Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
Validen 'Herkes haddini bilecek' uyarısı
Validen 'Herkes haddini bilecek' uyarısı
DÖSİAD Akademi’de ilk ders
DÖSİAD Akademi’de ilk ders
9 Ekim 2023 Pazartesi - 12:30

Arsa devletten, konut özel sektörden

GYODER, “Yeni Konut Modeli” olarak tanıttığı formülle kiracı-ev sahibi gerginliklerini çözecek, yüksek kiraları düşürecek bir çözüm peşinde. İstanbul’da 5 ilçe belediyesi ile görüşen dernek, yabancı fonlarla da finansman için temas halinde..

Arsa devletten, konut özel sektörden
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye’de kira krizi derinleşirken, Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) soruna çözüm olması amacıyla bir model geliştirdi. Modele göre arsa devletten, konut inşası özel sektörden olacak şekilde 500 bin konut üretilecek. Bu konutların yüzde 10’u satılacak, geri kalanı hane halkının gelirinin yüzde 30’unu geçmeyecek fiyatlarla kiralanacak. Model kapsamında sorunun en çok yaşandığı İstanbul’da 5 ilçe belediyesi ile görüşüldü, modelin finansmanı için de Hollanda başta olmak üzere, Çin, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlik’ten fonlarla temasa geçildi. Böylece adeta bir sosyal soruna dönen ev sahibi-kiracı gerginliklerinin sona ermesi, kiralamanın kötü bir yöntem olmadığının gösterilmesi de amaçlanıyor.

KAMU ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ MODELİ 

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Yüksek kiralar, ev sahibi-kiracı sorunları en çok İstanbul’da yaşanıyor. Bu nedenle İstanbul’daki belediyeler ile temasa geçtik. Çünkü hali hazırda onların yap-işlet-devret hakları var. Biz bunu kamu-özel sektör işbirliği modeli ile öneriyoruz. Üsküdar, Ümraniye, Şişli, Avcılar ve Başakşehir belediyeleri ile görüştük. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden de randevu bekliyoruz. İlçelerin en büyük problemi arazi üretmek” dedi. Kalyoncu, “Dünyanın hiçbir yerinde arsa sahibinin bu kadar kazandığı bir durum yok. İşte sorun asıl buradan kaynaklanıyor” diyerek, “Arsa sahibinin Türkiye’de arsanın geliştirme sürecinde oluşturulan toplam değerden aldığı pay yüzde 50. Avrupa’da bu oran yüzde 20. Aradaki fark konutu alan vatandaşın cebinden çıkıyor” şeklinde konuştu.

HOLLANDA VE ÇİN FİNANSMANA SICAK 

“Yeni Konut Modeli” olarak adlandırdıkları bu formülün lansmanını temmuz ayında yaptıklarını anımsatan Kalyoncu, “Bu modeli anlatırken ‘kiracı olmanın’ kötü olmadığını da anlatmamız gerek. Türkiye’de herkes ev sahibi olmak istiyor, çünkü sürekli ev sahipleriyle sorun yaşanıyor, hızlı kira artışları oluyor. Dolayısıyla haklı gerekçeleri var. Ama bunu değiştirmek zorundayız. Böyle bir model hayata geçerse Avrupa’daki kiracılığa sıcak bakabiliriz. Çünkü ev sahibi olmak ile mutluluk arasında bir bağ yok. Ev sahipliği oranı Çin’de yüzde 89, Rusya’da yüzde 88, İsviçre’de yüzde 34.”

Kalyoncu, modelin finansmanı için Merkez Bankası ve beş banka ile görüştüklerini belirten, yurtdışında emeklilik fonlarının başta olmak üzere fonlarla görüştüklerini söyledi. Kalyoncu, şunları söyledi: “Hollanda, Çin, Suudi Arabistan ve BAE’den ilgili bakanlıklar ve finans kuruluşlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Hollandalı NHG Dutch Foundation Homeownership Guarantee Fund (NHG Hollanda Vakfı Ev Sahipliği Garanti Fonu) ile önceki hafta İstanbul’da görüştük. Eğer döviz riski yönetilirse, yeni konut modelinin kaynağı Hollanda’dan gelebilir Suudi Arabistan’ın TOKİ’si ve büyük şirketleriyle bir araya geldik. Çinli China State Construction Engineering ile görüşüyoruz. ENR dünya listesinde birinci olan Çinli firma 12 kişilik ekiple geldi. Niyet mektubu alma ve işbirliği protokolü aşamasına geldik. ICBC aracılığı ile neler yapılabilir konuşuyoruz.”

PİYASA DALGALANMALARINDAN ETKİLENMEYECEK

Yeni model gerçekleşirse vatandaşın piyasa dalgalanmalarından etkilenmeden kiracı olabileceğini belirten Kalyoncu, “Hane halkı gelirinin yüzde 30’unu barınmaya ayıracak, yaşam standartları yükselecek. Düşük kira rakamlarıyla çevredeki yerleşim yerlerinin de ucuzlaması hedefleniyor. Halkın faydalandığı halkçı bir model ve aynı zamanda kamunun başta mülkiyet olmak üzere haklarının korunduğu devletçi bir model. Biz İstanbul’da da en az yüzde 10 kurumsal kiraya verenin olduğu bir kiralık konut stoku olması gerektiğini düşünüyoruz. Yani 500 bin kiralık konuttan söz ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Öte yandan gayrimenkul sertifikası ile ilgili de çalışmaları olduğunu belirten Kalyoncu, “SPK ile de toplantılar yaptık, Gayrimenkul sertifikası ve gayrimenkul fonları ile ilgili tebliğ önerilerimizi haftaya iletmiş oluruz, son aşamadayız” dedi.

KENTSEL DÖNÜMÜŞÜ DE KİRALIK KONUT SIKINTISI ENGELLİYOR

Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin de kiralık konut sıkıntısı olduğunu anlatan Kalyoncu, “İnsanlar evlerinden çıkacak, kiralık konut bulacak ki o binalar yıkılabilsin. TÜİK’e göre bir binada yaklaşık 4 konut var. Dolayısıyla 500 bin konut üretimi, 125 bin eski binanın yeniden inşası demek. İstanbul’da 262 bin binanın 1980 öncesi yapıldığını düşündüğümüzde bu hayati öneme sahip oluyor. Nitekim Kandilli Rasathanesi’nin araştırmasına göre 7.5 şiddetinde bir depremden yaklaşık 40 bin bina ağır hasar, 136 bin bina orta hasar, 300 bin bina ise hafif hasar alacak. 2024 yılında bu modeldeki ilk konutların üretimini ülkemizde göreceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.

"AKILLI BİZİ BİR YERE GÖTÜRMEDİ, VİCDANLI ŞEHİR LAZIM" 

Mehmet Kalyoncu, 25-26 Ekim’de GYODER’in 18. Gayrimenkul Zirvesi’ni İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenleyeceklerini kaydederek, şunları anlattı: “Depremi unutturmamak için içeriğin yarısından fazlasını deprem üzerine kurguladık. Mottomuz şöyle: ‘Şehrini Vicdanla Tamamla.’ Zirvede çıkış noktamız ‘akıllı şehirleri’ bırakalım bizi bir yere götürmedi, ‘vicdanlı şehirlere’ bakalım. Vicdanlı olmak ‘daha az kazanmak’ değil ‘kazancın adil paylaşılması’ ile olur. Sürekli deprem konuşulmasına karşı çıkanlar var. Ama biliyoruz ki depremi İstanbul unutursa Türkiye unutur ve İstanbul unutmak üzere!”

(Handan Sema Ceylan- Ekonomim)

 
ATSO iş dünyası için üniversitelerle iş birliğine imza attı
 
Burdur'da futbol sezonunun ilk düdüğü çaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Okul ile servis firması anlaşmazlığında engelli öğrenciler mağdur
ANKARA'nın Altındağ ilçesindeki Doğan Çağlar Özel Eğitim Meslek Lisesi ...
İnsansız deniz aracı Albatros, test atışından başarıyla geçti
YERLİ ve milli imkanlarla üretilen kamikaze insansız deniz aracı (İDA) ...
Eşini öldüren kocaya çifte indirimli ceza onandı
YOZGAT'ın Şefaatli ilçesinde kendisini aldattığını iddia ettiği eşi Halime ...
 
Türkiye'den depremle sarsılan Afganistan'a yardım malzemesi
MİLLİ Savunma Bakanlığı, Afganistan'da meydana gelen deprem sonrası ihtiyaç ...
İsrailli sanatçı Riff Cohen İstanbul konserini iptal etti
İsrailli müzisyen Riff Cohen'in İstanbul konserinin iptal edildiği bildirildi.
2 bin saman balyası yandı
BURDUR'da çıkan yangında 2 bin balya saman kullanılamaz hale geldi.
 
Malatya'da 4.3 büyüklüğünde deprem
MALATYA'da 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde ilk belirlemelere ...
Seyir halindeki otomobil alev alev yandı
ATAŞEHİR'DE seyir halindeki otomobilde elektrik kontağından yangın çıktı. ...
MasterChef'te veda gecesi: Uğurlamak için ayağa kalkmadı
MasterChef 2023 All Star son bölümde eleme oyunu oynandı. İlk turda yaptıkları ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva