Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
21 Mart 2022 Pazartesi - 12:57

Avokado çalıştayı başladı

Sağlıklı beslenme diyetinin vazgeçilmezi avokado ile ilgili tohumdan yetiştirilmesine, ticaretinden sağlık alanında kullanımına kadar birçok konunun ele alınacağı İnteraktif Avokado E - Çalıştayı başladı. Çevrimiçi yapılan çalıştay, 25 Mart’a kadar devam edecek.

Avokado çalıştayı başladı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Tarım Konseyi, Antalya Ticaret Borsası, Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Akdeniz Üniversitesi ve BATEM’in destekleriyle düzenlenen çalıştayın açılışına Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca katılarak birer konuşma yaptı.

AVOKADONUN YÜZDE 78’İNİ ANTALYA ÜRETİYOR

ATB ve ATAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, avokadonun ülkemizde 90 yıldır yetiştirildiğini, son 10 yılda üretiminin arttığını belirtti. Çandır, “Antalya’da avokado üretim alanı 2021 yılında bir önceki yıla göre 2.4 kat artarken, Türkiye genelinde 2.2 kat artış kaydetti. Ülkemizde 2021 yılında 9 bin tonun üzerinde avokado üretilirken bunun yüzde 78’ini Antalyalı üreticimiz gerçekleştirdi. Üretim miktarı Antalya’da son 1 yılda yüzde 44 artarken, Türkiye genelinde yüzde 53 artış kaydetti" diye konuştu. Çandır, daha önce ekimi yapılan bahçelerden verim alınmasıyla 2-3 yıl içerisinde avokado üretim miktarında ciddi artış olacağını bildirirken, bu noktada ihracat pazarları bulmanın ve var olan pazarları büyütmenin gerekliliğine dikkat çekti.

8.3 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hazırlanan Tarımsal Görünüm raporuna göre, 2021-2030 döneminde, avokadonun ticareti en çok yapılan tropikal meyve olacağını söyleyen Çandır, “Avokado muz ve mangoyu geride bırakacak" dedi. Önümüzdeki 10 yıl içinde dünya avokado ticaretinin 8.3 milyar dolar seviyesine ulaşmasının beklendiğini kaydeden Ali Çandır, “Avokadonun yükselişe geçtiği bu dönemde, hangi bölgelerde, hangi amaçla, hangi çeşitlerin üretiminin uygun olduğu, değişen iklim şartlarına karşı neler yapılması gerektiği, etkili su kullanımının nasıl sağlanacağı, tedarik zinciri ve üretime dayalı bir sanayinin önemi gibi konuları uzmanlarından dinlemek ve saha deneyimlerini paylaşmak için bu çalıştayı düzenledik" diye konuştu. 5 gün sürecek çalıştayın sonunda hazırlanacak bildirgenin karar vericiler ve ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacağını kaydeden Çandır, yol gösterici olmasını diledi.

TOPRAK VE SUYUMUZ KISITLI

TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, tarım kenti Antalya’nın tarım potansiyeline sahip çıktığını ve eğitimlerle bu potansiyeli desteklediğini söyledi. Türkiye’nin birçok meyvenin yetişebildiği bir ülke olduğunu belirten Birişik, iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte meyve çeşitliliğinin de farklılaştığını kaydetti. Türkiye’nin toprak ve su kaynağı kısıtlı bir ülke olduğuna dikkat çeken Birişik, avokadonun çok su isteyen bir meyve türü olduğunu, bu nedenle su kaynakları sınırlı bölgelerde avokado üretiminin yapılmasının akılcı olmadığını ifade etti.

MUZ, ZEYTİN VE AVOKADO ÜRETİMİ ARTTI

Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, tarımsal eğitimlere pandemi döneminde ara vermediklerini belirterek, “Tarımsal üretimimizi daha bilinçli yapmak amacıyla düzenlediğimiz eğitim, toplantı ve çalıştaylar devam edecek" dedi. Antalya’da 360 bin hektar tarım alanının yarısında tarla bitkileri üretimi yapılırken, yarısında meyve üretimi yapıldığını belirten Karaca, son dönemde muz, zeytin ve avokadonun en çok üretilen meyve çeşitleri olduğunu kaydetti.

Uluslararası katılımlı çalıştayın birinci gününde, avokado konusunda uzman akademisyenler sunumlarıyla dünyada ve ülkemizde avokado yetiştiriciliğini anlattı.

SAGLIKLI BESLENME DIYETININ VAZGECILMEZI AVOKADO ILE ILGILI TOHUMDAN YETISTIRILMESINE, TICARETINDEN SAGLIK ALANINDA KULLANIMINA KADAR BIRCOK KONUNUN ELE ALINACAGI INTERAKTIF AVOKADO E - CALISTAYI BASLADI. CEVRIMICI YAPILAN CALISTAY, 25 MARTA KADAR DEVAM EDECEK. (FOTO:ANTALYA-DHA)

SAGLIKLI BESLENME DIYETININ VAZGECILMEZI AVOKADO ILE ILGILI TOHUMDAN YETISTIRILMESINE, TICARETINDEN SAGLIK ALANINDA KULLANIMINA KADAR BIRCOK KONUNUN ELE ALINACAGI INTERAKTIF AVOKADO E - CALISTAYI BASLADI. CEVRIMICI YAPILAN CALISTAY, 25 MARTA KADAR DEVAM EDECEK. (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA)

 
Çalınan inşaat malzemeleri bulunarak sahibine teslim edildi
 
Manavgat'ta 10 bin fidan dağıtıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çalınan inşaat malzemeleri bulunarak sahibine teslim edildi
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde çalınan inşaat malzemeleri, yakalanan şüphelinin ...
Yıllar önceki kulisleri, savaştan kaçan dansçı çiftin yuvası oldu
UKRAYNA'daki savaştan kaçıp, 6 gün süren yolculuğun ardından çocukları ...
TOKİ yaşayanlarının 'atıksu' isyanı
ANTALYA Döşemealtı Çıplaklı TOKİ Konutları CYB Blokları yaşayanları, konutlarının ...
 
Doping Teknoloji Tırı Manavgat'ta
Atatürk’ün “Eğitimde feda edilecek tek bir fert dahi yoktur!” sözünden ...
'Çello Yıldızları' Antalya DOB sahnesinde
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi, 24 Mart Perşembe akşamı saat 20.00'de ...
Antalya'da denizanası istilası
ANTALYA'nın Serik ilçesinde dün binlerce denizanası sahile vurdu.
 
Antalya'da bagajda ceset bulundu
ANTALYA'da 4 gündür park halinde olan otomobilin bagajında Nurettin Demir (42) ...
Döşemealtı’nda Nevruz coşkusu
Has Yörükler Derneği ile Döşemealtı Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği ...
Antalya Senfoni'den kahramanlık türküleri
ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası (ADSO), 'Çanakkale Zaferi Haftası' etkinlikleri ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva