Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
22 Temmuz 2019 Pazartesi - 11:59

Bacağına sülfürik asit döküldü, gemide tedavi edilmeye çalışıldı

TUNUS’tan yüklenen sülfürik asidi Fransa ve İspanya’da boşalttıktan sonra yeniden yük almak için Tunus’a yola çıkan gemide boş tankların yıkanması sırasında bacağına asit dökülen güverteci Hıdır Saygün, 13 gün boyunca açık denizde personel tarafından tedavi edilmek istenilince ölümden döndü.

Bacağına sülfürik asit döküldü, gemide tedavi edilmeye çalışıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Fransa ve Türkiye’de 5 ameliyat geçiren, sülfürik asidin etkisiyle böbrekleri ve akciğerlerinde hasar oluşan, günlerce yoğun bakımda kalan Saygün, hayata tutunmayı başardı.

Tunus’tan yüklenen sülfürik asidi Fransa ve İspanya’da teslim ettikten sonra yeniden yük almak için geçen 12 Eylül'de Tunus’a yola çıkan gemide güverteci olarak çalışan Hıdır Saygün'ün sağ bacağına, boş tankların yıkanması sırasında sülfürik asit döküldü. Gemi kaptanının antibiyotik ve kas gevşetici kremler ile tedavi etmeye çalıştığı gemicinin önce bacağı kızarıp şişti, ardından asit dökülen yerde bezeler oluştu. Gemide arkadaşlarının yardımıyla yemek yiyebilen, tuvalete gidebilen Saygün, 13 gün sonra Fransa’nın Malo şehrinde hastaneye götürüldü. Fransız doktorlar bacağın kesilmesi gerektiğini söyledi. Gemici, Türkiye’ye gönderilmek istediğinde ise doktorlar bunun mümkün olmadığını belirterek, ameliyata aldı. Asit temas eden bölgeyi temizlemeye çalışan Fransız doktorlar, 15 günün sonunda Hıdır Saygün’ü bir doktor nezaretinde uçakla İstanbul’a gönderdi. İstanbul’a indiğinde durumu kötüleşen Saygün’ün, havalimanına gelen ambulansta kalbi durdu. Müdahaleyle kalbi çalıştırılan gemici, götürüldüğü hastanede 45 günde 4 ameliyat geçirdi. 23 gün yoğun bakımda kalan Saygün, yaşadığı zorlu günlerin ardından dönebildiği Antalya’da bir kez daha ameliyat edildi.

Yaklaşık 6 ay boyunca ayağa kalkamayan Hıdır Saygün, 17 gün önce Fizyoterapist Akman Çetin ile başladığı fizik tedavinin ardından yürümeye, merdiven çıkabilmeye başladı. Tedavisi devam eden gemici, yaşadığı sıkıntıya rağmen nasıl hayatta kalabildiğini ise “Allah’ın hikmeti işte" sözleriyle açıkladı.

'GEMİDE BANA ANTİBİYOTİK VERDİLER'

Antalya’da yaşayan, 15 yaşında kızı ve 4,5 yaşında oğlu olan Hıdır Saygün, 12 Eylül 2018 tarihinde yaşadığı talihsizlikle bütün hayatının değiştiğini söyledi. Saygün, yaşadıklarını şu sözlerle aktardı:

“Olay, Tunus’tan yüklediğimiz sülfürik asidin bir kısmını İspanya’da, bir kısmını da Fransa’nın Malo şehrinde teslim ettikten sonra yeniden yük almak için Tunus’a dönerken boş tankların yıkanması sırasında meydana geldi. Ben devreleri kontrol ederken bir arkadaşın pompayı çalıştırması sonucu bacağıma sülfürik asit döküldü. Kısa süre sonra bacağım şişmeye, morarmaya ve bezeler oluşmaya başladı. Kaptanlara söyledim ama destek bulamadım. 13 gün boyunca denizde, gemideydim. Kaptan bana antibiyotik ve bacağıma sürmem için kas gevşetici krem verdi. Bacağım daha çok ateşlendi, kıpkırmızı oldu. İhtiyaçlarımı arkadaşlarımın desteğiyle karşıladım. Tunus’tan Fransa’ya döndüğümüzde, tam 13 gün sonra beni hastaneye götürdüler."

'FRANSIZ DOKTOR EŞLİĞİNDE İSTANBUL’A GÖNDERİLDİM'

Fransız doktorların bacağının kesilmesi gerektiğini söylediğini belirten Saygün, “Bacağımın kesilmesine karşı çıktım ve beni Türkiye’ye göndermelerini istedim ama doktorlar bu şekilde gönderemeyeceklerini söyledi. Malo şehrindeki hastanede 15 gün kaldım. Daha sonra Türkiye’ye göndermek için havalanına götürüldüm ama orada fenalaşınca tekrar hastaneye geri getirdiler. Aynı hastanede üç gün daha kaldım. Sonra bir doktor eşliğinde uçakla Türkiye’ye gönderdiler. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaştığımızda beni Türk doktor karşıladı. Ambulansla hastaneye götürülürken kalbim durmuş. Müdahaleyle yeniden çalıştırılmış" dedi.

'BÖBREK VE AKCİĞERLERİM DE ETKİLENDİ'

İstanbul’da kaldırıldığı hastanede 45 gün içinde bacağından 4 kez ameliyat olduğunu belirten Saygün, “Bacağına dökülen sülfürik asitten böbreklerim ve akciğerlerim de etkilenmiş. Doktorlar aileme akciğerlerimin bittiğini ve her şeye hazırlıklı olmalarını söylemiş. 13 gün yoğun bakımda yattım. Taburcu olduktan sonra Antalya’ya geldim" diye konuştu.

Antalya’da bir kez daha ameliyat olduğunu aktaran ve halen böbrek yetmezliği için ilaç tedavisi gördüğünü belirten Saygün, akciğerlerinin çalışamaz durumda olduğunu, nefes almakta zorlandığını kaydetti.

'GEMİ HAYATIM BİTTİ'

Yaşadıklarını anlatırken “Allah’ın hikmeti işte yaşıyorum" diyen Saygün, 6 ay boyunca yattığını söyledi. Zor günleri geride bırakmak istediğini belirten Saygün, fizyoterapist Akman Çetin’in uyguladığı tedaviyle ilgili, “Onun sayesinde yürümeye başladım. Şu anda zorlandığım şeyleri yapabiliyorum" dedi. Gemilere dönemeyeceğini de sözlerine ekleyen Saygün, “Gemi hayatım bitti" dedi.

'ZAMANINDA MÜDAHALE EDİLSEYDİ BU DURUMDA OLMAZDI'

Fizyoterapist Akman Çetin ise hastanın kendilerine başvurduğunda yürüyemediğini, denge ve koordinasyon sıkıntısı yaşadığını, ayakta durmasını sağlayan kaslarda ileri derecede güçsüzlük olduğunu belirtti. Hastanın sülfürik asit temasının ardından uzun süre gemide bekletildiğine dikkat çeken Çetin, “Bacağına sülfürik asit dökülmüş ve 13 gün gemide kalmış. Eğer zamanında müdahale yapılmış olsaydı bu durumda olmazdı" dedi.

Hıdır Saygün’ün 15 seanslık fizik tedavi sonunda olumlu gelişmeler gösterdiğini vurgulayan Çetin, tedavinin devam ettiğini söyledi. Halen denge, koordinasyon ve yürüme eğitimleri ile kas becerilerini geliştirme aşamasında olduklarını ifade eden Çetin, Saygün’ün fizik tedaviye başlamadan önce ayakta durmakta, yürümekte ve merdiven çıkmakta zorlanırken şu an bunları yapabildiğine dikkat çekti. Çetin, yaklaşık 10 seans fizik tedavi sonunda Saygün’ün daha iyi duruma geleceğini sözlerine ekledi.

GEMIDE BOS TANKLARIN YIKANMASI SIRASINDA BACAGINA ASIT DOKULEN GUVERTECI HIDIR SAYGUN, 13 GUN BOYUNCA ACIK DENIZDE PERSONEL TARAFINDAN TEDAVI EDILMEYE CALISILINCA OLUMDEN DONDU. FRANSA VE TURKIYEDE 5 AMELIYAT GECIREN GEMICI HAYATA TUTUNMAYI BASARDI. (FOTO:SELMA KUNAR/ANTALYA-DHA)

GEMIDE BOS TANKLARIN YIKANMASI SIRASINDA BACAGINA ASIT DOKULEN GUVERTECI HIDIR SAYGUN, 13 GUN BOYUNCA ACIK DENIZDE PERSONEL TARAFINDAN TEDAVI EDILMEYE CALISILINCA OLUMDEN DONDU. FRANSA VE TURKIYEDE 5 AMELIYAT GECIREN GEMICI HAYATA TUTUNMAYI BASARDI. FIZYOTERAPIST AKMAN CETIN, HASTA HAKKINDA BILGI VERDI.(FOTO:SELMA KUNAR/ANTALYA-DHA)

GEMIDE BOS TANKLARIN YIKANMASI SIRASINDA BACAGINA ASIT DOKULEN GUVERTECI HIDIR SAYGUN, 13 GUN BOYUNCA ACIK DENIZDE PERSONEL TARAFINDAN TEDAVI EDILMEYE CALISILINCA OLUMDEN DONDU. FRANSA VE TURKIYEDE 5 AMELIYAT GECIREN GEMICI HAYATA TUTUNMAYI BASARDI. FIZYOTERAPIST AKMAN CETIN, HASTA HAKKINDA BILGI VERDI.(FOTO:SELMA KUNAR/ANTALYA-DHA)

GEMIDE BOS TANKLARIN YIKANMASI SIRASINDA BACAGINA ASIT DOKULEN GUVERTECI HIDIR SAYGUN, 13 GUN BOYUNCA ACIK DENIZDE PERSONEL TARAFINDAN TEDAVI EDILMEYE CALISILINCA OLUMDEN DONDU. FRANSA VE TURKIYEDE 5 AMELIYAT GECIREN GEMICI HAYATA TUTUNMAYI BASARDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
'Bizim Sayfiyelerimiz' için son hafta
 
Antalya'da haşere ve sinek şikâyeti için özel ekip kuruldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Bizim Sayfiyelerimiz' için son hafta
ANTALYA Kültür Sanat'ta (AKS) mart ayında açılan ve bugüne kadar sanatseverlerin ...
Antalya'da eski eşini öldürmüştü, istenen ceza belli oldu
ANTALYA'da 4 yıl önce boşandığı Gülhanım Doğu'yu(46) başka biriyle evleneceğini ...
Antalya'da feci kaza! Motosiklet parçalandı
ANTALYA'da park halindeki kamyona çarpan motosikletin sürücüsü yaralandı. ...
 
Çukuryayla Yörük Şenliği yapıldı
KEMER Yörükler Derneği tarafından Kemer Belediyesi desteğiyle düzenlenen ...
Bir aile yollarda
MUĞLA'nın Marmaris ilçesinden, 'Tarihin sıfır noktası' olarak adlandırılan ...
Alanya'da Berkay rüzgarı
ŞARKICI Berkay, Antalya'nın Alanya ilçesinde müzikseverlerle buluştu. ...
 
Antalyalı baba kızının otobüs kartının izini sürdü
ANTALYA'da, geçen Cuma günü evinden çıkan Sıla Erdoğan'dan (16) haber ...
Tanıştıkları plajda evlendiler
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde 5 yıl önce tatil yaparken tanışan Hollandalı ...
Göğsüne dayadığı pompalı tepince ölümden döndü
ANTALYA'da market işleten E.D., tüfekle intihar girişiminde bulundu. E.D.'nin ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva