Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
18 Ağustos 2014 Pazartesi - 13:28

Avrupa amborgosu Antalya'ya yarar

Rusya’nın tarım ürünlerinde Avrupa ülkelerine ambargo koymasının Türk yaş meyve sebze ihracatını yüzde 20-40 artırması bekleniyor. İş çevreleri Rusya’ya et, süt, alkollü içecek, patates ve bakliyat ürünleri ihracatının artacağını ancak iç piyasada da fiyatların yükselme riski olduğunu ifade etti.

Avrupa amborgosu Antalya ya yarar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı ve TOBB Başkan Vekili Çetin Osman Budak, tarım sektöründe bu yeni fırsata göre mutlaka planlama yapılması gerektiğini belirterek, “Antalya üretim üssü. 

Bölgede 6.3 milyon ton yaş meyve sebze üretimi yapılıyor. Tarımda üretim planlaması yok. İsteyen istediğini ekiyor, yetiştiriyor. Rusya’nın Avrupa’ya ambargo koymasından dolayı üretim patlaması da yaşanabilir. Üretim planlaması yapılmaz ise iç piyasada fiyatlar üzerinde baskı da oluşturabilir. Türkiye’nin yaş sebze meyve üretiminin yüzde 10’u israf ediliyor. Asıl bunlar gündeme alınmalı. Ürünün lojistik kanalları planlanmalı, ambalajlama iyi yapılmalı. Bunların ötesinde mutlaka üretim planlaması yapılmalı” diye konuştu. 
Rusya’nın bu kararından sonra iç piyasada fiyatların üretici tarafından çok da fazla abartılmaması gerektiğini anlatan Budak, “Bu karar sonrası sadece meyve sebze sektörü değil, et ve kanatlı ürünler, süt ürünleri ve alkollü içecek ile patates ve bakliyat gibi ürünlerde de talepler artacak. Bunlara bakınca Rusya büyük bir pazar. Rusya pazarının çok iyi değerlendirilmesi lazım’’ dedi. 

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı da, Rusya’nın AB’ye ambargo koymasından sonra Türkiye’den ek ürün talebinde bulunduğunu söyledi. Ekonomi Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ihracatçı birliklerinin birlikte çalıştığını belirten Satıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Rusya’ya 1.1 milyon ton meyve sebze ihracatımız var. Gelişen durum nedeniyle ihracatımızın yüzde 20-40 arasında artış olanağı var. Rusya, ülkemiz tarım sektörü için çok iyi partner. Rusya’ya şu anda en kaliteli sebze ihracatını yapıyoruz. Rusya’nın bizden talep ettiği ek ürünler için teknik çalışma yapıyoruz.” 

Rusya’ya ihracatın bir anda iki katına çıkarmanın mümkün olamayacağını ifade eden Satıcı, iç piyasada fiyatların artacağı şeklindeki kaygıların da doğru olmadığını dile getirdi. Satıcı, şunları söyledi: “Rusya’nın bu talebi karşısında iç piyasada fiyatların artacağı kaygıları doğru değil. Çünkü çok ciddi üretimimiz var. Rusya’nın ek talebinin Türkiye’den karşılanması onlar için de iyi olacak. Çünkü, Rusya’ya taze ve kaliteli ürün temin etme olanağı olacak. Böylece Rusya ile ihracatta yaşanan sıkıntılar da giderilecek. İç piyasada sektör çok fazla beklentiye de girmemeli. Planlı bir çalışma ile iyi bir performans göstererek ileri ki yıllarda Rusya’ya ihracatı daha da artırabiliriz.” 

Narenciye iyi para kazandırabilir 

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ise boykotun Rusya’ya yumurta, süt ve et ürünleri ihracatında olumlu etkileri olabileceğini belirterek, “Yaş meyve sebzede de mutlaka olumlu etki yaratacak. Ülkemizin bir takım ürünlerinin tanıtımı açısından büyük bir fırsat olacak. Süt ve beyaz et sektörü için bulunmaz fırsat. Rusya pazarında kalabilmek için bu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Enfl asyonun yükseleceği gerekçesiyle ihracatın artmasına kaygıyla bakıl masını da anlamsız buluyorum” şeklinde konuştu. Antalya bölgesinde özellikle narenciye ürünlerinin çok iyi para kazandırabileceğini anlatan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullwah Ünlü de, “Bu yıl bazı bölgelerde don olayı yaşandı. Fazla meyve yok. Üzümde de iklimsel koşullardan dolayı sıkıntı var. Böyle olunca elinde ürün olan üretici iyi para kazanır. Bu yıl üreticiler özellikle narenciyede çok iyi para kazanabilir” diye konuştu.

Rusya ile mutabakat sağlama noktasına gelindi

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, AB ülkeleri ve ABD’den gıda ithalatını bir yıl süreyle durduran ve başta süt ve süt ürünleri olmak üzere Türkiye’den gıda ithalatı yapmak için harekete geçen Rusya ile Türkiye arasında gerçekleşen ilk resmi görüşmede mutabakat sağlanma noktasına gelindiğini bildirdi. Rusya heyetinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kendilerine verdiği garantiyi kabul etmeye hazır olduklarını söylediğini aktaran Çallı, sertifikalar üzerinde en kısa zamanda anlaşma sağlanacağını ve bu sürenin uzun olmayacağını ümit ettiklerini kaydetti. 

‘Hayale kapılmamak gerekiyor’ 

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, Rusya’nın AB’ye yönelik gıda ithalatı ambargosunun, Türkiye’deki meyve-sebze üreticileri ve ihracatçılarını olumlu etkileyeceğini, buna rağmen Rusya’nın kararını temkinli karşılamak gerektiğini söyledi. Çalı, “özellikle yaş meyve-sebze için olumludur fakat bunu da abartmamak, birtakım hayallere de girmemek lazım” dedi. Ambargo Türkiye’nin Rusya’ya meyve sebze ihracatını artıracak

FİKRİ CİNOKUR/ DÜNYA

 

 
Köy evini müze haline getirdi
 
Bu eserler tarihi baştan yazdıracak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bağ-Kur'luya kötü haber
Bağ-Kurlular için yeni dönem, bir hafta öncesine göre ‘daha borçlu’ başladı. ...
ATSO projesine 2.9 milyon Euro destek
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) yürüttüğü ihracatın artırılmasına ...
Ankara'daki hatıra fotoğrafında Antalya'yı o temsil etti
TOBB Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Ankara'da gerçekleşti. Şurada Antalya'yı ...
 
Abdullah Keleş ATSO Meclisi'nde
ANTALYA'da kalp krizi sonucu hayatını kaybeden turizmci Erdal Tontu'nun, ...
Limonun tanesi 2 TL'ye koşuyor
ÜRETİM miktarının düşüklüğü, ihracat artışı nedeniyle fiyatı son 10 yılın ...
ABD'ye 7 milyon dolarlık silah sattık
BATI Akdeniz illerinde üretilen ağırlıklı av tüfeğinden oluşan çeşitli ...
 
Yabancılara kaç konut sattık?
İÇ piyasaya dönük konut satışlarında büyük düşüşler devam ederken, yabancıların ...
17 ürüne toplatma kararı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, gaz alarm dedektörü ve fırınların ...
Antalya'da vurgun
ANTALYA'da şirketlerin mail hesaplarına girerek alacaklı olduğu firmalara ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva