Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Kutsal görev için teşekkür etti
Kutsal görev için teşekkür etti
6 Ağustos 2015 Perşembe - 11:10

Apaçi'nin Marmaris-Antalya turu

Çeşitli motokros yarışlarında yaptığı hareketler ve aldığı dereceler nedeniyle "Apaçi" lakabı takılan 57 yaşındaki marangoz İsmail Saymen, çeşitli dergi ve TV yayınlarında gördüğü 'deniz kayağı'nı yapmaya karar verdi.

Apaçi nin Marmaris-Antalya turu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

MARMARİS'te yaşayan 'Apaçi' lakaplı eski motokrosçu İsmail Saymen, arkadaşı turizmci Nazan Bayındır ile birlikte, merhum denizci Sadun Boro anısına 15-26 Temmuz tarihleri arasında kendi imal ettiği 4.5 metrelik deniz kayağı 'Kıymık' ile yaptıkları Marmaris-Antalya turunu geleneksel hale getirme kararı aldıklarının söyledi. Saymen, tüm bunun yanında Muğla koylarını baştan sonra gezmeyi de planladıklarını da belirtti.

Atölyesinde arkadaşı Nazan Bayındır'ın kardeşi Soner Bayındır ile 4 milimetrelik kontrplaktan 4.5 metrelik 'eskimo kayığı' olarak bilinen deniz kayağını yapıp, 'Kıymık' ismini verdi. Kıymık ile önce Marmaris'in çeşitli koylarında deneme yolculuklarına çıktı. Saymen, bu yolculuklar sırasında, geçen 5 Haziran'da Marmaris'te 87 yaşında yaşamını yitiren, teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olarak bilinen Sadun Boro'nun anısına uzun bir tura çıkma kararı aldı. Saymen, bu düşüncesini geçen 15 Temmuz'da arkadaşı Nazan Bayındır ile hayata geçirip, Marmaris- Antalya arasındaki yolculukları için yelkeni ve üzerinde Sadun Boro'nun anısına yazılı bir portresi bulunan deniz kayağı ile Yalancı Boğaz Mevkisi'nden denize açıldı. İkili Şeytancık Burnu (Dalyan), Gökgemile Koyu (Fethiye), İblis Burnu Mağaralı Koy (Fethiye), Kelebekler Vadisi (Fethiye), Kabak Koyu (Fethiye), Patara (Kalkan), Kaş, Beymelek Koyu (Demre), Finike, Adrasan'a (Kumluca) uğrayarak yolculuklarının 11 günde tamamladı. Saymen, yolculuğun son 6 gününü yalnız başına sürdürdü.

"DENİZLE EFELİK OLMAZ"

Yolculukları hakkında bilgiler veren Nazan Bayındır Marmarisli denizcilerin "Denizle efelik olmaz" lafını bizzat yaşadıklarını söyledi. Yolculuklarının daha ilk gününde denizi hiç tanımadığımızı anladıklarını belirten Bayındır, "Değişen, dönüşen, halden hale giren sürekli dikkat ve takip isteyen canlı, yaşayan bir varlıkmış deniz. İblis Burnu'nu geçerken ilk gerçek sınavımızı verdik. Yedi Burunlar, Patara dikkatli olmamız konusunda en çok uyarı aldığımız bölgeydi. Bir macera yaşadık. 'Denizin üstünde gerçekten de bir Kıymık'ın içinde nereye kadar gideriz, yapabilir miyiz?' bunu denedik. Hele de bu yolculuktan sonra Boro'nun ne büyük bir adam olduğunu bir kez daha anladık. O yıllarda, o koşullarla 'dünya turu' dedi" diye konuştu.

"DENİZ BİZİ TERBİYE ETTİ"

Bayındır deniz üzerinde geçen günlerde çok şey öğrendiklerini de belirtip, "Deniz resmen bizi terbiye etti. Varacağınız yeri görüyorsunuz ama bir türlü varamıyorsunuz. Sabırlı olmayı öğreniyorsunuz. Bütün gün kürek çekip, akşam bir koy bulduğunuzda şükredip yorgunluktan taşın üstünde bile uyuyabiliyorsunuz. Yemek seçmek gibi huylarınızı bir kenara bırakıp peynir, ekmek, domatesle bile mutlu oluyorsunuz. Varlığınızın doğaya meydan okuyarak değil ona uyum sağlayarak devam edeceğini bir kez daha anlıyorsunuz. Bizim gibi yola çıkacaklar, kullandığınız taşıtı gerektiğinde tamir edecek kadar iyi tanımalı ve mekaniğini de bilmelisiniz. Zira bizim başımıza geldi ve İsmail birkaç yerde tamirat yaptı. İlk yardım ve harita okuma bilginiz mutlaka olmalı. Doğru ve eksiksiz malzemeyle yola çıkmak da seyahatinizi kolaylaştırır. Tek pişmanlığımız Marmaris - Antalya rotasının hakkı bir ay olmalıydı. Keşke zaman sorunumuz olmasa da birbirinden güzel koylarda birer gece kalıp her yere girip çıkabilseydik" dedi.

"BORO İÇİN GELENEKSEL HALE GETİRECEĞİZ"

Altı günü tek başına devam ettiği yolculuğunda fazla zorluk yaşamadığını anlatan İsmail Saymen de "Sadece Finike'de havanın patlamasıyla zor durumda kaldım. 15 kilometre geri dönüp, sığınacak yer bulmak zorunda kaldım. Bunun dışında her şey yolundaydı. yolculuğum boyunca, sabahları saat 06.00'da kalkıp, kürek çekmeye başlıyorduk. İnsanların evlerinde kahvaltıya oturduğu saatlerde biz de 4-5 saat kürek çekmenin ardından cennet köşesi bir koyda kahvaltı molası veriyorduk. Rota boyunca bize ilgi fazlaydı. Bazı tekneler etrafımızda turlar atarak bize destek verdi. İhtiyacımız olup olmadığını sorarak alkışlarla bize moral verip, uğurluyorlardı. Adrasan'da uzaktan bizi gören ve gazetede çıkan haberlerimizden tanıyan bir kişi bizi karşıladı. Açlıktan perişandım. Hemen pide ısmarladı, o anı hiç unutamam" dedi.

Yolculukları boyunca güne erken başladıklarını belirten Saymen, "Böyle yaparak, sanki ömrümüzü uzatıyorduk. Ömrümüzde bir defa da olsa böyle bir yolculuğa çıkmak bize çok iyi geldi. Şimdi küreğimiz, bileğimiz yettiğince her sene Sadun Boro anısına bu turu geleneksel olarak sürdüreceğiz. Ayrıca, başta Bozburun, Datça, Gökova Körfezi olmak üzere tüm Muğla'yı kıyıdan milim milim gezmek istiyoruz" dedi. (DHA)




 

 
Serikli şehit için mevlit okutuldu
 
Vali Türker'den Elmalı'ya ziyaret
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eşen Çayı'nda rafting
ANTALYA'nın Kaş ve Muğla'nın Seydikemer ilçeleri arasında kalan Karaçay'da ...
Genel Müdür Ülkay Atmaca'ya doğum günü
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'ndeki Majesty La Mer Art Otel Genel Müdürü Ülkay ...
İki turist çocuk boğuldu
ANTALYA'nın Kemer ve Serik ilçelerinde tatil yapan biri Azeri diğeri rus ...
 
Antik Kent Idyros'un arazisi otopark oldu
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde turizme açılmayı bekleyen Idyros Antik Kenti'nin ...
Aspendos Efsanesi 8 Ağustos'ta başlıyor
ANADOLU Ateşi Dans Topluluğu'nun yeni projesi 'Aspendos Efsanesi' tarihi ...
Turistlerin at sırtında safari keyfi
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde turistlere yönelik at safariler ilgi çekiyor. ...
 
Xanthos Antik Kenti'nde kazılar başladı
ANTALYA'nın Kaş İlçesi yakınlarında bulunan, Likya Birliği'nin 6 önemli ...
Ünlü kemancı Kravchenko Antalya'da tatilde
DÜNYACA ünlü Rus kemancı Sergey Kravchenko, 15 günlük tatil için Antalya'ya geldi.
Turizmde fiyatlar düşüyor
Almanya'da yakalanan yüzde 11'lik ziyaretçi artışının altında büyük çaplı ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva