Turizm Haftası'nda mezuniyet töreni
Turizm Haftası'nda mezuniyet töreni
Dizlerde ağrı, kireçlenme habercisi olabilir
Dizlerde ağrı, kireçlenme habercisi olabilir
Holding binasına ateş açıldı
Holding binasına ateş açıldı
İsrail, İran'a misilleme saldırısı gerçekleşirdi
İsrail, İran'a misilleme saldırısı gerçekleşirdi
7 Mart 2019 Perşembe - 13:24

Antalya'nın kadın şoför ve vatmanları

ANTALYA'da, yakın çevrelerinin 'Bu iş erkek işi yapamazsın' sözlerini dinlemeden, şoförlük ve vatmanlığı meslek edinen kadınlar, kent içi ulaşımda erkek meslektaşlarıyla aynı şartlarda çalışıyor.

Antalya nın kadın şoför ve vatmanları
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Şoförlük ve vatmanlık, artık kadınların da söz sahibi olduğu bir meslek haline geldi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş.'ye bağlı şehir içindeki toplu ulaşımda hizmet veren otobüs ve tramvaylardaki kadın sürücülerin azmi ve başarısı, hemcinslerine örnek oluyor. Kent içi ulaşımda kullanılan 550 otobüs ve 32 tramvayda, 10 kadın, otobüs şoförlüğü yaparken, 10'u da tramvaylarda görev alarak vatandaşları gidecekleri yere ulaştırıyor.

KARŞI ÇIKANLARI DİNLEMEDİLER

En uzun hatlar arasında gösterilen 600 numaralı otobüsle 60 kilometrelik Fatih-Expo arasında hizmet veren tramvayda, toplamda 20 kadın görev yapıyor. Bu güzergahta görev yapan Seyhan Çoksu (50), 1,5 yıldır mesleğini severek yapmanın gururunu yaşıyor. Turizm işçisiyken çocukluktan bu yana 'büyük araç sürme' hayali kurduğunu anlatan Çoksu, 8 yıl önce ehliyet alıp bir süre sürücü kurslarında eğitmenlik yaptığını belirtti. Eşine ve ailesine otobüs şoförü olmak istediğini söylediğinde dirençle karşılaştığını aktaran Çoksu, “İlk başlarda eşim ve ailem istemedi. Vazgeçirmeye çalıştılar. Ancak kararlı olduğumu görüp bir şey demediler. Şimdilerde en büyük destekçim, ilk başlarda karşı çıkan eşim oldu" dedi.

Hasret Yemenici (31) ise 8 yıldır tramvay kullanıyor. Teknik ressamlık olan mesleği yerine vatmanlığa heves etmesine babası Ümit Yemenici'nin karşı çıktığını anlatan Yemenici, “Ehliyet alırken hevesliydim. Sonraları babamın arabasını kaçırıp sürmeye başladım. Tramvayı görünce 'Ben bunu sürerim' dedim. Babam korkup 'Saçmalama, sen bunu nasıl sürersin?' diyerek vazgeçirmeye çalıştı" dedi. Babasının zamanla alıştığını ve şu sıralar en büyük destekçisi olduğunu aktaran Yemenici, mesleğini duyanların çok şaşırdığını söyledi.

'OLUMLU TEPKİLER GELİYOR'

Üniversitede işletme okuyup mesleğini yapmak yerine baba mesleği olan şoförlüğe merak saran Emine Ünal (30) da 1,5 yıldır vatmanlık yapıyor. Şehir içi toplu ulaşımda yıllarca şoförlük yapan babası Faik Ünal'ı örnek alarak vatmanlık yapmaya karar verdiğini belirten Ünal da yakın çevresinden olumsuz tepki verenler olduğunu söyledi. Babasının desteğini alınca bu işe başladığını anlatan Ünal, “Babamı takip ederdim nasıl yapıyor diye. Şu anda her şey çok iyi gidiyor. Yolculardan 'kadın kullanıyor' şeklinde tepkiler alıyoruz. Genelde olumlu tepkiler geliyor yolculardan. Hafif raylı sistem olunca yayalara ve taşıtlara sorumluluğumuz olduğu için zor olsa da keyifli geçiyor" dedi.

Üniversite mezunu Sinem Çelik (27) de vatmanlık mesleğinde yenilerden. 1,5 yıldır tramvaylarda yolcu taşıyan Çelik'in de yakın çevresi vatmanlık kararını duyunca ilk başlarda sıcak bakmayıp vazgeçirmeye çalışmış. Baba Mehmet Çelik'in desteği sayesinde vatman olan Çelik, “Babamın desteği büyük. Annem korktu, ama o da kabullendi. Ben çok seviyordum bu işi. Herkeste 'Bu işi erkek yapar' mantığı var" dedi.

Zaman zaman zorluklar yaşadığını, ancak işini severek yaptığını kaydeden Sinem Çelik, “Mesleğimi duyunca şaşıranlar oluyor. 'Aferin bu işi yapabiliyorsun' diyen de oluyor. Bazen yolcular arasındaki amcalar, teyzeler gelip kabinin kapısını tıklatıp 'Aferin' diyor. Bu anı görünce mutlu oluyorum" diye konuştu. Çelik, orta yaşlı bir kadının kendisini görünce 'Ben bu tramvaya binmem kadın sürüyor' diyerek binmediğini de anlattı.

ANTALYA'DA KENT ICI ULASIMDA ERKEK MESLEKTASLARIYLA AYNI SARTLARDA CALISAN KADIN SOFOR VE VATMANLAR, YAKIN CEVRELERININ 'BU IS ERKEK ISI YAPAMAZSIN' SOZLERINI DINLEMEDEN SOFORLUK VE VATMANLIGI MESLEK EDINDI.  (SOLDAN SAGA: HASRET YEMENICI - EMINE UNAL - SINEM CELIK) (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA KENT ICI ULASIMDA ERKEK MESLEKTASLARIYLA AYNI SARTLARDA CALISAN KADIN SOFOR VE VATMANLAR, YAKIN CEVRELERININ 'BU IS ERKEK ISI YAPAMAZSIN' SOZLERINI DINLEMEDEN SOFORLUK VE VATMANLIGI MESLEK EDINDI.  (SOLDAN SAGA: SINEM CELIK - HASRET YEMENICI - EMINE UNAL) (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA KENT ICI ULASIMDA ERKEK MESLEKTASLARIYLA AYNI SARTLARDA CALISAN KADIN SOFOR VE VATMANLAR, YAKIN CEVRELERININ 'BU IS ERKEK ISI YAPAMAZSIN' SOZLERINI DINLEMEDEN SOFORLUK VE VATMANLIGI MESLEK EDINDI.  (SOLDAN SAGA: SINEM CELIK - HASRET YEMENICI - EMINE UNAL) (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA KENT ICI ULASIMDA ERKEK MESLEKTASLARIYLA AYNI SARTLARDA CALISAN KADIN SOFOR VE VATMANLAR, YAKIN CEVRELERININ 'BU IS ERKEK ISI YAPAMAZSIN' SOZLERINI DINLEMEDEN SOFORLUK VE VATMANLIGI MESLEK EDINDI. (HASRET YEMENICI)  (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA KENT ICI ULASIMDA ERKEK MESLEKTASLARIYLA AYNI SARTLARDA CALISAN KADIN SOFOR VE VATMANLAR, YAKIN CEVRELERININ 'BU IS ERKEK ISI YAPAMAZSIN' SOZLERINI DINLEMEDEN SOFORLUK VE VATMANLIGI MESLEK EDINDI. (EMINE UNAL)  (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA KENT ICI ULASIMDA ERKEK MESLEKTASLARIYLA AYNI SARTLARDA CALISAN KADIN SOFOR VE VATMANLAR, YAKIN CEVRELERININ 'BU IS ERKEK ISI YAPAMAZSIN' SOZLERINI DINLEMEDEN SOFORLUK VE VATMANLIGI MESLEK EDINDI. (SEYHAN COKSU)  (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 

 
En moda kıyafet kombinleri
 
Atatürk'ün gelişi anısına bisiklet turu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Enerjinin Yıldızları'na yeni halka
ELEKTRİK dağıtım sektöründeki yetişmiş eleman ihtiyacına çözüm üretilmesi ...
Antalyalı manken tanıtım yüzü oldu
ANTALYALI manken Sevcan Kahvecioğlu, bir giyim mağazasının tanıtım yüzü ...
Yerleşik yabancılar şenlikte buluşuyor
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, Konyaaltı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde ...
 
Antalya'da Çevreci Komşu Kart kazandırıyor
MURATPAŞA Belediye başkanı Ümit Uysal, Yıldız, Memurevleri, Üçgen ve Güvenlik ...
Hasan Öz seçim çalışmalarını sürdürdü
CUMHUR İttifakı'nın Manavgat Belediye Başkan Adayı Hasan Öz, seçim çalışmalarını sürdürdü.
Herkes kokluyor o içiyor...
ANTALYA'da günde 3 litreye yakın kolonya tükettiğini iddia eden Mustafa ...
 
Alanya'da Atatürk koşusu yapılacak
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde "Atatürk'e koşalım, Atatürk'le koşalım" sloganıyla ...
ADSO ve Antalya DOB'tan 'Şehitler Oratoryosu'
ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası (ADSO) ve Antalya Devlet Opera ve Balesi ...
Antalya'da portakal temalı Erasmus programı
ANTALYA'nın Finike ilçesinde Erasmus projesi kapsamında 4 ülkeden öğrenciler ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva