Fatih Altaylı'dan Hakan Ural eleştirisi
Fatih Altaylı'dan Hakan Ural eleştirisi
Gülse Birsel'den 'Avrupa Yakası' uyarısı
Gülse Birsel'den 'Avrupa Yakası' uyarısı
Mauro Icardi'den gol krallığı açıklaması
Mauro Icardi'den gol krallığı açıklaması
Arda Turan ev sahibiyle davalık oldu
Arda Turan ev sahibiyle davalık oldu
11 Ağustos 2015 Salı - 11:09

Aspendos'ta 115 desibel uyarısı

ANTALYA'da, 2008 yılında zarar gördüğü için sanatsal etkinliklere kapatılan Aspendos Antik Tiyatrosu, restorasyon çalışmalarının ardından organizasyonlara yeniden açıldı.

Aspendos ta 115 desibel uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 Ekimde 52'nci Altın Portakal Film Festivali'nin ödül gecesine ev sahipliği yapacak Aspendos'ta, ortalama gürültü değeri 110 desibel ses sistemi kurulacak. İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cem Oğuz, Aspendos'ta 115 desibelin deprem etkisi yaratarak çatlaklara neden olabileceğini belirterek, "Buradaki etkinliklerde 80- 90 desibel ses şiddetinin üzerine çıkılmasın" dedi. 

Antalya'da 2007 yılında Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün ziyaretçi kısıtlaması ve acil onarım gerektiği kararının ardından 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın organizasyonları hariç sanatsal etkinliklere kapatılan Aspendos Antik Tiyatrosu, sanatsal organizasyonlar ve gala yemekleri şeklindeki organizasyonlara yeniden açıldı. 

2014 yılında 4 ay süreyle ziyaretçilere de kapatılan antik tiyatroda yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yetkililer, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Aspendos'u etkinliklere yeniden açtığını, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) Aspendos Antik Tiyatrosu'nun kirasının günlük 70 bin lira olarak belirlediğini aktardı. 

EYLÜL VE EKİMDE ANTİK TİYATRO YOĞUN

Antik tiyatro bu yıl 5- 24 Eylül tarihleri arasında 22'ncisi düzenlenecek Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce gerçekleştirilecek 16'ncı Uluslararası Piyano Festivali ve ardından 52'nci Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin prestij gecelerine ev sahipliği yapacak. 

ASPENDOS GECELERİ

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mithat Yolcu, her iki organizasyon için gerekli izinlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alındığını kaydetti. Aspendos Opera ve Bale Festivali'nin ardından 26 Eylül'de 16'ncı kez sanatseverle buluşacak Uluslararası Piyano Festivali kapsamında Aspendos Antik Tiyatrosu'nda 4 etkinlik planlanıyor. 19 Ekim'e kadar devam edecek festivalde bu yıl Akdeniz Filarmoni Orkestrası, Abdullah İbrahım Septet, Gulsin Onay, Natalia Gutman, Cem Babacan ve Başar Can Kıvrak, Salem Ashkar, Sir Neville Marriner, Andre Previn, Gürer Aykal gibi isimler konser verecek.

Bu yıl 18- 24 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ödül gecesinin de Aspendos Antik Tiyatrosu'nda yapılması planlanıyor. Festival için antik tiyatroda en az 5 bin kişiye yeterli ses sistemi kurulacak. Festivalin 31 Ağustos'ta yapılacak organizasyon ihalesine ait şartnamede, kurulacak ses sisteminin ortalama desibel değerinin 110 olması gerektiği belirtilirken, şartnamede ayrıca 30'ar metre genişlik ve uzunlukta, 28 metre yüksekliğinde 4 ton yük kapasitesine sahip sahne kurulması da yer aldı.

115 DESİBEL DEPREM ETKİSİ YARATIYOR

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, 120 desibel ses şiddetinin insanda kulak çınlamasına neden olduğunu ve kişinin kulağı kapama ihtiyacı hissettiğini söyledi. Cem Oğuz, ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Türer'in, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda 115 desibel ses şiddetinin sahne arkasında, sahne ve dış duvarın üst kotuna yakın yerlerde, köşelerde ve orta noktalarda dikine çatlaklar oluşturduğuna yönelik araştırmasını hatırlatarak şöyle dedi:

"Aspendos'un sanatsal etkinliklerle buluşması güzel, ancak bu yapıları korumak zorunda olduğumuz gerçeğini de unutmamalıyız. Aspendos için her ne kadar restorasyondan geçmiş de olsa 115 desibel kritik eşik. Emniyet payını düşünerek burada yapılacak etkinliklerde 80- 90 desibel aralığındaki ses şiddetinin üzerine çıkılmasın." 

Cem Oğuz, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin açılış ve kapanış gecelerinde kentin yeni tamamlanan stadyumunun pekala kullanılabileceğini aktardı. Her festival döneminde kent sakinleri ve festival arasındaki bağın sorgulandığını kaydeden Oğuz, “Yeni stadımızın 33 bin tribün kapasitesi var. Bir o kadar da zemin alır. 60 bin Antalyalının katılımıyla bu geceler yapılabilir" dedi.

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)



 

 
Boyacı tacizi
 
Şehidin ismi okula verildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Boyacı tacizi
ANTALYA Cumhuriyet Meydanı'ndan Kaleiçi'ni seyretmeye gelen turistlere, ...
Uçmak için memleketine geldi
İSTANBUL'da oturan Antalyalı paramotor pilotu Ali Güzel tatil için geldiği ...
Golf sahasında traktör devrildi: 1 ölü
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde golf sahasının çimlerini biçen 48 yaşındaki ...
 
Şarampol dünyanın en güzel caddelerinden biri olacak
Büyükşehir Belediyesi, Antalya’nın en ünlü caddelerinden biri olan Şarampol ...
Güle güle baba...
ANTALYA'da önceki gün 89 yaşında yaşama veda eden ressam, gazeteci- yazar ...
Piknikte kavga: 1 ölü, 2 yaralı
ANTALYA'da ailesiyle gittiği piknikte, tartıştığı çöpten atık toplayan ...
 
Lara'da deniz kaplumbağaları 4 kişiyi ısırdı
ANTALYA'nın Lara sahilinde son bir haftada 4 kişiyi deniz kaplumbağası ...
Hentbolcu güzellik kraliçesi
ANTALYA'da bu yıl 16'ncısı düzenlenen Miss Mediterranean Güzellik Yarışması'nda, ...
Antalya'da piyano susacak, sinema konuşacak
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, yılın en büyük iki sanatsal organizasyonu ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bayram nostaljisi
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva