusya Federasyonu gümrüklerinde kontrolden geçemeyen Türk tarım ve gıda ürünlerine yenileri eklendi.
Türkiye'nin ilk ticari kahve üretimi başlıyor
TÜRKİYE'de ilk defa Gazipaşa'da bir üreticinin hobi amaçlı üretmeyi başardığı ...
Yabancıya konut satışında 2019 rekoru
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), konut satış istatistiklerini açıkladı. ...
 
Altan Elmas’tan 2019 yılı konut sektörü değerlendirmesi: İyi kapadık
KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Aralık ayında ...
ANTİAD'ın 5'inci dönem başkanı Ferhat Yıldız
ANTALYA İş İnsanları Derneği'nin (ANTİAD) 5'inci dönem başkanlığına Ferhat ...
ANSİAD 30 yaşında
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ANSİAD) 30’uncu kuruluş ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva