3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
Cem Yılmaz'a ilginç doğum günü hediyesi
Cem Yılmaz'a ilginç doğum günü hediyesi
İranlı rap şarkıcısı hakkında 'idam' kararı
İranlı rap şarkıcısı hakkında 'idam' kararı
23 Mart 2015 Pazartesi - 10:07

Antalya'nın yarısı göçmen

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2 milyon 222 bin 562 kişinin yaşadığı Antalya'da nüfusun 1 milyon 180 bin 697'si göçle oluştu.

Antalya nın yarısı göçmen
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalyalılar artık nüfusun yüzde 47'sini oluşturuyor. Nüfusun 'nüfuz'a dönüştüğü seçim sürecinde hemşehri dernekleri, milletvekili aday adaylarını da gözdesi oldu. 

TÜİK'in 2014 rakamlarına göre 2 milyon 222 bin 562 nüfusa sahip Antalya'da, Antalyalıların sayısı göç ederek kente gelenlerin sayısının altında kaldı. Kent nüfusunun 1 milyon 41 bin 865'ini Antalyalılar oluştururken, Türkiye'nin her ilinden gelen göçle oluşan nüfus 1 milyon 180 bin 697 oldu. Antalya nüfusuna sadece 2013- 2014 arasında 93 bin 57 kişi göçle eklendi. 

Kent nüfusunun yüzde 53'ünü oluşturan farklı hemşehri grupları 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde sahip oldukları nüfusu sandıkta nüfuza dönüşeceğini düşünen her siyasi partiden milletvekili aday adayı, seçim gezilerine farklı mahallelerdeki hemşehri kahvehanelerini ve derneklerini ekliyor. 

EN KALABALIK KONYALILAR
TÜİK rakamlarına göre Antalya'da en kalabalık nüfus grubunu Konyalılar oluşturuyor. Kentte, 83 bin 202 Konyalı yaşıyor. Konyalıların Antalya'da Konya Kültürünü Tanıtma ve Dayanışma Derneği, Konya Ereğlililer Kültür Ve Yardımlaşma Derneği adında iki hemşehri derneği bulunuyor. Konya'yı 72 bin 45 nüfusla Burdurlular takip ediyor. Antalya siyasetinde oldukça etkin yere sahip Burdurlular ana örgütlenme çatısını bilinen adıyla Antalya Burdurlular Derneği, resmi kayıtlarda yer aldığı şekliyle Burdur Turizm Sosyal Kültür Derneği oluşturuyor. Onun dışında Burdur Çavdır Karaköylüler, Burdur Kemer Belenliler de Antalya'da iki ayrı dernekte bir araya gelmiş durumda. 

Antalya'da en kalabalık üçüncü nüfus grubunu Ispartalılar oluşturuyor. 55 bin 75 Ispartalının yaşadığı kentte, 32 Ispartalılar İlim Kültür Yardımlaşma Ve Kalkındırma Derneği ve Isparta İli Kalkındırma Derneği Antalya Şubesi'nin yanı sıra, Isparta Gelendost Madenli Köyü Dayanışma Derneği, Isparta Sütçüler Çandır Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Isparta Sütçülerliler Dayanışma ve Kültür ve Çevre Değerlerini Koruma Derneği gibi yöre dernekleri bulunuyor. 

Sahip oldukları 35 bin 577 nüfus ile Antalya'da en kalabalık 4'üncü hemşeri ağını oluşturun Afyonkarahisarlılar ise Afyonlu Antalyalılar Yardımlaşma Derneği'nde birarada olurken Emirdağlılar ise 03 Afyon Emirdağlılar Derneği'ni kurdu. Kentin en kalabalık 5'inci hemşeri grubunu ise Diyarbakırlılar oluşturuyor. 35 bin 316 Diyarbakırlının yaşadığı kentte 2006 yılında kurulan Diyarbakırlılar Kültür Ve Dayanışma Derneği çatısı altında yöre kültürü yaşatılmaya, var edilmeye çalışılıyor. 

Antalyalılar artık nüfusun yüzde 47'sini oluştururken 2011 seçimlerinde Ankara'ya gönderilen 14 milletvekilinin 8'i Antalyalı, 6'sı başka ilde doğup Antalya'ya yerleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanlığı için seçildiği vekilliği bırakan Menderes Türel ve Hüseyin Samani Ak Parti'nin Antalyalı milletvekilleri olurken listenin birinci sırasından 2011 seçimlerine giren Vecdi Gönül Erzincan, Sadık Badak Burdur, Gökcen Özdoğan Enç Karabük doğumlu. CHP'de ise eski genel Başkan Deniz Baykal, Arif Bulut, Osman Kaptan listenin Antalyalı vekilleri olurken, Gürkut Acar Van Erciş ve Yıldıray Sapan Kars doğumlu. MHP'de Mehmet Günal, Yusuf Ziya İrbeç Antalyalı vekiller olurken, 2011 seçimlerini birinci sıra adayı Tunca Toskay İstanbul'da doğdu.

Siyasi parti genel başkanları arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu, Antalya'da en şanslı siyasi parti lideri oldu. Konya doğumlu olan Başbakan Davutoğlu'nun hemşerileri Antalya'nın en kalabalık nüfus grubunu oluşturuyor. Antalya'da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 13 bin 968 Osmaniyeli hemşehrisi yaşarken Tuncelili CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise 4 bin 285 hemşehrisi Antalya'da ikamet ediyor. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın Antalya'da yaşayan Elazığlı hemşehrilerinin sayısı ise 11 bin 823 oldu.



Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) - 

 
Türk cerrahtan Bulgaristan'da guatr ameliyatı
 
Ankara'da KPSS operasyonu!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
daha fazladır 23 Mart 2015 Pazartesi 22:34

antalyada 500 bin yerli halk var

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göteborg Fuarı'nda Kemer tanıtımı
BU yıl 28'inci kez kapılarını açan ve 50 bin ziyaretçinin beklendiği Göteborg ...
Alanya'da Polonyalılar nevruzu kutladı
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde yaşayan Polonyalılar, baharın gelişini müjdeleyen ...
TIR motosiklete çarptı: 1 ölü, 1 yaralı
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde TIR'ın çarptığı motosikletteki Mustafa ...
 
Suriyelilerden eylem
ANTALYA'da ücretsiz eğitim ve sağlık hizmeti alamadıklarını iddia eden ...
Antalya'da 'Nevruz' kutlaması
HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) Antalya İl Örgütü tarafından düzenlenen ...
Serenay davalık
Serenay Sarıkaya, eski ajansıyla davalık oldu.
 
Devrilen ısıtıcının çıkardığı yangında öldü
ANTALYA'da 81 yaşındaki Sevim Özeşmeli, yalnız oturduğu evde elektrikli ...
Antalya'da her 820 kişiden biri başkan
ANTALYA'da her 14 kişiden biri dernek üyesi ve her 820 kişiden biri de ...
Öğretmenin Erdoğan'a hakaret davasında CD bozuk çıktı
ANTALYA'da Serik Lisesi öğretmeni Hüseyin Ceyhan'ın Berkin Elvan'ın ölümü ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva