Serik'te motosiklet kazası; 2 yaralı
Serik'te motosiklet kazası; 2 yaralı
Antalya'da 2 bin hemodiyaliz hastası var
Antalya'da 2 bin hemodiyaliz hastası var
Emekli subaylardan anneler gününde 'kadın' farkındalığı
Emekli subaylardan anneler gününde 'kadın' farkındalığı
Şero CHP Genel Merkezi'ne döndü
Şero CHP Genel Merkezi'ne döndü
1 Ağustos 2023 Salı - 09:56

Avukatlar Esenyurt'taki silahlı saldırının görüntülerini değerlendirdi

ESENYURT'ta tekel bayiinde 2 kişinin öldüğü 1 kişinin yaralandığı, ülke gündemine oturan silahlı saldırı olayının görüntülerini avukatlar yorumladı. Avukat Rezan Epözdemir ceza hukuku anlamında eylem üzerinde ortak hakimiyetin varlığına dikkat çekti.

Avukatlar Esenyurt taki silahlı saldırının görüntülerini değerlendirdi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Avukat Mustafa Tırtır ise olayın son derece acımasızca ve son derece soğukkanlı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirterek, “Burada ilk haksız hareketin şüpheliler tarafından gerçekleştirildiğini söyleyebilmek mümkün. O ana kadar yani maktulün 'Elini çek' şeklindeki hareketinin haksız bir hareket olduğunu söylemek mümkün değil. Dolayısıyla ilk haksız hareketin şüpheliler tarafından gerçekleştirildiğini söylemek mümkün. Burada haksız tahrik indiriminin uygulanması mümkün değil" diye konuştu.

Esenyurt'ta geçen Cuma günü Güzelyurt Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi üzerinde bulunan tekel bayiinde meydana gelen silahlı saldırı olayında, 20 yaşındaki Batuhan Bayındır ile 24 yaşındaki Yunus Emre Erzen hayatını kaybetti; 21 yaşındaki Yusuf Erzen ise yaralandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında saldırıyı gerçekleştiren şüpheliler Murat Özer, Servet Özer, Tarık Özer ve Azat Özer yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor. Ülke gündeminde geniş yer bulan silahlı saldırı olayının görüntülerini ceza avukatları yorumladı. Görüntülerin acımasızca olduğu değerlendirilirken, suçlar için caydırıcı cezalar verilmesi gerektiği vurgulandı. Bireysel silahlanma konusunda da gerekli adımların atılarak silahlanmanın önüne geçilmesi gerektiğini belirten avukatlar, ruhsatsız silah bulundurmanın suçunun cezasında alt sınırın 3 yıl olması gerektiğine dikkat çekti.

"PLANLI, TASARLAYARAK İŞLENMİŞ BİR CİNAYET VAR"

Olayı değerlendiren avukat Rezan Epözdemir, “Tabi görüntüleri izledik hepimiz. Türkiye kamuoyu da açıkçası çok rahatsız oldu. Kamu vicdanı da rahatsız oldu. Görüntüler çok vahim. Olay yerine baktığınız zaman bir tekel bayiinde taraflar arasında daha önce bir husumet var teknik anlamda. Tabii burada ne var onu tartışmak lazım. Ceza hukuku anlamında eylem üzerinde ortak hakimiyet var. Yani taraflar tasarlamış, olay mahalline öyle gelmiş. Planlı, tasarlayarak, ilmek ilmek her aşamasına vakıf olmak kaydıyla işlenmiş bir cinayet var. Ve dördü birden eylem üzerinde ortak hakimiyeti sağlıyor. Yani dördü birden maktullerden, tekel bayinin sahibinin oğlu olan maktule birlikte saldırıp etkisiz hale getiriyor. Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin yerleşmiş, kemikleşmiş müstaker içtihatlarına göre eylem üzerinde ortak hakimiyeti varsa müşterek faildir bunlar. Birlikte bu suç işlemişlerdir ve tasarlayarak birini öldürmekte. Türk Ceza Kanunu 82. maddesinin birinci fıkrasının a bendine göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren bir suç tipidir. Dolayısıyla tekel bayinin sahibi olan maktul için 4'ü birden ağırlaştırılmış müebbet hapis istemli yargılanacak. Olayla ilgisi olmayan diğer 2 kişi bakımından ise yalnızca öldüren veya o eylem üzerinde de ortak hakimiyet varsa, bir fikir birliği varsa, işte iradesi varsa, diğer failler de oradan yargılanacak. Kuvvetle muhtemel soruşturma tutuklu olarak gidecek. Ek gözaltı kararı verildi, tutuklama tedbiri de burada gelecek ve yargılama da tutuklu olarak gidecek. Ağırlaştırılmış müebbet hapis istemli Ağır Ceza Mahkemesi'nde hukuki süreç nihayete erecek. Ağırlaştırılmış müebbet hapis bizim için hukukumuzdaki en ağır ceza. Benim dikkati çekmek istediğim asıl diğer ve bir diğer mesele şu, silah taşıma meselesi. Mesela ben bir hukukçu olarak bireysel silahlanmaya karşıyım. Yani bizim mevzuatımızda bazı meslek grupları, yargıçlar, hakimler, kuyumcular, müteahhitler alabiliyor, ciro ve çalışan sayısı nedeniyle alabiliyorsunuz. Bir de valiliklerin verdiği can güvenliği nedeniyle bu ruhsatlar verilebiliyor ki; bu çok kötüye kullanılıyor bakıldığı zaman. Ben bu bireysel silahlanmaya karşıyım" dedi.

"BURADA HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİNİN UYGULANMASI MÜMKÜN DEĞİL" 

Avukat Mustafa Tırtır, “Şimdi açıkçası görüntüleri izlediğimizde hakikaten kan dondurucu bir olay. Bir iş yerine yaklaşık 4 kişi silahlarıyla birlikte gelerek önce sözlü başlıyor tartışma. Daha sonradan bu fiziki tartışmaya dönüşüyor. Ardından silahlar konuşuyor ne yazık ki. Şimdi burada öncelikle bir haksız tahrik hususu gündeme gelecek. Hem savunma açısından hem de müdahil taraf açısından haksız tahrikin varlığı ya da yokluğu tartışılacak. Pek tabii ki meşru müdafaa gibi birtakım sorumluluk halleri de değerlendirilebilir. Ancak olayda pek tabii ki meşru müdafaanın varlığı söz konusu değil. Haksız tahrikin varlığını ya da yokluğuna mahkeme karar verecek. Görüntüleri izlediğimizde buradaki ilk haksız hareketin oradaki kişiler tarafından meydana getirildiği çok net bir şekilde görülüyor. Şimdi önce elini omzuna atıyor. Daha sonra elini omzundan çek şeklinde bir hareketi var. Bunun haksız bir hareket olduğu nitelendirilemez. Ancak ondan sonra şahıslardan bir tanesi maktulü alıp arka taraftaki şeye yaslıyor ve oradan aldığı bir şişeyi başında kırıyor. Görüntülerden bunu anlayabiliyoruz. Burada ilk haksız hareketin şüpheliler tarafından gerçekleştirildiğini söyleyebilmek mümkün. O ana kadar yani maktulün 'Elini çek' şeklindeki hareketinin haksız bir hareket olduğunu söylemek mümkün değil. Dolayısıyla ilk haksız hareketin şüpheliler tarafından gerçekleştirildiğini söylemek mümkün. Burada haksız tahrik indiriminin uygulanması mümkün değil" diye konuştu.

“SON DERECE ACIMASIZCA VE SON DERECE SOĞUKKANLI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR"

Şüphelilerin öldürme amacıyla hareket ettiğini belirten avukat Tırtır, “Şimdi açıkçası tabii şunu net bir şekilde söylemek mümkün değil. Bu bir planlı bir hareket midir? Bu tam anlaşılmıyor, konuşulmaya mı gelindi, yoksa şahıslar öldürme amacıyla mı geldi ? Bunu açık ve net olarak söylemek mümkün değil. Ancak bir iş yerinin tezgahının arkası herkes tarafından geçilebilen bir yer değildir. Dolayısıyla oraya geçmek zaten başlı başına bu bir mütecaviz hareket olarak nitelendirilebilir. Tabi ki bu yargılama makamları tarafından daha iyi değerlendirilecektir. Şimdi ilk etapta şahıs yani maktul etkisiz hale getiriliyor 2 kişi tarafından. Yine orada işte gerek cam şişelerle veya başka sert cisimlerle başına vurularak etkisiz hale getirilmeye çalışılıyor. Devam ediliyor, orada şahıs iyice köşeye sıkıştırılmış bir şekilde tutulmuşken, diğer taraftan şahsın birisi elinde silahla yani esasında maktulden gelen bir tecavüz söz konusu değilken şahsı öldürüyor orada. Daha sonra diğer tarafa gidiyor. Diğer taraftaki gençlerden birini öldürüyor ve diğerinin de yaralanmasına sebebiyet veriyor. Daha vahimi ise diğer maktul bu taraftaki yani kasadaki maktul artık kendisinden herhangi bir hareket, mütecaviz bir hareket gelmemesine rağmen giderken de bir kurşun daha attığı görülüyor. Bu son derece üzücü. Bu durum şüphelilerin tamamen öldürme amacıyla hareket ettiğini göstermektedir. Olay son derece acımasızca ve son derece soğukkanlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Üstelik son derece vahim bir olay. Yani şahıslar zerre tereddüt etmiyorlar maktulleri öldürmekte. Daha önemlisi burada yargılamayı yapan mahkeme sanıkların acımasızca planlı bir şekilde ve aynı zamanda soğukkanlı bir şekilde giderken, üstelik oradaki 2 kişiyi öldürüp 3. kişiyi ağır bir şekilde yaralamasına rağmen işyerinin içerisindeki yerlere de ateş etmesi, bu kişilerdeki kastı gösteriyor. Dolayısıyla mahkeme hakimi yargılamayı yapacak olan ağır ceza mahkemesi, şahıslar hakkında lehe hükümleri de hiçbir şekilde uygulamaması gerekir" ifadelerini kullandı. 

ESENYURT'TA TEKEL BAYİİNDE 2 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ 1 KİŞİNİN YARALANDIĞI, ÜLKE GÜNDEMİNE OTURAN SİLAHLI SALDIRI OLAYININ GÖRÜNTÜLERİNİ AVUKATLAR YORUMLADI. AVUKAT REZAN EPÖZDEMİR CEZA HUKUKU ANLAMINDA EYLEM ÜZERİNDE ORTAK HAKİMİYETİN VARLIĞINA DİKKAT ÇEKEREK, “YANİ TARAFLAR TASARLAMIŞ, OLAY MAHALLİNE ÖYLE GELMİŞ. PLANLI, TASARLAYARAK, İLMEK İLMEK HER AŞAMASINA VAKIF OLMAK KAYDIYLA İŞLENMİŞ BİR CİNAYET VAR VE DÖRDÜ BİRDEN EYLEM ÜZERİNDE ORTAK HAKİMİYETİ SAĞLIYOR" DEDİ.  AVUKAT MUSTAFA TIRTIR İSE OLAYIN SON DERECE ACIMASIZCA VE SON DERECE SOĞUKKANLI BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİNİ BELİRTEREK, “BURADA İLK HAKSIZ HAREKETİN ŞÜPHELİLER TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİNİ SÖYLEYEBİLMEK MÜMKÜN. O ANA KADAR YANİ MAKTULÜN 'ELİNİ ÇEK' ŞEKLİNDEKİ HAREKETİNİN HAKSIZ BİR HAREKET OLDUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL. DOLAYISIYLA İLK HAKSIZ HAREKETİN ŞÜPHELİLER TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİNİ SÖYLEMEK MÜMKÜN. BURADA HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİNİN UYGULANMASI MÜMKÜN DEĞİL" DİYE KONUŞTU. ( FOTOĞRAF: MİKAİL BIYIKLI / İSTANBUL DHA ) FOTOĞRAFTAKİ: AVUKAT MUSTAFA TIRTIR

ESENYURT'TA TEKEL BAYISINDE 2 KISININ OLDUGU BIR KISININ ISE YARALANDIGI ULKE GUNDEMINE OTURAN SILAHLI SALDIRI OLAYININ GORUNTULERINI AVUKATLAR YORUMLADI. AVUKAT REZAN EPOZDEMIR SUPHELILERIN OLAYI PLANLI VE KASTEN GERCEKLESTIRDIGINI BELIRTEREK, “CEZA HUKUKU ANLAMINDA EYLEM UZERINDE ORTAK HAKIMIYET VAR. YANI TARAFLAR TASARLAMIS, OLAY MAHALINE OYLE GELMIS. PLANLI, TASARLAYARAK, ILMEK ILMEK HER ASAMASINA VAKIF OLMAK KAYDIYLA ISLENMIS BIR CINAYET VAR. VE DORDU BIRDEN EYLEM UZERINDE ORTAK HAKIMIYETI SAGLIYOR” DEDI. AVUKAT MUSTAFA TIRTIR ISE OLAYIN PLANLI OLUP OLMAMASININ DEGERLENDIRMESINI MAHKEMENIN YAPACAGINI BELIRTEREK, “OLAY SON DERECE ACIMASIZCA VE SON DERECE SOGUKKANLI BIR SEKILDE GERCEKLESTIRILIYOR. USTELIK SON DERECE VAHIM BIR OLAY. YANI SAHISLAR ZERRE TEREDDUT ETMIYORLAR MAKTULLERI OLDURMEKTE. DAHA ONEMLISI BURADA YARGILAMAYI YAPAN MAHKEME SANIKLARIN ACIMASIZCA PLANLI BIR SEKILDE VE AYNI ZAMANDA SOGUKKANLI BIR SEKILDE GIDERKEN USTELIK YA ORADAKI 2 KISIYI OLDURUP 3.KISIYI AGIR BIR SEKILDE YARALAMASINA RAGMEN IS YERININ ICERISINDEKI YERLERE DE ATES ETMESI, BU KISILERDEKI KASTI GOSTERIYOR” DIYE KONUSTU. ISTANBUL,(DHA).

Mikail BIYIKLI-Mehmet CANBULAT / İSTANBUL,(DHA)

 
Ukrayna Moskova’yı, Rusya ise Harkiv’i vurdu
 
Will Smith ve George Clooney'den Hollywood grevine destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eğitimin yeni rotası: Doğu Avrupa
Yurtdışında okumak isteyen öğrenciler rotayı ABD, İngiltere ve Kanada ...
Sıcak havalar hem vücudu hem cebi çarpıyor
Son günlerde Türkiye'yi kasıp kavuran sıcaklıkların sadece vücuda değil ...
YÖK üyeliğine 5 üye ataması Resmi Gazete'de
YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) üyeliğine 5 kişinin atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı ...
 
20 üniversiteye rektör ataması Resmi Gazete'de
RESMİ Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı atama kararına göre, 20 üniversiteye yeni rektör atandı.
Yaraladığı kişinin uyuşturucu satıcısı olduğunu iddia etti
BURSA’da, Atilla H., mahallede uyuşturucu sattığını iddia ettiği Yunus ...
Grevin ikinci gününde İzmir trafiğinde yoğunluk yaşandı
İZMİR'de, 625 metro ve tramvay çalışanını ilgilendiren TİS görüşmelerinin ...
 
Öldürülen taksici son yolculuğuna uğurlandı
GAZİOSMANPAŞA'da kullandığı taksiye ateş edilmesi sonucu hayatını kaybeden ...
RTÜK duyurdu: Çocuk ve aile dostu yapımlar ödüllendirilecek
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ...
Mustafa Sabri Küçükaşçı son yolculuğuna uğurlandı
İSLAM Tarihçisi Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı Eyüpsultan Camii'nde ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva