12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
8 Ağustos 2022 Pazartesi - 10:50

Antik çeşmede 1800 yıl sonra bir ilk

ANTALYA'da Perge Antik Kenti'nde 2'nci yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırıldığı düşünülen, nehir tanrısı Kestros'un adını taşıyan çeşmede bir arazözle getirilen suyla deneme yapıldı.

Antik çeşmede 1800 yıl sonra bir ilk
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'nın 18 kilometre doğusunda, Aksu ilçesi sınırlarındaki Pamfilya bölgesine başkentlik yapmış Perge Antik Kenti'nde, 1946'da Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından başlatılan, ardından Prof. Dr. Jale İnan, Prof. Dr. Haluk Abbbasoğlu ve bugün de Prof. Dr. Şebnem Sedef Çokay Kepçe başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. Tunç Çağı döneminde kurulduğu düşünülen ve Helenistik dönem boyunca eski dünya içerisindeki en zengin ve en güzel şehirler arasında sayılan UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ndeki antik kentin en görkemli tarihi çeşmesi Kestros'tan 1800 yıl sonra yeniden su aktı.

Yunan matematikçi Apollonios'un da memleketi olan Perge Antik Kenti'nde, Roma döneminde İmparator Hadrianus tarafından 2'nci yüzyıla tarihlenen ve nehir tanrıçası Kestros'un canlandırıldığı bir heykelin bulunduğu ve adını da verdiği çeşmeden su akıtma işlemi gerçekleşti. Kazı başkanlığı ekibi, Aksu Belediyesi'nden getirilen bir arazözle antik çeşmede, su sisteminin çalışıp çalışmadığının tespiti için deneme yapıldı. Su verilen çeşmede antik sistemin çalıştığı belirlendi. Ekip, şimdi tarihi dönemlerde olduğu gibi çeşmeden sürekli su akmasını sağlayacak çalışmaları başlattı.

SU, ARAZÖZLE GETİRİLDİ

Perge Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Sedef Çokay Kepçe, F3 olarak tanımladıkları Kestros çeşmesinin, ilk kazı başkanı da olan Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel döneminden beri su akması istenen bir çeşme olduğunu söyledi. Perge'yi ziyaret eden herkesin de 'su aksın' diye düşündüğü bir çeşme olduğunu anlatan Kepçe, "Bizim de çalışma programımızda böyle bir faaliyet vardı. Geçtiğimiz günlerde burada bir su denemesi yaptık. Aksu Belediyesi'nden bir arazözü kullanarak, 'akım var mı, antik sistem çalışıyor mu' bunları kontrol edebilmek için. Sonuçta hocalarımızla tekrar görüşeceğiz. Umuyoruz buradan suyu sürekli akıtabileceğiz" dedi.

İMPARATOR HADRİANUS YAPTIRMIŞ

Kestros çeşmesinin büyük olasılıkla İmparator Hadrianus döneminde yapıldığını belirten Prof. Dr. Kepçe, "Perge'nin kuzey güney doğultulu sütunlu caddesinin aynı dönemlerde yapılmaya başlandığını söylememiz mümkün. Bu caddenin en sonunda İmparator Hadrianus takı var. Sonda da yine İmparator Hadrianus'un heykelinin bulunduğu bu çeşme yapısı var. Dolayısıyla büyük olasılıkla imparator olduktan sonra tamamlanmış olmalı. Bunu da milattan sonra 2'nci yüzyıl olarak ifade edebilirim" diye konuştu.

PERGE'NİN EN GÖRKEMLİ ÇEŞMESİ

Perge için suyun çok önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Şebnem Sedef Çokay Kepçe, birçok noktasında kentin çeşme yapıları olduğunu, içlerinde en gözle görünür, sağlam ve korunagelmiş durumda Kestros çeşmesini gösterdi. Çeşmenin altından ona bağlı, kenti boydan boya kateden su kanalının da yine büyük olasılıkla antik çağda hem etrafın serinlemesi hem de insanların sudan yararlanmasını sağladığını söyleyen Kepçe, bu nedenle aslında az sayıda rastlanır örneklerden biri olduğunu kaydetti.

SUYUNUN KAYNAĞI; KURŞUNLU ŞELALESİ

Çeşmenin antik dönemdeki kaynağının kuzeybatısındaki Kurşunlu Şelalesi olduğunu belirten Kepçe, şu ifadeleri kullandı:

"Su oradan su kemerleri, zaman zaman da yeraltı tünellerini kullanarak Akropolis tepesi eteğinden geliyor. Hemen heykelin arkasında ayrı bir kanalı var, orada bir su havzası var. O su havzasına doluyor, sonra heykelin altından aşağı doğru akıyor. Orada kireç izlerini görebilirsiniz su akmasından kaynaklı. Aksu nehri antik çağda 'Kestros' olarak tanımlanan bir nehir. Heykel de büyük olasılıkla nehir tanrısı Kestros'un bir canlandırması. Kestros çeşmesinden suyun akması hepimizin arzuladığı bir şeydi ve biz uzman hocalarımızla bunu deneme amaçlı gerçekleştirdik. Bizi çok mutlu etti. Umarım ilerleyen süreçte çeşmeden de suyu akıtabilir ve hep beraber serinleyebiliriz."


ANTALYA'DA PERGE ANTIK KENTI'NDE 2'NCI YUZYILDA ROMA IMPARATORU HADRIANUS TARAFINDAN YAPTIRILDIGI DUSUNULEN, NEHIR TANRISI KESTROS'UN ADINI TASIYAN KESTROS CESMESI'NDE BIR ARAZOZLE GETIRILEN SUYLA DENEME YAPILDI. ANTIK SISTEMIN HALA CALISTIGI BELIRLENEN DENEME SONRASI KAZI BASKANLIGI EKIBI, CESMEDEN SUREKLI SU AKMASINI SAGLAYACAK CALISMALARI BASLATTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)
ANTALYA'DA PERGE ANTIK KENTI'NDE 2'NCI YUZYILDA ROMA IMPARATORU HADRIANUS TARAFINDAN YAPTIRILDIGI DUSUNULEN, NEHIR TANRISI KESTROS'UN ADINI TASIYAN KESTROS CESMESI'NDE BIR ARAZOZLE GETIRILEN SUYLA DENEME YAPILDI. ANTIK SISTEMIN HALA CALISTIGI BELIRLENEN DENEME SONRASI KAZI BASKANLIGI EKIBI, CESMEDEN SUREKLI SU AKMASINI SAGLAYACAK CALISMALARI BASLATTI. PERGE ANTIK KENTI KAZI BASKANI PROF. DR. SEBNEM SEDEF COKAY KEPCE, ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Böcek'in kankası fena vurdu
 
Yolcu otobüsünden indikten saniyeler sonra öldürüldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Böcek'in kankası fena vurdu
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in 2019’daki seçim ...
Mahalleliyi isyan ettiren yangın
ANTALYA'da madde bağımlılarının sürekli girdiği 4 katlı metruk binanın ...
Milyonluk operasyon
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde polisin yaptığı operasyonda bir TIR'dan piyasa ...
 
Yol kenarında ölü bulundu
ANTALYA'da yol kenarında üzerinden kimlik bulunmayan bir erkeğin cansız ...
Antalya'da 15 yaşındaki Harun, bilgisayar başında kalp krizi geçirip öldü
ANTALYA'nın Kepez ilçesinde lise öğrencisi Harun Sarı (15), bilgisayar ...
Antalya'da 4.1 büyüklüğünde deprem
ANTALYA'nın Kaş ilçesi açıklarında 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
76 yaşındaki 'Boksör Naciye': Terliyor, emek veriyor ve sonunda büyük gülümsüyorsunuz
BELÇİKALI Nancy Vanderstraeten (76), yaklaşık 44 yıl önce yerleştiği Türkiye'de ...
Ünlü yat Antalya'da
ÜNLÜ iş insanı Kazak Alijan İbragimov'un yatı Antalya'nın Demre ilçesindeki ...
Alman ailenin Türkiye tutkusu
ALMANYA'nın Bremen şehrinde yaşamını sürdüren üç kişilik Brunschede ailesi, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva