12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
5 Haziran 2023 Pazartesi - 14:46

Baba ve ikiz kızları, yenilebilir pastel boya üretti

ERZURUM Lisesi kimya öğretmeni Tahsin Barkın Barın, ortaokul öğrencisi ikiz kızları Özüm ve Övünç (13) ile tamamen organik yenilebilir pastel boya üretti.

Baba ve ikiz kızları, yenilebilir pastel boya üretti
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Erzurum Lisesi'nde kimya öğretmenliği yapan Tahsin Barkın Barın, Hava Meydan Komutanlığı 75'inci Yıl Ortaokulu 7'nci sınıf öğrencileri ikizleri Özüm ve Övünç Barın ile küçük çocuklar için daha sağlıklı pastel boyalar üretmek üzere çalışmaya başladı. Derslerinden arta kalan zamanlarında evlerinde çalışan baba ve kızları, Erzurum'da kırsal kesimde yakacak olarak kullanılan geven bitkisi ile birlikte balmumu, bitkisel gliserin, gıda boyası, gıda sektöründe kullanılan bentonit kil ile doğal ve yenilebilir pastel boya kalemleri üretti. Özellikle küçük çocukların rahatlıkla kullanabilecekleri ve sağlık açısından hiçbir sakıncası olmayan boya kalemleriyle Ankara'da düzenlenecek TÜBİTAK ortaokullar arası proje yarışmasına katılmaya hazırlanan Barın ve ikizleri, başarılı olacaklarına inandıklarını belirtti.

Ana sınıfı ve anaokullarında küçük çocukların boyama derslerinde kullandıkları pastel boyaların sağlıksız olduğunu, bu nedenle sağlık açısından risk barındırmayan boya kalemi üretmeye karar verdiklerini söyleyen Tahsin Barkın Barın, "Ana sınıfındaki çocuklar özellikle renkleri böyle çok cazip geldiği zaman ağızlarını alıp yiyorlar. Mevcut pastel boyalarda tebeşir tozu, sıkıştırılmış nişasta ve parafin kullanılıyor. Bunların hiçbirini kullanmadık. Yepyeni bir teknoloji olan bentonit kili kullandık. Kili boyaya, balmumu ve soya vaksına entegre ettik. Bentonit kil, vücuda giren zararlı metalleri üzerine çeken bir moleküldür ve vücuda son derece yararlı madde. Bentonit kil, piyasada sıvı olarak da tüketiliyor. Ana sınıfı öğrencileri bu kalemi yese de fayda görecekler. Renk pigmenti olarak ta tamamen Sağlık Bakanlığı onaylı gıda boyalarını kullandık. Yani yendiği zaman sağlık sıkıntısı yaratmayacak. Gevenden elde ettiğimiz kitre dediğimiz madde sayılamayacak faydası olan piyasada kullanılan bir madde. Biz bunların hepsini entegre ettik, yeni bir yenebilir, hoş renkleri olan pastel boya ürettik. Biliyorsunuz, pastel boyalar yenmez. Ana sınıfındaki çocuklar, renkleri çok cazip geldiği zaman ağızlarını alıp yiyorlar. Bizim ürettiğimiz boyaları yesinler. Hatta bizim 'yesek mi boyasak mı?' diye mottomuz var. Çocukların bu boyayı yemelerinde sakınca yok, hatta faydası var" diye konuştu.

Ortaokul öğrencisi kızlarıyla yaptıkları projeyle TÜBİTAK'ın düzenlediği bölge yarışmasında birinci olduklarını, önümüzdeki hafta Ankara'da yapılacak finallere katılacaklarını ifade eden Barın, "Türkiye'nin 7 bölgesinden gelecek projelerle yarışacağız. 'İnovatif prosesle üretilmiş kitre katkılı pastel boya tasarımı' projemizle başarılı olacağımıza inanıyorum. İnşallah dereceyle döneriz" ifadelerini kullandı.

İkiz kardeşiyle geçen yıllarda yer aldıkları TÜBİTAK yarışmalarında başarılı sonuçlar aldıklarını söyleyen Özüm Barın ise bu seneki yarışmaya ise babalarıyla birlikte yenebilir pastel boya projesiyle katıldıklarını belirtti. Farklı malzemeler kullandıklarını ifade eden Barın, ürettikleri kalemleri küçük çocukların sağlıklı, güvenle kullanabileceklerini kaydetti.

ERZURUM LISESI KIMYA OGRETMENI TAHSIN BARKIN BARIN (ORTADA), ORTAOKUL OGRENCISI IKIZ KIZLARI OZUM (SOLDA) VE OVUNC'LE (SAGDA) TAMAMEN ORGANIK YENILEBILIR PASTEL BOYA URETTI. BABA VE IKIZ KIZLARI, BALMUMU, SOYA VAKSI, KIRSAL YERLESIM BIRIMLERINDE YAKACAK OLAN KULLANILAN GEVEN BITKISI KOKUNDEN ELDE EDILEN KITRE, BITKISEL GLISERIN VE GIDA BOYASININ YANISIRA BENTONIT KILI DOLGU MADDESI YAPILARAK URETTIKLERI YENILEBILIR BOYA ILE TUBITAK TARAFINDAN DUZENLENEN ORTAOKULLAR ARASI PROJE YARISMASINA KATILACAK. (FOTO: DHA / SALIH TEKIN / ERZURUM)

ERZURUM LISESI KIMYA OGRETMENI TAHSIN BARKIN BARIN (ORTADA), ORTAOKUL OGRENCISI IKIZ KIZLARI OZUM (SOLDA) VE OVUNC'LE (SAGDA) TAMAMEN ORGANIK YENILEBILIR PASTEL BOYA URETTI. BABA VE IKIZ KIZLARI, BALMUMU, SOYA VAKSI, KIRSAL YERLESIM BIRIMLERINDE YAKACAK OLAN KULLANILAN GEVEN BITKISI KOKUNDEN ELDE EDILEN KITRE, BITKISEL GLISERIN VE GIDA BOYASININ YANISIRA BENTONIT KILI DOLGU MADDESI YAPILARAK URETTIKLERI YENILEBILIR BOYA ILE TUBITAK TARAFINDAN DUZENLENEN ORTAOKULLAR ARASI PROJE YARISMASINA KATILACAK. (FOTO: DHA / SALIH TEKIN / ERZURUM)

ERZURUM LISESI KIMYA OGRETMENI TAHSIN BARKIN BARIN (ORTADA), ORTAOKUL OGRENCISI IKIZ KIZLARI OZUM (FOTOGRAFTAKI) VE OVUNC'LE TAMAMEN ORGANIK YENILEBILIR PASTEL BOYA URETTI. BABA VE IKIZ KIZLARI, BALMUMU, SOYA VAKSI, KIRSAL YERLESIM BIRIMLERINDE YAKACAK OLAN KULLANILAN GEVEN BITKISI KOKUNDEN ELDE EDILEN KITRE, BITKISEL GLISERIN VE GIDA BOYASININ YANISIRA BENTONIT KILI DOLGU MADDESI YAPILARAK URETTIKLERI YENILEBILIR BOYA ILE TUBITAK TARAFINDAN DUZENLENEN ORTAOKULLAR ARASI PROJE YARISMASINA KATILACAK. (FOTO: DHA / SALIH TEKIN / ERZURUM)

ERZURUM LISESI KIMYA OGRETMENI TAHSIN BARKIN BARIN (ORTADA), ORTAOKUL OGRENCISI IKIZ KIZLARI OZUM VE OVUNC'LE (FOTOGRAFTAKI) TAMAMEN ORGANIK YENILEBILIR PASTEL BOYA URETTI. BABA VE IKIZ KIZLARI, BALMUMU, SOYA VAKSI, KIRSAL YERLESIM BIRIMLERINDE YAKACAK OLAN KULLANILAN GEVEN BITKISI KOKUNDEN ELDE EDILEN KITRE, BITKISEL GLISERIN VE GIDA BOYASININ YANISIRA BENTONIT KILI DOLGU MADDESI YAPILARAK URETTIKLERI YENILEBILIR BOYA ILE TUBITAK TARAFINDAN DUZENLENEN ORTAOKULLAR ARASI PROJE YARISMASINA KATILACAK. (FOTO: DHA / SALIH TEKIN / ERZURUM)

ERZURUM LISESI KIMYA OGRETMENI TAHSIN BARKIN BARIN, ORTAOKUL OGRENCISI IKIZ KIZLARI OZUM VE OVUNC'LE TAMAMEN ORGANIK YENILEBILIR PASTEL BOYA URETTI. BABA VE IKIZ KIZLARI, BALMUMU, SOYA VAKSI, KIRSAL YERLESIM BIRIMLERINDE YAKACAK OLAN KULLANILAN GEVEN BITKISI KOKUNDEN ELDE EDILEN KITRE, BITKISEL GLISERIN VE GIDA BOYASININ YANISIRA BENTONIT KILI DOLGU MADDESI YAPILARAK URETTIKLERI YENILEBILIR BOYA ILE TUBITAK TARAFINDAN DUZENLENEN ORTAOKULLAR ARASI PROJE YARISMASINA KATILACAK. (FOTO: DHA / SALIH TEKIN / ERZURUM)

Salih TEKİN/ERZURUM, (DHA)

 
Tanju Özcan’dan Kılıçdaroğlu’na çağrı
 
Antalya'da kazayı küçük sıyrıklarla atlattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tanju Özcan’dan Kılıçdaroğlu’na çağrı
BOLU Belediye Başkanı Tanju Özcan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ...
Kılıçdaroğlu: Can Atalay'ı derhal serbest bırakın
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Seçilmiş milletvekilini hukuksuzca, ...
YÖK Başkanı Özvar: Engelli öğrencilerimizin 3'te 1'i kadın
YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Engelli öğrencilerimizin ...
 
Pencereden düşen bebek yaralandı
BURSA'nın İnegöl ilçesinde 3 katlı binanın 1'inci katındaki pencereden ...
Arkadaşını tabancayı gösterirken yanlışlıkla vurmuş
BURSA'da cami avlusundaki çay ocağında buluştuğu arkadaşı Utku Sezek'i ...
Nohutlu pilav yiyen 52 kişi hastanelik oldu
DİYARBAKIR'ın Kayapınar ilçesinde 55 bin metrekarelik alanda bulunan 900 ...
 
6 yaşındaki çocuğa istismar davası ertelendi
İSTANBUL'DA 6 yaşında çocuğun evlendirilmesi ile ilgili duruşma 17 Temmuz'a ...
Asker konvoyunda silahla ateş açtı
Üsküdar’da asker eğlencesi yapılan konvoyda bir kişi havaya ateş açtı. ...
'Ömer' dizisi fanlarına kötü haber
Ömer' dizisine Süreyya rolüyle dahil olan Simay Barlas'ın diziden ayrılacağı ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva