'Giselle'den mayısta son 3 perde
'Giselle'den mayısta son 3 perde
Özkan çifti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü
Özkan çifti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü
Özgür Özel'den Bahçeli'ye ziyaret
Özgür Özel'den Bahçeli'ye ziyaret
Devrilen ATV'nin altında kalıp öldü
Devrilen ATV'nin altında kalıp öldü
10 Haziran 2018 Pazar - 06:55

Antalyalı yönetmene Amerika'dan 5 ödül birden

ABD'nin Los Angeles şehrinde düzenlenen Independent Short Awards Haziran 2018 Film ödüllerinde genç yetenek Cevahir Çokbilir'in yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptığı “Kar Zamanı” adlı kısa film 5 ödül birden aldı.

Antalyalı yönetmene Amerika dan 5 ödül birden
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Korkuteli İlçesi’nin karlı dağlarında eksi 15 derecede çekilen Kar Zamanı adlı filmin yapımcısı ve yönetmeni Cevahir Çokbilir hedeflerinin Holywood olduğunu belirtti.

Kar zamanı” hakkında konuşan genç yönetmen Cevahir Çokbilir, “Üniversiteyi kazandığımda hep aklımda 12 Eylül Askeri Darbesi’ni film olarak çekmek vardı. Kar Zamanı adlı bu film ile hedefimi gerçekleştirdim. ABD'de yapılan yarışmada 5 ödülü birden almaktan dolayı çok mutlu olduk” dedi.

Cevahir Çokbilir sorularımızı şöyle yanıtladı:

Filmi kısaca anlatır mısınız ?

12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nin olduğu gün Hatice'nin eşi Süleyman ve oğlu Mustafa evden kaçar. Aynı günün sabahı köyde tavuk hastalığı baş gösterir. Hatice, büyük kızı Elif’i sağ kalan tavuklarla birlikte komşu köye gönderir. Hatice, hasta kızı Özlem’le baş başa kalır ve Elif’i, Mustafa’yı ve Süleyman’ı bekler. Kış kapıdadır. Kar zamanı yaklaşmaktadır...

Neden 12 Eylül ?

İlkokul, lise yıllarıydı. Çevremde dönemi birebir yaşayan çok insan, çok hikaye vardı. Üniversiteyi kazandığım yıl 12 Eylül filmi yapmak istiyordum. Fakat sonradan annemin (filmin başrol oyuncusu, müzisyen Naciye Çokbilir) ve anneannemin (Hatice Göçmen -Hatçaney diye hitap eder sevdiklerimiz) o dönem yaşadıklarını anlattıklarından etkilendim ve anneme o dönem yaşadıklarını taslak halinde yazmasını istedim. Sonra ortaya Nar Zamanı ve şimdi de Kar Zamanı çıktı. Kar Zamanı, Nar Zamanı'nın hikaye olarak öncülü ve devam filmi.

Nerede çektiniz ?

Antalya’da çektik. Kar Zamanı Gaziantep'te geçiyor ve tamamını Antalya Korkuteli'nde çektik. Korkuteli Antalya'ya 50 km mesafede ve biz filmi -15 derecede çekerken, Antalya'da denize girenler vardı.

Çekimde zorluk çektiniz mi ?

Kış sahnelerini çekerken, Hatice'nin kızı Elif'i oynayan çocuk oyuncumuzun tavukları köye geri getirme, dönüş yolu sahnelerini çekerken hava -15 dereceydi. Tam manasıyla donduk. Yaz sahnelerinde de mağaraya köyden yol olmadığı için sırtımızda epeyce çekim malzemesiyle yürümek ve tırmanmak zorunda kaldık.

Son dönemde Türkiye'de çekilen filmleri nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Türkiye Sineması Yılmaz Güney'den sonra Nuri Bilge Ceylan, Özcan Alper gibi dünya sinemasında ses getiren usta yönetmenler çıkarmıştır. Türkiye Sineması'nın bugünkü başarısının gelecekte de devam etmesi için, binbir çileyle film üreten, hiçbir kurum kuruluş ya da sponsor desteği olmadan film üreten ve uluslararası ödüllere ulaşmış başarılı, nitelikli yönetmenlerin bir an önce mesleki anlamda garanti altına alınması gerektiğini düşünüyorum.

Rus Sineması neden bu kadar başarılı ve hâlâ dünyada büyük oranda Sovyet Sineması konuşuluyor? Mesela Sovyetler Birliği'nde yönetmeninden ışıkçısına, kameramanından set asistanına film sanatının bütün görevlilerinin bir sabit maaşı vardı. Sovyetler Birliği dağılana kadar hem nitelik hem de nicelik olarak dünya sinemasına bu yüzden öncülük etti. Bizde ise telefon faturalarını bile ödeyemeyen bol ödüllü yönetmen arkadaşlarımız var...

Dizilere harcanan bütçeler Türkiye Sineması'nın gençlerine ayrılsa, Türkiye dünyanın en iyi filmlerinin üretildiği bir ülke olur, kuşkusuz.

Bundan sonraki hedefiniz nedir ?

Bu film aynı zamanda Prof. Dr. Semir Aslanyürek danışmanlığındaki Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Film Tasarımı yüksek lisans bitirme tezi filmim. Bugüne kadar kendi imkanlarımızla ürettik filmlerimizi. Bundan sonra da bir yandan film yapmaya ve müzikal çalışmalarıma devam etmek istiyorum. Filmimizin Hatice karakterini canlandıran annem Naciye Çokbilir'in Barak & Çepni Türküleri albümünde müzik yönetmenliği yapmıştım, şimdi Semir Hocamın (Semir Aslanyürek) yeni sinema filmi Kaos'un müziklerini yapıyorum. Kendi film ve müzikal üretimlerimizi gerçekleştirirken ciddi desteklere ihtiyacımız oluyor. Hem maddi, hem manevi. O nedenle filmimize ve bana zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

CEVAHİR ÇOKBİLİR KİMDİR?

1988 Gaziantep doğumlu. İlkokul ve liseyi Antalya’da tamamladı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Tv ve Sinema Bölümü mezunu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Film Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine ve film çalışmalarına devam ediyor.

2014 yapımı Nar Zamanı kısa filmiyle birçok ödül aldı. 2012 yapımı Maşuk filmi bir çok ulusal ve uluslararası festivallerde gösterildi. TRT Belgesel kanalında yayınlanan "Minibüs" belgeselinin görüntü yönetmenliğini yaptı. Müzik klibi videoları çekiyor. Cevahir Çokbilir'in film ve müzik çalışmalarını Cevahir Çokbilir youtube kanalından seyredebilirsiniz. 

 

 
Doktoru döven serbest
 
Denetim tamam da…
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sengul 20 Temmuz 2019 Cumartesi 18:24

Bence kesfedilmeyi bekleyen bir cok yonu daha loan ve ustad olmaya dogru kosan gercek bir yonetmen. Sanat egitimini akademik olarak tamamlayan, aile yonunden de aristokrat ve dogustan da gelen sanat yetenekleri de eklenince ortaya bir ustad cikiyor.

Yorumu oyla      3      3  
Aslan Özaslan 12 Haziran 2018 Salı 08:08

Değerli hemşehrim Cevahir Çıkabilir yürekten kutluyorum Başarılarının devamını diliyorum

Yorumu oyla      3      3  
Savaş 11 Haziran 2018 Pazartesi 02:10

Yolun açık olsun kardeşim

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Paris Hilton, Antalya'ya nişanlısı Amerikalı aktör Chris Zykla ile geldi
DOSSO Dossi Fashion Show ve The Land of Legends Theme Park ortaklığında ...
Kılıçdaroğlu: 16 yılın sonunda 'kıraathane açacağız' diyorsa bu iş bitmiştir
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ...
Manavgat'ta uyuşturucu çetesine 9 tutuklama
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde, jandarmanın düzenlediği uyuşturucu çetesine ...
 
Kazada ölen nişanlılar memleketlerinde toprağa verilecek
ANTALYA'daki trafik kazasında yaşamını yitiren Korkuteli Gıda, Tarım ve ...
Balbey belgesel film oldu
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi öğrencileri, tarihi Balbey ...
Alanya'nın yeni gözdesi teleferik
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde geçen yıl faaliyete geçen teleferik 7 ayda ...
 
Antalya dün 6.3 üzerinden deneme yaptı
TÜRKİYE Afet Müdahale Planı kapsamında Antalya için hazırlanan ve onaylanarak ...
Alanya'da suç örgütü üyelerine 136,5 yıl hapis
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, ...
Antalyalı çiftin 28 yıllık 'Bebek' rüyası gerçek oldu
ANTALYA'da 28 yıl boyunca çocuk sahibi olmak için çabalayan Fahrettin ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva