Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
31 Mart 2022 Perşembe - 11:35

Avokado'nun Türkiye'de üretim alanı yüzde 116 arttı

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB), Antalya Tarım Konseyi (ATAK) ve Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen, 'Avokado E-Çalıştayı', akademisyenler, uzmanlar ve sektör temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.

Avokado nun Türkiye de üretim alanı yüzde 116 arttı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATB ve ATAK Başkanı Ali Çandır, üretim miktarı ve alanı her geçen gün artan avokadonun doğru planlama ve yöntemlerle üretilip ticaretinin yapılması için ele aldıklarını getirdiklerini belirterek, çalıştayın sonuç bildirgesinin ilgili kurum kuruluş ve karar vericilere ileteceklerini bildirdi.

Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca, avokado tarımı yapan ve yapmak isteyen çiftçi ve girişimleri, akademisyen ve uzmanlarla buluşturarak bilgi birikimini, Antalya ve ülkemiz çiftçilerine ulaştırmak amacıyla çalıştayı düzenlediklerini söyledi. Karaca, verimli geçen çalıştayın sektöre yol göstereceğini kaydetti.

ÜRETİM ALANI 10 YILDA YÜZDE 78 ARTTI

Avokado E-Çalıştayı sonuç bildirgesinde, avokadonun üretim alanı ve üretim miktarının dünyada ve Türkiye’de her geçen gün arttığı belirtilirken, "Dünyada son 10 yılda avokado üretim alanı yüzde 78, üretim miktarı ise yüzde 127 artmıştır. OECD ve FAO raporlarına göre, 2030 yılına kadar avokadonun muzdan sonra en çok ticareti yapılan ikinci sıradaki tropikal meyve olacağı ve üretim artışı ile birlikte mango ve ananası geride bırakacağı öngörülmüştür" denildi.

ÜRETİMDE YÜZDE 53'LÜK ARTIŞ

Türkiye’de avokadonun son 10 yılda üretim alanının 18.7 katına, üretim miktarının ise 7.5 katına çıktığı kaydedilen bildirgede, "Son yılda üretim alanları yüzde 116, üretim miktarı ise yüzde 53 artmıştır. Bu artış eğiliminin devam edeceği öngörülmektedir" denildi. Türkiye’de avokado üretilen alanların yüzde 77’sinin Antalya’da olduğu belirtilen bildirgede, "Antalya’nın üretim miktarındaki payı ise yüzde 78’dir" denildi.

Bildirgeye göre, Antalya’da son 1 yılda üretim alanı yüzde 144 artarken, üretim miktarı yüzde 44 arttı. Son 10 yılda üretim alanı 16 katına çıkarken, üretim miktarı 7 kat artış kaydetti. Üretim alanlarında Mersin’in payı yüzde 19, Adana’nın yüzde 3, ve Muğla’nın yüzde 1.2, Hatay’ın yüzde 0.8, İzmir’in yüzde 0.1 olduğuna dikkat çekilen bildirgede, üretim miktarında Mersin’in payı yüzde 20, Adana’nın yüzde 0.1, ve Muğla’nın yüzde 0.9 Hatay’ın yüzde 1.2, İzmir’in yüzde 0.1 olduğu belirtildi.

TÜRKİYE İHRACATTA AVANTAJLI

Türkiye’nin Avrupa ve Orta Doğu pazarına yakın olması nedeniyle üretimin artması durumunda ihracat şansını artıracağı vurgulanan bildirgede, "Yeşil mutabakat kapsamında AB’nin ithal ettiği ürünlerde karbon ayak izinin azaltımı politikasına göre Türkiye’yi ihracatta avantajlı konuma getirecektir" denildi.

ÜRETİCİLERE UYARILAR

Sonuç bildirgesinde, avokado yetiştiriciliğiyle ilgili de uyarılarda bulunuldu. Avokadoda bahçe tesis edilecek alanların, ekolojik koşullar açısından uygun olmasının önemi belirtilen bildirgede, "Uygun olmayan alanlarda bahçe tesisi, kaynakların israfına yol açacaktır" denildi. Bahçe tesisinde çeşidin ekolojiye uygun olarak yapılması gerektiği kaydedilen bildirgede, sertifikalı fidan kullanımının önemine dikkat çekildi. Bildirgede, "Türkiye şartlarına uygunluğu, yapılan adaptasyon denemeleri ile tespit edilmiş çeşitlerle bahçe tesis edilmelidir" denildi. Üreticilerin teknik bilgi yönünden yetersiz olduğu kaydedilen bildirgede, bu yönde çalışmalar yapılması önerildi. Avokadoda hasat dönemine önemli olduğu belirtilen bildirgede, hasat zamanının belirlenmesinde minimum kuru madde ve yağ oranı dikkate alınması gerektiği vurgulandı.

DAMLA SULAMA VURGUSU

Küresel ısınmanın etkisiyle, yeraltı su kaynaklarının daha verimli kullanılabilmesi için damla sulama yöntemi ile sulama yapılmasının önemine dikkat çekilen bildirgede, üreticilerin karşılaştıkları sorunların köklü çözümü için kooperatifleşmeleri gerektiği kaydedildi.

ANTALYA TICARET BORSASI (ATB), ANTALYA TARIM KONSEYI (ATAK) VE ANTALYA TARIM VE ORMAN IL MUDURLUGU ISBIRLIGIYLE DUZENLENEN, 'AVOKADO E-CALISTAYI', AKADEMISYENLER, UZMANLAR VE SEKTOR TEMSILCILERININ KATILIMIYLA YAPILDI.(ALI CANDIR)(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET BORSASI (ATB), ANTALYA TARIM KONSEYI (ATAK) VE ANTALYA TARIM VE ORMAN IL MUDURLUGU ISBIRLIGIYLE DUZENLENEN, 'AVOKADO E-CALISTAYI', AKADEMISYENLER, UZMANLAR VE SEKTOR TEMSILCILERININ KATILIMIYLA YAPILDI.(GOKHAN KARACA)(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET BORSASI (ATB), ANTALYA TARIM KONSEYI (ATAK) VE ANTALYA TARIM VE ORMAN IL MUDURLUGU ISBIRLIGIYLE DUZENLENEN, 'AVOKADO E-CALISTAYI', AKADEMISYENLER, UZMANLAR VE SEKTOR TEMSILCILERININ KATILIMIYLA YAPILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA,(DHA)

 
Rektör Özkan: Biz el ele vermek durumundayız
 
Pandemide 42 diş hekimi hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Lastik tamir etmek pilav yapmaktan kolay'
ANTALYA'da 25 yılı aşkın süredir otomobil lastiği tamirciliği yapan 4 ...
Antalya'da lisede taciz skandalı
ANTALYA'daki bir lisede 3 kız öğrenciyi taciz ettiği iddia edilen öğretmen ...
İranlı turistlerin Nevruz Bayramı'nda bisiklet turu
İRANLI beş arkadaş, ülkelerinde 2 hafta süren Nevruz Bayramı tatilini ...
 
Antalya'da göçmen kuşlara insan darbesi
GÖÇMEN kuşların Afrika'dan yola çıkıp, Akdeniz'i aştıktan sonraki ilk ...
Yolcu otobüsünde uyuşturucuyla yakalandı
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde jandarma düzenlediği operasyonda M.K.'yı ...
Finike'de Kütüphane Haftası kutlandı
ANTALYA'nın Finike ilçesinde, 58. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında ...
 
'Sürdürülebilir Sosyal Çözümler Maratonu' tamamlandı
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya'daki ...
Şehitlik anıtının kablolarını keserken yakalandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesi Evrenseki mahallesindeki Şehitlik Anıtı'nın ...
Antalya'da emekli polis komşunu vurdu
ANTALYA'da emekli polis memuru S.C. (60), kendisini darbedip, silahını ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva