Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
16 Şubat 2011 Çarşamba - 09:39

BETAM: 'Büyüme işsizliği düşürüyor'

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, ekonomik büyümenin beklenen istihdamı yatattığını açıkladı.

BETAM:  Büyüme işsizliği düşürüyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) 2010 yılı ikinci çeyrekten üçüncü çeyreğe yüzde 1.1’lik artışla yavaşlayan büyümenin, üçüncü çeyrekten dördüncü çeyreğe ivme kazanarak Betam’ın tahmini olan yüzde 2.6’ya yükseldiğini durumunda, bu oran yıllık olarak alındığında yüzde 10’un üzerinde bir büyümeye tekabül edeceğini ifade ederek, “Bu büyümenin beklenen istihdamı yarattığı görülüyor” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam), Direktörü Prof. Dr., Seyfettin Gürsel ve Betam Direktör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal-Kolaşin tarafından hazırlanan Araştırma Notunda, TÜİK’in 15 Şubat’ta açıkladığı işgücü verilerine göre, Kasım döneminde (Ekim – Kasım – Aralık) istihdamın 22 milyon 854 bine, tarım dışı istihdamın ise 759 binlik artışla 17 milyon 172 bine ulaştığı anımsatıldı. Notta, mevsim etkilerinden arındırılmış rakamlara göre tarım dışı istihdamın üçüncü çeyrekten dördüncü çeyreğe 235 bin arttığı belirtilerek, “Gerek ham gerek mevsim etkilerinden arındırılmış rakamlar istihdamda oldukça büyük bir artışa işaret ediyor. Bu iyileşme, Betam’ın 2010’un son çeyreği için yapmış olduğu yüzde 2.6’lık mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme tahmini ile uyumludur. Sektörel bazda incelendiğinde ise sanayide gözlemlenen oldukça büyük istihdam artışının 8 Şubat’ta açıklanan sanayi üretim endeksindeki hızlı artışa paralel olduğu görülüyor” ifadeleri kullanıldı.

-İŞSİZLİKTE DÜŞÜŞ HIZLANDI-

İkinci çeyrekten üçüncü çeyreğe yüzde 1.1’lik artışla yavaşlayan büyümenin, üçüncü çeyrekten dördüncü çeyreğe ivme kazanarak yüzde 2.6’ya (Betam’ın tahmini) yükseldiği kaydedilen Notta, bu oranın yıllıklandırıldığında yüzde 10’un üzerinde bir büyümeye tekabül ettiği, bu büyümenin beklenen istihdamı yarattığı vurgulandı. Ham işgücü verilerine daha yakından bakıldığında tarım dışı istihdamın Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 759 bin kişi artarak 17 milyon 172 bine ulaştığı kaydedilen Notta, “Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 16.2’den yüzde 13.7 seviyesine gerilemiştir. İşgücündeki yıllık 312 binlik artışın trende yaklaştığı göz önünde bulundurulduğunda, tarım dışı işsizlikteki azalışın tarım dışı istihdam artışlarından kaynaklandığı anlaşılmaktadır” denildi.

-TARIM DIŞI İŞSİZLİK DÜŞÜYOR-

Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre tarım dışı işgücünün 2010 yılında üçüncü çeyrekten dördüncü çeyreğe 75 bin artarak 19 milyon 910 bine, tarım dışı istihdam ise 235 bin artarak 17 milyon 130 bine yükseldiği kaydedilen Notta, “Bu gelişmelerin sonucunda tarım dışı işsiz sayısı 159 bin azalırken işsizlik oranı da yüzde 14.8’den yüzde 14’e geriledi” denildi.

-SANAYİ İSTİHDAMINDA BÜYÜK ARTIŞ-

Mevsim etkilerinden arındırılmış rakamlara göre bu dönemde sanayi sektöründe aylık olarak 185 binlik bir istihdam artışı tahmin edildiği belirtilerek, “Bu yeni işgücü serilerinin başladığı Ocak 2005’ten beri kaydedilen en büyük artıştır. Bu artışın ardında 8 Şubat’ta açıklanmış olan Aralık ayı sanayi üretiminin aylık olarak yüzde 5.7 artmış olması bulunmaktadır. Tarım sektöründe ise dikkat çeken son iki yıllık istihdam artışının devam ettiğini belirtmek gerekir. Üçüncü çeyrekten dördüncü çeyreğe tarım istihdamı 194 bin artış göstermiştir” ifadeleri kullanıldı.

 
İTALYAN USULÜ RULO
 
'Durumdan endişe ediyoruz'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
10 milyon kayıt dışı
İşsizlik oranının yüzde 11 olduğu 2010 yılı Kasım döneminde, istihdam ...
Otomotiv uyarısı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), AB ile Güney Kore ...
Tavuk eti üretimi arttı
Tavuk eti üretimi 2010 yılında 1 milyon 44 bin 59 ton olarak gerçekleşti. ...
 
91 milyon tıkla 15.2 milyon harcandı
Tüketici 2010 yılında 91 milyon 923 bin 281 tıkla 15 milyar 225 milyon TL harcadı.
Türkiye dövizini beş ülkeye akıttı
Türkiye dış ticarette beş ülkeye verdiği açık ile 2010 yılında 51.1 milyar ...
Yeni Türk Ticaret Kanunu yayımlandı
Türk Ticaret Kanunu’nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Resmi Gazete’de Yayımlandı.
 
Ticaretin alfabesi yeniden yazıldı
Türk Ticaret Kanunu’na göre, tek pay sahibi anonim şirket kurabilecek. ...
Alanya dokuması
Antalya’nın Alanya ilçesindeki köylü kadınlar, atölyelerde yaptıkları ...
Süt üretimi arttı
2010 yılında 6 milyon 745 bin 11 ton inek sütü toplayan entegre süt işletmeleri, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva